logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FENOMENE ASTRONOMICE: Marea aliniere a șapte planete - 'parada planetară' (28 februarie)

Image

Alinierea celor șapte planete Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025, după apus, în emisfera nordică, acolo unde cerul va fi senin.

Planetele formează o linie, dar nu este perfect dreaptă. Toate planetele orbitează în jurul Soarelui pe un plan numit ecliptică. Unele dintre planete au orbite înclinate ușor deasupra sau sub acest plan și un timp variabil de revoluție. De exemplu, Mercur își finalizează o orbită completă în doar 88 de zile, în timp ce Neptun are nevoie de 165 de ani pentru a face același lucru.

Ocazional, planetele se vor afla de aceeași parte a Soarelui, pe măsură ce se mișcă de-a lungul orbitelor lor, așa că putem să le vedem pe cer în același timp. Atunci când privim de pe Pământ, celelalte planete par să se miște de-a lungul eclipticii, traseul anual al Soarelui pe cer.

Experții recomandă observarea fenomenului imediat după apusul soarelui, când stelele încep să apară pe cer. Marte va apărea în est, Jupiter și Uranus în sud-est, Venus, Neptun și Saturn în vest, iar Mercur vizibil în vest-sud, potrivit https://starwalk.space/.

Marea 'parada planetară', așteptată de iubitorii de astronomie, dar și de alți curioși, reprezintă un fenomen fascinant pentru ochi cunoscută și sub denumirea de - Marea aliniere planetară din Univers. Patru dintre planete - Mercur, Venus, Jupiter și Marte - vor fi ușor vizibile cu ochiul liber. Pentru Uranus și Neptun, este necesar un binoclu sau un telescop mic. Saturn va fi cea mai dificilă țintă de observat, deoarece planeta este aproape de Soare.

Orice număr de planete, aflate în jurul Soarelui, de la trei la opt, constituie un aliniament. Cele care implică trei sau patru planete nu sunt deloc neobișnuite. Înșiruirea a cinci sau șase planete este cunoscută ca o aliniere mare, dar aliniamentele a cinci planete sunt semnificativ mai frecvente decât șase. Marile aliniamente de șapte planete sau la care participă toate planetele Sistemului Solar (+ Pluto, uneori) sunt fenomene extrem de rare și sunt posibile la intervale mari de timp, se arată pe https://science.nasa.gov/solar-system/.

Unele interpretări ale expresiei 'aliniere planetară' includ planetele aliniate de aceeași parte a Soarelui, una lângă alta. Planetele nu se pot alinia niciodată complet exact așa cum vedem în imagini, dar toate pot fi de aceeași parte a Soarelui și relativ aproape de aliniere. În utilizarea de zi cu zi, totuși, denumirile de 'parade planetare' și 'aliniamente planetare' au același sens și descriu momentul când sunt mai multe planete vizibile pe cerul nopții în același timp. Este posibil ca aceste planete să nu fie aproape una de alta pe orbitele lor solare, dar sunt vizibile astfel din perspectiva Pământului, potrivit https://www.cnet.com/science/.

În prima lună a anului 2025 au putut fi observate șase dintre cele șapte planete (excepție făcând Mercur). Tot în 2025, pe 10 august, vom pute admira o aliniere mare de dimineață a lui Mercur, Venus, Jupiter, Uranus, Neptun și Saturn. În 2026 vom avea parte de două aliniamente mari de seară, de șase planete, pe 28 februarie (Mercur, Venus, Neptun, Saturn, Uranus și Jupiter) și pe 10 august, de dimineață, ale lui Jupiter, Mercur, Marte, Uranus, Saturn și Neptun, consemnează https://starwalk.space/.

Cele mai așteptate aliniamente planetare pentru că prezintă un număr mare de planete grupate strâns împreună în jurul Soarelui vor fi: pe 8 septembrie 2040, cu cinci planete vizibile la apus cu ochiul liber (Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn); pe 15 martie 2080, când șase planete (Venus, Mercur, Jupiter, Saturn, Marte și Uranus) vor fi vizibile pe cerul dimineții, aliniere deosebit de remarcabilă, deoarece va prezenta 'marea conjuncție' dintre Saturn și Jupiter; pe 19 mai 2161, toate planetele Sistemului Solar, inclusiv Pământul, se vor aduna pe o parte a Soarelui, aliniere planetară care va fi văzută chiar înainte de zori; pe 7 noiembrie 2176, toate planetele Sistemului Solar, inclusiv Pământul, se vor aduna pe o parte a Soarelui, aliniere planetară vizibilă pe cerul Pământului imediat după apusul Soarelui; pe 6 mai 2492, toate planetele Sistemului Solar, inclusiv Pământul, se vor aduna pe o parte a Soarelui, aliniere planetară observabilă imediat după apusul soarelui, menționează https://starwalk.space/.

Sistemul solar are opt planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Există, de asemenea, cinci planete pitice recunoscute oficial în sistemul nostru solar: Ceres, Pluto, Haumea, Makemake și Eris. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Gabriela Pogaci/facebook

Afisari: 876

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)