SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 februarie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul
Greco-catolice
Sf. cuv. Vasile; Sf. cuv. Casian Romanul
Romano-catolice
Sf. Roman, abate; Fer. Antonia, călug.
Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox pe 28 februarie, iar în anii bisecți, în ziua de 29 februarie.
Sfântul Ioan Casian s-a născut în jurul anului 365, în Dacia Pontică (Scythia Minor - Dobrogea de astăzi). Locul unde s-a născut păstrează din vechime și până astăzi numele 'podișul Casian' și 'peștera lui Casian'. Localitatea Casimcea din județul Tulcea îi poartă, de asemenea, numele.
Provenind dintr-o familie distinsă, a urmat la școlile cunoscute ale timpului. Însuflețit însă de o arzătoare sete de desăvârșire duhovnicească renunță de tânăr la atracțiile înșelătoare ale vieții lumești și pleacă la Locurile Sfinte însoțit de prietenul său Gherman.
Au ajuns amândoi călugări într-o mănăstire din Betleem, unde urmau regulile vieții chinoviale, adică de obște, după modelul de viață al călugărilor din Palestina, Mesopotamia și Capadocia. Pentru o mai mare desăvârșire, au hotărât să plece în sihăstriile Egiptului, la anahoreții despre a căror viață duhovnicească îmbunătățită auziseră.
De la comunitățile din delta Nilului pe la care au trecut, Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman s-au adâncit tot mai mult în pustie, căutând mari trăitori pentru a le cere sfaturi duhovnicești privind mântuirea sufletului. Aceste întrebări și răspunsuri sunt cuprinse în cartea 'Convorbiri', scrisă de Sfântul Casian.
Din cauza unor tulburări petrecute în mănăstirile de pe Valea Nilului, nu au mai putut să rămână acolo și, urmând un grup de 50 de monahi, în jurul anului 401, Cuvioșii Ioan și Gherman au hotărât să-și caute liniștea la Constantinopol, sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur. Atunci au primit și hirotonia, Sfântul Ioan Casian a fost făcut diacon, iar Sfântul Gherman, preot.
Cucerit de curăția și sfințenia Sfântului Ioan Gură de Aur și de negrăita măiestrie a cuvântului său, Ioan Casian s-a lăsat cu credință fierbinte sub călăuzirea sa spirituală, consimțind să jertfească liniștea pustiei pentru a sta lângă un asemenea învățător.
Nu după mult timp, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost dus în exil, iar Cuvioșii Ioan Casian și Gherman au fost trimiși în misiune la Roma ca să-i facă cunoscut episcopului Romei, Inocențiu I, printr-o scrisoare, prigoana la care a fost supus Sfântul Ioan Gură de Aur.
Sfântul Casian a rămas la Roma zece ani și în acest timp a fost hirotonit preot. De aici a mers la Marsilia, în sudul Galiei, unde a întemeiat, pentru monahi, Mănăstirea Sfântului Victor, iar pentru monahii, o mănăstire închinată Mântuitorului.
Părinte mult încercat în viața ascetică și ajuns la o mare înțelepciune pastorală, Sfântul Ioan Casian a instituit pentru mulțimea călugărilor care se adunau în jurul lui adevărata tradiție monahală pe care o primise de la Părinții din Răsărit, ținând seama însă de condițiile de viață din Galia, de climă și de firea locuitorilor de aici.
Este autorul scrierii 'Instituții cenobitice' (rânduieli pentru viața în comun), pentru mănăstirile pe care le întemeiase în Provența. În lucrare, Sfântul Ioan Casian descrie modul de viețuire al călugărilor din Egipt, dar cu oarecare pogorământ în ceea ce era prea aspru pentru călugării din Galia, urmând și aici rânduielile care se obișnuiau în Palestina, în Capadocia, în Mesopotamia.
Sfântul Ioan Casian și-a încredințat în pace sufletul său lui Dumnezeu către anul 435.
* Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul prigoanei iconoclaste împotriva drept credincioșilor.
În secolul al VIII-lea, erezia iconoclastă era susținută cu tărie de împărații de la Constantinopol. Aceștia au declanșat persecuții sângeroase împotriva ortodocșilor iconoduli și au ordonat desființarea a numeroase mănăstiri, precum și distrugerea sfintelor icoane.
În acel timp, Sfântul Vasile 'lăsând lumea și cele lumești, s-a făcut monah și a petrecut în viața monahicească cu fapte bune, precum se cădea. Apoi, când cinstirea sfintelor icoane era lepădată, s-a împotrivit cu tărie luptătorilor de icoane. Pentru aceea, l-au prins și l-au chinuit mult, însă nu s-a supus și nu s-a învoit cu erezia lor, propovăduind adevărul până la moarte'. (Viețile Sfinților)
A fost numit 'Mărturisitorul' deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit adevărul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor.
După moartea împăratului iconoclast Leon IV (775-780), Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță. A trăit ca monah, în aspre nevoințe duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice. (sursa: Viețile Sfinților - paginiortodoxe.tripod.com) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201