A murit actorul Gene Hackman (fișă biografică)

Legendarul actor hollywoodian Gene Hackman (95 de ani) și soția sa Betsy Arakawa (63 de ani) au fost găsiți decedați, pe 26 februarie 2025, în locuința lor din New Mexico, relatează Reuters și New York Post.
***
Actorul Eugene (Gene) Allen Hackman s-a născut pe 30 ianuarie 1931, în orașul San Bernardino, California (SUA). Într-o carieră de cinci decenii, a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, în anul 1972, pentru rolul principal Jimmy 'Popeye' Doyle, interpretat în ''The French Connection'', și pentru cel mai bun actor în rol secundar, în 1994 - șeriful Little Bill în ''Unforgiven''. A fost totodată nominalizat pentru cinci premii Oscar. În plus, Hackman a câștigat trei Globuri de Aur și două premii BAFTA.
Familia lui s-a mutat frecvent, în cele din urmă stabilindu-se în Danville, Illinois, unde au locuit cu toții în casa bunicii sale pe linie maternă. Părinții au divorțat în 1943, iar tatăl a părăsit familia, drept urmare Gene a crescut fără tată. Ca adolescent, Hackman a frecventat anumite cercuri sociale, ca și celebrul actor Dick Van Dyke, mai în vârstă cu șase ani. De altfel, Dick Van Dyke a fost prietenul fratelui mai mare al lui Hackman, Richard. Gene a trăit pentru scurt timp în Storm Lake, Iowa, unde a urmat liceul. La 16 ani a fugit de acasă și s-a înrolat în Marina SUA, unde a activat patru ani și jumătate ca operator radio.
A studiat apoi jurnalismul la Universitatea din Illinois și început o carieră în televiziune. Mai târziu, se decide să devină actor și se înscrie la școala ''Pasadena Playhouse'' din California, unde l-a avut coleg pe bunul său prieten Dustin Hoffman. Acolo nu i s-a prezis, însă, un viitor strălucit. Se considera că prestația lui și a lui Dustin Hoffman sunt dintre cele mai slabe. Cei doi s-au mutat atunci la New York și s-au înscris la școala de teatru a lui George Morrison.
Potrivit www.cinemagia.ro, după ce apare în filmul ''Mad Dog Coll'' (1961), Hackman a debutat în afara Broadway-ului, în 1963, în ''Children at Their Games'', câștigând Premiul ''Clarence Derwent'', pentru rol secundar. În 1964, a fost recunoscut pentru munca sa din filmul ''Lilith'', iar în 1966 pentru ''Hawaii''.
A jucat în ''Bonnie and Clyde'', rol pentru care a fost nominalizat la Oscar, pentru rol secundar. După ce a jucat într-o serie de filme alături de Jim Brown, (''The Split'' şi ''Riot''), Hackman apare în rolurile lui: Robert Redford în ''The Downhill Racer'', Burt Lancaster în ''The Gypsy Moths'' și Gregory Peck în ''Marooned''.
Pentru filmul ''I Never Sang for My Father'', s-a ales cu o altă nominalizare la Oscar. Anii ce urmează vor reprezenta pentru el ani de importanță majoră, deoarece joacă în rolul lui Popeye Doyle, în filmul ''The French Connection'', film pentru care obține Oscarul pentru cel mai bun actor. După acest succes urmează ''The Poseidon Adventure'' (1972). A jucat apoi alături de Al Pacino în ''Scarecrow'', a făcut un rol de zile mari în filmul lui Francis Ford Coppola - ''The Conversation'' (1974) și ulterior în ''Young Frankenstein''. Au urmat ''Night Moves'' (1975) și ''Bite the Bullet'', înainte ca actorul să se hotărască pentru ''The French Connection 2''.
În 1983, drama ''Under Fire'' a readus cariera lui Hackman pe drumul ascendent. Au urmat ''Uncommon Valor'', ''Misunderstood'', ''Twice in a Lifetime'', ''Power'', ''Hoosiers'', iar în 1987 s-a întors în cea de-a patra parte a filmului Superman: ''The Quest for Peace''. ''No Way Out'', în care joacă alături de Kevin Costner, a reprezentat un alt succes al carierei sale. În 1988, a jucat în cinci producții de succes: ''Another Woman'', ''Bat 21'', ''Full Moon in Blue Water'', ''Split Decisions'' și ''Mississippi Burning''.
Anii '90 îl regăsesc fie ca actor principal (''Narrow Margin'', ''Class Action''), fie în roluri secundare (''Postcards From the Edge'', ''The Firm''). În 1994, a jucat alături de Clint Eastwood în ''Unforgiven''. Acest succes l-a condus în roluri din alte două filme western: ''Wyatt Earp'' și ''The Quick and the Dead''. În 1995-1996 a apărut în: ''Crimson Tide'', ''Get Shorty'', ''The Birdcage'', ''The Chamber'' și ''Extreme Measures''. Un an mai târziu a jucat rolul președintelui Americii în ''Absolute Power''. În 1998, Hackman a apărut în trei filme diferite ca gen: thriller-ul - ''Enemy of the State'', filmul de animație ''Antz'' și ''Twilight'' (polițist).
Foto: (c) Andy Clark / REUTERS
Noul mileniu l-a găsit pe (deja) veteranul și binecunoscutul actor în ''The Replacements'' și ''Heist''. Anul 2001 i-a adus cel de-al treilea Glob de Aur, pentru cel mai bun actor dintr-un musical sau comedie, pentru rolul din ''The Royal Tenenbaums''.
În 2004, la 74 de ani, după o jumătate de secol de carieră în actorie, Hackman s-a retras din lumea filmului și s-a dedicat scrierii romanelor, potrivit www.imdb.com.
Foto: @Variety / X
A fost căsătorit cu Faye Maltese, cu care are trei copii: Christopher Allen, Elizabeth Jean și Leslie Anne. După 30 de ani de căsnicie, cuplul a divorțat. Din 1991, Gene Hackman a fost căsătorit cu Betsy Arakawa. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)