logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

28 februarie - Ziua Protecției Civile

Imagine din galeria Agerpres

Ziua Protecției Civile sau Ziua Apărării Civile este marcată, anual, la 28 februarie. În 1933, la această dată, a luat ființă protecția civilă în România, prin Decretul Regal nr. 468, sub denumirea de 'apărare pasivă contra atacurilor aeriene, având ca scop să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, prin protecție directă sau micșorând eficacitatea atacurilor din aer', potrivit site-ului Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Dealul Spirii' București-Ilfov, https://isubif.ro/.

La începutul anilor '20, cu încă vizibile consecințe ale Primului Război Mondial, oficialitățile militare românești au întreprins o serie de măsuri menite a proteja populația civilă în situații de război, pentru a diminua considerabil numărul de victime, cel puțin din rândul non-combatanților. La 20 ianuarie 1924 a fost înființată 'Școala Apărării Contra Gazelor', instituție ce-și propunea să răspândească în rândul armatei, dar și la populația civilă, toate cunoștințele în legătură cu domeniul gazelor de luptă. După un an, la 1 ianuarie 1925, a apărut 'Serviciul Apărării Contra Gazelor din Armata Română'. În 1929 au fost elaborate 'Instrucțiunile provizorii pentru organizarea protecției civile contra gazelor de luptă', care au devenit ulterior normativ de stat în domeniu, prin aprobarea lor de către Consiliul de Miniștri. Aceste instrucțiuni reglementau juridic înființarea primei organizații cu caracter de masă destinată pregătirii și protecției populației pentru situații de război, conform https://igsu.ro/.

Foto: (c)  SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO


La 28 februarie 1930, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 s-a aprobat 'Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene', primul document scris referitor la organizarea Protecției Civile în țara noastră. 'Regulamentul Nr. 10 al apărării pasive contra atacurilor aeriene' a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 69 din 23 martie 1933, fiind de inspirație franceză. Conform acestuia, atribuțiile legate de apărarea pasivă au revenit autorităților centrale, locale și teritoriale, iar măsurile de siguranță, preventive și de salvare s-au constituit într-un document unic, denumit 'Planul apărării pasive'. Ulterior, aceste structuri ale apărării civile și-au extins domeniul de activitate și au devenit componentă a Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, formând un tot unitar sub denumirea de 'Protecția Civilă'.

În acest domeniu, România a realizat un amplu proces de reformă instituțională în 2004, reunind sub același drapel de luptă Protecția Civilă, preluată în 2000 de la Ministerul Apărării Naționale și Pompierii Militari, într-o structură unitară și omogenă - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Foto: (c)  SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Noul mecanism contemporan de gestionare a situațiilor de urgență a vizat, cu prioritate, adaptarea și alinierea procedurilor de organizare, planificare, management și gestionare a intervenției, cerințelor moderne de prevenire și răspuns, conform prevederilor standardelor UE, NATO și ONU și care a reclamat implicare, profesionalism și responsabilități instituționale sporite. Eficiența capacității de reacție a noului sistem de răspuns în fața pericolelor potențiale determinate de dezastre a fost confirmată an de an. Specialiștii de protecție civilă au avut de înfruntat manifestarea fenomenelor meteorologice extreme, dar și explozii, accidente chimice, rutiere și feroviare. De asemenea, aceștia au acționat prompt pentru identificarea de depozite și pentru asanarea teritoriului de muniție rămasă neexplodată în timpul celor două războaie mondiale.

Foto: (c)  SILVIA MARCU//AGERPRES FOTO


În fiecare an, cu ocazia aniversării acestei zile, au fost organizate evenimente și activități, cu scopul de a familiariza cetățenii cu privire la istoricul, tradițiile și misiunile protecției civile, a specificului, rolului, atribuțiilor și priorităților instituționale, misiunilor specifice la care au participat, de-a lungul timpului, specialiștii în domeniu, fie că este vorba de căutare-salvare, evacuare, pirotehnic, protecție CBRN, adăpostire sau înștiințare-alarmare. Totodată, această zi aniversară reprezintă și posibilitatea de a realiza o retrospectivă a acțiunilor, a activităților desfășurate și a muncii depuse în misiunile complexe de mare dificultate și risc pentru salvarea vieții populației, a bunurilor materiale și valorilor de patrimoniu, a colectivităților de animale și a mediului înconjurător, amenințate de pericolele conflagrațiilor militare, dezastrelor naturale și tehnologice, precum și de acțiunile teroriste, se arată pe https://igsu.ro/.

Foto: (c)  SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO


Ziua internațională a protecției civile este marcată, începând din 1990, în fiecare an, în ziua de 1 martie. Data reprezintă intrarea în vigoare, în 1972, a Constituției Organizației Internaționale a Protecției Civile (International Civil Defence Organisation, ICDO), conform https://icdo.org/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 452

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită

Documentare 01-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie

Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)