logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ediția din 2025 a Carnavalului de la Rio

Image

Ediția din 2025 a Carnavalului de la Rio debutează la 28 februarie, urmând ca cea mai mare petrecere de pe planetă să se încheie la 8 martie, potrivit riocarnaval.org.

Cu acest prilej, Rio de Janeiro, cel de-al doilea oraș ca mărime din Brazilia, după Sao Paulo, devine destinația mondială a iubitorilor de dansuri populare braziliene și ai spectaculoaselor parade de pe Sambadrom.

În primele două zile ale festivalului, sunt programate, pe Sambadrom, spectacole ținute de școlile de samba aspirante, incluse în Grupele de Acces. În fiecare dintre cele două seri, șase școli vor defila în încercarea de a obține, în anul următor, un loc în Grupa specială.

Zilele principale ale paradei de carnaval sunt 2-4 martie, atunci când își fac apariția școlile de samba incluse în Grupele Speciale.

Apogeul festivalului are loc la 8 martie, dată la care este programată Parada Campionilor, cunoscută sub denumirea de 'All-Star Parade', în care cele șase școli de samba cel mai bine clasate vor încânta, pentru a doua oară, publicul de pe Sambadrom, notează carnivalbookers.com.

În contextul carnavalului, este organizat, la 1 martie, elegantul Bal Magic de la Hotelul Copacabana Palace, eveniment ce se bucură de participarea a numeroase vedete din Brazilia și din întreaga lume, arată riocarnaval.org.



Nu vor lipsi nici petrecerile de pe plajele Ipanema, Leblon și Copacabana. În zonele Flamengo, Botafogo, Monobloco, Escangalha și Santa Teresa urmează să aibă loc petreceri stradale, denumite 'blocos'.

Precedenta ediție a Carnavalului de la Rio s-a desfășurat între zilele de 9 și 14 februarie 2024. Școala de samba Viradouro a fost încoronată campioană a ediției, datorită unei parade a cărei temă a evidențiat puterea femeilor de culoare prin intermediul mitului unui șarpe sacru din Benin, arată AFP. A fost o trimitere la războinicele Mino, care apărau regatul Dahomey, unde se află în prezent Benin, și de unde multe sclave au fost trimise cu forța în Brazilia.


Reușita Viradouro, aflată la al treilea titlu (după cele din 1997 și 2020), a fost salutată printr-o explozie de bucurie în Niteroi, suburbia din Rio unde își are sediul această școală fondată în 1946.

Locul secund în competiție i-a revenit școlii Imperatriz Leopoldinense, campioana din 2023, care a evocat tema norocului și a șansei prin povestea unei persoane de etnie romă.

În 2024, mai multe școli au decis să aducă un omagiu eroilor afro-brazilieni sau popoarelor indigene, cum ar fi ansamblul Salgueiro, clasat pe locul al patrulea, cu o defilare axată pe tragedia populației Yanomami, confruntată cu o gravă criză umanitară provocată de incursiunile căutătorilor de aur ilegali în Amazonia.

În anul 2023, Carnavalul de la Rio s-a desfășurat între 17 și 25 februarie. Campioana școlilor de samba a fost desemnată Imperatriz Leopoldinense, din cartierul Ramos, a cărei defilare a făcut trimitere la un cunoscut personaj din istoria Braziliei, Lampaio, personalitate de la începutul secolului al XX-lea. Pe locul secund s-a clasat școala Viradouro, a cărei tematică a fost dedicată Rosei Maria Egipciaca, o fostă sclavă devenită prima femeie de culoare care a scris o carte în Brazilia.

Deși luna tradițională a Carnavalului de la Rio este februarie, ediția din 2022 s-a desfășurat în aprilie, fiind amânată pe fondul pandemiei. Douăsprezece școli s-au întrecut în zilele de 22 și 23 aprilie, în fața a 70.000 de persoane, defilând pe Sambadromul din Rio de Janeiro. Parada carelor alegorice a fost deschisă de școala de samba Paraiso do Tuiuti, care a adus un omagiu unor personalități de culoare din lumea întreagă, precum Nelson Mandela, Barack Obama, RuPaul și Beyonce. Școala de samba Grande Rio a câștigat atunci titlul de campioană a Carnavalului de la Rio, cu o paradă împotriva rasismului și intoleranței religioase.

Școlile de samba din Rio de Janeiro se nasc, de obicei, din colaborarea dintre cartiere învecinate, ce au o anumită istorie și tradiții în comun. Prestația școlilor pe Sambadrom trebuie să urmeze anumiți pași. Parada fiecărei școli este deschisă de un grup de zece, maximum cincisprezece dansatori, denumit 'comissao de frente', care familiarizează publicul cu particularitățile stilului artistic al școlii și cu tematica aleasă la respectiva paradă. Un element cheie este costumația acestora, deosebit de elaborată și relevantă pentru spectacolul ce va urma. În spatele acestui grup se află două perechi, așa-numiții 'Mestre-Sala' și 'Porta-Bandeira', reprezentând 'maestrul de ceremonii' și 'purtătorul de steag'.

În cea de-a treia linie se află veteranii respectivei școli de samba, flancați de instrumentiști, în special toboșari și chitariști.

Repetițiile școlilor de samba pentru marea defilare din cadrul carnavalului încep încă din luna decembrie a anului precedent. Fiecare paradă de pe Sambadrom trebuie să se încadreze în limita de timp de 75 de minute.


Samba, popularul dans cu mișcări vioaie și ritm sincopat, provine din vestul Africii, fiind adus la începutul anilor 1900 de sclavii de origine africană. Odată cu abolirea sclaviei în Brazilia, o mare parte dintre foștii sclavi s-au stabilit în sudul țării, în special în Cidade Nova și Praca Onze. În scurt timp, aceste localități au devenit epicentrul culturii samba și, de aici, dansul s-a răspândit în întreaga Brazilie. Inițial, au existat cluburi de samba, care apoi s-au contopit în asociații și, în decurs de mai puțin de un deceniu, au devenit școli de samba.

Prima școală de samba din Brazilia se pare că a fost Deixa Falar, înființată în 1928, notează riocarnival.org. Patru ani mai târziu, a avut loc primul spectacol organizat al școlilor de samba, eveniment care s-a bucurat de un succes răsunător.

În prezent, școlile de samba au devenit organizații complexe, cu propriile clădiri, cursuri și cluburi, cu o vastă implicare în viața socială a regiunii.

Originile Carnavalului de la Rio datează din secolele XVI-XVII, atunci când coloniștii portughezi au adus cu ei popularul festival 'Entrudo', un fel de petrecere stradală ținută înaintea intrării în postul Paștelui. Era inclusiv un festin alimentar, având în vedere că, odată început postul, carnea trebuia evitată. De altfel, însuși termenul ''carnaval'' provine din ''carnevale'', care însemna ''fără carne'', semnificând, în sens larg, detașarea de plăcerile trupești. Astfel, carnavalul era evenimentul ce anunța, de fapt, intrarea în post.

La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost încoronat rege al Portugaliei. La începutul anului următor, evenimentul a fost marcat cum se cuvine și în Brazilia, de data aceasta voioșia, petrecerile și dansurile fiind permise fără nicio reținere. Acesta este considerat începutul Carnavalului de la Rio.

În următoarea sută de ani, carnavalul a căpătat unele influențe venite din partea petrecerilor asemănătoare din Nisa și Veneția. Au apărut costumațiile și măștile, uneori permise, alteori interzise de autoritățile vremii. Ultima modificare importantă în existența carnavalului s-a petrecut la sfârșitul secolului al XIX-lea, când dansul samba a început să devină un fenomen de masă în Brazilia. Inevitabil, Carnavalul de la Rio a integrat și, ulterior, a promovat acest dans. Competiția dintre diferitele școli de samba devenise atât de importantă în cadrul carnavalului, încât în 1984 a fost realizat celebrul Sambadrom.

Sambadromul, practic o scenă imensă, este locul unde concurează școlile de samba în timpul carnavalului. Se află pe bulevardul Marques de Sapucai, în cartierul Cidade Nova. A fost proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer (1907-2012) și construit într-un singur an. Măsoară 570 de metri în lungime și 12 metri în lățime, conform sambadrome.com. În lateral sunt construite două tribune paralele, ce însumează 90.000 de locuri.

În timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2016, Sambadromul a găzduit probe de tir cu arcul și atletism. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto. Keytours Vacations/facebook

Afisari: 1307

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în