Cea de-a 67-a ediție a Balului Operei din Viena

În data de 27 februarie 2025, se desfășoară la Opera de Stat din Viena, faimosul Bal al Operei. Evenimentul, aflat la cea de-a 67-a ediție, se află sub înaltul patronaj al președintelui Austriei Alexander Van der Bellen și reunește aproximativ 5.000 de invitați atât din țară cât și din lume, de la persoane din înalta societate și personalități din domeniul culturii, politicii, afacerilor până la personalități ale muzicii, showbiz-ului și sportului. Acestora li se adaugă milioane de oameni din întreaga lume, prin intermediul televiziunii, radioului și platformelor digitale, conform site-ului https://www.wiener-staatsoper.at/.
Evenimentul dorește, la fel ca și în anii trecuți, să transmită un semnal clar de responsabilitate socială și solidaritate. În urma achiziționării de bilete și a consumației făcute la acest eveniment este susținută inițiativa 'Österreich hilft Österreich', sprijinită de Radiodifuziunea Publică Națională din Austria - ORF (Österreichischer Rundfunk) și de organizații de caritate precum Caritas, Diakonie, Hilfswerk Österreich, Crucea Roșie din Austria și Volkshilfe care vor ajuta oamenii aflați în nevoie din Austria. În acest an, Jakob Grabmayr, fiul și managerul artistului austriac Franz Grabmayr, va oferi spre licitație o lucrare a tatălui său, încasările mergând în întregime către 'Österreich hilft Österreich'.
Balul Operei din Viena este deschis oficial de cele 144 de cupluri, pregătite să își facă debutul în societate. Dansul debutanților are loc pe opera 'Fächerpolonaise' a compozitorului austriac Carl Michael Ziehrer, în interpretarea Orchestrei Filarmonice din Viena, potrivit www.vienna-concert.com. Întotdeauna, valsul vienez ''Dunărea albastră'' a lui Johann Strauss fiul este dansul care încheie evoluția debutanților. În acel moment, maestrul de ceremonii anunță ''Alles Walzer!'' sau ''Let the waltz begin!'', ringul de dans fiind deschis, astfel, tuturor invitaților. Alte atracții ale balului includ așa-numita 'performanță de la miezul nopții', când Orchestra Filarmonică din Viena interpretează cadrilul 'Fledermaus', de Johann Strauss fiul, urmat de 'Orpheus-Quadrille', la ora 2.00 noaptea și de 'Maskenball-Quadrille', la ora 4.00, ambele compuse de Johann Straus fiul, notează https://www.wiener-staatsoper.at.
Ținuta de bal a tinerilor debutanți, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, este obligatorie. Sunt acceptate doar rochia albă, lungă, fără crinolină și aplicații strălucitoare, cu mănuși și pantofi, de asemenea, de culoare albă, respectiv fracul negru, papion și mănuși albe. Un accesoriu important al ținutei îl constituie diadema, concepută și realizată de compania austriacă de bijuterii Swarovski, partener al evenimentului de aproape 70 de ani. Diadema constituie, totodată, un cadou pentru tinerele participante la bal.
Pentru prima dată, în acest an, diadema oferită debutantelor la bal, va fi însoțită de un ac de cravată asortat oferit însoțitorilor lor. Realizate de directorul global de creație al companiei, Giovanna Engelbert, care a avut ca sursă de inspirație bijuteriile Hyperbola Infinity, piesele celebrează atât tradițiile atemporale ale Balului Operei din Viena, cât și individualitatea fiecărui debutant. Buclele inspirate de infinit și silueta în formă de pene ale diademei reflectă măiestria Swarovski în prelucrarea cristalului, în timp ce piatra prețioasă, centrală, care se mișcă ușor surprinde romantismul și lumina acestei seri speciale, conform https://www.wiener-staatsoper.at/.
Și anul trecut, designul diademei a aparținut aceleiași Giovanna Engelbert, care a avut ca sursă de inspirație bijuteriile imperiale ale Austriei și familia de bijuterii Mesmera ale Swarovski. În 2023, tiara a fost creată după setul de bijuterii 'Stella' ale companiei, cu o trimitere la faimoasele bijuterii ale împărătesei austriece Sisi. În 2020, tiara Swarovski a fost creată de designerul francez Christian Lacroix, care a avut ca sursă de inspirație opera 'Flautul magic' a lui Mozart și personajul principal, al acesteia, strălucitoarea Regină a Nopții. De-a lungul anilor, între creatorii diademei s-au numărat: Donatella Versace (2019), Dolce & Gabbana (2018) și Karl Lagerfeld (1933-2019), în 2017.
În fiecare an, începând din 1992 și până la ediția din 2024, omul de afaceri austriac Richard Lugner (care a încetat din viață la 12 august 2024, la vârsta de 91 de ani) își făcea apariția la acest eveniment însoțit de una sau mai multe vedete ale showbiz-ului internațional. Cântărețul american Harrry Belafonte (1927-2023) a fost primul invitat. De-a lungul anilor, printre însoțitorii săi s-au aflat: actrițele Sophia Loren (1995), Claudia Cardinale (2002), Andie McDowell (2004), cântăreața Geri Halliwell (2006), muzicianul Dieter Bohlen (2010), actorii Brigitte Nielsen, Roger Moore și top-modelul Gina-Lisa Lohfink (2012), actrița Brooke Shields și cântărețul și producătorul Mr. Probz (2016), actrițele Goldie Hawn (2017) și Melanie Griffith (2018), fostul model australian Elle Macpherson (2019), actrița italiană Ornella Muti (2020), actrița americană Jane Fonda, câștigătoare a două premii Oscar (2023), fosta soție a legendei rock 'n' roll Elvis Presley, actrița Priscilla Presley (2024), notează https://www.telegraph.co.uk/ și https://www.diepresse.com/.
Sursa foto: www.wiener-staatsoper.at
În 2025, fiica omului de afaceri, Jacqueline Lugner, va duce mai departe tradiția de a avea un invitat special la Balul Operei din Viena. În acest an, ea va fi însoțită de artistul stradal și DJ-ul american Alec Monopoly (39 de ani), conform https://www.bluewin.ch/.
Baluri au fost organizate în diverse locuri din orașul imperial, începând cu anii 1820-1830. Însă, artiștii, care organizau aceste evenimente dansante, își doreau un spațiu adecvat pentru desfășurarea acestora. Au găsit ca soluție temporară 'Redoutensäle', una din sălile rafinate ale Palatului Hofburg. Abia în 1862, teatrul istoric din Viena - Theater an der Wien - a primit permisiunea imperială de a organiza un bal, pe modelul Balului Operei din Paris, conform https://www.wiener-staatsoper.at/.
Noua clădire a Operei Imperiale și Regale (astăzi Opera de Stat), construită după planurile arhitectului vienez August Sicard von Sicardsburg și cu interiorul realizat de Eduard van der Nüll, era gata să-și primească oaspeții, în 1869, însă împăratul Franz Joseph I a interzis organizarea de baluri în teatrul său. Astfel, primul bal, care s-a numit 'Ball in the Hofoper', a avut loc într-o altă clădire nouă - Wiener Musikverein, construită în 1870 - și care aparținea 'Societății prietenilor muzicii din Viena', înființată de secretarul general al Teatrului Curții din Viena, Joseph Sonnleithner. Abia în 1877, împăratul a fost de acord cu organizarea unei 'soirée' în clădirea Operei Imperiale.
Sursa foto: www.events.wien.info
La numai câțiva ani după prăbușirea imperiului, în 1921, a avut loc 'Opernredoute', care din ianuarie 1935 a devenit 'The Vienna Opera Ball''. Ultima ediție a Balului Operei din Viena s-a desfășurat în 1939, în contextul declanșării celui de-al Doilea Război Mondial și al ocupării Austriei de către naziști. Clădirea Operei de Stat din Viena a fost distrusă, aproape în totalitate, în urma bombardamentelor. Au rămas neatinse doar fațada principală, scările și foaierul. Reconstrucția a început imediat.
La 5 noiembrie 1955, Opera de Stat din Viena era redeschisă cu opera ''Fidelio'' de Ludwig van Beethoven. Anul următor, la 9 februarie 1956, a avut loc o nouă ediție a Balului Operei de Stat din Viena. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.vienna-concert.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B