logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Cea de-a 67-a ediție a Balului Operei din Viena

Image

În data de 27 februarie 2025, se desfășoară la Opera de Stat din Viena, faimosul Bal al Operei. Evenimentul, aflat la cea de-a 67-a ediție, se află sub înaltul patronaj al președintelui Austriei Alexander Van der Bellen și reunește aproximativ 5.000 de invitați atât din țară cât și din lume, de la persoane din înalta societate și personalități din domeniul culturii, politicii, afacerilor până la personalități ale muzicii, showbiz-ului și sportului. Acestora li se adaugă milioane de oameni din întreaga lume, prin intermediul televiziunii, radioului și platformelor digitale, conform site-ului https://www.wiener-staatsoper.at/.

Evenimentul dorește, la fel ca și în anii trecuți, să transmită un semnal clar de responsabilitate socială și solidaritate. În urma achiziționării de bilete și a consumației făcute la acest eveniment este susținută inițiativa 'Österreich hilft Österreich', sprijinită de Radiodifuziunea Publică Națională din Austria - ORF (Österreichischer Rundfunk) și de organizații de caritate precum Caritas, Diakonie, Hilfswerk Österreich, Crucea Roșie din Austria și Volkshilfe care vor ajuta oamenii aflați în nevoie din Austria. În acest an, Jakob Grabmayr, fiul și managerul artistului austriac Franz Grabmayr, va oferi spre licitație o lucrare a tatălui său, încasările mergând în întregime către 'Österreich hilft Österreich'.

Balul Operei din Viena este deschis oficial de cele 144 de cupluri, pregătite să își facă debutul în societate. Dansul debutanților are loc pe opera 'Fächerpolonaise' a compozitorului austriac Carl Michael Ziehrer, în interpretarea Orchestrei Filarmonice din Viena, potrivit www.vienna-concert.com. Întotdeauna, valsul vienez ''Dunărea albastră'' a lui Johann Strauss fiul este dansul care încheie evoluția debutanților. În acel moment, maestrul de ceremonii anunță ''Alles Walzer!'' sau ''Let the waltz begin!'', ringul de dans fiind deschis, astfel, tuturor invitaților. Alte atracții ale balului includ așa-numita 'performanță de la miezul nopții', când Orchestra Filarmonică din Viena interpretează cadrilul 'Fledermaus', de Johann Strauss fiul, urmat de 'Orpheus-Quadrille', la ora 2.00 noaptea și de 'Maskenball-Quadrille', la ora 4.00, ambele compuse de Johann Straus fiul, notează https://www.wiener-staatsoper.at.

Ținuta de bal a tinerilor debutanți, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, este obligatorie. Sunt acceptate doar rochia albă, lungă, fără crinolină și aplicații strălucitoare, cu mănuși și pantofi, de asemenea, de culoare albă, respectiv fracul negru, papion și mănuși albe. Un accesoriu important al ținutei îl constituie diadema, concepută și realizată de compania austriacă de bijuterii Swarovski, partener al evenimentului de aproape 70 de ani. Diadema constituie, totodată, un cadou pentru tinerele participante la bal.



Pentru prima dată, în acest an, diadema oferită debutantelor la bal, va fi însoțită de un ac de cravată asortat oferit însoțitorilor lor. Realizate de directorul global de creație al companiei, Giovanna Engelbert, care a avut ca sursă de inspirație bijuteriile Hyperbola Infinity, piesele celebrează atât tradițiile atemporale ale Balului Operei din Viena, cât și individualitatea fiecărui debutant. Buclele inspirate de infinit și silueta în formă de pene ale diademei reflectă măiestria Swarovski în prelucrarea cristalului, în timp ce piatra prețioasă, centrală, care se mișcă ușor surprinde romantismul și lumina acestei seri speciale, conform https://www.wiener-staatsoper.at/.

Și anul trecut, designul diademei a aparținut aceleiași Giovanna Engelbert, care a avut ca sursă de inspirație bijuteriile imperiale ale Austriei și familia de bijuterii Mesmera ale Swarovski. În 2023, tiara a fost creată după setul de bijuterii 'Stella' ale companiei, cu o trimitere la faimoasele bijuterii ale împărătesei austriece Sisi. În 2020, tiara Swarovski a fost creată de designerul francez Christian Lacroix, care a avut ca sursă de inspirație opera 'Flautul magic' a lui Mozart și personajul principal, al acesteia, strălucitoarea Regină a Nopții. De-a lungul anilor, între creatorii diademei s-au numărat: Donatella Versace (2019), Dolce & Gabbana (2018) și Karl Lagerfeld (1933-2019), în 2017.

În fiecare an, începând din 1992 și până la ediția din 2024, omul de afaceri austriac Richard Lugner (care a încetat din viață la 12 august 2024, la vârsta de 91 de ani) își făcea apariția la acest eveniment însoțit de una sau mai multe vedete ale showbiz-ului internațional. Cântărețul american Harrry Belafonte (1927-2023) a fost primul invitat. De-a lungul anilor, printre însoțitorii săi s-au aflat: actrițele Sophia Loren (1995), Claudia Cardinale (2002), Andie McDowell (2004), cântăreața Geri Halliwell (2006), muzicianul Dieter Bohlen (2010), actorii Brigitte Nielsen, Roger Moore și top-modelul Gina-Lisa Lohfink (2012), actrița Brooke Shields și cântărețul și producătorul Mr. Probz (2016), actrițele Goldie Hawn (2017) și Melanie Griffith (2018), fostul model australian Elle Macpherson (2019), actrița italiană Ornella Muti (2020), actrița americană Jane Fonda, câștigătoare a două premii Oscar (2023), fosta soție a legendei rock 'n' roll Elvis Presley, actrița Priscilla Presley (2024), notează https://www.telegraph.co.uk/ și https://www.diepresse.com/.


Sursa foto: www.wiener-staatsoper.at


În 2025, fiica omului de afaceri, Jacqueline Lugner, va duce mai departe tradiția de a avea un invitat special la Balul Operei din Viena. În acest an, ea va fi însoțită de artistul stradal și DJ-ul american Alec Monopoly (39 de ani), conform https://www.bluewin.ch/.

Baluri au fost organizate în diverse locuri din orașul imperial, începând cu anii 1820-1830. Însă, artiștii, care organizau aceste evenimente dansante, își doreau un spațiu adecvat pentru desfășurarea acestora. Au găsit ca soluție temporară 'Redoutensäle', una din sălile rafinate ale Palatului Hofburg. Abia în 1862, teatrul istoric din Viena - Theater an der Wien - a primit permisiunea imperială de a organiza un bal, pe modelul Balului Operei din Paris, conform https://www.wiener-staatsoper.at/.

Noua clădire a Operei Imperiale și Regale (astăzi Opera de Stat), construită după planurile arhitectului vienez August Sicard von Sicardsburg și cu interiorul realizat de Eduard van der Nüll, era gata să-și primească oaspeții, în 1869, însă împăratul Franz Joseph I a interzis organizarea de baluri în teatrul său. Astfel, primul bal, care s-a numit 'Ball in the Hofoper', a avut loc într-o altă clădire nouă - Wiener Musikverein, construită în 1870 - și care aparținea 'Societății prietenilor muzicii din Viena', înființată de secretarul general al Teatrului Curții din Viena, Joseph Sonnleithner. Abia în 1877, împăratul a fost de acord cu organizarea unei 'soirée' în clădirea Operei Imperiale.

Sursa foto: www.events.wien.info


La numai câțiva ani după prăbușirea imperiului, în 1921, a avut loc 'Opernredoute', care din ianuarie 1935 a devenit 'The Vienna Opera Ball''. Ultima ediție a Balului Operei din Viena s-a desfășurat în 1939, în contextul declanșării celui de-al Doilea Război Mondial și al ocupării Austriei de către naziști. Clădirea Operei de Stat din Viena a fost distrusă, aproape în totalitate, în urma bombardamentelor. Au rămas neatinse doar fațada principală, scările și foaierul. Reconstrucția a început imediat.

La 5 noiembrie 1955, Opera de Stat din Viena era redeschisă cu opera ''Fidelio'' de Ludwig van Beethoven. Anul următor, la 9 februarie 1956, a avut loc o nouă ediție a Balului Operei de Stat din Viena. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.vienna-concert.com

Afisari: 711

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform

Documentare 01-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro

Documentare 01-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită

Documentare 01-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie

Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 31-03-2025 09:08

CITATUL ZILEI

'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971) 

Documentare 31-03-2025 07:00

Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d

Documentare 31-03-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu

Documentare 31-03-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie

Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 30-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton

Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P

Documentare 30-03-2025 08:00

30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)

La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr

Documentare 30-03-2025 04:00

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.