logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

* Începând cu vineri, 28 februarie și până la 28 martie, poate fi vizitată, la Muzeul Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, expoziția 'Horia, Cloșca și Crișan, 'țăranii de cremene' '. Cu acest prilej, sunt prezentate documente din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, busturi și portrete ale lui Horea, Cloșca și Crișan, la 240 de ani de la martiriul din Alba Iulia.

'Evenimentul se dorește a fi o retrospectivă nu doar din perspectiva anilor care au trecut de la răscoala condusă de Horia Cloșca și Crișan, ci și al impactului pe care l-au avut evenimentele și, mai ales, ecourile în timp, extrem de vizibile în arta vremii. Portretele celor trei conducători realizate la momentul arestării lor, dar și după executarea sentinței la moarte au fost mereu reinterpretate, multiplicate pe diferite materiale și tehnici respectând fizionomiile lor ori cu mai multă ori mai puțină fantezie. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și-a îmbogățit în timp colecțiile cu piese legate de răscoală: tablouri, busturi în gips sau bronz, gravuri, cărți poștale, emisiuni filatelice, dar și documente, realizate de autori diferiți, preocupați de scenele istorice', se menționează într-un comunicat MNU transmis AGERPRES.

Sursa foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia/Facebook


Organizatorii evenimentului sunt MNU Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale.


* În perioada 28 februarie - 9 martie, Muzeul Județean Buzău și Liceul de Arte 'Margareta Sterian' Buzău organizează expoziția lucrărilor de artă premiate în cadrul celei de-a XV-a ediții a Concursului Național de Artă 'Margareta Sterian'.

Cu acest prilej, vizitatorii pot admira 'creațiile remarcabile ale elevilor din toată țara care s-au afirmat prin originalitate, expresivitate și măiestrie artistică. Expoziția reunește lucrări de pictură, grafică, arte decorative, sculptură și fotografie. Concursul Național de Artă 'Margareta Sterian' a devenit, de-a lungul anilor, o platformă de afirmare pentru tinerii artiști, oferindu-le posibilitatea de a-și expune lucrările într-un cadru profesionist și de a fi apreciați de specialiști din domeniul artelor vizuale', a transmis Muzeul Județean Buzău.

Sursa foto: Muzeul Județean Buzău/Facebook


Vernisajul are loc la Muzeul Județean Buzău, cu începere de la ora 9:00.


* Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' organizează o serie de ateliere speciale, în zilele de 28 februarie și 1 martie, unde copiii cu vârste între 6 și 10 ani pot descoperi tradițiile mărțișorului.


 

Sursa foto: Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"/Facebook


'Se spune că mărțișorul este un dar magic, un simbol al renașterii naturii și al echilibrului dintre iarnă și primăvară. Oamenii îl poartă la piept până când descoperă primele semne ale anotimpului nou: muguri fragili pe ramuri, flori timide ce-și deschid petalele, păsări călătoare întoarse din ținuturi îndepărtate, zumzetul primelor albine și zilele ce devin tot mai luminoase. La Muzeul Antipa, întâmpinăm primăvara cu două ateliere speciale, unde copiii pot descoperi tradițiile mărțișorului și își pot pune creativitatea la lucru!', informează Muzeul Antipa, într-o postare pe Facebook.

Potrivit instituției muzeale, atelierele se vor desfășura după următorul program: Flori, Insecte, Coronițe (vineri, 28 februarie, între orele 16:30 - 17:45); Mărțișor Sălbatic (sâmbătă, 1 martie, între orele 10:15 - 11:30).



Toate activitățile vor avea loc la Sala Atelier a Muzeului Antipa. Rezervările se pot face pe: https://antipa.ro/rezervari/.


* Sâmbătă, 1 martie, este programat, la Ateneul Român, Concertul de Mărțișor prin care se lansează turneul aniversar SoNoRo 20, în prezența muzicienilor Erik Schumann (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) și Diana Ketler (pian). Concertul de Mărțișor se află la a șasea ediție, o tradiție prin care SoNoRo onorează 'venirea primăverii și renașterea naturii'.

Sursa foto: SoNoRo/Facebook


Programul Concertului de Mărțișor cuprinde Johannes Brahms (1833 - 1897) - Dansurile ungare nr. 2, 4, 5, WoO 1; Zoltan Kodaly (1882 - 1967) - Sonatina pentru violă și pian; Josef Suk (1874 - 1935) - Cântec de dragoste pentru violă și pian op. 7; Richard Strauss (1864 - 1949) - Romanță pentru violoncel și pian TrV. 118; Sergei Prokofiev (1891 - 1953) - Martie din Dragostea celor trei portocale; Claude Debussy (1862 - 1918) - Beau Soir L. 84; Isaac Albeniz (1860 - 1909) - Malaguena din Suita Spania op.165; Manuel de Falla (1876 - 1946) - Dans spaniol nr. 1 din La vida breve; August Nolck (1862 - 1928) - Csardas pentru violoncel și pian; Johannes Brahms (1833 - 1897) - Cvartetul cu pian în La major, op. 26, I. Allegro non troppo, II. Poco adagio, III. Scherzo. Poco allegro - Trio, IV. Finale. Allegro.

Biletele la Concertul de Mărțișor sunt disponibile pe site-ul Eventbook. Turneul aniversar SoNoRo 20 include concerte în mai multe orașe importante din Europa, culminând cu un concert la Carnegie Hall din New York.


* Între 1 și 31 martie, poate fi vizitată, la Museum of Immersive New Art (MINA), expoziția 'Femei extraordinare: Primele care au schimbat totul', o incursiune în poveștile femeilor care au schimbat lumea.

'În luna martie, MINA celebrează femeile, aducând un tribut celor care au schimbat lumea printr-o nouă expoziție imersivă. În plus, publicul este invitat să participe la evenimente speciale precum concertul SoNoRo Kids și o cină multisenzorială exclusivă', informează MINA, printr-un comunicat transmis AGERPRES.



Expoziția reunește figuri feminine excepționale care au sfidat limitele epocii lor și au revoluționat domeniile în care au activat, de la primele femei care au zburat în cosmos sau au obținut recunoaștere internațională în artă și literatură, până la cele care au impus noi standarde în știință și sport, această experiență oferind o incursiune inspirațională în poveștile lor.



Biletele sunt disponibile pe minamuseum.com.


* Teatrul Masca, alături de Fundația CODA 'Farmecul tăcerii', lansează, în cadrul actualei stagiuni, un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București. Prima reprezentație accesibilizată are loc la 1 martie, de la ora 19.00, cu spectacolul 'Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare', concept și regie Carmen Lidia Vidu, un spectacol manifest, un spectacol confesiune, un spectacol despre istoria cu 'i' mic și frământările colective care ne macină, precizează un comunicat al Teatrului Masca.

Reprezentația va beneficia de interpretare în limba semnelor române. Accesul persoanelor surde este gratuit. În România, comunitatea surzilor numără zeci de mii de persoane pentru care accesul la cultură este adesea limitat, se arată în comunicatul Teatrului Masca.

Sursa foto: Teatrul Masca/Facebook


'Aici nu doar se visează la schimbare, aici schimbarea chiar se întâmplă. Cred că accesibilizarea pentru diverse categorii de spectatori este una dintre misiunile noastre fundamentale ca instituție publică. Cultura poate aduce plusvaloare ca factor de coeziune comunitară, iar noi, la 'Masca', ne propunem să creștem o comunitate de oameni și idei', a declarat Catinca Drăgănescu, manager interimar al teatrului, citată în comunicat.

Prin programul 'Aici se visează la schimbare', Teatrul Masca se alătură inițiativei lansate de Teatrul de Stat din Constanța și Teatrul 'Fani Tardini' din Galați. Reprezentațiile accesibilizate vor fi anunțate lunar pe site-ul www.masca.ro și pe paginile de social media ale Teatrului Masca.


* Sâmbătă, 1 martie, are loc, la Sala Studio a Teatrului Mic, premiera oficială a spectacolului 'Mici crime conjugale' de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Tania Drăghici, informează teatrulmic.ro.

Piesa, publicată în anul 2003, urmărește printr-o lentilă psihologică, parcursul unui cuplu căsătorit de 20 de ani, analizând conexiunile, conflictele și complexitatea iubirii, atunci când intervine o situație complet neprevăzută. Spectacolul de la Teatrul Mic este construit într-o viziune regizorală modernă. Regizoarea Tania Drăghici explorează cu măiestrie tensiunile, perspectivele diferite, frustrările și contradicțiile dintr-o căsnicie aflată în impas, lăsând loc atât umorului, cât și nostalgiei, precizează sursa citată. Rolurile principale sunt interpretate de Simona Mihăescu și Bogdan Talașman.

Sursa foto: Teatrul Mic/Facebook


Piesa a fost pusă în scenă în premieră de regizorul Bernard Murat, la Teatrul Edouard VII din Paris, în septembrie 2003. La nivel internațional, în ultimii 22 de ani, textul 'Mici crime conjugale' a înregistrat un imens succes, spectacolul fiind montat în aproape 30 de țări. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Între 1 și 31 martie, poate fi vizitată, la Museum of Immersive New Art (MINA), expoziția 'Femei extraordinare: Primele care au schimbat totul', o incursiune în poveștile femeilor care au schimbat lumea.

Sursa foto din deschidere: MINA Bucharest - Museum of Immersive New Art/Facebook

Afisari: 537

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)