logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 februarie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Participarea președintelui interimar, Ilie Bolojan, la summitul organizat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prima conferință de presă susținută de președintele interimar de la preluarea mandatului, respingerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, consultările președintelui interimar cu partidele parlamentare, în vederea pregătirii poziției României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, adoptarea de către Guvern a continuării plafonării prețurilor la energie și gaze, revocarea lui Toni Greblă de la conducerea AEP, punerea sub control judiciar a candidatului de la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, Călin Georgescu reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 24-28 februarie 2025.

AFACERI EUROPENE ȘI INTERNAȚIONALE


* 24 februarie: Președintele interimar Ilie Bolojan, a subliniat, în intervenția, prin videoconferință, la Summitul organizat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la împlinirea a trei ani de la invazia rusă, că este necesar ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, alături de partenerii americani și de ceilalți aliați. Ilie Bolojan a făcut referire și la anexarea ilegală a Crimeii, în 2014. 'În curând, se vor împlini 11 ani de când Ucraina își apără în mod curajos libertatea, independența și teritoriul', a afirmat Ilie Bolojan.

* 24 februarie: Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat la reuniunea Consiliul Afaceri Externe al UE, de la Bruxelles, context în care a evidențiat importanța unei păci juste și durabile în Ucraina și a reiterat faptul că orice discuție privind Ucraina nu trebuie să aibă loc fără această țară.

* 24 februarie: Miniștrii Agriculturii din Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria au cerut Comisiei Europene să reintroducă cotele anterioare crizei, la expirarea actualelor măsuri comerciale care vizează produsele agricole din Ucraina, potrivit unei postări pe rețeaua X a ministrului ungar al Agriculturii, Istvan Nagy.

POLITIC


* 25 februarie: Parlamentarii AUR, S.O.S. România, POT au depus la Camera Deputaților moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu intitulată 'Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilință'. Moțiunea a fost semnată de parlamentari ai AUR, S.O.S. România, POT, neafiliați și unul de la minorități, a precizat liderul AUR, George Simion. În opinia semnatarilor, premierul și-a pierdut credibilitatea, imaginea acestuia și a unor membri 'marcanți' ai Cabinetului fiind 'compromisă' prin 'asocierea cu monstruosul scandal 'Nordis', o fraudă de proporții uriașe, de zeci de milioane euro, care a lăsat în urmă aproape 1.000 de români înșelați de complicitatea inacceptabilă dintre politicieni corupți și afaceriști interlopi'.

* 25 februarie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, în care a subliniat prioritățile României pe agenda UE, cu accent asupra securității regionale și apărării, precum și în ce privește sprijinul pentru Ucraina.

* 26 februarie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a chemat la consultări, la Palatul Cotroceni, toate partidele și formațiunile parlamentare, în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, când se va dezbate tema apărării europene în noul context geopolitic. Majoritatea partidelor au respins ca România să trimită trupe de menținerea păcii.

* 27 februarie: Guvernul a aprobat, în ședință, transmiterea către Parlament, pentru dezbatere și ratificare, a Acordului cu Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind cooperarea în domeniul apărării. Acordul a fost semnat la Londra, pe 13 noiembrie 2024 și creează cadrul juridic general pentru consolidarea cooperării în domeniul Apărării între cele două părți semnatare, pe baza principiilor egalității, reciprocității și interesului reciproc.

* 28 februarie: Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a decis revocarea din funcție a președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

* 28 februarie: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat că la consultările de la Palatul Cotroceni din 26 februarie cu partidele și formațiunile parlamentare, participanții au exprimat de principiu disponibilitatea României de a susține în continuare Ucraina.

* 28 februarie: Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a organizat, la Palatul Cotroceni, prima sa conferință de presă organizată de la preluarea mandatului, în cadrul căreia a vorbit despre NATO, apărarea europeană, alegerile din România, investițiile în apărare, justiția din România etc. Dintre declarații, amintim:
- 'Suntem convinși că NATO va rămâne un scut important de protecție nu doar în Europa, ci și în alte părți ale lumii și că SUA sunt un garant al acestei stabilități', a precizat Ilie Bolojan.
- Creșterea cheltuielilor de apărare, amintind că, în ultimii ani, România a avut o creștere a bugetului Apărării.
- În perioada următoare o prioritate este organizarea corectă a alegerilor prezidențiale. 'Este foarte important ca, în această perioadă, să avem o stabilitate politică și, în primul rând, o stabilitate guvernamentală, aici nu este vorba de a susține un guvern sau altul, un ministru sau altul, o persoană sau alta', a spus președintele interimar.
- Președintele interimar a spus că susține faptul că partea de responsabilitate a țărilor europene trebuie să crească în structura de cheltuieli a NATO, 'pentru ca această parte de lume să rămână în continuare stabilă și să existe o asumare mai mare de răspundere pe această componentă'.

* 28 februarie: Parlamentul a respins, cu 147 de voturi 'pentru' și un vot 'împotrivă' moțiunea de cenzură inițiată la 25 februarie. Parlamentarii PSD, PNL, USR, minorități și UDMR nu au votat.

SOCIAL


* 27 februarie: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat aprobarea de către executiv a prelungirii schemei de plafonare-compensare cu trei luni la energie electrică, până la data de 1 iulie, și cu 12 luni la gaz.

JUSTIȚIE
* 25 februarie: Un număr de 20 de persoane au fost reținute de procurori în dosarul privind infracțiunile din Portul Constanța. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu zilele de 24 și și 25 februarie, față de: Florin-Laurențiu Chirilă, George-Gabriel Vișan, Cătălin Viorel Cristea, Luciana-Izabel Mocanu, Ion Dumitrache, Ionuț Voinescu (directori și funcționari în cadrul Direcției Tehnice din cadrul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța), alți 12 oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale care activează în Portul Constanța.

* 26 februarie: Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, a fost dus cu mandat la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori, în calitate de suspect, într-un dosar legat de finanțarea campaniei electorale. După audieri, Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar de procurorii de la Parchetul General pe o perioadă de 60 de zile. Este urmărit penal în mai multe dosare pentru săvârșirea a șase infracțiuni: instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale; comunicarea de informații false; fals în declarații în formă continuată; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup; promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații.

* 27 februarie: La perchezițiile efectuate în 26 februarie, polițiștii au găsit în locuința lui Horațiu Potra și la apropiații acestuia arme și cutii cu muiție. Au mai fost descoperite și ridicate peste 25 de kilograme de aur (lingouri), peste 3,3 milioane de dolari, peste 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirham și 21.000 de dinari sârbești. Procurorii de la Parchetul General au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea preventivă a 18 inculpați reținuți în dosarul în care a fost pus sub acuzare și Călin Georgescu. De asemenea, procurorii au cerut emiterea de mandate de arestare în lipsă pentru Horațiu Potra, fiul său Dorian Potra și un alt membru al familiei, Alexandru Potra.

* 27 februarie: DIICOT a confirmat că procurorul de caz le-a dat voie fraților Andrew și Tristan Tate să plece din România, subliniind că aceștia încă sunt sub control judiciar și trebuie să se întoarcă în țară. Frații Tate ar fi părăsit România, cu un avion privat, având ca destinație Florida. Andrew și Tristan Tate, cu dublă cetățenie - britanică și americană -, au fost trimiși în judecată de DIICOT în 20 iunie 2023, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, viol, acces ilegal la sistem informatic, lovire sau alte violențe.

ELECTORAL


* 24 februarie: Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, a declarat, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, că, în acest moment, soluția pentru funcția de președinte al României este Crin Antonescu, pentru a evita ca România să intre ''într-o aventură''.

* 24 februarie: Alianța 'România Înainte' este o opțiune majoră a alegătorilor pentru o Românie occidentală, democratică, pentru o Românie a secolului XXI, a declarat Crin Antonescu, candidatul PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale. Acesta a participat, alături de președinții PSD, PNL, UDMR și de liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, la o conferință de presă pentru a marca lansarea Alianței 'România Înainte', alianță electorală care-l susține la alegerile prezidențiale.

* 27 februarie: Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat, la postul România TV, că este de părere că USR ar trebui să intre la guvernare alături de PSD, PNL, UDMR și minorități și să susțină candidatul unic al coaliției la alegerile prezidențiale, pe Crin Antonescu. El a mai menționat că USR ar putea intra la guvernare, cu condiția să renunțe la propriul candidat la prezidențiale și să îl susțină pe candidatul unic al coaliției, Crin Antonescu.

CULTURÃ


* 24 februarie: O expoziție care prezintă imagini din războiul din Ucraina, surprinse de corespondentul special al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Cristian Lupașcu, pe parcursul celor trei ani de agresiune a Federației Ruse asupra acestei țări, a fost vernisată, în foaierul Senatului. Cele 33 de fotografii 'cu valoare istorică', selectate din câteva mii de imagini, au fost făcute în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în Kiev, în perioada martie 2022 - decembrie 2024. Corespondentul AGERPRES Cristian Lupașcu a subliniat, în context, că fotografiile expuse au 'caracter documentar'. La eveniment au mai fost prezenți directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, președintele Senatului, Mircea Abrudean, dar și parlamentari.

SPORT


* 26 februarie: Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea a debutat cu dreptul la turneul WTA 250 de la Austin (Texas), dotat cu premii totale de 275.094 de dolari, învingând-o în trei seturi, 6-3, 0-6, 6-1, pe germanca Lara Siegemund, într-o partidă disputată la această dată. Reprezentanta României o va avea ca adversară în optimile de finală pe rusoaica Diana Șnaider, favorita numărul 2, care a trecut în primul tur, cu 0-6, 6-2, 7-5 de compatrioata sa Tatiana Prozorova. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Liviu Tatu)

*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES

Afisari: 413

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în