DOCUMENTAR: 90 de ani de la naşterea actriţei Sanda Toma (27 octombrie)

Actriţa Sanda Toma "unul dintre membrii cei mai importanţi ai familiei Teatrului de Comedie" s-a născut la 27 octombrie 1934, în Bucureşti. A urmat Institutul "Sfânta Maria" din strada Pitarmoş şi, ulterior, Liceul "Gheorghe Lazăr". După o perioadă de oscilări şi căutări între Politehnică şi Litere, Sanda Toma a intrat la Institutul de Teatru "I.L. Caragiale", la clasa profesoarei Aura Buzescu, apoi, în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu, potrivit paginii de Facebook a Teatrului de Comedie şi a site-ului Teatrului Naţional, https://www.tnb.ro/.
După absolvire a fost repartizată la Teatrul Naţional din Craiova (1956-1958), unde a jucat primele sale roluri: Rosina în ''Bărbierul din Sevilla'' de Pierre Augustin de Beaumarchais, regia Val Mugur, Essie în ''Discipolul diavolului'' de George Bernard Shaw, regia Ion Olteanu, Cecily în ''Bumbury'' de Oscar Wilde, tot în regia lui Ion Olteanu, Checca în ''Gâlcevile din Chioggia" de Carlo Goldoni, regia Dinu Cernescu, Liusea în ''Ani de pribegie" de Aleksei Arbuzov, regia Val Mugur, dar şi Tinca, în spectacolul ''Tudor din Vladimiri'' de Mihnea Gheorghiu sau ''Mormolocul'' de Vasile Niţulescu, ambele în regia lui Radu Penciulescu.
S-a întors la Bucureşti, în 1958, unde a devenit actriţă a Teatrului Naţional, jucând în spectacole create de regizorii: Sică Alexandrescu ("Siciliana" de Aurel Baranga, "Titanic vals" de Tudor Muşatescu şi ''Hangiţa'' de Carlo Goldoni); Ion Finteşteanu ("Tartuffe" de J.B.P. Moliere); Ion Cojar ("Aşteptând la Arlechin" de Noel Coward); Radu Beligan ("Egoistul" de Jean Anouilh); Tudor Mărăscu ("Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams); Alexandru Tocilescu ("Comedie Roşie" de Constantin Turturică); Florin Fătulescu ("Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal" de Matei Vişniec); Alexandra Badea ("Complexul România" de Mihaela Michailov); Ion Caramitru ("Toţi fiii mei" de Arthur Miller), conform site-ului TNB, https://www.tnb.ro/.
În toamna anului 1960, Sanda Toma a fost unul dintre actorii chemaţi de maestrul Radu Beligan să înfiinţeze trupa Teatrului de Comedie din Bucureşti, notează http://aarc.ro. Actriţa a jucat aici, din 1961 şi până în 1994, în numeroase spectacole de mare succes precum: "Peţitoarea" de Thronton Wilder, regia Valeriu Moisescu; "Strigoi la Kitahama" de Kobo Abe, regia Cătălina Buzoian;, "Harold şi Maude" de Collin Higgins, regia Sanda Manu; "Există nervi" de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu; "Don Juan" de J.B.P. Moliere, regia Valeriu Moisescu; "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Lucian Giurchescu; "Cinema" de Jean Anouilh, regia Horea Popescu; "Trei surori" de A.P. Cehov, regia Lucian Giurchescu; "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Lucian Giurchescu; "Fata Morgana" de Dumitru Solomon, regia Mihai Dimiu; "Un Hamlet de provincie (Platonov)" de A.P. Cehov, regia Lucian Giurchescu; "Insula" de Mihail Sebastian, regia Crin Teodorescu; "Troilus şi Cressida" de William Shakespeare, regia David Esrig; "Rinocerii" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu; "Casa inimilor sfărâmate" de George Bernard Shaw, regia Radu Penciulescu; "Burghezul gentilom" de J.B.P. Moliere (regia Lucian Giurchescu); "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter; ''Învaţă-mă, Céline!'' de Maria Pacôme, regia Lucian Giurchescu.
Premiera piesei de teatru "Comedie roşie", autor Constantin Turturica, regia Alexandru Tocilescu. În imagine: actorii Raluca Petra, Sanda Toma şi Ion Lucian, 2006.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/Arhiva istorică AGERPRES
A debutat în cinematografie, în 1962, în "Celebrul 702", în regia lui Mihai Iacob, dar a devenit cunoscută cu rolul din filmul "Zestrea" (1972), în regia Letiţiei Popa. Alte filme: "Bădăranii" (1960, regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi); ''Darclee'' (1960, regia Mihai Iacob); "Bunicul şi doi delincvenţi minori" (1976, regia Maria Callas Dinescu); "Tufă de Veneţia" (1976, regia Petre Bokor); "Un om în loden" (1978, regia Nicolae Mărgineanu); "Promisiuni" (1985, regia Elisabeta Bostan); "Figuranţii" (1987, regia Malvina Urşianu); "Harababura" (1990, regia Geo Saizescu); "Divorţ din dragoste" (1991, regia Andrei Blaier); "Aici nu mai locuieşte nimeni" (1995, regia Malvina Urşianu); "'Train de vie"/ "Trenul vieţii" (1998, regia Radu Mihăileanu); "Les percutes"/ "Ţăcăniţii" (2002, regia Gerard Cuq); "Tandreţea lăcustelor" (2002, regia Dan Necşulea); "Cripta" (2014, regia Cornel Gheorghiţă), conform site-ului https://www.cinemagia.ro/ şi lucrării ''124 Cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).
La Teatrul Naţional Radiofonic, Sanda Toma a debutat în 1959, în spectacolul "Prea multă minte strică" de Alexandr Sergheevici Griboedov, în regia lui Constantin Moruzan. De atunci, a înregistrat peste 60 de spectacole şi emisiuni de divertisment sub bagheta maeştrilor teatrului radiofonic, montări de colecţie, păstrate în Fonoteca de Aur a Radio România, aminteşte site-ul https://tnr.srr.ro/.
A prezentat, la Televiziunea Română, primul magazin duminical realizat de Tudor Vornicu. A jucat şi în piese de teatru TV, în regia Letiţiei Popa - "Maliţioasa mea fericire", "Cazul Pinedus", în regia lui Eugen Tudoran - "Copacii mor în picioare" sau în regia Malvinei Urşianu - "Aici nu mai locuieşte nimeni", conform https://www.tnb.ro/.
I-au fost acordate de-a lungul anilor: Premiul II pentru interpretare la ''Concursul tinerilor artişti din teatrele dramatice'' (1957), Premiul III pentru interpretare la Concursul republican din 1959, Meritul Cultural clasa a IV-a, Ordinul Muncii clasa a III-a şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică (2002), Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti "festCO 2010" (2010), Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a XIII-a ediţie a Galei Gopo, care a avut loc la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti (2019). A fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Kate Keller în spectacolul ''Toţi fiii mei'' -, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2010.
Actorii Sanda Toma (stg) şi Mihai Fotino (dr) la Gala Premiilor UNITER - editia X, 2002.
Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES
Actriţa Sanda Toma a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani, la Bucureşti, la 26 noiembrie 2022. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Explicaţie foto din deschidere: Sanda Toma participă la cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment desfăşurat la Teatrul Naţional 'I.L. Caragiale' din Bucureşti.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat