O PERSONALITATE PE ZI: Doina Levintza, scenograf şi designer vestimentar de succes

Scenograf şi designer vestimentar de succes, Doina Levintza, prima creatoare de modă din Europa de Est care a prezentat o colecţie la New York Fashion Week, s-a născut la 10 aprilie 1939, în Bucureşti.
Pasionată de sculptură în adolescenţă, a cochetat apoi cu teatrologia, dar şi-a descoperit talentul la desen şi a decis, într-un final, să urmeze arhitectura, absolvind Şcoala de arhitectură din Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă - ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti din 11 martie 2022. A debutat în televiziune în anii 1960, ca scenograf şi creator de costume pentru spectacole de teatru şi emisiuni de muzică şi divertisment. A colaborat cu regizori prestigioşi din lumea teatrului ca Alexandru Tatos, Cornel Todea, Petre Sava Băleanu, Letiţia Popa sau Lidia Ionescu, dar şi cu unii dintre cei mai cunoscuţi actori, precum Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Forry Etterle, Gina Patrichi, Mircea Albulescu, Toma Caragiu şi mulţi alţii.
A realizat, împreună cu Alexandru Bocăneţ (soţul său, decedat tragic în urma cutremurului din martie 1977), o serie de producţii alb-negru ce au impus un nou stil în producţiile televizate. Acest stil alb-negru a devenit un reper estetic important, un punct de referinţă în istoria Televiziunii Române. După 1977, Doina Levintza şi-a dat demisia din televiziune şi a început să lucreze pentru Fondul Plastic.
Un nume de prestigiu în istoria teatrului şi cinematografiei româneşti, Doina Levintza a colaborat cu cei mai mari regizori de teatru şi film pentru peste 120 de spectacole şi producţii cinematografice reper din ţară şi străinătate. Între filmele, la care a lucrat, se află: ''Adio, dragă Nela!'' (1972, regia Cornel Todea), ''Dincolo de nisipuri'' (1974, regia Radu Gabrea), ''Gloria nu cântă'' (1976, regia Alexandru Bocăneţ), ''Eu, tu şi Ovidiu'' (1977, regia Geo Saizescu), ''Profetul, aurul şi ardelenii'' (1978, regia Dan Piţa), ''Nea Mărin Miliardar'' (1978, regia Sergiu Nicolaescu), ''Ultima noapte de dragoste'' (1980, regia Sergiu Nicolaescu), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1981, regia Lucian Pintilie), ''Faleze de nisip'' (1983, regia Dan Piţa), ''Trenul din zori nu mai opreşte aici'' (1994, regia Cătălina Buzoianu), ''The Legend of Galgameth'' (1996, regia Sean McNamara), ''Stuff That Bear!'' (2003, scurtmetraj, regia Bruno Coppola), ''Restul e tăcere'' (2008, regia Nae Caranfil), ''Ceva bun de la viaţă'' (2011, regia Dan Piţa), ''Sunt o babă comunistă'' (2013, regia Stere Gulea), ''Closer to the Moon'' (2014, regia Nae Caranfil), ''Poveste de dragoste'' (2015, regia Cristina Jacob), ''6,9 pe scara Richter'' (2016, regia Nae Caranfil), ''Oh, Ramona!'' (2019, regia Cristina Jacob), potrivit https://www.imdb.com/.
Pentru publicul de teatru rămâne în amintire impactul pe care le-au avut spectacolele "Furtuna" de la Bulandra în regia lui Liviu Ciulei, "O trilogie antică", "Livada de vişini", "Noaptea regilor" în regia lui Andrei Şerban, nenumărate spectacole regizate de Mihai Măniuţiu printre care "Richard al III-lea", "Antigona", spectacolele "Patul lui Procust" al Cătălinei Buzoianu şi ''Portretul lui Dorian Gray'', al lui Dragoş Galgoţiu. A realizat costumele pentru spectacolul de operă ''La Traviata'', în regia Beatricei Rancea, pentru care Doina Levintza a primit Premiul Galei Operelor Naţionale pentru concepţia costumelor (2014).
Cariera sa internaţională a debutat la Paris, în 1984, iar de atunci a avut peste 100 de prezentări şi expoziţii în România dar şi la Paris, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Roma, Washington, New York sau Chicago. În 1997 şi 1998 şi-a prezentat colecţiile în cadrul prestigioasei Săptămâni a Modei de la New York "7th on Sixth", devenind astfel primul designer est-european inclus vreodată în acest eveniment, iar în septembrie 2007, a participat la expoziţia "Epoca de Aur din Couture: Paris şi Londra 1947-1957" de la Muzeul Victoria & Albert din Londra. De asemenea, în noiembrie 2008, a prezentat, la Madrid, expoziţia "Levintza. Haute-couture în teatru". În 2011, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj, a fost inaugurată expoziţia ''Dressing the Story: Film & Theatre Costumes by Doina Levintza'' şi în 2013, la ICR Londra, a participat la expoziţia intitulată ''The Rest Is Tomorrow'', alături de alţi designeri români. Expoziţiile "Costumul de teatru - De la schiţă la miracol" şi "Doina Levintza - Experiment teatral" au deschis ediţiile din 2014, respectiv 2019, ale Festivalului Naţional de Teatru (FNT) din Capitală, potrivit https://fnt.ro/.
Este unul dintre artiştii şi designerii Festivalului Brazilor de Crăciun, organizat de Salvaţi Copiii România, un eveniment de strângere de fonduri în vederea facilitării accesului la educaţie al copiilor din mediile sociale vulnerabile.
Realizează şi prezintă emisiunea ''Levintza Prezintă'' (începând din anii 2000, difuzată la Prima TV, TVR 1 şi din 2022, la TVR 2), conform paginii de facebook a emisiunii. A realizat, alături de Claudia Nicolau, şi a prezentat, la TVR 2, în martie 2019, emisiunea "Caiet de regie. Alexandru Bocăneţ", un omagiu adus regizorului care a revoluţionat divertismentul românesc.
Începând din 2017, la Galeria ''Doina Levintza'' din Bucureşti, există o expoziţie permanentă de costume de teatru create de-a lungul timpului de renumita scenografă.
Creaţiile sale au fost premiate de-a lungul timpului cu cele mai importante distincţii: premiul ACIN pentru filmele ''Profetul, aurul şi ardelenii'' (1978) şi ''Ultima noapte de dragoste'' (1980); premiul Criticii pentru cea mai bună creaţie de costume (1992-1993); premiul UNITER pentru costumele la spectacolul ''Richard al II-lea''; premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică (1994); Premiul pentru scenografie la Festivalul Naţional de Dramaturgie Contemporană, Braşov, pentru Andrei Both şi Doina Levintza, pentru spectacolul ''Hamletmachine'' (2007); Premiul Gopo pentru cele mai bune costume, pelicula "Restul e tăcere" (2009); Premiul Operelor pentru cele mai bune costume, piesa ''Indiile Galante'' (2013); Premiul Gopo pentru cele mai bune costume, filmul "Closer to the moon" (2015); Premiul pentru costume al Uniunii Cineaştilor din România, împreună cu Adina Bucur, pentru filmul "6,9 pe scara Richter" (2018).
În 2012, a fost decorată de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, "pentru extraordinara creativitate şi pentru atenţia pe care o acordă tinerelor generaţii pe care le susţine neîncetat".
Doina Levintza este furnizor al Casei Regale a României din 2005, când i-a fost acordat acest statut pentru prima oară. I-a fost acordat acelaşi statut şi în anii 2009, 2012, 2015, 2018 şi 2023, potrivit https://casamajestatiisale.ro/.
Între cele mai recente evenimente semnate Doina Levintza se află: expoziţia "Stilul Doina Levintza", în cadrul căreia au fost prezentate peste 50 de creaţii, de la costume de teatru şi film, la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de obiecte prezentate pentru prima dată publicului larg (ARCUB Gabroveni, 25 mart.-28 apr. 2022); expoziţia "44 Women", o călătorie fotografică axată pe upcycling-ul costumelor de teatru şi de film, realizată împreună cu stilistul Ovidiu Buta (Stables, Covent Garden, Londra, 5-6 dec. 2023); expoziţia "EcoCouture: Reinventarea pălăriei", ce a cuprins accesorii create de mai mulţi creatori, între care şi Doina Levintza (Galeria Costumelor de Teatru - Doina Levintza din Bucureşti, 28 febr.-16 mart. 2024), potrivit https://teatrul-excelsior.ro/ şi https://curatorial.ro/.
În 2021, în cadrul celei de-a 15-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, creatoarea de costume şi decoruri Doina Levintza a fost omagiată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat