logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Dan Ioan Tufiş, inginer, membru titular al Academiei Române

Image

Inginerul Dan Ioan Tufiş, profesor de lingvistică computaţională, membru titular al Academiei Române şi director al Institutului de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială "Mihai Drăgănescu" al Academiei Române, s-a născut la 5 februarie 1954, la Bucureşti.

A urmat cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti (1974-1979), absolvind cu diplomă de inginer. A absolvit, la Centrul de Pregătire în Informatică, cursurile de specializare "Limbaje funcţionale" şi "Baze de date inteligente" (1983-1985), iar în perioada iunie-august 1991 - cursurile doctorale de vară ale Institutului Lingvistic al Universităţii Santa Cruz, California, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

În 1992 şi-a susţinut, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, teza de doctorat cu titlul "Mediu de dezvoltare a sistemelor de dialog în limbaj natural", încununarea cercetărilor de peste zece ani în domeniul prelucrării automate a limbajului natural, devenind doctor în Ştiinţa Calculatoarelor. A parcurs toate etapele de promovare în cercetare, până la cercetător ştiinţific principal gradul I (1992).

A fost şef de colectiv de cercetare (septembrie 1980-septembrie 1989) şi şef de laborator (septembrie 1989 - decembrie 1998) la ICI - Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică, apoi director al Centrului de Cercetări Avansate pentru Învăţare Automată, Prelucrare a Limbajului Natural şi Modelare Conceptuală (CCAIAPLNMC) din cadrul Academiei Române (decembrie 1998- iulie 2002). Începând din august 2002 este director al ICIA - Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială "Mihai Drăgănescu" al Academiei Române (http://www.racai.ro), potrivit CV-ului de pe site-urile https://profs.info.uaic.ro/ şi http://www.racai.ro/.

Profesor asociat (2000-2003), profesor (2003-2009) la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi, apoi, din 2010, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnica din Bucureşti, potrivit www.racai.ro. Este conducător de doctorat, începând din 2003, precum şi Profesor de Onoare al Universităţii "A.I. Cuza" din Iaşi. În 2019 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Agora din Oradea.

La 24 octombrie 1997, Dan Ioan Tufiş a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind apoi, în 2011, membru titular al acestui înalt for de ştiinţă şi cultură.

Profesorul Dan Ioan Tufiş a contribuit la dezvoltarea primelor programe de studii aprofundate şi masterat în domeniul prelucrării automate a limbajului natural şi al lingvisticii computaţionale la Universitatea din Bucureşti (1999) şi la Universitatea din Iaşi (2000). "Contribuţiile sale în NLP (morfologie paradigmatică, etichetare POS, WSD, QA, MT, alinierea cuvintelor, wordnet etc.), sunt în mare măsură recunoscute şi au fost publicate în peste 300 de lucrări ştiinţifice. Dan Tufiş a coordonat mai multe proiecte naţionale şi internaţionale legate de resurse şi tehnologie pentru limba română", se menţiona într-un comunicat de presă al Universităţii Politehnica Timişoara din 9 octombrie 2019.

S-a consacrat domeniului inteligenţei artificiale şi prelucrării automate a limbajului natural. Dintre multiplele sale realizări în acest domeniu menţionăm: primul sistem de dialog om - computer în limba română (SDLR, 1982); în colaborare cu Dan Cristea - prima versiune a sistemului de întrebare-răspuns în limbaj natural IURES (1984), o variantă îmbunătăţită fiind omologată internaţional (1988), devenind primul produs software de inteligenţă artificială exportat de România.

În paralel cu sistemul IURES, a realizat mediul de programare pentru inteligenţa artificială TC-LISP, de asemenea omologat internaţional şi exportat în anul 1988. Pentru sistemul PARADIGM (1989), care a introdus modelul computaţional al morfologiei paradigmatice, a obţinut Premiul "Traian Vuia" al Academiei Române (1989). În colaborare cu Centrul de Studii şi Cercetări Cognitive din Geneva, a realizat, în 1994, mediul de programare a dicţionarelor, gramaticilor şi aplicaţiilor lingvistice bazate pe unificare, numit EGLU, sistem răsplătit cu Premiul "Tudor Tănăsescu" al Academiei Române (1994). Pe lângă cele două premii amintite, a mai primit, între altele, şi Diploma de merit pentru contribuţii deosebite în activitatea Institutului de Cercetări în Informatică.

A dezvoltat primele corpusuri computaţionale (precum şi lexicoanele asociate) pentru limba română, adnotate în conformitate cu standardele internaţionale. Este autorul modelului de dezambiguizare automată morfo-lexicală TT-CLAM (Tiered Tagging with Combined Language Models). A publicat sute de lucrări ştiinţifice în reviste sau volume de specialitate din ţară şi din străinătate, precum şi sute de studii ştiinţifice, rapoarte tehnice şi manuale. Menţionăm, dintre volumele dedicate prelucrării automate a limbii române: "Limbaj şi tehnologie" (1996) şi "Limba Română în Societatea Informaţională - Societatea Cunoaşterii" (2002).

A conferenţiat ca profesor invitat la peste 40 de universităţi, şcoli de vară, conferinţe sau simpozioane internaţionale din Europa, Asia, America de Nord şi este membru în comitetele editoriale a numeroase reviste internaţionale.

Membru fondator al Forumului Român pentru Societatea Cunoaşterii, al Asociaţiei Române de Inteligenţă Artificială - ARIA şi al Asociaţiei Române de Lingvistică Computaţională - ARLC, acad. Dan Ioan Tufiş este şi membru al unor asociaţii profesionale precum: European Association for Computational Linguistics EACL; European Association for Machine Translation, EAMT; Expert Advisory Group on Language Engineering Standards EAGLES; Trans European Language Resources Infrastructure TELRI Gmb; Association for Computational Linguistics Special Interes Group on Lexicons ACL-SIGLEX; Global WordNet Association GWA, după cum indică CV-ul de pe site-urile https://profs.info.uaic.ro/ şi https://www.racai.ro/.

În 2016, academicianului Dan Ioan Tufiş i-a fost conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler "în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru întreaga carieră academică, reprezentând excelenţa ştiinţifică şi culturală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale". AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto www.mindmaps.dka.global

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat