UN SECOL DE ISTORIE: Ankara a fost proclamată capitală a Turciei (13 octombrie)

Comandament istoric în timpul Războiului de Independenţă (1919-1923), locul unde au fost luate deciziile strategice şi au fost înfiinţate instituţiile de bază ale republicii, oraşul Ankara a fost proclamat de fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal (Atatürk), la 13 octombrie 1923, capitală a ţării, potrivit https://www.trt.net.tr/.
Ankara (Ancyra, Angora) este un oraş aflat în centrul regiunii asiatice Anatolia, al doilea ca mărime după Istanbul. Întemeiată în anul 2.000 î.Hr., cucerită, apoi, de Alexandru cel Mare, în anul 334 î.Hr., Ankara a fost inclusă în Imperiul Roman de împăratul Augustus. A fost cucerită de bizantini, apoi, în 1073, de turcii selgiucizi, pe care i-a alungat cruciatul Raymond IV de Toulouse în 1101. În 1354, oraşul a fost capturat de Orhan, al doilea sultan al dinastiei otomane. Ankara a fost asediată în timpul campaniei cuceritorului mongol Timur Lenk în Anatolia. În 1403 a fost din nou supusă stăpânirii otomane, iar în secolele următoare şi-a recăpătat importanţa ca centru comercial şi urban datorită poziţionării sale pe ruta caravanelor către Est, potrivit https://www.archnet.org/.
La 13 octombrie 1923, Ankara a fost proclamată capitala ţării de Mustafa Kemal, devenind centrul politic şi administrativ al Turciei, cu toate birourile guvernamentale şi ambasadele străine transferate de la Istanbul. Această schimbare dramatică a afectat profund aspectul oraşului: vechiul oraş anatolian a trebuit să dobândească rapid o nouă personalitate, schimbare care a fost făcută cu mare succes.
Sursa foto: sozcu.com.tr
Luptele de emancipare naţională, războaiele austro-ruso-turce au adâncit criza statală în secolul al XIX-lea. Formarea statelor naţionale independente Grecia, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, pierderea Algeriei, Tunisului, Egiptului ş.a. au sporit dependenţa statului turc faţă de puterile europene, îndeosebi faţă de Franţa şi Marea Britanie. Revoluţia ''junilor turci'' din 1908 a restabilit Constituţia liberală din anii 1876-1878. În urma războiului italo-turc din 1911-1912, Imperiul Otoman a pierdut Cirenaica şi Tripolitania, iar în urma războaielor balcanice (1912-1913) mai avea în posesie, în Europa, doar oraşele Adrianopol (Edirne) şi Istanbul.
Convenţia de armistiţiu semnată la Mudros, la 30 octombrie 1918, de Imperiul Otoman şi de forţele aliate punea capăt participării otomane în Primul Război Mondial. Armistiţiul a fost urmat de ocuparea capitalei Constantinopol de trupele britanice, franceze, italiene şi greceşti. Primele trupe franceze au intrat în oraş la 12 noiembrie 1918, urmate, a doua zi, de cele britanice. Trupele italiene au acostat lângă Galata, la 7 februarie 1919. Prin aceeaşi convenţie au fost predate garnizoanele rămase în afara Anatoliei, au fost ocupate forturi care controlau strâmtorile Dardanele şi Bosfor. Aliaţii îşi rezervaseră dreptul de a ocupa orice teritoriu otoman în momentul în care le-ar fi fost ameninţată securitatea. Singura zonă care rămăsese sub controlul turcesc era Anatolia. Ocupaţia a avut două etape: faza iniţială, în conformitate cu armistiţiul din 1918, care a făcut loc în 1920 unui alt aranjament în temeiul Tratatului de la Sevres (10 august 1920).
Sursa foto: qha.com.tr
Semnarea tratatului, după aproape cincisprezece luni de negocieri, a însemnat sfârşitul Imperiului Otoman şi a obligat Turcia să renunţe la drepturile sale asupra posesiunilor din nordul Africii şi din Peninsula Arabică, a stabilit noi graniţe pentru statul turc, a oferit cadrul necesar formării statului independent Armenia, a propus crearea unui stat care să includă mare parte a kurzilor sub denumirea de Kurdistan, a reglementat, de asemenea, cuantumul despăgubirilor de război. Tratatul nu a fost ratificat, pe plan intern fiind declanşată lupta politică de renaştere naţională în jurul liderului Mustafa Kemal, ceea ce a oferit prilejul pentru apărarea intereselor poporului turc faţă de condiţiile împovărătoare ale acestui tratat. Au fost demarate demersuri pentru stabilirea unor noi negocieri privind un nou acord cu puterile europene, potrivit https://wwi.lib.byu.edu/.
Invadarea Izmirului de armata greacă şi înaintarea sa violentă în Anatolia, a determinat rezistenţa civilă turcă, ce începuse să se formeze împotriva ocupaţiei, să izbucnească, potrivit https://www.tc-america.org/. Iritate de semnele rezistenţei din Anatolia, forţele aliate au cerut guvernului otoman să trimită un inspector general al armatelor otomane în zonă pentru a potoli aceste tulburări, de a restabili structura de comandă în armatele otomane dispersate şi pentru a zdrobi rezistenţa în devenire.
Mustafa Kemal, a cărui poziţie publică şi militară s-a consolidat din poziţia de comandant militar care a câştigat bătălia de la Gallipoli, a ajuns la 19 mai 1919 la Samsun, în calitate de inspector general al Armatei a 9-a. Mustafa Kemal a trimis primul său raport sultanului pe 22 mai, subliniind că turcii nu vor accepta subjugarea străină şi a dat semnalul începerii luptei de eliberare naţională. A trimis telegrame către organizaţiile de rezistenţă din toată Anatolia pentru a organiza demonstraţii în masă împotriva ocupaţiei şi pentru a informa publicul despre gravitatea situaţiei. Mai mulţi generali din conducerea armatei otomane şi trupele lor s-au alăturat lui Mustafa Kemal şi au semnat Declaraţia de la Amasya la 22 iunie 1919. Această declaraţie a inclus primele semne ale viziunii lui Ataturk asupra suveranităţii naţionale şi a guvernării democratice pentru poporul turc.
Sursa foto: herodote.net
Mustafa Kemal a preluat conducerea prin convocarea a două congrese naţionale cu reprezentanţi din tot Imperiul, la Erzurum şi Sivas, urmate de formarea unui parlament naţional la Ankara la 23 aprilie 1920. A fost ales comandant şef şi a organizat restul forţelor otomane, precum şi forţele neregulate aflate sub comanda centrală a guvernului de la Ankara, creând o nouă armată care în cele din urmă a învins forţele de ocupaţie.
Succesul Mişcării Naţionale Turce împotriva grecilor şi francezilor a determinat semnarea, la 11 octombrie 1922, a armistiţiului de la Mudania, între Marea Britanie, Franţa şi Italia pe de o parte şi Turcia pe de altă parte, la care a aderat, la 14 octombrie 1922, şi Grecia. Armistiţiul a restaurat suveranitatea turcă asupra Istanbulului, asupra strâmtorilor şi asupra estului statului turc. Marea Adunare Naţională a Turciei de la Ankara a desfiinţat Sultanatul la 1 noiembrie 1922.
La 21 noiembrie 1922, la Lausanne, au fost declanşate negocierile politico-diplomatice între guvernul turc şi cancelariile europene, care s-au concretizat, la 24 iulie 1923, prin semnarea Tratatului de la Lausanne. Acordul a intrat în vigoare în 6 august 1924 şi a revizuit clauzele Tratatului de pace de la Sevres. La 29 octombrie 1923, Turcia a fost proclamată republică, potrivit www.avimbulten.org. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: history.info
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat