TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Occident'' (2002)

Filmul "Occident" (2002), regizat de Cristian Mungiu după un scenariu scris de regizor, a avut premiera în 2002.
" 'Occident' este o comedie depre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi, de cele mai multe ori, fără soluţie, în care ne aruncă viaţa (...). În aceeaşi măsură, 'Occident' e şi o poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp. 'Occident' împleteşte trei istorii diferite care se petrec în aceeaşi săptămână, cu personaje ale căror trasee în viaţă se întretaie, se suprapun şi se condiţionează, cel mai adesea mai presus de voinţa lor. Personajele care sunt principale într-una dintre povestiri devin secundare în celelalte", notează site-ul https://www.cinemagia.ro/ în prezentarea filmului.
Prima parte a filmului prezintă povestea lui Luci şi a Sorinei, un cuplu pe cale să se destrame din pricina sentimentului de provizorat pe care îl trăiesc în lipsa banilor. La aproape 30 de ani, ideea de a se mărita cu un străin şi a pleca să trăiască într-un loc decent nu i se mai pare Sorinei atât de imorală. Luci are nevoie să găsească o casă ca să nu-şi piardă iubita, iar pe de altă parte ştie că singura cale de a obţine o locuinţă ar fi ca bătrâna pe care o îngrijeşte de ani de zile să moară.
Partea a doua prezintă povestea Mihaelei, o fată romantică, naivă şi de treabă, căreia însă nu-i vine mirele în ziua cununiei civile. Mama ei preia controlul şi Mihaela ajunge în situaţia de a se întâlni cu tot felul de ciudaţi recrutaţi de mama ei printr-o agenţie matrimonială, deşi ea îl place pe colegul ei de serviciu, Luci. Dar într-o zi pare să apară pretendentul ideal, visul oricărei fete: un italian înalt, tânăr, cu bani, dar şi sensibil şi îndrăgostit de poeziile Mihaelei, care îşi anunţă vizita intempestivă. Mihaela îl supune unui adevărat interogatoriu prin telefon. Italianul pare fără cusur şi Mihaela renunţă la Luci. Italianul soseşte şi e exact aşa cum s-a prezentat la telefon: înalt, frumos, tânăr şi îndrăgostit.
Partea a treia prezintă povestea tatălui Mihaelei, care e poliţist. El nu vrea nimic altceva decât să iasă liniştit la pensie, să-şi vadă fata măritată şi să se întoarcă liniştit la ţară. Dar lucrurile nu se potrivesc aşa cum spera. Poliţistul e căutat de Nae, un fost inculpat care se întoarce după nişte ani în România să aducă o veste proastă. Poliţistul acceptă să-l ajute şi va ajunge astfel să-l întâlnească pe Luci. Pe neaşteptate, viaţa lui a luat-o în altă direcţie: fata lui se pregăteşte să plece din ţară, el se pomeneşte la masă cu un negru, devine prieten cu un fost inculpat şi i se cere să aducă unei bătrâne vestea că fiul ei a murit. Nae şi Poliţistul ajung la bătrânica unde locuieşte Luci, iar vestea pe care se pregătesc să i-o dea poate influenţa destinul tuturor personajelor.
"Cele trei poveşti se intersectează pentru prima dată pe aleile unui cimitir - doi oameni fără casă caută un semn din cer, o mireasă plânge pe o bancă, doi poliţişti alergând şi o maşină roşie care avansează încetişor. Şi totul va porni într-o direcţie neaşteptată", menţionează site-ul https://agenda.liternet.ro/.
"Filmul 'Occident' împleteşte trei istorii diferite care se petrec în aceeaşi săptămână. Luci şi logodnica lui, Sorina, sunt scoşi afară din apartament şi se trezesc în stradă. Tânăra decide atunci că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei şi să ceară 'un semn. O sticlă îi loveşte în cap şi ajung la un spital, ajutaţi de Jerome. Francezul devine astfel speranţa Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmăreşte povestea unei tinere şi a mamei ei, care îi caută un soţ. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns. Interesant este şi că personajele principale ale unei anumite acţiuni ajung să fie personaje secundare într-o altă poveste", notează site-ul https://www.cinemaraton.ro/ în prezentare.
Criticul Călin Stănculescu menţiona, într-o cronică publicată în cotidianul "România liberă" din 2 octombrie 2002, că "Occident" impresionează prin calitatea scenariului său.
"Trei noduri epice împletite cu ingeniozitate, cu eleganţă, cu măsură pentru a evoca riguros, dar nu lipsit de un umor atroce (...) nu doar de limbaj, ci şi de situaţie, de nuanţe, de accente, de compoziţie (...). De la şarjă la absurd, de la ironia subţire (...) la tonul amărui al disoluţiei poveştilor sentimentale (...) toate armele persiflării se focalizează pe raporturile tinerilor cu propria familie, cu prietenii, cu societatea şi cu tranziţia perpetuă a zilelor noastre", potrivit site-ului http://aarc.ro/.
În opinia criticului, în film toate axele narative se intersectează "spectaculos, dar cu claritate, motivând psihologii ataşante, personaje pitoreşti, raporturi umane precis racordate la destine ce par a fi dominate de atracţia unui vag Occident, generator de împliniri factice de neocolit".
"Măsura perfect stăpânită de Cristian Mungiu se vădeşte în absenţa caricaturii, în refuzul ridicolului, în firescul situaţiilor care generează prin acumulare un umor de tip special (...). Marea măiestrie a lui Cristian Mungiu este demonstrată şi de perfecta stăpânire a actorilor, care îşi joacă caraghioslâcul vieţii cu virtuozitate, cu năuceli şi aere parcă sosite din cele mai reprezentative comedii ale lumii (...). Definirea treptată a personajelor, proces determinat de construcţia aproape geometrică a suportului epic, acumularea plină de sugestii a gagurilor, ce dezvăluie spre final toate motivaţiile 'eroilor', fără voie demonstrează calitatea unui autor complet", scria Călin Stănculescu în "România liberă", conform site-ului http://aarc.ro/.
Din distribuţia filmului fac parte: Alexandru Papadopol, Dorel Vişan, Tania Popa, Coca Bloos, Tora Vasilescu, Ioan Gyuri Pascu, Valeriu Andriuţă, Anca Androne, Eugenia Bosânceanu, Julieta Strîmbeanu, Samuel Taste, Michael Beck, Alexandru Boghiu, Nicuşor Rada, Doru Ana, Viorel Comănici, Mihai Calotă, Ioan Chelaru şi alţii.
Coloana sonoră include partituri semnate de Petru Mărgineanu şi Ioan Gyuri Pascu. Gyuri a interpretat şi rolul Gică, prestaţia sa ca actor fiind primită bine de critici. Eugenia Vodă afirma că Gyuri este "autentic prin definiţie", prin care "umorul negru capătă reflexe diafane".
Filmul "Occident" a primit numeroase premii - Premiul pentru cel mai bun film (2002, la TIFF); Premiile pentru regie, scenariu, imagine şi interpretare masculină (Alexandru Papadopol), interpretare feminină rol secundar (Coca Bloos) din partea UCIN (2002); Premiul "Nova" (2002, la Montpellier); Premiul pentru debut (2002, la Leeds); Premiul special al juriului (2003, la Rennes); Marele Premiu (2003, la Annonay); Marele Premiu şi Premiul "Titra" (2003, la Mons); Premiul FIPRESCI şi Premiul pentru scenariu (2004, la Sofia), precizează site-ul https://www.cinemaraton.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat