FRAGMENT DE ISTORIE: Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a (2 iunie 1953)

La 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, a avut loc ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care la 27 de ani devenea cel de-al 38-lea monarh încoronat în această catedrală. Ceremonia a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury, potrivit site-ului https://www.royal.uk/.
În 1952, sănătatea precară a regelui George al VI-lea l-a forţat pe acesta să abandoneze un turneu în Commonwealth. Reprezentanţii săi, prinţesa moştenitoare Elisabeta, şi soţul său, prinţul Philip, au plecat în locul său în turneu pe 31 ianuarie 1952. Câteva zile mai târziu, la 6 februarie 1952, prinţesa a primit vestea morţii tatălui ei şi pe cea a propriei urcări pe tron în timpul unei vizite oficiale în Kenya, prima ţară din turneul în Commonwealth. Într-o clipă, ea a încetat să mai fie prinţesa Elisabeta şi a devenit regina Elisabeta a II-a. Noua regină a Marii Britanii a fost întâmpinată la aeroport de prim-ministrul Sir Winston Churchill şi de alţi oficiali, înainte de a se întoarce la Clarence House, unde steagul Royal Standard a fost arborat pentru prima dată în timpul domniei ei.
Sursa foto: royal.uk
Statutul său a fost recunoscut oficial, la 8 februarie, în cadrul Consiliului de Ascensiune întrunit la Palatul St. James din Londra. Cu acest prilej, heralzii regali din Anglia şi Scoţia au proclamat în mod public regina în scurte ceremonii ţinute la Londra, Windsor şi Edinburgh, potrivit site-ului https://www.wired.com/.
S-a stabilit, apoi, oficial, ca ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a să aibă loc la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey. Pregătirile, care au durat 15 luni, au început imediat, importantul eveniment fiind pus la punct până în cel mai mic detaliu.
Sursa foto: royal.uk
În ajunul ceremoniei de încoronare, regina a transmis la radio un mesaj către Commonwealth în care şi-a promis devotamentul faţă de oamenii săi, spunând: "De-a lungul întregii mele vieţi şi cu toată inima mea mă voi strădui să fiu vrednică de încrederea voastră", menţionează site-ul https://www.royal.uk/.
Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey a avut loc în faţa a peste 7.000 de invitaţi, inclusiv prim-miniştri şi şefi de state din Commonwealth şi reprezentanţi ai statelor străine. Ceremonia a fost transmisă la radio şi la cererea reginei a avut loc, pentru prima dată, transmisiunea în direct la televizor a unui astfel de eveniment. Se estimează că 27 de milioane de oameni din Marea Britanie au urmărit ceremonia la televizor şi 11 milioane au ascultat-o la radio (populaţia Marii Britanii la acea vreme era de puţin peste 36 de milioane).
Regina a fost unsă cu mir de arhiepiscopul Geoffrey Fisher, partea cea mai importantă a ceremoniei de încoronare, şi a depus jurământul de credinţă potrivit căruia "va menţine şi păstra inviolabil aşezarea Bisericii Angliei, precum şi închinarea la doctrina, disciplina şi guvernarea acesteia, aşa cum cere legea stabilită în Anglia". Apoi, i-au fost înmânate simbolurile autorităţii - globul, sceptrul şi inelul regal cu safire şi rubine. Ceremonia încoronării s-a încheiat în momentul în care Arhiepiscopul de Canterbury a aşezat, pe capul Elisabetei, coroana masivă din aur a Sfântului Eduard, de peste două kilograme şi împodobită cu 440 de pietre preţioase şi semipreţioase, notează site-ul https://www.bbc.com/.
Sursa foto: royal.uk
Arhiepiscopul de Canterbury a prezentat-o ca fiind "Regina domniilor voastre fără echivoc", prin drept ereditar. Invitaţii, la rândul lor, s-au ridicat şi au strigat "God Save the Queen!", momentul fiind marcat de trâmbiţe şi salve de tun, conform site-ului https://www.cbc.ca/.
Deşi soţul unei regine domnitoare, spre deosebire de o regină consoartă, nu este încoronat sau uns la ceremonia de încoronare, ducele de Edinburgh a fost primul nobil care a "omagiat" sau a adus un omagiu reginei, imediat după arhiepiscopi şi episcopi.
Sursa foto: royal.uk
Rochia de ceremonie a reginei Elisabeta a II-a a fost realizată de designerul britanic Norman Hartnell, elementele brodate fiind realizate de Şcoala Regală de Brodat (Royal School of Needlework). Norman Hartnell a gândit rochia ca pe o imagine a speranţei pentru Regat după o serie de ani dificili. Astfel, au fost brodate pe rochie simbolurile florale ale ţărilor din Regatul Unit şi ale celorlalte state din cadrul Commonwealth, între care: trandafirul englez Tudor, ciulinul scoţian, prazul galez, trifoiul irlandez, frunza arţarului canadian, feriga de argint din Noua Zeelandă, florile de lotus pentru India şi Ceylon, grâul, bumbacul şi iuta pentru Pakistan, precizează site-ul https://www.cbc.ca/. Buchetul de încoronare, complet alb, cuprindea orhidee şi crini din Anglia, iasomie de Madagascar din Scoţia şi garoafe din Irlanda de Nord şi Insula Man, orhidee din Ţara Galilor, arată site-ul https://www.royal.uk/.
Sursa foto: royal.uk
În călătoria către Westminster Abbey, regina a purtat Diadema de Stat, un cerc de diamante, pe care a continuat să-l poarte, în fiecare an, de-a lungul domniei sale, la deschiderea lucrărilor Parlamentului. Coroana Sf. Eduard a fost folosită pentru a o încorona pe regină, dar la plecarea de la Westminster Abbey, regina a purtat Coroana Statului Imperial.
Sursa foto: royal.uk
Regina a purtat rochia de ceremonie şi în timpul recepţiilor de la Palatul Buckingham şi Palatul Holyroodhouse dar şi în 1954, la ceremoniile de deschidere ale parlamentelor din Noua Zeelandă, Australia şi Ceylon, astăzi Sri Lanka.
Sursa foto: royal.uk
După slujbă a avut loc "Procesiunea Încoronării" ce a pornit de la Westminster Abbey şi a mers până la Palatul Buckingham. Regina Elisabeta a II-a şi prinţul consort Filip au călătorit în trăsura regală aurită, care a fost folosită pentru prima dată în 1761, la încoronarea lui George al III-lea şi la căsătoria acestuia cu prinţesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, potrivit site-ului www.royalcollection.org.uk.
Sursa foto: royal.uk
Un număr estimat la aproape trei milioane de oameni, în ciuda ploii abundente, s-au aflat pe străzile Londrei, pentru a urmări întreaga procesiune, notează site-ul https://www.bbc.com/. Traseul de 7,2 kilometri le-a luat celor 16.000 de participanţi două ore. Procesiunea în sine s-a întins pe trei kilometri. Peste 2.000 de jurnalişti şi 500 de fotografi din 92 de ţări s-au aflat pe această rută.
În săptămânile care au urmat încoronării, regina a vizita flota Marinei Regale de la Spithead, Portsmouth şi Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, ca parte a celebrărilor dedicate încoronării, menţionează site-ul https://www.royal.uk/.
Elisabeta a II-a a fost regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a statelor suverane din Commonwealth, timp de şapte decenii, din 6 februarie 1952 şi până la decesul său, în 8 septembrie 2022. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: The Royal Family/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat