DOCUMENTAR: Laura Pausini, cântăreaţă şi compozitoare, împlineşte 50 de ani (16 mai)

Laura Pausini este una dintre cele mai de succes şi admirate artiste italiene în întreaga lume, cu peste 70 de milioane de albume vândute, o serie de cântece interpretate în şase limbi străine şi o multiple premii, precum un Grammy - prima artistă italiană care a câştigat acest trofeu - patru Latin Grammy, un Glob de Aur pentru "cel mai bun cântec original" ("Io si/Seen") şi o nominalizare la Oscar în 2021, la aceeaşi categorie, notează https://www.imdb.com/.
Artista italiană s-a născut la 16 mai 1974, în Solarolo, Ravenna. În 1993, a participat la secţiunea Noi Artişti şi a câştigat Marele Premiu la Festivalul de muzică de la Sanremo cu piesa ''La solitudine''. În acelaşi an a lansat albumul ''Laura Pausini'', care a staţionat tot anul în Top 10 Italia. Anul următor a câştigat Premiul III la Festivalul de la Sanremo, la categoria Artişti consacraţi, cu melodia ''Strani Amori''. De asemenea, a lansat albumul ''Laura'' şi albumul ''Laura Pausini'' în limba spaniolă. În 1995, a avut loc lansarea, pentru vorbitorii de limbă engleză, a albumului ''Laura Pausini'', în care a inclus hitul ''Loneliness'', versiunea în engleză a melodiei ''La Solitudine", pe versurile lui Tim Rice ("Evita" şi "Jesus Christ Superstar"). În acelaşi an a ajuns pe locul al doilea în topul Billboard, la categoria Cea mai bună artistă a anului 1994, după cântăreaţa americană Mariah Carey. Între premiile primite de-a lungul anului amintim: Italian Festivalbar pentru cel mai bun artist internaţional; World Music Award, la Monte Carlo, pentru Cel mai bine vândut artist italian; "Lo Nuestro", la Miami, pentru "Cel mai bun artist nou în limba spaniolă de pe piaţa americană". Totodată, i-a fost înmânat un premiu la Institutul de Cultură Italiană din Madrid, de către ambasadorul Italiei în Spania, pentru "contribuţia sa la răspândirea culturii populare italiene în Spania" şi pentru desemnarea sa drept "Artistul internaţional cel mai bine vândut din toate timpurile în Spania", se arată pe site-ul oficial al artistei, https://www.laurapausini.com/.
Albumul ''Le Cose che Vivi'' ("Las Cosas que Vives", versiunea spaniolă), lansat în 1996, a inclus şi single-ul ''Il Mondo che Vorrei'' ("El Mundo che Soné"), scris de Laura Pausini pentru UNICEF. În 1997 a plecat în primul său turneu, iar la sfârşitul anului a cântat în faţa Papei Ioan Paul al II-lea în cadrul concertului ''Crăciun la Vatican''. Albumul ''La Mia Risposta'' ("Mi Respuesta", în limba spaniolă), lansat în 1998, include melodia ''Looking for an angel'', scrisă pentru Laura de muzicianul american Phil Collins. În 1999, printre altele, artista a contribuit la coloana sonoră a filmului ''Message in a bottle'' (1999), cu melodia ''One More Time'' (compusă pentru ea de un alt cântăreţ şi compozitor cunoscut, Richard Marx).
Lansat în 2000, albumul ''Tra Te e il Mare'' ("Entre Tu y Mil Mares") include single-ul ''Per vivere'' ("Viviré"). A contribuit, de asemenea, la coloana sonoră a filmului "Pokemon 2000: The Power Of One", cu melodia "The Extra Mile", scrisă de cântăreaţa şi producătoarea australiană Tina Arena. ''The Best of Laura Pausini: E Ritorno da Te'', disponibil şi în varianta spaniolă "Lo Mejor de Laura Pausini - Volveré Junto A Ti", care include piesele ''E Ritorno Da Te'' ("Volveré Junto A Ti") şi ''Una Storia Che Vale'' ("Dos Historias Iguales"), precum şi o versiune rearanjată a majorităţii hiturilor sale, inclusiv a piesei ''Se Ami Sai'' ("Cuando Se Ama"), înregistrată cu muzicianul brazilian Gilberto Gil, au fost lansate în 2001. A făcut un duet cu muzicianul spaniol de origine franceză José el Francés pentru "Dime", melodie inclusă în colecţia ei "Best Of" din Spania şi America Latină, şi în albumul "Jugando al Amor" al muzicianului amintit. A urmat turneul ''Laura Pausini live 2001'' şi a primit patru nominalizări la Premiile Latin Grammy, inclusiv la categoria "cel mai bun album pop al unei artiste".
În 2002, a lansat primul DVD ''Laura Pausini - Live 2001/2002 World Tour'', iar în SUA a lansat albumul ''From The Inside'' (lansat în 2003, în Italia), urmat de single-ul ''Surrender''. A cântat cu prilejul ceremoniei Premiilor Nobel de la Oslo, precum şi la un concert de binefacere pentru familiile pompierilor care au murit la 11 septembrie 2001, la New York, alături de Kevin Spacey şi Alejandro Sanz. Melodia "E Ritorno Da Te" ("Volvere Junto A Ti") a câştigat "ASCAP Latin Award" şi a fost votată "cea mai bună baladă pop a anului 2002". Albumul "Resta in Ascolto" ("Escucha") a fost lansat, în 2004, la nivel mondial şi a inclus melodiile "Vivimi" ("Viveme"), "Benedetta Passione" ("Bendecida passion") şi "Mi Abbandono A Te" ("Me abandono a ti"). În 2005 a lansat primul său CD şi DVD - ''Live in Paris 2005'', urmat de ''Laura Pausini - San Siro 2007'' şi ''Inedito Special Edition'' (2012), notează https://www.laurapausini.com/.
Laura Pausini a câştigat un Grammy, în 2006, la categoria cel mai bun album pop latin "Escucha" (împreună cu Dado Parisini şi Jon Jacobs), pentru care a fost recompensată de Preşedinţia Italiană cu acordarea titlului de Comandor al Ordinului ''Meritul Republicii Italiene''. În 2005, obţinuse un premiu Latin Grammy, pentru acelaşi album, la categoria cel mai bun album vocal pop feminin, notează https://www.imdb.com/.
Album ''Io canto'' ("Yo Canto", versiunea spaniolă) din 2006, a fost cel mai bine vândut album în Italia, şi a câştigat, în 2007, un premiu Latin Grammy, la categoria cel mai bun album vocal pop feminin, notează https://www.imdb.com/. A obţinut premiul "Lo Nuestro" la Miami, la categoria "artista pop a anului". Melodia "Viveme", interpretată de Laura Pausini şi scrisă de Biagio Antonacci, a primit două premii ASCAP pentru muzică latină la Los Angeles, la categoriile "cea mai bună baladă/cântec pop" şi "cea mai bună melodie pentru o telenovelă" pentru producţia latino-americană "La Madrastra". În urma succesului incredibil obţinut la nivel mondial, pe 2 iunie 2007, Laura Pausini a devenit prima artistă care a susţinut un concert sold-out pe stadionul San Siro din Milano, cu o capacitate de 70.000 de persoane. Au urmat albumele: "Papito" (2007) şi "Primavera in anticipo" (2008, "Primavera anticipada", cu extrasul pe single "Invece, no"/ "En cambio no"). Laura Pausini a câştigat un alt Latin Grammy la categoria "cel mai bun album vocal pop feminin" cu versiunea în spaniolă a melodiei "Primavera in anticipo".
Între albumele lansate se mai află "Inedito" (2011), ''20 The greatest Hits'' (2013), ''Simili'' (2015, cu hiturile "Simili", "Innamorata", "Ho creduto a me", "200 note" ), "Laura Xmas Deluxe" (2017), "Fatti Sentire" (2018, "Hazte Sentir").
În 2020, a colaborat cu compozitoarea Diane Warren pentru melodia "Io Si (Seen)", scrisă pentru filmul "The Life Ahead", în regia lui Eduardo Ponti, care a marcat revenirea pe ecran a actriţei Sophiei Loren. De la începutul anului 2021, recompensele pentru această melodie au început să vină, primele fiind premiul "Hollywood Music in Media" pentru cel mai bun cântec dintr-un lungmetraj şi premiul Satellite. A urmat o nominalizare la Critics Choice Award, a obţinut un Glob de Aur la categoria "cea mai bună melodie originală" şi o nouă nominalizare prestigioasă, de data aceasta, la Premiul Oscar 2021. A participat la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, unde a cântat această melodie alături de Diane Warren.
A primit Golden Music Award pentru cariera ei de 25 de ani în Spania, în cadrul Galei Los40 Music Awards 2019 de la Madrid. În 2022 a primit pentru a şasea oară Premiul Cadena Dial pentru cel mai de succes artist în Spania.
În aprilie 2022, a lansat primul ei film "Laura Pausini - Piacere di Conoscerti" ("Un Placer Conocerte", versiunea spaniolă) pe Prime Video, împreună cu single-ul "Scatola" ("Caja" în spaniolă), ca şi coloană sonoră originală.
La 27 februarie 2023, Laura Pausini a sărbătorit cei 30 de ani de carieră cu un maraton live fără precedent: trei interpretări speciale în doar 24 de ore la New York, Madrid şi Milano, la sfârşitul căruia şi-a prezentat noul single "Un buon inizio" ("Un buen inicio") anticipând un nou proiect. Totodată, a fost anunţat şi un nou turneu al artistei - "Laura Pausini World Tour 2023/2024", care a debutat în decembrie, la Roma.
Laura Pausini a devenit, în noiembrie 2023, prima cântăreaţă non-latino, prima artistă din Italia şi a treia femeie recompensată cu premiul "Personalitatea Anului" acordat de Latin Recording Academy, în cadrul unei ceremonii organizate la Miami. Primele femei recompensate cu acest titlu sunt artistele Gloria Estefan şi Shakira, potrivit https://www.laurapausini.com/ şi https://www.grammy.com/.
În cei 30 de ani de carieră, Laura Pausini a colaborat cu artişti de top precum Ennio Morricone, Luciano Pavarotti, Phil Collins, Andrea Bocelli, Michael Bublé, Ray Charles, James Blunt, Alejandro Sanz, Luis Fonsi, Gloria Estefan, Marc Anthony, Kylie Minogue, Madonna, Michael Jackson, şi mulţi alţii.
De asemenea, a susţinut nenumărate proiecte caritabile precum Live8, Save the Children, Global Gift Humanitarian Award, Pavarotti and Friends, Amnesty International Control Arms, UNICEF, Femmes face au sida, Greenpeace.
În iunie 2009, artista a organizat concertul "Amiche per l'Abruzzo", pe stadionul San Siro din Milano, la care au participat peste 50 de artişti. Datorită acestui proiect, s-au strâns şi au fost donaţi aproape 3 milioane de euro pentru reconstrucţia regiunii Abruzzo grav afectată de un puternic cutremur. În 2018 a fost numită Ambasador al Bunăvoinţei pentru Programul Alimentar Mondial (WFP) al ONU.
A găzduit trei emisiuni ale televiziunii italiene, Eurovision Song Contest în 2022, Premio Lo Nuestro în 2018 şi a participat în echipa antrenorilor în cadrul competiţiilor "The Voice Mexico", "The Voice Spain", "X Factor Spain" şi "La Banda". AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Laura Pausini/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat