logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Imagine din galeria Agerpres

Ortodoxe
Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaştelor Sf. Ier. Nicolae

Greco-catolice
Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Romano-catolice
Înălţarea Domnului
Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic


Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 mai.

Prorocul Isaia era fiul lui Amos, frate al regelui Iudeei, Amazia, din neamul regilor iudei. S-a născut în Ierusalim şi a primit educaţie pe măsura rangului său, învăţând legea Domnului. S-a căsătorit cu una dintre fecioarele slujitoare la templu, numite prorociţe.

Sfântul Proroc Isaia făcea parte din casa regală a Ierusalimului şi putea să aibă multă bogăţie şi slavă, dar pe toate le-a trecut cu vederea pentru Dumnezeu şi, împreună cu soţia sa cea plăcută lui Dumnezeu, trăia în sărăcie de bunăvoie şi smerenie, în înfrânare mare şi în viaţa aspră a trupului.

Haina lui era un fel de sac făcut din păr, pe care îl punea pe trupul gol; una pentru smerenie, alta pentru omorârea trupului, iar alta, ca să dea oamenilor păcătoşi model de pocăinţă. Şi aşa îl ruga pe Dumnezeu pentru semenii lui.

A fost atât de bine plăcut lui Dumnezeu, încât s-a învrednicit a-L vedea şezând pe scaun înalt şi preaînălţat, Căruia împrejur Îi stăteau serafimii cei cu câte şase aripi, strigând: "Sfânt, sfânt, sfânt Domnul Savaot; plin este cerul şi pământul de slava Lui".

Când prorocul Isaia a văzut aceasta, s-a umplut de spaimă şi a zis în sine: "O, ticălosul de mine, m-am învrednicit a vedea pe Domnul Savaot cu ochii mei, fiind om, având buze necurate şi petrecând în mijlocul poporului, cel ce are buze necurate". (Vieţile Sfinţilor)

Prorocul Isaia a avut mai mulţi copii. Una dintre fiicele sale, Ofovia, s-a căsătorit cu regele Ezechie, iar din această însoţire s-a născut regele Manase. Sfântul Proroc Isaia a fost condamnat la moarte de acest rege, Manase, care era nepotul său.

Activitatea profetică a lui Isaia s-a desfăşurat în vremea regilor Asaria sau Ozia (809-757), Iotam (757-741), Ahaz (741-725), Hischia sau Ezechia (725-697) şi Manase (697-642).

A prorocit Sfântul Isaia despre multe feluri de lucruri, dar, mai ales, despre zămislirea şi naşterea lui Hristos din Preacurata Fecioară, prin Care s-a mântuit neamul omenesc.

"El a zis: 'Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele Lui, Emanuel, care se tâlcuieşte cu noi este Dumnezeu'. Şi iarăşi: 'Ieşi-va toiag din rădăcina lui Iesei - Preacurata Fecioară - şi floare din rădăcina lui va creşte - Hristos - şi va odihni peste dânsul Duhul lui Dumnezeu, Care din Tatăl este şi spre Fiul Se odihneşte'. Şi iarăşi: 'Prunc S-a născut nouă şi Fiul S-a dat nouă, a Cărui stăpânire s-a făcut peste umărul Lui; şi se cheamă numele lui, Înger de mare sfat'. Asemenea a proorocit şi despre patimile lui Hristos, zicând: 'Acesta, poartă păcatele noastre şi pătimeşte durere pentru noi. Răpitu-S-a pentru păcatele noastre şi a fost muncit pentru fărădelegile noastre şi cu rana Lui noi toţi ne-am vindecat. Ca o oaie spre junghiere S-a adus şi ca un miel fără de glas împotriva celui ce-L tunde pe El; aşa nu Şi-a deschis gura Sa (...)". (Vieţile Sfinţilor)

În timpul domniei regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne; pentru aceasta, a fost scos din cetate şi tăiat în două cu un fierăstrău de lemn.

Şi aşa, Isaia, marele proroc al lui Dumnezeu, s-a sfârşit muceniceşte la adânci bătrâneţi, având o sută douăzeci şi şase de ani.

După uciderea prorocului Isaia, trupul său a fost şi îngropat aproape de izvorul Siloamului, pe care Sfântul Isaia l-a scos cu rugăciunea sa.

* Aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae a avut loc în timpul împăratului grec Alexie şi al patriarhului Nicolae al Constantinopolului (1086-1111). Atunci moaştele Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) au fost ridicate şi depuse într-o biserică din oraşul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.

Sfintele moaşte erau păstrate în Mira de mai multe secole, iar faima minunilor ce se petreceau la moaştele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii şi comercianţii ce poposeau în oraş, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicarea de aici a sfintelor moaşte s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.

La Bari, moaştele au fost aşezate la început în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". După mai mulţi ani, sfintele moaşte au fost depuse în Catedrala Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola).

De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin ortodox sărbătoarea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari şi cea din Biserica "Sfântului Ioan Botezătorul" în biserica nouă. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat