DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

Începând de vineri, 26 aprilie, până duminică, 28 aprilie, de la 10.00 până la 18.00, va avea loc Târgul de Florii, în curtea Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
"Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlăstarelor. Cu această ocazie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român îşi aşteaptă vizitatorii, timp de trei zile, să sărbătorim alături de meşteri vechi, care şi-au dovedit iscusinţa de-a lungul timpului şi care duc mai departe tradiţia meşteşugului lor: încondeietoare, iconari, ţesătoare, împletitoare, olari, cusătorese, lingurari, pielari, rudari", face cunoscut muzeul într-un comunicat.
Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook
Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, podoabe şi multe altele vor fi prezentate la târg. Nu vor lipsi nici produsele gastronomice specifice: cozonaci şi prăjituri de casă, turtă dulce, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceţuri.
Preţul biletului de intrare este: pentru adulţi - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 3 lei. Biletele pot fi achiziţionate şi online pe booktes.com, informează sursa citată.
* Evenimentul cultural "Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii" va avea loc, de vineri până duminică, 26-28 aprilie, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".
Potrivit unui comunicat, în cele trei zile, pe aleile muzeului va fi organizat Târgul de Florii, de unde vizitatorii vor putea cumpăra cadouri pentru cei dragi, dar şi produse gastronomice specifice acestei perioade.
Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" /Facebook
Sâmbătă, în intervalul orar 11.30-14.00, la Biserica Dragomireşti - Maramureş din cadrul muzeului, este programat un atelier de ouă încondeiate şi o demonstraţie interactivă susţinută de Elena Hojda, Valeria Fercal, Cristina Niga, meşteri din Suceava.
Duminica, 28 aprilie, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica Turea din Satul Nou publicul va fi invitat la scena Dumitra unde artişti renumiţi sosiţi din întreaga ţară vor cânta şi vor dansa.
* Vineri, 26 aprilie, de la ora 15.00, Muzeul Naţional Brukenthal va vernisa expoziţia "Pomul Vieţii. În căutarea Paradisului pierdut", a artistei Mariana Andone Rotaru.
Expoziţia, prin ouăle încondeiate şi ouăle cu decor încrustat şi foiţă de aur, impresionează şi sensibilizează datorită măiestriei execuţiei celei care le-a desăvârşit procesul de înnobilare, artista Mariana Andone Rotaru, arată Muzeul Naţional Brukenthal într-un comunicat.
Sursa foto: Muzeul Național Brukenthal/Facebook
"Mitologiile lumii prezintă oul cosmogonic ca sursă a vieţii pe pământ. Vopsirea ouălor în culoarea roşie are o largă răspândire în timp şi spaţiu, oul roşu devenind simbol al tinereţii. Creştinismul preia obiceiul vopsirii ouălor cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului.
Încondeierea şi pictarea ouălor de Paşti sunt forme de exprimare ale artei decorative populare româneşti.
Mariana Andone Rotaru propune însă un mod inedit de decorare a oului de struţ, prin îmbinarea a două meşteşuguri tradiţionale: încondeierea/ scrierea cu ceară pe suprafaţa ovoidală şi pictarea pe dosul sticlei după izvoade sau modele din colecţii muzeale sau colecţii private, ţinând însă cont de canoanele iconografice şi de rigorile tehnicii de decorare a oului Pascal", face cunoscut sursa citată.
* Sâmbătă, 27 aprilie, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza în Bucureşti Pelerinajul de Florii la care vor participa ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi mireni din Capitală şi din judeţul Ilfov, potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Române.
Pelerinajul va începe la Mănăstirea Radu Vodă (ora 16.15) şi se va desfăşura pe traseul: Bulevardul Mărăşeşti, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Piaţa Unirii (latura de Est şi Nord), Biserica Sfântul Anton - Curtea Veche (ora 16.45 - prima oprire) - Piaţa Unirii (latura de Vest), Crucea brâncovenească (ora 17.15 - a doua oprire), Colina Bucuriei.
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
Procesiunea se va încheia la Catedrala Patriarhală (în jurul orei 17.45), unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care va sfinţi icoana praznicului "Intrării Domnului în Ierusalim", va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor şi va adresa un cuvânt de învăţătură.
* "Gala Luminilor", eveniment caritabil al comunităţii constănţene, va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Muzeul de Artă, de la ora 20.00, au informat organizatorii.
Scopul manifestării, organizată de Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Muzeul de Artă şi Asociaţia "Dobrogea Luminată", este strângerea de fonduri pentru ajutorarea a cinci tineri talentaţi, fără posibilităţi materiale.
Sursa foto: Universitatea „Ovidius” din Constanța/Facebook
Evenimentul va debuta cu un concert extraordinar susţinut de solişti ai specializării Interpretare Muzicală-Canto şi de Corul Vilanella al specializării Muzică din cadrul Facultăţii de Arte - UOC, urmat de o prezentare exhaustivă a peste 60 de lucrări de artă şi de o licitaţie deschisă în cadrul căreia vor fi cumpărate lucrări ale unora dintre cei mai importanţi artişti vizuali din România, potrivit sursei citate. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Târgul de Florii, organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat