logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Marile staţiuni balneare ale Europei

Image

Obiectivul UNESCO denumit ''Marile staţiuni balneare ale Europei'' - ''The Great Spa Towns of Europe'' cuprinde 11 oraşe balneare, situate în şapte ţări europene: Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Frantiskovy Lazne, Karlovy Vary, Marianske Lazne (Cehia); Vichy (Franţa); Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Germania); Montecatini Terme (Italia) şi City of Bath (Regatul Unit).

Toate aceste oraşe s-au dezvoltat în jurul izvoarelor naturale de apă minerală. Ele sunt o mărturie despre cultura balneară europeană internaţională care s-a dezvoltat de la începutul secolului al XVIII-lea până în anii 1930, ducând la apariţia unor mari staţiuni internaţionale care au avut un impact asupra tipologiei urbane în jurul ansamblurilor de clădiri balneare, cum sunt băile, ''kurhaus'' şi ''kursaal'' (clădiri şi săli dedicate terapiei), saloane, colonade şi galerii destinate valorificării resurselor naturale de apă minerală, arată site-ul UNESCO - https://whc.unesco.org.

 

 

Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Republica Cehă.

 

Sursa foto: Adventurous Kate/facebook.com  

 


Acest obiectiv transnaţional cuprinde cele mai la modă, dinamice şi internaţionale oraşe balneare dintre cele câteva sute care au contribuit la fenomenul balnear european. Deşi fiecare oraş balnear este diferit, toate oraşele s-au dezvoltat în jurul surselor de apă minerală, care au reprezentat catalizatorul unui model de organizare spaţială dedicată funcţiilor curative, terapeutice, recreative şi sociale. Ansamblurile de clădiri au fost concepute pentru a valorifica resursele de apă şi pentru a permite utilizarea lor practică pentru scăldat şi băut.

"Luarea leacului", extern şi intern, a fost completată de exerciţii şi activităţi sociale care necesită facilităţi pentru vizitatori, cum ar fi săli de adunare, cazinouri, teatre, hoteluri, vile şi infrastructuri aferente (de la sistemele de conducte de apă şi pentru producţia de săruri până la căi ferate şi funiculare). Toate sunt integrate într-un context urban general, care include un mediu recreaţional şi terapeutic, gestionat cu atenţie: parcuri, grădini, promenade, facilităţi sportive şi păduri. Clădirile şi spaţiile se conectează vizual şi fizic cu peisajele din jur, care sunt utilizate în mod regulat pentru exerciţii fizice, ca o contribuţie la terapia curei, şi pentru relaxare şi distracţie. Împreună, acestea întruchipează schimbul semnificativ de valori umane şi evoluţii în medicină, ştiinţă şi balneologie, evidenţiază sursa citată.

 

 

Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Republica Cehă.

 

Sursa foto: Adventurous Kate/facebook.com  

 


Fenomenului balnear european îşi are rădăcinile în antichitate, dar şi-a câştigat cea mai înaltă expresie din jurul anilor 1700 până în anii 1930. Cele 11 staţiuni ale obiectivului UNESCO reprezintă cele mai deosebite exemple de oraşe balneare europene, împărtăşind un set de caracteristici determinante formate în timpul celei mai semnificative etape "creatoare de cultură" a istoriei şi dezvoltării lor. Fiecare continuă să funcţioneze în scopul pentru care a fost dezvoltat iniţial.

Baden bei Wien, situat nu departe de Viena, este un mare oraş balnear fermecător, faimos pentru apele "de aur", dar şi un centru cultural vibrant. Aici se regăsesc muzee renumite la nivel internaţional, galerii de artă, teatre şi periodic au loc festivaluri. După o relaxare la tratamentele cu apă termală, vizitatorii pot explora Kurpark şi pădurile sale întinse - cu vederi excelente spre Alpi, din pavilioanele pitoreşti de deasupra oraşului. În parc sunt celebraţi muzicieni renumiţi, inclusiv Mozart şi Beethoven, care au scris unele dintre cele mai faimoase lucrări din lume aici, în Baden, potrivit www.greatspatownsofeurope.eu.

Spa, "perla Ardenilor", este o staţiune înconjurată de dealuri împădurite, străbătute de cărări străvechi care duc la unele dintre numeroasele izvoare. Apele bogate în fier pot fi băute şi în mai multe saloane special amenajate în oraş. Cea mai faimoasă clădire utilizată cu acest scop este Pouhon Pierre-le Grand, care găzduieşte în prezent Oficiul de Turism şi celebra Carte de Oaspeţi ("Livre d'Or") a oraşului Spa, opera pictorului Antoine Fontaine, lungă de 9 metri, ce reprezintă într-o veselă dezordine cronologică 92 de personalităţi venite să guste apele în Spa, aminteşte site-ul https://www.visitspa-hautesfagnes.be/. Funicularul duce vizitatorii la un centru spa modern în vârful unei coline, unde pot încerca băile tradiţionale cu cupru.

Frantiskovy Lazne, cu clădirile sale de culoare galbenă, a fost proiectat în mod deliberat ca un oraş balnear "model", şi creează o senzaţie de lumină şi deschidere - cu spaţii largi deschise în apropierea izvoarelor şi parcuri întinse cu poteci plane, care ajung chiar în inima oraşului. Printre obiectivele de neratat sunt Sala Izvoarelor Glauber şi Rezervaţia naturală Soos, unde se află sute de izvoare cu dioxid de carbon şi găzduieşte sursa turbei vindecătoare folosite în tratamentele termice. Goethe şi Chopin erau vizitatori obişnuiţi ai locului.

Karlovy Vary are ca punct central apa. De la râul Tepla, care înseamnă ''cald'', şi gheizerul aburind care se ridică la câţiva metri în aer, puterea apei fierbinţi bogate în fier dăinuie peste tot. Colonade în care apa de izvor poate fi băută în cupe speciale se află lângă râu, în timp ce acesta îşi croieşte drum printre clădirile colorate ale oraşului. Vizitatori renumiţi au venit în trecut la cazinou şi în marile hoteluri, iar în prezent Festivalul Internaţional de Film, precum şi băutura emblematică Becherovka ce are în compoziţie apă minerală, garantează faima staţiunii Karlovy Vary.

 

 

Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Republica Cehă.

 

Sursa foto: Adventurous Kate/facebook.com  

 



Marianske Lazne este îmbrăţişată de pădurile dese şi răcoritoare ale Boemiei de Vest. Denumită şi Marienbad, staţiunea din Europa Centrală a luat naştere într-o vale mlaştinoasă, locuită la începutul secolului al XVIII-lea de călugării unei mănăstiri. Centrele balneare ale acestui oraş elegant au răsunat curând în limbile Europei, atrăgând personalităţi proeminente la izvoarele sale minerale şi în împrejurimile idilice. De la Kipling la Kaiser, de la Goethe la Edward al VII-lea, Marienbad s-a aflat cândva în topul circuitului balnear european. În prezent, după trei decenii de renovare, acest centru spa din Cehia a revenit încrezător la gloria de odinioară, arată www.greatspatownsofeurope.eu.

Vichy - "Regina staţiunilor balneare", a fost un loc preferat pentru Napoleon al III-lea, a cărui vilă mai poate fi admirată în parcul de lângă râul Allier. Râul şi parcurile din Vichy, cu promenade acoperite în apropierea izvoarelor centrale de la Hall des Sources, oferă locul perfect pentru exerciţii fizice şi relaxare în renumitele ape, care stau la baza uneia dintre cele mai importante mărci europene de produse cosmetice de îngrijire a pielii. Seara, vizitatorii pot urmări povestea Vichy transpusă în iluminări spectaculoase proiectate pe Palais de Congres-Opera sau pot vizita interiorul palatului pentru un spectacol muzical.

Bad Ems are o poziţionare spectaculoasă pe malul râului Lahn, într-o vale abruptă. Clădirile principale din cartierul cu ape termale sunt înconjurate de grădini franceze şi engleze, iar cei care caută natura mai sălbatică pot străbate potecile vechi de 200 de ani până la turnul Concordia pentru o vedere panoramică asupra râului şi a oraşului. Funicularul modern Kurwaldbahn, unul dintre cele mai abrupte din lume, oferă o rută alternativă. Pe tot parcursul anului au loc aici evenimente muzicale şi festivaluri, printre care se numără concertele în Kurpark şi parada de flori de la sfârşitul lunii august, cel mai important eveniment de acest fel din Germania.

Baden-Baden a fost supranumit cândva ''Capitala de vară a Europei''. Centrul cultural cu o sală de concerte de renume mondial, un teatru plin de viaţă şi galerii de artă excepţionale, precum şi relaxarea în apele termale naturale ale Friedrichsbath şi Caracalla Spa se numără printre principalele atracţii din Baden-Baden. Pădurea Neagră, Muntele Merkur (accesibil cu funicularul) şi parcul Alee Lichtentaler se numără printre nenumăratele oportunităţi ce le oferă acest loc cu un peisaj uluitor.

Bad Kissingen este dedicat sănătăţii şi bunăstării, fiind o "destinaţie de sănătate şi vindecare". Kurgarten din Bad Kissingen datează din 1738 şi este cel mai vechi exemplu de grădină spa dedicată promenadei ca parte a curei de băut, precum şi pentru recreere. Astăzi, parcul şi râul formează un fundal perfect pentru centrele spa grandioase ale oraşului, oferind în acelaşi timp o mulţime de oportunităţi pentru activităţi, precum mersul pe jos, drumeţii, ciclism şi canotaj sau chiar un joc de şah. Pe o scenă rotativă, orchestra oferă serenade oaspeţilor în Wandelhalle sau în parc, în funcţie de vreme.

Montecatini Terme este situat la nord de Florenţa, în frumoasa Toscana. Cu bulevardele sale largi şi grădinile extinse, presărate cu centre spa istorice, oraşul împleteşte cu măiestrie spaţiul verde şi frumuseţea arhitecturală. Cabinele roşii ale funicularului transportă călătorii prin plantaţii de măslini până la vechea aşezare Montecatini Terme. O plimbare relaxată în jurul celebrului Tettuccio Terme, pentru degustarea apelor tămăduitoare sau a unei cafele, poate fi antidotul perfect pentru agitaţia din viaţa modernă, notează sursa amintită anterior.

City of Bath. Scriitoarea Jane Austen, ale cărei romane descriu viaţa în Anglia georgiană, scria în ''Northanger Abbey": ''Oh! Cine se poate sătura vreodată de Bath?". Acest centru plin de viaţă, cu o viaţă culturală bogată a fost locul filmărilor pentru o mare parte a episoadelor serialului dramatic ''Bridgerton''. Oraşul Bath este inclus şi individual în Patrimoniului Mondial şi este renumit pentru vestigiile sale romane, precum şi pentru arhitectura georgiană datând din secolul al XVIII-lea. Băile Romane, scăldatul în apele Thermal Bath Spa şi piscina de pe acoperişul clădirii, de unde poate fi urmărit apusul soarelui peste dealurile din jur, reprezintă câteva din oportunităţile de delectare pe care le oferă renumita staţiune.

Obiectivul ''Marile staţiuni balneare ale Europei'' totalizează o suprafaţă de 7.014 hectare şi o zonă tampon de 11.319 hectare şi a fost inclus în lista Patrimoniului UNESCO în iulie 2021. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.whc.unesco.org

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat