PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Parcul Naţional Marele Canion (SUA)
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/col0.gif)
Parcul Naţional Marele Canion ("Grand Canyon National Park") a fost înscris, în 1979, în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.
Marele Canion se regăseşte aproape integral ca parte a Parcului Naţional, unul din primele parcuri naţionale create în Statele Unite ale Americii.
Modelat de fluviul Colorado, Marele Canion (aproape 1,5 kilometri adâncime) este cel mai spectaculos defileu din lume. Situat în statul american Arizona, Marele Canion traversează Parcul Naţional Grand Canyon. Straturile sale orizontale reconstituie istoria geologică a două miliarde de ani. Există şi urme preistorice ale adaptării umane la un mediu deosebit de dur, notează sursa citată.
Marele Canion se numără printre cele mai mari şi spectaculoase imagini geologice ale pământului. Imensitatea sa este uluitoare, iar dovezile despre istoria pământului sunt nepreţuite. Cheile adânci de 1,5 kilometri, respectiv 0,9 mile, variază în lăţime de la 500 metri până la 30 km (0,3 mile până la 18,6 mile). Canionul s-a format pe parcursul a şase milioane de ani de activitate geologică şi eroziune de către fluviul Colorado pe scoarţa terestră ridicată. Straturile orizontale expuse în canion reconstituie istoria geologică de peste două miliarde de ani şi reprezintă cele patru ere geologice majore.
Cunoscut pe scară largă pentru frumuseţea sa naturală excepţională, Marele Canion este considerat unul dintre cele mai de impact peisaje vizuale din lume, cu o topografie vastă, multicolorată, labirintică. Minunile pitoreşti din limitele parcului includ platouri înalte, câmpii, deşerturi, păduri, conuri de cenuşă, fluxuri de lavă, pâraie, cascade şi unul dintre marile râuri de apă limpede din America.
În limitele parcului, înregistrarea geologică acoperă toate cele patru ere ale istoriei evolutive a pământului, de la Precambrian până la Cenozoic. Porţiunile precambriene şi paleozoice ale acestei înregistrări sunt deosebit de bine expuse în pereţii canionului şi includ un ansamblu bogat de fosile. Numeroase peşteri adăpostesc fosile şi rămăşiţe de animale care extind înregistrarea paleontologică până în Pleistocen.
Marele Canion este un exemplu excepţional de medii biologice la diferite altitudini, care au evoluat pe măsură ce râul a săpat mai adânc, înfăţişând cinci dintre cele şapte zone de viaţă ale Americii de Nord în interiorul pereţilor canionului. Speciile de floră şi faună se suprapun în multe dintre zone şi se găsesc în întregul canion.
Topografia diversă a parcului a dus la ecosisteme la fel de diverse. Cele cinci zone de viaţă din canion sunt reprezentate într-o zonă geografică remarcabil de mică. Parcul Naţional Grand Canyon este un refugiu ecologic, cu rămăşiţe relativ netulburate ale ecosistemelor în scădere (cum ar fi pădurea boreală şi comunităţile riverane de deşert) şi numeroase specii de plante şi animale endemice, rare sau pe cale de dispariţie.
Pe o suprafaţă de aproape 500.000 de hectare, proprietatea Parcului Naţional este suficient de mare pentru a asigura protecţia tuturor valorilor geologice şi geomorfologice pentru care a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO. Valorile pitoreşti sunt, de asemenea, bine protejate, deşi acestea pot fi afectate semnificativ de poluarea aerului care provine din afara graniţelor parcului. Liniştea naturală, o componentă importantă a experienţei vizitatorilor, este afectată de survolările aeronavelor şi de alte sunete provocate de oameni în unele părţi ale proprietăţii. În timp ce numărul de vizitatori poate fi considerat ridicat, impactul poluant este concentrat în partea relativ mică a proprietăţii care este dezvoltată.
Starea naturală hidrologică şi ecologică a fluviului Colorado şi a zonelor riverane asociate lui au fost modificate şi deteriorate de la construirea în amonte a barajului Glen Canyon, finalizat în 1963. Se lucrează în continuare pentru modificarea debitelor de la barajul Glen Canyon pentru a promova refacerea suplimentară a habitatelor din apropierea ţărmului şi a condiţiilor resurselor.
Totodată, exploatarea uraniului a avut loc în afara graniţelor parcului şi este guvernată de o decizie administrativă din 2011 care limitează dezvoltarea la drepturile valabile existente şi impune un moratoriu asupra noilor activităţi miniere. Orice dezvoltare viitoare va trebui să fie permisă şi gestionată cu atenţie prin cele mai bune practici de management pentru a asigura protecţia valorii universale excepţionale a proprietăţii.
Speciile non-indigene, de la plante la peşti la mamifere mari, cum ar fi zimbri şi elani, reprezintă, de asemenea, o provocare. O populaţie de zimbri aflată în creştere, în special, devine o ameninţare potenţial importantă pentru proprietatea Parcului Naţional.
Pe baza modelelor climatice regionale, Marele Canion va deveni un loc şi mai cald şi mai uscat în viitor. Se preconizează că nivelurile de precipitaţii vor scădea odată cu temperaturile mai calde extinzând sezonul uscat şi reducând stratul de zăpadă. Pierderea umidităţii şi a stratului de zăpadă poate duce la o creştere a activităţii incendiilor de vegetaţie. Creşterea incendiilor de vegetaţie eliberează cantităţi mari de gaze cu efect de seră care măresc producţia de dioxid de carbon în atmosferă. Poluarea aerului poate rezulta şi din creşterea temperaturii. Schimbările climatice pot cauza modele neregulate de precipitaţii care au potenţialul de a creşte probabilitatea inundaţiilor. Ca rezultat, aceste evenimente extreme pot duce la alunecări de pietre şi stricăciuni în urma ploilor abundente. În prezent, administraţia parcul monitorizează resursele de apă şi calitatea aerului.
Marele Canion este una dintre cele mai celebre şi vizitate atracţii turistice de pe continentul nord-american. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.britannica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători
Săptămâna Modei de la New York (6-11 februarie 2025)
Săptămâna Modei de la New York (New York Fashion Week - NYFW), eveniment de modelare a culturii, a tendințelor și a evoluției modei americane, se desfășoară în perioada 6-11 februarie 2025. Evenimentul are loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie, conform https://nyfw.com/. Consi
6 februarie - Ziua tipografilor militari
La 6 februarie, începând din 2020, este marcată Ziua tipografilor militari, și, implicit, a Centrului Tehnic-Editorial al Armatei (CTEA), care este urmașul Imprimeriei Ministerului de Război, înființată în 1860, potrivit site-ului presamil.ro. Imprimeria Ministerului de Război era menți
6 februarie - Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină (ONU)
Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală feminină este marcată, anual, la data de 6 februarie, și oferă o oportunitate de a evidenția progresul și de a crește gradul de conștientizare pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare, se arată pe site-ul https://www.who.int/. În 201
6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil
În anul 2025, Ziua mondială fără telefon mobil, marcată la 6 februarie, a ajuns la ediția aniversară cu numărul 25. Rostul Zilei mondiale fără telefon mobil, inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, a fost de a ne convinge să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare. În 2025, însă, Phil Marso se ved
CITATUL ZILEI
'Atunci când spui ceva adevărat, adică ceva încercat, resimțit, oamenii nu te cred, oamenii nu vor să te creadă. Sau, câteodată, adevărul poate părea inexpresiv, gol, oarecare: lucrul adevărat n-a fost surprins, el orbește, nu e văzut, vom vedea mai târziu.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)