PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Parcul Naţional Marele Canion (SUA)

Parcul Naţional Marele Canion ("Grand Canyon National Park") a fost înscris, în 1979, în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.
Marele Canion se regăseşte aproape integral ca parte a Parcului Naţional, unul din primele parcuri naţionale create în Statele Unite ale Americii.
Modelat de fluviul Colorado, Marele Canion (aproape 1,5 kilometri adâncime) este cel mai spectaculos defileu din lume. Situat în statul american Arizona, Marele Canion traversează Parcul Naţional Grand Canyon. Straturile sale orizontale reconstituie istoria geologică a două miliarde de ani. Există şi urme preistorice ale adaptării umane la un mediu deosebit de dur, notează sursa citată.
Marele Canion se numără printre cele mai mari şi spectaculoase imagini geologice ale pământului. Imensitatea sa este uluitoare, iar dovezile despre istoria pământului sunt nepreţuite. Cheile adânci de 1,5 kilometri, respectiv 0,9 mile, variază în lăţime de la 500 metri până la 30 km (0,3 mile până la 18,6 mile). Canionul s-a format pe parcursul a şase milioane de ani de activitate geologică şi eroziune de către fluviul Colorado pe scoarţa terestră ridicată. Straturile orizontale expuse în canion reconstituie istoria geologică de peste două miliarde de ani şi reprezintă cele patru ere geologice majore.
Cunoscut pe scară largă pentru frumuseţea sa naturală excepţională, Marele Canion este considerat unul dintre cele mai de impact peisaje vizuale din lume, cu o topografie vastă, multicolorată, labirintică. Minunile pitoreşti din limitele parcului includ platouri înalte, câmpii, deşerturi, păduri, conuri de cenuşă, fluxuri de lavă, pâraie, cascade şi unul dintre marile râuri de apă limpede din America.
În limitele parcului, înregistrarea geologică acoperă toate cele patru ere ale istoriei evolutive a pământului, de la Precambrian până la Cenozoic. Porţiunile precambriene şi paleozoice ale acestei înregistrări sunt deosebit de bine expuse în pereţii canionului şi includ un ansamblu bogat de fosile. Numeroase peşteri adăpostesc fosile şi rămăşiţe de animale care extind înregistrarea paleontologică până în Pleistocen.
Marele Canion este un exemplu excepţional de medii biologice la diferite altitudini, care au evoluat pe măsură ce râul a săpat mai adânc, înfăţişând cinci dintre cele şapte zone de viaţă ale Americii de Nord în interiorul pereţilor canionului. Speciile de floră şi faună se suprapun în multe dintre zone şi se găsesc în întregul canion.
Topografia diversă a parcului a dus la ecosisteme la fel de diverse. Cele cinci zone de viaţă din canion sunt reprezentate într-o zonă geografică remarcabil de mică. Parcul Naţional Grand Canyon este un refugiu ecologic, cu rămăşiţe relativ netulburate ale ecosistemelor în scădere (cum ar fi pădurea boreală şi comunităţile riverane de deşert) şi numeroase specii de plante şi animale endemice, rare sau pe cale de dispariţie.
Pe o suprafaţă de aproape 500.000 de hectare, proprietatea Parcului Naţional este suficient de mare pentru a asigura protecţia tuturor valorilor geologice şi geomorfologice pentru care a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO. Valorile pitoreşti sunt, de asemenea, bine protejate, deşi acestea pot fi afectate semnificativ de poluarea aerului care provine din afara graniţelor parcului. Liniştea naturală, o componentă importantă a experienţei vizitatorilor, este afectată de survolările aeronavelor şi de alte sunete provocate de oameni în unele părţi ale proprietăţii. În timp ce numărul de vizitatori poate fi considerat ridicat, impactul poluant este concentrat în partea relativ mică a proprietăţii care este dezvoltată.
Starea naturală hidrologică şi ecologică a fluviului Colorado şi a zonelor riverane asociate lui au fost modificate şi deteriorate de la construirea în amonte a barajului Glen Canyon, finalizat în 1963. Se lucrează în continuare pentru modificarea debitelor de la barajul Glen Canyon pentru a promova refacerea suplimentară a habitatelor din apropierea ţărmului şi a condiţiilor resurselor.
Totodată, exploatarea uraniului a avut loc în afara graniţelor parcului şi este guvernată de o decizie administrativă din 2011 care limitează dezvoltarea la drepturile valabile existente şi impune un moratoriu asupra noilor activităţi miniere. Orice dezvoltare viitoare va trebui să fie permisă şi gestionată cu atenţie prin cele mai bune practici de management pentru a asigura protecţia valorii universale excepţionale a proprietăţii.
Speciile non-indigene, de la plante la peşti la mamifere mari, cum ar fi zimbri şi elani, reprezintă, de asemenea, o provocare. O populaţie de zimbri aflată în creştere, în special, devine o ameninţare potenţial importantă pentru proprietatea Parcului Naţional.
Pe baza modelelor climatice regionale, Marele Canion va deveni un loc şi mai cald şi mai uscat în viitor. Se preconizează că nivelurile de precipitaţii vor scădea odată cu temperaturile mai calde extinzând sezonul uscat şi reducând stratul de zăpadă. Pierderea umidităţii şi a stratului de zăpadă poate duce la o creştere a activităţii incendiilor de vegetaţie. Creşterea incendiilor de vegetaţie eliberează cantităţi mari de gaze cu efect de seră care măresc producţia de dioxid de carbon în atmosferă. Poluarea aerului poate rezulta şi din creşterea temperaturii. Schimbările climatice pot cauza modele neregulate de precipitaţii care au potenţialul de a creşte probabilitatea inundaţiilor. Ca rezultat, aceste evenimente extreme pot duce la alunecări de pietre şi stricăciuni în urma ploilor abundente. În prezent, administraţia parcul monitorizează resursele de apă şi calitatea aerului.
Marele Canion este una dintre cele mai celebre şi vizitate atracţii turistice de pe continentul nord-american. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.britannica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat