O PERSONALITATE PE ZI: Cascadorul şi actorul Szobi Cseh

Szobi (Szabolcs Imre) Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita) şi a copilărit la Braşov. După absolvirea studiilor secundare la Liceul "Andrei Şaguna" şi la Liceul Unirea din acest oraş, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în 1966, specializându-se şi în arte marţiale, gimnastică, scrimă, călărie şi alpinism.
Din timpul facultăţii, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa Ganea. Tot student fiind, a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, iar în anul următor la filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire), potrivit site-ului cinemagia.ro.
În 1966, a fost angajat consilier de lupte la Centrul Naţional al Cinematografiei, atunci fiind înfiinţată prima şcoală de cascadori din România. În perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, colaborând la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a făcut cele mai grele cascade, unele fiind unicat pe plan mondial. Din 1967, Szobi Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din ţara noastră, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987.
În anul 1975, a devenit coordonator al şcolii de cascadori din Germania, lucrând în colaborare cu regizorul Peter Fogel, ca regizor de acţiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin şi Tele München (până în 1986).
Prima apariţie pe ecran a cascadorului Szobi a fost în anul 1970, în filmul "Mihai Viteazul - Unirea", în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor, a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei româneşti: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ş.a., în filmul "Un august în flăcări" (1973), în regia lui Dan Piţa şi Alexandru Tatos.
Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 sunt producţii străine sau coproducţii, realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-luptă, conceperea şi/sau execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate, precizează site-ul cinemagia.ro.
Sursa foto: SZOBI CSEH/Facebook
În ţară, celebritatea i-a fost adusă de seria filmelor cu Mărgelatu, în care interpreta personajul Buză de iepure: "Trandafirul galben", "Misterele Bucureştilor", "Masca de argint", "Colierul de turcoaze", "Totul se plăteşte". A jucat ca actor în filmele: "Die Lederstrumpferzählungen" ("Ultimul mohican"), episodul "Das Fort am Biberfluß" (1969) - Pfeilspitze, "Un comisar acuză" (1973) , "Un august în flăcări" (1973) - film TV, "Burebista" (1980), "Pruncul, petrolul şi ardelenii" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Ochi de urs" (1983).
În 1985, a fost desemnat cel mai bun cascador european, la Festivalul de film "Sommer Film Tage".
În afară de cascadorie şi actorie, Szobi Cseh şi-a încercat talentul şi ca regizor, realizând filmul "Martori dispăruţi" în anul 1988. În 1993, a participat la filmările de la "Doi haiduci şi o crâşmăriţă", iar la pelicula "Urmaşul" s-a ocupat de mişcarea scenică.
La începutul anului 1990, Szobi Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani. În perioada 1999-2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în mai multe filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen" (în regia lui Costa Gavras).
Din bogata sa filmografie - atât în calitate de actor, cât şi de cascador sau consilier de lupte - mai amintim: "Mihai Viteazul" (1971), "Mirii anului II" (1971), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1972), "Cu mâinile curate" (1972), "Săgeata căpitanului Ion" (1972), "Explozia" (1972), "Un comisar acuză" (1974), "Stejar - extremă urgenţă" (1974), "Nemuritorii" (1974), "Cantemir" (1975), "Muşchetarul român" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Buzduganul cu trei peceţi" (1977), "Ecaterina Teodoroiu" (1978), "Vlad Ţepeş" (1979), "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1980), "Capcana mercenarilor" (1981), "Iancu Jianu zapciul" (1981), "Iancu Jianu haiducul" (1981), "Duelul" (1981), "Horea" (1984), "Dreptate în lanţuri" (1984) şi multe altele.
Szobi Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc. Din 1980, iniţial în calitate de lector universitar şi, ulterior, de conferenţiar universitar, a predat neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, la secţiile Actorie, Imagine Film şi TV, Regie Film, Regie Teatru. A contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia Regie Operă, conform site-ului http://aarc.ro/.
Din 2005, a înfiinţat şi a condus o asociaţie sportivă pentru copiii cu probleme de integrare în societate (Asociaţia "Gladiator"), pentru copii săraci, destinată prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile, iar din 2008, a derulat Programul-metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe se bazează pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.
A fost pasionat de sculptură (membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei D'Arte DaVinci).
În 2002, cascadorul a primit diploma şi medalia de onoare din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS), "pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România".
La 5 mai 2010, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.
Szobi Cseh a murit la 1 august 2014. Post-mortem, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru talentul şi profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru şi televiziune, pentru dăruirea şi abnegaţia cu care a luptat pentru combaterea unor fenomene sociale negative prin metode noi bazate pe arta spectacolului şi pe sport", conform site-ului https://jurnalspiritual.eu/.
Cei doi fii ai săi, Alex şi Arpad, moştenesc talentul şi statura atletică a tatălui lor. Amândoi lucrează în industria cinematografică, iar Arpad a preluat şi activitatea Asociaţiei "Gladiator". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: Asociaţia Gladiator- Szobi Cseh/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat