logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE ISTORIE: Memorialul Lincoln

Image

Memorialul Lincoln, construit în forma unui templu neoclasic, pentru a-l onora pe cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, Abraham Lincoln (1861-1865), a fost terminat, dedicat şi prezentat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Warren G. Harding (1921-1923), care l-a acceptat în numele poporului american.

Dedicarea Memorialului Lincoln a avut loc de Ziua Decorării (cunoscută în prezent ca Memorial Day). La ceremonie a participat unicul fiu supravieţuitor al lui Lincoln, Robert Todd Lincoln, în vârstă de 78 de ani, au fost prezente aproximativ 50.000 de persoane, iar alte două milioane au ascultat ceremonia în toată ţara prin intermediul radioului, aflat la începuturile funcţionării sale. Printre vorbitori s-au numărat preşedintele Warren G. Harding, fostul preşedinte şi preşedinte al Statelor Unite ale Americii, William Howard Taft (1909-1913) (care a servit şi ca preşedinte al Comisiei Memorialului Lincoln, care a supravegheat proiectarea şi construcţia memorialului) şi dr. Robert Russa Moton, director al Institutului Tuskegee, potrivit www.nps.gov.

 


Deşi apeluri pentru ridicarea unui monument naţional în onoarea preşedintelui Lincoln au început aproape imediat după asasinarea acestuia (15 apr. 1865), până la aprobarea proiectului a durat decenii. După ce Congresul S.U.A., în 1867, a autorizat construirea unui monument pe teritoriul Capitoliului S.U.A., proiectat de sculptorul Clark Mills, strângerea de fonduri nu s-a putut realiza, în perioada Reconstrucţiei (1865-1877), iar proiectul a eşuat.

Abia în 1911, Congresul a aprobat două milioane de dolari pentru construirea unui memorial naţional, costuri care au ajuns în final la trei milioane de dolari. Pentru selectarea designului arhitectului Henry Bacon, modelat după Partenonul din Atena, Comisia Memorială Lincoln a ocolit mai multe proiecte excentrice propuse de arhitectul John Russell Pope.

Construcţia clădirii a început în 1912 şi apoi a fost oprită în perioada Primului Război Mondial, după care a fost reluată. Designul clasic prezintă 36 de coloane dorice în exterior, simbolizând statele din Uniune la moartea preşedintelui Lincoln. Clădirea măsoară aproximativ 62 m lungime, 40,8 m lăţime şi 30 m înălţime, cu coloane de 44 de picioare. Îmbină piatră din diferite tipuri: marmură albă Colorado Yule pentru exterior, calcar Indiana pentru pereţii interiori, marmură roz Tennessee pentru podea şi marmură Alabama pentru tavan, potrivit www.abrahamlincolnonline.org.

 


Daniel Chester French, principalul sculptor american la vremea respectivă, a creat faimoasa statuie a lui Lincoln care domină interiorul. Planurile memorialului specificau iniţial o statuie de bronz de 3,65 m, dar s-a dovedit a fi nedimensionată pentru clădirea uriaşă. Statuia finală are 5,79 m înălţime, sculptată din 28 de blocuri de marmură albă Georgia, cântărind 175 de tone. Mai târziu, French a instalat un iluminat special pentru a-i spori vizualizarea.

Deasupra statuii se află inscripţia "În acest templu, ca şi în inimile oamenilor pentru care a salvat Unirea, memoria lui Abraham Lincoln este consacrată pentru totdeauna." În stânga statuii este gravat marele discurs al lui Lincoln, de la Gettysburg, unul dintre cele mai faimoase din istoria Statelor Unite. În dreapta se află al doilea discurs inaugural, din martie 1865, cu câteva luni înainte de moartea preşedintelui, potrivit washington.org.

În camera memorialului se pot observa diferitele pietre folosite la construirea acestuia. Pereţii terasei şi treptele inferioare cuprind blocuri de granit din Massachusetts - treptele superioare, faţada exterioară şi coloanele conţin blocuri de marmură din Colorado - pereţii interiori şi coloanele sunt din calcar Indiana - podeaua este marmură roz Tennessee - plăcile de tavan sunt din marmură Alabama. Aceste materiale de construcţie pot părea întâmplătoare, dar Henry Bacon le-a ales în mod special pe fiecare pentru a spune o poveste specifică: o ţară sfâşiată de război care se poate reuni, nu numai pentru a construi ceva frumos, ci şi pentru a explica reunificarea statelor.

 


Odată ce acoperişul a fost pus, picturile murale decorative au fost pictate pe vârfurile pereţilor de sud şi nord. Tavanul strălucitor este încadrat de grinzi de bronz, ornamentate cu frunze de dafin şi stejar. Între grinzi sunt panouri de marmură Alabama, saturate cu parafină pentru a le spori transluciditatea. Între decembrie 1919 şi ianuarie 1920, statuia lui Lincoln a fost asamblată şi finalizată. Pe parcursul anului 1921 au fost construite drumuri şi trotuare, au fost plantaţi copaci şi arbuşti, şi a fost însămânţat gazon. Până la inaugurarea din 30 mai 1922, toate lucrările au fost făcute, cu excepţia finalizării piscinei şi a iluminatului interior care au fost finalizate în următorii câţiva ani, potrivit www.history.com/news/lincoln-memorial.

De-a lungul celor aproape 100 de ani de când Memorialul Lincoln a fost dedicat, edificiul şi peisajul din jur au căpătat o semnificaţie dincolo de simpla comemorare a celui de-al 16-lea preşedinte. Devenind una dintre cele mai recunoscute clădiri din lume, Memorialul Lincoln a devenit un simbol al Statelor Unite ale Americii, un fundal pentru sărbătorile naţionale şi scena preeminentă a naţiunii pentru mitinguri şi demonstraţii, în special cele pentru drepturile civile, potrivit www.nps.gov/linc/linc100.htm.

În luna mai 2022, Serviciul Parcului Naţional şi partenerii săi sponsorizează o serie de activităţi de onorare a celor 100 de ani ai moştenirii lui Abraham Lincoln, reliefând semnificaţia şi memoria Memorialului Lincoln ca operă de artă. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) www.nps.gov

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-02-2025 16:51

Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)

La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir

Documentare 14-02-2025 16:41

Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025

Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K

Documentare 14-02-2025 12:04

Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025

Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima

Documentare 14-02-2025 11:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB. Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacol

Documentare 14-02-2025 10:49

Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi

Documentare 14-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)

La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și

Documentare 14-02-2025 09:00

14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților

În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.

Documentare 14-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 14-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po

Documentare 14-02-2025 07:00

Conferința anuală de securitate de la Munchen (14-16 februarie)

Cea de-a 61-a Conferință de securitate de la Munchen (MSC 2025) va avea loc în perioada 14-16 februarie 2025, la Hotel Bayerischer Hof din Munchen. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vicepreședintele american, JD Vance, și secretarul de stat american, Marco Rubio, sunt printre numele cele mai rezonante de pe lista partic

Documentare 14-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 februarie

Este a 45-a zi a anului 2025. Au mai rămas 320 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 17 m și apune la 17 h 43 m. Luna apune la 08 h 11 m și apune la 19 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 13-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina

Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.

Documentare 13-02-2025 10:30

A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip

Documentare 13-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)

Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat

Documentare 13-02-2025 09:00

Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)

La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.