logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE ISTORIE: Memorialul Lincoln

Image

Memorialul Lincoln, construit în forma unui templu neoclasic, pentru a-l onora pe cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, Abraham Lincoln (1861-1865), a fost terminat, dedicat şi prezentat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Warren G. Harding (1921-1923), care l-a acceptat în numele poporului american.

Dedicarea Memorialului Lincoln a avut loc de Ziua Decorării (cunoscută în prezent ca Memorial Day). La ceremonie a participat unicul fiu supravieţuitor al lui Lincoln, Robert Todd Lincoln, în vârstă de 78 de ani, au fost prezente aproximativ 50.000 de persoane, iar alte două milioane au ascultat ceremonia în toată ţara prin intermediul radioului, aflat la începuturile funcţionării sale. Printre vorbitori s-au numărat preşedintele Warren G. Harding, fostul preşedinte şi preşedinte al Statelor Unite ale Americii, William Howard Taft (1909-1913) (care a servit şi ca preşedinte al Comisiei Memorialului Lincoln, care a supravegheat proiectarea şi construcţia memorialului) şi dr. Robert Russa Moton, director al Institutului Tuskegee, potrivit www.nps.gov.

 


Deşi apeluri pentru ridicarea unui monument naţional în onoarea preşedintelui Lincoln au început aproape imediat după asasinarea acestuia (15 apr. 1865), până la aprobarea proiectului a durat decenii. După ce Congresul S.U.A., în 1867, a autorizat construirea unui monument pe teritoriul Capitoliului S.U.A., proiectat de sculptorul Clark Mills, strângerea de fonduri nu s-a putut realiza, în perioada Reconstrucţiei (1865-1877), iar proiectul a eşuat.

Abia în 1911, Congresul a aprobat două milioane de dolari pentru construirea unui memorial naţional, costuri care au ajuns în final la trei milioane de dolari. Pentru selectarea designului arhitectului Henry Bacon, modelat după Partenonul din Atena, Comisia Memorială Lincoln a ocolit mai multe proiecte excentrice propuse de arhitectul John Russell Pope.

Construcţia clădirii a început în 1912 şi apoi a fost oprită în perioada Primului Război Mondial, după care a fost reluată. Designul clasic prezintă 36 de coloane dorice în exterior, simbolizând statele din Uniune la moartea preşedintelui Lincoln. Clădirea măsoară aproximativ 62 m lungime, 40,8 m lăţime şi 30 m înălţime, cu coloane de 44 de picioare. Îmbină piatră din diferite tipuri: marmură albă Colorado Yule pentru exterior, calcar Indiana pentru pereţii interiori, marmură roz Tennessee pentru podea şi marmură Alabama pentru tavan, potrivit www.abrahamlincolnonline.org.

 


Daniel Chester French, principalul sculptor american la vremea respectivă, a creat faimoasa statuie a lui Lincoln care domină interiorul. Planurile memorialului specificau iniţial o statuie de bronz de 3,65 m, dar s-a dovedit a fi nedimensionată pentru clădirea uriaşă. Statuia finală are 5,79 m înălţime, sculptată din 28 de blocuri de marmură albă Georgia, cântărind 175 de tone. Mai târziu, French a instalat un iluminat special pentru a-i spori vizualizarea.

Deasupra statuii se află inscripţia "În acest templu, ca şi în inimile oamenilor pentru care a salvat Unirea, memoria lui Abraham Lincoln este consacrată pentru totdeauna." În stânga statuii este gravat marele discurs al lui Lincoln, de la Gettysburg, unul dintre cele mai faimoase din istoria Statelor Unite. În dreapta se află al doilea discurs inaugural, din martie 1865, cu câteva luni înainte de moartea preşedintelui, potrivit washington.org.

În camera memorialului se pot observa diferitele pietre folosite la construirea acestuia. Pereţii terasei şi treptele inferioare cuprind blocuri de granit din Massachusetts - treptele superioare, faţada exterioară şi coloanele conţin blocuri de marmură din Colorado - pereţii interiori şi coloanele sunt din calcar Indiana - podeaua este marmură roz Tennessee - plăcile de tavan sunt din marmură Alabama. Aceste materiale de construcţie pot părea întâmplătoare, dar Henry Bacon le-a ales în mod special pe fiecare pentru a spune o poveste specifică: o ţară sfâşiată de război care se poate reuni, nu numai pentru a construi ceva frumos, ci şi pentru a explica reunificarea statelor.

 


Odată ce acoperişul a fost pus, picturile murale decorative au fost pictate pe vârfurile pereţilor de sud şi nord. Tavanul strălucitor este încadrat de grinzi de bronz, ornamentate cu frunze de dafin şi stejar. Între grinzi sunt panouri de marmură Alabama, saturate cu parafină pentru a le spori transluciditatea. Între decembrie 1919 şi ianuarie 1920, statuia lui Lincoln a fost asamblată şi finalizată. Pe parcursul anului 1921 au fost construite drumuri şi trotuare, au fost plantaţi copaci şi arbuşti, şi a fost însămânţat gazon. Până la inaugurarea din 30 mai 1922, toate lucrările au fost făcute, cu excepţia finalizării piscinei şi a iluminatului interior care au fost finalizate în următorii câţiva ani, potrivit www.history.com/news/lincoln-memorial.

De-a lungul celor aproape 100 de ani de când Memorialul Lincoln a fost dedicat, edificiul şi peisajul din jur au căpătat o semnificaţie dincolo de simpla comemorare a celui de-al 16-lea preşedinte. Devenind una dintre cele mai recunoscute clădiri din lume, Memorialul Lincoln a devenit un simbol al Statelor Unite ale Americii, un fundal pentru sărbătorile naţionale şi scena preeminentă a naţiunii pentru mitinguri şi demonstraţii, în special cele pentru drepturile civile, potrivit www.nps.gov/linc/linc100.htm.

În luna mai 2022, Serviciul Parcului Naţional şi partenerii săi sponsorizează o serie de activităţi de onorare a celor 100 de ani ai moştenirii lui Abraham Lincoln, reliefând semnificaţia şi memoria Memorialului Lincoln ca operă de artă. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) www.nps.gov

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat