CONSTRUCŢII CELEBRE: Palatul Versailles

Palatul Versailles din Franţa este una dintre cele mai mari realizări ale artei franceze din secolul al XVII-lea şi, împreună cu grădinile sale, este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale patrimoniului mondial. Ansamblul Palatului şi Parcului Versailles constituie o realizare artistică unică, în virtutea nu doar a dimensiunii sale ci şi a calităţii şi originalităţii sale, se arată pe site-ul UNESCO, https://whc.unesco.org/.
Situat în regiunea Île-de-France, la sud-vest de Paris, extravagantul Palat Versailles, în stil baroc, a fost construit în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, supranumit "Regele Soare" (n.1638 - m.1715, rege al Franţei între 1643-1715), şi a implicat costuri enorme. A fost principala reşedinţă a regilor francezi şi reşedinţă a guvernului între 1682-1789 şi a reprezentat un simbol al regimului monarhic absolutist.
Construcţia Palatului Versailles a început, iniţial, atunci când vechiul pavilion de vânătoare al regelui Ludovic al XIII-lea (construit în 1624) a fost transformat şi extins de fiul său, Ludovic al XIV-lea. Versailles era la acea vreme doar un sat, care a fost distrus în 1673 pentru a face loc noului oraş pe care Ludovic al XIV-lea dorea să-l construiască, se menţionează pe https://en.chateauversailles.fr/.
O primă extindere a avut loc după 1661 sub conducerea arhitectului Louis Le Vau. După 1678, Palatul Versailles a fost din nou considerabil lărgit şi modificat radical de arhitectul Jules Hardouin-Mansart, care a introdus cu succes o arhitectură sobră, omogenă şi maiestuoasă, care a rămas legată pentru totdeauna de amintirea "Regelui Soare" (https://whc.unesco.org/). Fiecare proiect a fost revizuit de însuşi regele Ludovic al XIV-lea, care era dornic să vadă fiecare detaliu. O succesiune de regi a continuat să înfrumuseţeze Palatul Versailles până la Revoluţia Franceză din 1789.
În 1661, Ludovic al XIV-lea i-a încredinţat lui André Le Nôtre, arhitect peisagist şi grădinar, crearea şi renovarea grădinilor din Versailles, pe care le considera la fel de importante ca şi palatul. Lucrările la grădini au început în acelaşi timp cu lucrările la palat şi au durat aproximativ 40 de ani. Grădinile care completează palatul, realizate pe parcursul procesului de construcţie a ansamblului, au fost proiectate de Le Nôtre, creatorul tipologiei grădinii în stil francez, un sistem deschis de căi axiale care se întind cât vezi cu ochii, şi care include garduri vii joase, straturi de flori, pâraie mici, lacuri mari şi fântâni, se menţionează pe site-ul https://whc.unesco.org/.
Ansamblul în stilul arhitectural al secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea cuprinde: Apartamentele Regale, Sala Oglinzilor, decorată cu statuete aurite, Capela Regală, Opera Regală şi Muzeul de Istorie a Franţei. Parcul este decorat cu statui, fântâni, bazine de apă şi clădiri remarcabile precum Marele Trianon şi Micul Trianon, Templul Dragostei ş.a. Celebra Sală a Oglinzilor, situată între Salonul Războiului şi Salonul Păcii, reprezintă capodopera stilului denumit "Ludovic al XIV-lea". Oranjeria şi Marele Trianon sunt opera lui Jules Hardouin-Mansart. Acesta a fost asistat de Robert de Cotte la construirea Capelei Regale.
Creaţiile de la Versailles din secolul al XVIII-lea sunt printre cele mai bine realizate şi mai celebre lucrări ale stilurilor Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea: Micul Trianon, realizat de Jacques-Ange Gabriel, decorarea apartamentelor lui Ludovic al XV-lea, de către Jacques Verbeckt şi Jules Antoine Rousseau, precum şi a apartamentelor Mariei Antoaneta - de către Richard Mique.(https://whc.unesco.org/)
În 1789, Revoluţia Franceză l-a forţat pe Ludovic al XVI-lea să părăsească Versailles şi să plece la Paris. Palatul nu avea să mai fie niciodată o reşedinţă regală, iar în secolul al XIX-lea i-a fost atribuit un nou rol, devenind, în 1837, Muzeul de Istorie a Franţei, din ordinul regelui Ludovic-Filip, ajuns pe tron în 1830. Camerele Palatului au fost apoi dedicate găzduirii de noi colecţii de picturi şi sculpturi reprezentând mari figuri şi evenimente importante care marcaseră istoria Franţei. Aceste colecţii au continuat să fie extinse până la începutul secolului al XX-lea, când, sub influenţa celui mai eminent curator al său, Pierre de Nolhac, Palatul Versailles şi-a redescoperit rolul istoric. Astfel, a fost restaurată toată partea centrală, ajungând la aspectul pe care îl avusese ca reşedinţă regală în timpul Vechiului Regim. (https://en.chateauversailles.fr/)
Loc privilegiat atât pentru reşedinţă, cât şi pentru exercitarea puterii monarhiei franceze de la Ludovic al XIV-lea până la Ludovic al XVI-lea, Palatul şi Parcul Versailles, construite şi împodobite de mai multe generaţii de arhitecţi, sculptori, pictori şi artişti peisagişti, au reprezentat pentru Europa vreme de mai bine de un secol modelul perfect de reşedinţă regală. Planificarea arhitecturală şi compoziţia maiestuoasă a peisajului alcătuiesc o simbioză strânsă, servind ca decor pentru măreţia decoraţiunilor interioare ale apartamentelor, se arată pe site-ul https://whc.unesco.org/.
Revoluţia Franceză şi consecinţele ei au provocat distrugere şi dispersare la Versailles, în timp ce transformarea palatului în muzeu, în secolul al XIX-lea, a adus noi decoraţiuni şi noi spaţii. Autenticitatea Versailles-ului este menţinută prin acţiunea întreprinsă, de-a lungul multor decenii, de reconstituire a spaţiilor interioare şi a mobilierului, indică, de asemenea, https://whc.unesco.org/.
În celebra Sală a Oglinzilor din Palatul de la Versailles a fost semnat, la 28 iunie 1919, Tratatul de pace dintre Puterile Aliate şi Germania, principalul document al Conferinţei de pace de la Paris, după Primul Război Mondial.
Palatul Versailles a fost inclus pe lista UNESCO în anul 1979. În prezent, Palatul Versailles are 2.300 de camere repartizate pe 63.154 metri pătraţi, potrivit https://en.chateauversailles.fr/, şi este unul dintre cele mai vizitate locuri din Franţa. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreeea Preda)
Sursa fotografiilor: whc.unesco.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat