logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Benny Andersson, membru al grupului ABBA, împlineşte 75 de ani (16 decembrie)

Image

Interpret, compozitor, producător şi membru al legendarei formaţii ABBA, Goran Bror Benny Andersson s-a născut la 16 decembrie 1946, la Stockholm, potrivit abbasite.com.

Pasionat de muzică de la o vârstă fragedă, a început să cânte la acordeon împreună cu tatăl său, Gosta şi cu bunicul Efraim. Şi-a început cariera muzicală în formaţia cântăreţei Christina Gronvall, cea care avea să-i devină parteneră din 1963 până în 1966 şi mama primilor săi doi copii. A urmat o colaborare cu trupa Elverkets Spelmanslag.

În octombrie 1964, s-a alăturat trupei Hep Stars din postura de interpret la keyboard. Spre sfârşitul anilor '60, Hep Stars a devenit una dintre cele mai îndrăgite ansambluri muzicale din Suedia, fiind supranumiţi "Beatleşii suedezi". Succesul i s-a datorat în bună măsură lui Benny, care a compus hiturile "No Response" şi "Sunny Girl".

În timpul unui turneu efectuat în iunie 1966, Benny l-a cunoscut pe Bjorn Ulvaeus, cei doi începând să scrie muzică împreună. "Isn't it Easy to Say" a fost primul rod al acestei colaborări, piesa fiind înregistrată de Hep Stars. Prietenia dintre cei doi s-a consolidat, fapt ce a dus la înfiinţarea primei lor case de discuri, Union Songs.

 



În 1970, cei doi au înregistrat albumul "Lycka", pe care poate fi auzită şi vocea lui Anni-Frid Lyngstad. Şlagărul "Hej Gamle Man" este prima piesă în care pot fi auziţi toţi cei patru viitori componenţi ai trupei ABBA. Un an mai târziu, Benny şi Bjorn au început să lucreze ca producători executivi pentru Polar Music.



Celebrul grup ABBA a fost înfiinţat în 1972, la Stockholm, în componenţa Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad. ABBA avea să devină una dintre cele mai de succes formaţii din istoria genului pop, dominând topurile internaţionale între 1974-1983, precum şi în 2021, când a fost lansat noul lor album "Voyage". În total, ABBA a lansat 48 de piese hit-single.

 



În 1978, Benny s-a căsătorit cu Anni-Frid Lyngstad, cu care avea o relaţie din 1969. Căsnicia lor a luat sfârşit în 1980. Un an mai târziu, a avut loc mariajul dintre Benny şi prezentatoarea TV Mona Norklit, cei doi având un fiu.

Primul musical semnat de Benny în colaborare cu Bjorn a fost "CHESS". Cei doi au lucrat la acest proiect din 1983, iar spectacolul a fost montat în premieră la Londra, în 1986. Printre compoziţiile incluse se numără "I Know Him So Well" şi "One Night in Bankok", ambele devenite hituri. În 2002, la Stockholm, a fost prezentată o variantă uşor modificată a musicalului, cu titlul "CHESS Pa Svenska", arată abbasite.com.

 



Următorul proiect realizat de Benny, alături de Bjorn, a fost albumul self-titled al duoului suedez Gemini, alcătuit din fraţii Anders şi Karin Glenmark. Unul dintre cântece, "Just Like That", fusese înregistrat de ABBA, dar niciodată publicat. În 1987, a apărut al doilea album al fraţilor Glenmark, de asemenea, produs şi compus de Benny şi Bjorn. Intitulată "Geminism", colecţia de piese a inclus hitul "Mio min Mio".

 


În 1997 s-a produs şi debutul lui Benny Andersson ca artist solo. Albumul "Klinga mina klockor" conţine piese inspirate din folclorul suedez, artistul putând fi auzit interpretând la acordeon. Albumul a fost înregistrat împreună cu formaţia Orsa Spelman. Piesa care a dat numele albumului este o impresionantă compoziţie de 11 minute, textul refrenului aparţinându-i lui Bjorn. Doi ani mai târziu, a fost lansat următorul album solo semnat de Benny, "November 1989".

Colaborarea dintre Benny şi Bjorn avea să continue în 1993, atunci când, reîntorşi pe teritoriul muzicii pop, au scris şi produs piesele albumului "Shapes" al regretatei cântăreţe Josefin Nilsson.


În 1995, s-a născut ceea ce artistul consideră pe pagina oficială de net ca fiind cel mai ambiţios proiect muzical al său, realizat, de asemenea, alături de Bjorn. Este vorba de musicalul "Kristina fran Duvemala", a cărui premieră a avut loc la Malmo, în octombrie 1995. Spectacolul este inspirat de cartea "Utvandrama" a scriitorului suedez Vilhelm Moberg şi tratează viaţa emigranţilor suedezi în SUA de la jumătatea secolului al XIX-lea. Succesul acestui spectacol a dus la montarea sa în afara Suediei, la Carnegie Hall din New York, în 2009 şi la Albert Hall din Londra în 2010.

A urmat musicalul "Mamma Mia!", produs de Judy Craymer şi cu scenariul semnat de Catherine Johnson. A avut premiera la 6 aprilie 1999, în Londra, devenind al cincilea spectacol din West End după criteriul longevităţii. A fost tradus în numeroase limbi şi jucat pe scene din întreaga lume.

 


"Mamma Mia!" a fost transpus pe marele ecran în 2008, din distribuţia peliculei făcând parte nume precum Meryl Streep şi Pierce Brosnan. Zece ani mai târziu a fost lansată continuarea filmului, cu titlul "Mamma Mia! Here We Go Again".


Pe lângă ABBA, cariera lui Benny Andersson se confundă cu cea a trupei sale Benny Anderssons Orkester, cunoscută simplu sub denumirea de BAO. Din componenţa grupului fac parte 14 muzicieni, printre care membri ai formaţiei Orsa Spelman şi soliştii vocali Helen Sjoholm şi Tommy Korberg. Muzica este compusă, în mare parte, de Benny iar versurile îi aparţin lui Bjorn. Primul album, "Benny Anderssons orkester", a fost lansat în 2001 iar de atunci au urmat opt realizări discografice. BAO a efectuat turnee şi concerte în diferite ţări de pe mapamond, din Scoţia şi Marea Britanie până în SUA.

Benny Andersson este şi compozitor de muzică pentru televiziune. Printre filmele ale căror coloane sonore au fost realizate de el se numără "Sanger fran andra vaningen" (2001), "Palme" (2012) şi "Cirkeln" (2014).

A colaborat cu artişti precum Ainbusk Singers, Niklas Strömstedt, Görel Crona, Anne-Sofie von Otter, Per Myrberg, Frida Hyvönen şi Gustaf Sjokvists Kammarkor, notează abbasite.com.

Compozitorul suedez a scris şi muzică pentru evenimente speciale, precum imnul Jocurilor Ecvestre Mondiale din 1990 ("Upp Till Kamp"), deschiderea UEFA Euro 1992, precum şi nunta Victoriei, prinţesă moştenitoare a Suediei ("We Write The Story - cu Bjorn şi DJ Avicii).

În 2013, Benny a lucrat, alături de Bjorn şi Kristina Lugn, la musicalul "Hjalp sokes".

Albumul său solo intitulat "Piano" a fost lansat în 2017, de către Deutsche Grammophon, conform deutschegrammophon.com. Conţine versiuni interpretate exclusiv la pian ale unor cântece faimoase compuse pentru ABBA, dar şi ale unor partituri din compoziţia unora dintre musical-urile scrise de artist.

Pentru activitatea sa artistică, Benny Andersson a fost ales, în 2007, membru în Academia Regală de Muzică din Suedia. În 2008, i-a fost conferit un doctorat de onoare din partea Universităţii din Stockholm, iar în 2018 a primit Premiul Opus Klassik pentru albumul "Piano". AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat