ANUL 1946: Conferinţa de pace de la Paris pentru reglementarea relaţiilor între state după război

Gestionarea sfârşitului războiului, după înfrângerea Germaniei naziste, şi pregătirea conferinţei de pace pentru reglementarea relaţiilor postbelice între statele combatante au reprezentat tematica principală a întrunirilor desfăşurate în anii de final ai celei de-a doua conflagraţii mondiale.
La Potsdam, în apropiere de Berlin, în perioada 17 iulie - 2 august 1945, preşedintele american Harry Truman, premierul britanic Winston Churchill şi liderul sovietic Iosif Stalin au discutat definitivarea războiului prin implicarea masivă pe frontul din Pacific pentru înfrângerea Japoniei şi organizarea relaţiilor postbelice. Totodată, cu acest prilej au ieşit la iveală primele fisuri în relaţiile dintre aliaţi, anunţând o stare tensionată între aceste state în perioada postbelică, potrivit history.com.
Semnarea acordului de la Potsdam, la 1 august 1945, stabilea câteva dintre obiectivele viitoare care urmau să fie adoptate la conferinţa păcii care avea să încheie oficial cea de-a doua conflagraţie mondială. Demilitarizarea Germaniei, împărţirea ei în patru zone aliate de ocupaţie aflate sub administrarea Franţei, Marii Britanii, Statelor Unite şi Uniunii Sovietice, modelarea cadrului legislativ german, formarea unui Consiliu al Miniştrilor de Externe care să acţioneze în reprezentarea Statelor Unite, Marii Britanii, Uniunii Sovietice şi Chinei pentru redactarea tratatelor de pace cu foştii aliaţi ai Germaniei. Documentul făcea referire la reglementarea situaţiei etnicilor germani de pe teritoriul Poloniei, Cehoslovaciei şi Ungariei. Reuniunea de la Potsdam a reprezentat o fază premergătoare a conferinţelor desfăşurate la nivel de miniştri de externe ale celor trei puteri învingătoare care aveau să pregătească conferinţa păcii de la Paris care punea capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. La Londra (septembrie 1945), la Moscova (decembrie 1945) şi la Paris (25 aprilie, 5 iulie 1946) miniştrii de externe ai SUA, Marii Britanii şi Uniunii Sovietice au pregătit agenda conferinţei de pace de la Paris.
În 29 iulie 1946, la Palatul Luxemburg din Paris, se deschideau lucrările pentru semnarea tratatelor cu statele foste aliate ale Germaniei. Delegaţia României, formată din ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, liderii politici Lucreţiu Pătrăşcanu, Gheorghiu Dej, Ştefan Voitec şi generalul Demetre Dămăceanu, în calitate de expert militar, participa în format ad audiendum - putând doar să prezinte punctele de vedere. Două chestiuni au centrat discuţiile - stabilirea momentului în care statul român a intrat oficial în război şi liniile de graniţă înainte de debutul confictului privind Basarabia, Dobrogea, Transilvania, potrivit volumului "România în Al Doilea Război Mondial" (Constantin Kiriţescu, Volumul II, Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1996) şi http://www.roconsulboston.com/. Transilvania de Nord, ruptă din teritoriul naţional prin dictatul de la Viena, revenea României, Basarabia şi Bucovina de Nord intrau în componenţa Uniunii Sovietice, statul român urma să plătească o sumă considerabilă - 300 de milioane de dolari şi o plată în mărfuri drept reparaţii de război către statul sovietic. Delegaţia română a contestat cuantumul reparaţiilor de război, a fost însă respins demersul. Pentru definitivarea textului Tratatului cu România a fost organizată o conferinţă a miniştrilor de externe la New York (4 noiembrie - 12 decembrie 1946). Cu acest prilej au fost definitivate aspectele care vizau despăgubirile financiare ce urmau să fie plătite de România, problema Dunării şi alte chestiuni de detaliu care urmau să facă parte din textul tratatului.
În cadrul negocierilor de la Paris, desfăşurate până la 15 octombrie 1946, Italia avea să recunoască independenţa Albaniei, precum şi apartenenţa Tianjin la China, Insulele Dodecanese din Marea Egee la Grecia, Istria, Gorizia şi Pola la Iugoslavia. Trieste avea să fie stat suveran divizat în două zone administrative aflate sub administrarea unui guvern provizoriu sub auspiciile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Tirolul de Sud a rămas în componenţa Italiei, în ciuda insistenţelor Austriei, graţie acordului Gruber-De Gasperi (5 septembrie 1946). Tratatele semnate la Conferinţa de pace de la Paris poartă un grad specific de interdependenţă, cu referire asupra similarităţilor privind respectarea limitărilor de armament. Ulterior, după aderarea Italiei la NATO, Uniunea Sovietică a transmis, cu prilejul unui răspuns la un memorandum anglo-franco-american, că este gata să renunţe la prevederile de limitare a arsenalului militar. Premierul italian De Gasperi a denunţat propunerea sovietică, în schimb sovieticii au avansat mai departe posibilitatea revizuirii acordului Trieste. Guvernul american a respins proiecţia sovietică. Reglementarea statutului Trieste, din 1947, a proiectat o variantă de soluţie de compromis între Italia şi Iugoslavia, dar şi între Uniunea Sovietică şi statele occidentale, în special pe fondul apariţiei tensiunilor între Moscova şi Occident.
Finlanda avea să cedeze o parte a teritoriului naţional (12%) către Uniunea Sovietică, să plătească reparaţii de război consistente, în cuantum de 300 de milioane de dolari, şi să-şi reducă forţele armate. Tratatul restabilea graniţele naţionale ale Finlandei de la momentul 1 ianuarie 1941. La 25 de km de Helsinki, la Porkkala, avea să fie stabilită o bază navală sovietică pentru o perioadă de cincizeci de ani. Sistemul de fortificaţii şi întreg arsenalul militar urmau să fie configurate pentru a deservi strict misiunea de apărare a teritoriului naţional, fiind stabilite configurările tuturor forţelor combatante naţionale. După semnarea Tratatului de la Paris, guvernul de la Helsinki a iniţiat demersuri pentru stabilirea cadrului relaţiilor cu Moscova, în termenii unui acord reciproc de apărare mutuală, care avea ca principal punct de inspiraţie proiectul de document redactat de preşedintele finlandez Mannerheim în 1944, potrivit globalsecurity.org. În septembrie 1990, Finlanda declara unilateral faptul că restricţiile militare stipulate în Tratatul de la Paris nu mai erau valide.
Frontierele naţionale ale Bulgariei erau stabilite prin Tratatul semnat la Paris la momentul 1 ianuarie 1941. Bulgaria îşi asuma plata reparaţiilor de război către Grecia, în valoare de 45 de milioane de dolari, şi către Iugoslavia în valoare de 25 de milioane de dolari, potrivit https://bnr.bg. Bulgaria este singurul stat fost aliat al Germaniei care nu a pierdut părţi din teritoriul naţional.
În urma Tratatului semnat în 10 februarie 1947, Ungaria îşi asuma plata unor reparaţii de război în cuantum de 300 de milioane de dolari. Forţele armate naţionale erau limitate pentru a putea desfăşura misiuni care vizau doar apărarea teritoriului naţional. Frontierele naţionale ale Ungariei au fost restabilite pe liniile de demarcaţie prevăzute de Tratatul de la Trianon. Implementarea prevederilor Tratatului urma să fie supervizată de forţe sovietice, contingent considerabil care a rămas în Ungaria până în iunie 1991.
Şedinţa solemnă pentru semnarea tratatelor a fost stabilită pentru data de 10 februarie 1947, în Sala Orologiului de la Quai d'Orsay - sediul Ministerului afacerilor străine al Franţei. Cu acest prilej au fost semnate Tratatele cu Bulgaria, Italia, Finlanda, România, Ungaria. România a ratificat Tratatul de Pace, printr-o şedinţă solemnă a Adunării Naţionale a Deputaţilor, la 23 august 1947. Documentul a intrat în vigoare la 15 septembrie acelaşi an. Instrumentele de ratificare ale tratatelor de pace cu statele foste aliate ale Germaniei au fost depuse la depozitarul documentelor - Ministerul afacerilor străine al Uniunii Sovietice. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: diplomatie.gouv.fr
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat