DOCUMENTAR: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) - 30 de ani de la inaugurare (15 aprilie)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost inaugurată la 15 aprilie 1991, aceasta fiind creată pentru încurajarea tranziţiei spre economii de piaţă deschise şi promovarea iniţiativei private şi a spiritului antreprenorial, după cum se menţionează pe site-ul instituţiei, https://www.ebrd.com.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost înfiinţată în 1991, după prăbuşirea comunismului în Europa, în scopul consolidării economiilor de piaţă şi democraţiilor în 37 de ţări din sud-estul Mediteranei, Europa Centrală şi de Est, până în Asia Centrală. Banca este deţinută de 69 de ţări şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). Mandatul atribuit BERD la înfiinţare stipulează faptul că instituţia va colabora doar cu statele care adoptă principii de guvernare democratice, indică site-ul Ministerului român al Afacerilor Externe, www.mae.ro.
Ideea de creare a unei bănci europene a aparţinut fostului preşedinte al Franţei François Mitterrand. Acesta a prezentat proiectul în octombrie 1989, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. La 29 mai 1990, a fost semnat, la Paris, Acordul de înfiinţare a BERD, acesta intrând în vigoare la 28 martie 1991. La reuniunea inaugurală, care a avut loc la Londra, între 15-17 aprilie 1991, Consiliul Guvernatorilor a ales preşedintele şi directorii băncii şi a adoptat rezoluţia care autoriza începerea operaţiunilor BERD la 15 aprilie 1991.
Ţările de operare ale BERD sunt: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Egipt, Estonia, Georgia, Grecia, Iordania, Kazakhstan, Kosovo, Kyrgyzstan, Letonia, Lituania, Liban, Maroc, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tajikistan, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Cisiordania şi Fâşia Gaza.
Forul cel mai înalt de decizie al BERD este Consiliului Guvernatorilor, în cadrul căruia fiecare ţară membră are desemnat un guvernator, de obicei ministrul de finanţe. Consiliul Guvernatorilor deleagă majoritatea puterilor Consiliului Director, care este responsabil de orientarea strategică a BERD. Preşedintele este ales de Consiliul Guvernatorilor şi este reprezentantul legal al BERD, menţionează site-ul www.mae.ro.
Din noiembrie 2020, preşedintele BERD este Odile Renaud Basso, care a fost aleasă în această funcţie în octombrie 2020, în timpul celei de-a 29-a reuniuni anuale a BERD, potrivit site-ului acestei instituţii.
BERD este cel mai mare investitor instituţional în regiune şi mobilizează investiţii străine directe semnificative, pe lângă propriile finanţări. BERD are un capital subscris de 29,8 miliarde euro (la sfârşitul lunii septembrie 2020), cele mai semnificative contribuţii aparţinând SUA - 10% din capital, Japonia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie - fiecare câte 8,6%, Rusia - 4% şi Canada - 3,4%, potrivit www.mae.ro.
Banca a anunţat, la 13 martie 2020, că acţionarii săi au aprobat un pachet de măsuri în valoare de 1 miliard euro pentru a ajuta companiile din regiunile unde operează să atenueze impactul economic al extinderii pandemiei de coronavirus. Măsurile includ furnizarea de lichidităţi de urgenţă, capital circulant şi finanţarea comerţului clienţilor săi afectaţi de criză. Pachetul a fost suplimentat, iar la 23 aprilie 2020, BERD a aprobat varianta finală - Solidarity Package - în valoare de 21 miliarde euro pentru perioada 2020-2021, se mai menţionează pe site-ul www.mae.ro.
BERD a fost prima instituţie financiară internaţională care a aprobat o serie cuprinzătoare de răspunsuri şi măsuri de recuperare în ''Pachetul de solidaritate'', lansat pentru prima dată la 13 martie 2020. Banca îşi păstrează angajamentul, prin toată activitatea sa în 2021, de a ajuta cele 38 de economii emergente unde investeşte, pentru a combate impactul economic al pandemiei de coronavirus, indică şi site-ul https://www.ebrd.com.
La 14 ianuarie 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat că în 2020 şi-a majorat investiţiile până la un nivel record de 11 miliarde de euro, pentru a ajuta economiile din regiunea în care activează pentru a face faţă efectelor pandemiei de coronavirus, transmitea Reuters la acea dată. În raportul său anual, BERD a precizat că a investit o sumă record de 11 miliarde de euro în 411 de proiecte, în creştere cu 10% comparativ cu 2019, când a investit 10,1 miliarde euro pentru a finanţa 452 de proiecte.
România este membră a BERD din 1991. Guvernatorul României la BERD este ministrul finanţelor, iar guvernator supleant este guvernatorul BNR. În prezent, capitalul subscris de România la BERD are valoarea de 144,070 milioane euro. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, BERD a investit 8,872 miliarde euro în 462 de proiecte, potrivit www.mae.ro.
La 2 februarie 2016, a fost semnat la Bucureşti un acord-cadru între autorităţile române şi BERD, România urmând să beneficieze de expertiza BERD pentru implementarea reformelor structurale şi utilizarea fondurilor europene.
Activitatea BERD în România va include şi măsuri care răspund la criza generată de coronavirus şi susţin eforturile de redresare economică. În acest scop, Consiliul de Administraţie al BERD a aprobat la 23 aprilie 2020 noua Strategie de ţară pentru România pentru perioada 2020-2025, menţionează www.mae.ro.
În perioada 28 iunie-2 iulie 2021, vor avea loc virtual, în Marea Britanie, cea de-a 30-a reuniune anuală a BERD şi Forumul de afaceri, potrivit https://www.ebrd.com. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto: Lansarea programului de finanţare Green Economy Financing Facility, organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Bucureşti, 27 iunie, 2017.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat