logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Anul 1866 în istoria României: Conferinţa de la Paris a Puterilor garante

Imagine din galeria Agerpres

Conferinţa de la Paris a Puterilor garante a fost convocată în perioada 26 februarie/10 martie - 23 mai/iunie 1866, pentru a discuta problema Principatelor Unite, a căror unire nu fusese recunoscută decât pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În timpul Conferinţei s-au manifestat opinii divergente privind alegerea şi naţionalitatea viitorului Domnitor. În acest sens, s-a cerut Locotenenţei Domneşti alegerea unui Domnitor pământean în temeiul art. 3 al Convenţiei de la Paris (1858), arată lucrarea "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, 2003).

Abdicarea forţată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), la 10/11 februarie 1866, ca urmare a tensiunilor tot mai mari create de conservatori (ostili lui Cuza din cauza reformei agrare) şi liberalii-radicali (nemulţumiţi de felul său autoritar de conducere a statului), depunea "cârma guvernului în mâna unei Locotenenţe Domneşti şi a Ministerului ales de popor", potrivit lucrării "Dicţionar biografic de istorie a României" (Editura Meronia, 2008).

Locotenenţa Domnească era alcătuită din Nicolae Golescu, unul dintre membrii guvernului provizoriu din Muntenia la 1848 şi ministru de Interne şi de Război sub Al. I. Cuza; Lascăr Catargiu, unul dintre fruntaşii conservatori, şi generalul Nicolae Haralambie, prefectul de poliţie al Bucureştilor. Primul îi reprezenta pe munteni, cel de-al doilea pe moldoveni şi cel de-al treilea armata; totodată, Golescu reprezenta stânga radicală a coaliţiei, iar Catargiu dreapta conservatoare.

În timpul Locotenenţei, a funcţionat şi un guvern provizoriu condus de Ion Ghica, liberal moderat, care îşi asumase şi funcţia de ministru de Externe. În componenţa cabinetului intrau radicalul C.A. Rosetti, conservatorul moderat Dimitrie Ghica, maiorul Dimitrie Lecca ca ministru de Război, conservatorii Ioan C. Cantacuzino şi Petre Mavrogheni, ca şi liberalul moderat D.A. Sturdza. Cu toţii au fost de acord că misiunea lor cea mai urgentă era găsirea unui domn, fapt care trebuia realizat foarte repede, deoarece prelungirea interregnului ar fi sporit instabilitatea şi, ca atare, ar fi sporit probabilitatea unei intervenţii străine, conform lucrării "Istoria Românilor. Constituirea României Moderne" (1821-1878) (vol. VII, TOM I, Editura Enciclopedică, 2003).

Convocate într-o şedinţă extraordinară, la 11/23 februarie 1866, Corpurile legiuitoare, care au fost menţinute, cel puţin o vreme (la 18/30 martie au fost dizolvate), au sancţionat faptul împlinit şi l-au ales pe Filip de Flandra ca domnitor. Alegerea nu fusese întâmplătoare, deoarece încă din 1855, fraţii Hurmuzachi se gândiseră la această candidatură, iar Belgia constituia un model pentru cei care voiau să transforme România într-o "Belgie a Orientului", atât în ceea ce privea instituţiile constituţionale, cât şi statutul internaţional de independenţă şi neutralitate. Filip de Flandra a aflat de proclamarea sa ca domnitor numai după ce evenimentul avusese loc şi, în consecinţă, chiar a doua zi, el a comunicat refuzul său la Londra.

La 14/26 februarie 1866, refuzul prinţului era comunicat la Bucureşti şi, în aceeaşi zi, Imperiul otoman cerea acordul puterilor garante pentru a trimite un comisar în România cu sarcina de a pune capăt unirii celor două ţări, ceea ar fi însemnat aplicarea hotărârilor Conferinţei de la Paris din septembrie 1859 şi a celei de la Constantinopol din septembrie 1861. Divergenţele dintre puteri, dar mai ales poziţia Franţei au contribuit la evitarea acestui mare pericol, deşi situaţia de criză era evidentă. Propunerea împăratului Napoleon al III-lea referitoare la convocarea unei conferinţe s-a dovedit benefică.

Conferinţa de la Paris şi-a început activitatea la 26 februarie/10 martie 1866 şi, de la început, poziţiile divergente ale reprezentanţilor puterilor garante i-au demonstrat slăbiciunea. Marile Puteri aveau alte preocupări mai presante şi nu au acordat întâietate Principatelor. Franţa, tradiţionala protectoare a românilor, a sprijinit Unirea şi era binevoitoare faţă de ideea unui principe străin, dar în primăvara lui 1866, Napoleon al III-lea explora din nou posibilitatea ca Austria să cedeze Veneţia Italiei în schimbul Principatelor. De cealaltă parte, Marea Britanie urmărea simultan câteva obiective contradictorii - menţinerea integrităţii Imperiului Otoman, respectarea tratatelor şi satisfacerea pretenţiilor române, numai dacă s-ar fi putut preîntâmpina o criză internaţională -, dar a sfârşit prin a urma exemplul francez. Rusia, care sprijinea ideea separării Principatelor, nu dorea să apară ca adversar al aspiraţiilor naţionale ale ortodoxiei balcanice, aşa că a refuzat să ia iniţiativa. Austria căuta în momentul acela să obţină sprijin francez împotriva Prusiei, în lupta sa pentru supremaţie în Germania, manifestând rezerve atât în privinţa Unirii, cât şi a unui principe străin, arată lucrarea "România 1866-1947" (Keith Hitchins, 2013).

Reuniunile Conferinţei au avut loc în bună măsură în funcţie de diversele iniţiative luate la Bucureşti. Repetatele avertismente şi recomandări ale Conferinţei privind nedesemnarea unui prinţ străin şi insistenţele ori ameninţările referitoare la o eventuală separare a statului român n-au avut până la urmă vreo urmare practică. Diferendele dintre puteri şi şovăiala lor de acţiona decisiv au dus într-un impas conferinţa lor de la Paris (martie-iunie) şi au lăsat iniţiativa în mâinile românilor.

De cealaltă parte, au fost trimişi, la Istanbul, Manolache Costache Epureanu, George Costa-Foru şi Alexandru G. Golescu pentru a-i cere Porţii să nu se împotrivească "dorinţei unanime a naţiunii române", fără ca demersurile să înregistreze însă un rezultat prea liniştitor.

Între timp, guvernul provizoriu a acţionat rapid pentru a găsi pe cineva să ocupe tronul rămas liber. Majoritatea conservatorilor şi liberalilor rămăsese ataşată ideii aducerii unui principe străin. Cei dintâi credeau că doar o dinastie străină putea ţine în frâu radicalismul liberal, garantând astfel propriul lor control asupra statului, în timp ce liberalii moderaţi, care se pronunţau în favoarea unei monarhii constituţionale, drept cea mai bună cale pentru menţinerea unui echilibru între "despotism" şi "anarhie", vedeau în persoana unui principe străin o garanţie suplimentară de stabilitate socială şi politică.

Esenţială pentru depăşirea crizei era o cât mai grabnică descoperire a unui alt candidat la domnie. Reprezentant al Locotenenţei Domneşti, Ion C. Brătianu s-a implicat deosebit de activ în această acţiune, împreună cu Ioan Bălăceanu, noul agent al ţării la Paris. Cei doi aveau să propună guvernului de la Bucureşti, la 14/26 martie, candidatura prinţului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

În urma aprobării din ţară a demersului său, Brătianu s-a deplasat la Dusseldorf, unde a fost primit în audienţă, la 19/31 martie 1866, de prinţul Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl candidatului. Totodată, a avut o întrevedere şi cu tânărul prinţ, care nu a dat un răspuns categoric. Optimist, Ion C. Brătianu a informat Locotenenţa Domnească şi pe miniştri în legătură cu acceptul prinţului Carol, chiar înainte ca aceasta să fie o certitudine. La 30 martie/11 aprilie, Locotenenţa Domnească vestea, printr-o proclamaţie, noua candidatură şi supunerea ei unui plebiscit, anunţat, ulterior, şi de guvern. Organizat între 14 şi 20 aprilie, plebiscitul a aprobat cu o majoritate covârşitoare de voturi alegerea lui Carol ca domn al României, cu 685 696 de voturi din cele 686 193 exprimate.

Carol, încurajat de o evidentă popularitate şi la îndemnul lui Bismarck, atunci ministru-prezident al Prusiei, a hotărât să primească propunerea fără aprobarea prealabilă a Marilor Puteri, ai căror reprezentanţi se aflau în conferinţă. La 7 mai, Carol l-a informat pe Brătianu asupra deciziei sale.

Reacţia Marilor Puteri faţă de urcarea pe tron a lui Carol a fost în concordanţă cu modul în care au tratat răsturnarea lui Cuza. Erau dezbinate şi nu au acţionat în niciun fel. La întâlnirea finală din 4 iunie a Conferinţei de la Paris, majoritatea s-a opus proiectelor otomane de intervenţie militară şi de ocupaţie. Războiul izbucnit între Austria şi Prusia, la 17 iunie, a făcut ca lucrările Conferinţei să se încheie brusc, iar Marile Puteri au fost astfel, indirect, în mod tacit, de acord cu faptul împlinit în România.

Marile Puteri l-au recunoscut în mod formal pe Carol ca domnitor în a doua jumătate a anului 1866 şi începutul anului 1867. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Ady Ivaşcu)

 

*Explicaţie foto: Placa comemorativa dedicata regelui Carol I, in al 147-lea an de la sosirea sa pe pamant romanesc, a fost dezvelita de Principele Radu al Romaniei in cadrul unei ceremonii desfasurate in Portul de pasageri Drobeta Turnu Severin.

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat