TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Dumbrava minunată'' (1981)
Filmul "Dumbrava minunată" este o "feerie muzicală" după nuvela cu acelaşi titlu scrisă de Mihail Sadoveanu, regia fiind semnată de Gheorghe Naghi, iar scenariul de Draga Olteanu Matei. Premiera filmului a avut loc în 1981, potrivit site-ului cinemaraton.ro.
"Lizuca este o fetiţă care este luată din casa bunicilor de către mama ei vitregă. De dorul lor, Lizuca fuge de acasă pentru a se întoarce la bunici, împreună cu Patrocle, câinele ei drag. Fetiţa se rătăceşte în pădurea ce înconjoară casa bunicilor şi este nevoită să se adăpostească în scorbura unui copac, unde adoarme, păzită de micuţul Patrocle. În vis, dumbrava se transformă într-o lume fermecată, plină de vietăţi şi personaje de basm", scrie site-ul amintit, în prezentarea filmului.
Personajul principal al peliculei cinematografice - şi al nuvelei lui Sadoveanu - este Lizuca, o fetiţă de cinci ani, a cărei mamă a murit, iar ea a fost crescută, de bunicii materni. Tatăl fetiţei, Jorj Vasilian (interpretat de actorul Matei Alexandru), s-a recăsătorit cu Mia (interpretată de actriţa Florina Cercel) - o femeie frumoasă, dar care n-o iubeşte pe Lizuca şi nu o vrea în preajma ei. Totuşi, pentru că tatăl îşi doreşte ca fetiţa să vină acasă, Mia acceptă să meargă împreună cu Jorj la casa bunicilor, aflată în dumbravă, pentru a o lua pe Lizuca de la bunici şi a o aduce în casa lor. Lizuca (interpretată de copilul Diana Muscă) pleacă plângând din casa bunicilor, dar îl ia cu ea pe Patrocle, căţelul care îi era cel mai bun prieten.
Lizuca trăise - până la plecarea cu tatăl şi mama vitregă - alături de bunici, care o înconjuraseră cu dragoste şi tandreţe. Zilnic mergea cu bunicul (interpretat de actorul Ernest Maftei) în dumbravă, unde bătrânul îi vorbea despre toate animalele şi păsările întâlnite, prezentându-i-le fetiţei ca pe nişte prieteni. Aşa a făcut cunoştinţă Lizuca şi cu ariciul, şi cu vulpea, şi cu iepurii sau privighetoarea.
Când fetiţa a plecat de la bunici împreună cu tatăl şi mama vitregă, avea părul lung, împletit în două codiţe. După ce a ajuns în casa lor, mama vitregă a tuns-o băieţeşte. Lizuca era tristă, nu doar pentru că îi lipsea afecţiunea mamei şi îi era dor de bunici, ci şi pentru că mama vitregă o dojenea mereu, la fel şi slujnica (interpretată de actriţa Rodica Popescu Bitănescu).
Sursa foto: imdb.com
Într-o zi, când Mia Vasilian primeşte vizita a două prietene - cucoana Emilia şi madam Neicu - le spune acestora cât de nemulţumită e de Lizuca, pentru că "nu e educată, la cinci ani nu ştie să facă o reverenţă". Dar toată supărarea mamei vitrege dispare în clipa în care vine în casă locotenentul Lazăr Micuş, toată atenţia ei fiind îndreptată asupra acestuia, uitând de Lizuca şi de cele două prietene venite în vizită. Profitând de neatenţia Miei, Lizuca intră în salon şi, tiptil-tiptil, se apropie de castronul cu şerbet, bagă două degete în el şi începe să mănânce. După câteva minute, Mia o vede pe fetiţă şi o cheamă pe slujnică să o dea afară din salon. Aceasta o ia de guler pe Lizuca şi o scoate din casă spunând: "Vino încoace, gângania dracului, dihanie şi soi rău ce eşti! Să te duci! Şi să te-ntorci când te-oi chema eu!".
Plângând, Lizuca îl ia pe Patrocle şi pleacă spre casa bunicilor. "M-au bătut şi ieri, m-au bătut şi azi, mă bat în fiecare zi", îi spune fetiţa, suspinând, căţelului. În timp ce merge cu Patrocle prin dumbravă, Lizuca lasă urme de cenuşă pe drum, ca să ştie cum să se întoarcă. Dar pe măsură ce înaintează în pădure, se lasă seara iar fetiţei i se face somn şi se adăposteşte în scorbura unei sălcii, unde adoarme. În vis, intră într-o lume fantastică, în care se întâlneşte cu Sora Soarelui, cu Crăiasa furnicilor, cu Crăiasa albinelor, cu bătrâna Sfânta Vineri. În visul fetiţei, animalele şi plantele încep să vorbească - Patrocle, iepurele, florile. Tot în vis apar şi bunicii, dar şi şapte pitici, zâne care reprezintă anotimpurile, maştera pădurii care vrea să vândă dumbrava. Fetiţa, visând, îi spune uneia dintre zâne: "Basmele nu trebuie să piară, ce s-ar face copiii fără ele?". În visul Lizucăi apare şi mama ei (interpretată de actriţa Maria Ploae), care o încurajează şi o ocroteşte.
În timp ce Lizuca doarme, Patrocle ajunge la casa bunicilor, latră şi îi trezeşte, iar ei pornesc după căţel prin dumbravă, găsind-o pe fetiţă şi ducând-o la ei acasă. Dimineaţa, copila se trezeşte în camera unde petrecuse primii ani ai copilăriei, bucuroasă că vede lângă pat chipul mamei, în fotografie. Aude în curte vocea Miei şi pe cea a servitoarei, care veniseră s-o ia pe fetiţă, dar şi vocea bunicului care le spune să plece, pentru că Lizuca rămâne acolo. Pentru a le da un "imbold" să plece, el loveşte un stup şi albinele le încojoară pe cele două femei, punându-le pe fugă.
Lizuca râde privind pe fereastră şi îi spune bunicii: "Când l-oi vedea pe tata, o să-i spun că eu nu mă mai duc de-aici".
Din distribuţia filmului mai fac parte: Draga Olteanu Matei, Aimee Iacobescu, Cezara Dafinescu, Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Olga Delia Mateescu, Elena Drăgoi, Carmen Maria Strujac, Olga Bucătaru, Eugenia Maci.
Filmul "Dumbrava minunată" a primit, în 1981, diploma de onoare la festivalul de film de la Gijon (Spania), iar la festivalul de la Moscova (fosta URSS) a primit premiul pentru "cel mai bun basm cinematografic". În 1985, filmul a primit premiul I la festivalul de la Quito (Ecuador), potrivit site-ului cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)
Sursa foto: imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la Davos (20-24 ianuarie 2025)
În 2025, a 55-a ediție a Reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) are loc între 20 și 24 ianuarie în Davos, Elveția. Întâlnirea de anul acesta se desfășoară sub tema ''Colaborare pentru Era Inteligentă'' (Collaboration for the Intelligent Age), iar evenimentele sunt accesibile publicului larg cu
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie)
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin. Această săptămână, un eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană p
DOCUMENTAR: Zodia Vărsătorului (20 ianuarie - 18 februarie)
Zodia Vărsător (Aquarius în limba latină) reprezintă cel de-al 11-lea semn astrologic din zodiacul european (care cuprinde 12 zodii), originar din constelația Vărsător. Sub zodiacul tropical, Soarele se află în zodia Vărsător între aproximativ 20 ianuarie și 18 februarie, potrivit www.britannica.com.
CITATUL ZILEI
''Dacă acceptăm faptul că nu putem împiedica știința și tehnologia să schimbe lumea noastră, putem încerca să ne asigurăm cel puțin că schimbările făcute merg într-o direcție bună. Într-o societate democratică, aceasta înseamnă că publicul trebuie să înțeleagă elementele științei, astfel încât să poată lua decizii pe ba
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 20 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin și Rim Greco-catolice Sf. cuv. Eftimie cel Mare Romano-catolice Ss. Fabian, pp. m.; Sebastian, m. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul crești
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 ianuarie
Este a 20-a zi a anului 2025. Au mai rămas 345 de zile până la sfârșitul anul Soarele răsare la 07 h 45 m și apune la 17 h 09 m. Luna apune 10 h 39 m și nu răsare în această zi. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie Primul decan: 20 ianuarie - 29 ianuarie AGERPRES/(Documentare - Daniel
CITATUL ZILEI
'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie
Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner
Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'
Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a
CITATUL ZILEI
'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie
Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru