logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Dumbrava minunată'' (1981)

Image

Filmul "Dumbrava minunată" este o "feerie muzicală" după nuvela cu acelaşi titlu scrisă de Mihail Sadoveanu, regia fiind semnată de Gheorghe Naghi, iar scenariul de Draga Olteanu Matei. Premiera filmului a avut loc în 1981, potrivit site-ului cinemaraton.ro.

"Lizuca este o fetiţă care este luată din casa bunicilor de către mama ei vitregă. De dorul lor, Lizuca fuge de acasă pentru a se întoarce la bunici, împreună cu Patrocle, câinele ei drag. Fetiţa se rătăceşte în pădurea ce înconjoară casa bunicilor şi este nevoită să se adăpostească în scorbura unui copac, unde adoarme, păzită de micuţul Patrocle. În vis, dumbrava se transformă într-o lume fermecată, plină de vietăţi şi personaje de basm", scrie site-ul amintit, în prezentarea filmului.

Personajul principal al peliculei cinematografice - şi al nuvelei lui Sadoveanu - este Lizuca, o fetiţă de cinci ani, a cărei mamă a murit, iar ea a fost crescută, de bunicii materni. Tatăl fetiţei, Jorj Vasilian (interpretat de actorul Matei Alexandru), s-a recăsătorit cu Mia (interpretată de actriţa Florina Cercel) - o femeie frumoasă, dar care n-o iubeşte pe Lizuca şi nu o vrea în preajma ei. Totuşi, pentru că tatăl îşi doreşte ca fetiţa să vină acasă, Mia acceptă să meargă împreună cu Jorj la casa bunicilor, aflată în dumbravă, pentru a o lua pe Lizuca de la bunici şi a o aduce în casa lor. Lizuca (interpretată de copilul Diana Muscă) pleacă plângând din casa bunicilor, dar îl ia cu ea pe Patrocle, căţelul care îi era cel mai bun prieten.

Lizuca trăise - până la plecarea cu tatăl şi mama vitregă - alături de bunici, care o înconjuraseră cu dragoste şi tandreţe. Zilnic mergea cu bunicul (interpretat de actorul Ernest Maftei) în dumbravă, unde bătrânul îi vorbea despre toate animalele şi păsările întâlnite, prezentându-i-le fetiţei ca pe nişte prieteni. Aşa a făcut cunoştinţă Lizuca şi cu ariciul, şi cu vulpea, şi cu iepurii sau privighetoarea.

Când fetiţa a plecat de la bunici împreună cu tatăl şi mama vitregă, avea părul lung, împletit în două codiţe. După ce a ajuns în casa lor, mama vitregă a tuns-o băieţeşte. Lizuca era tristă, nu doar pentru că îi lipsea afecţiunea mamei şi îi era dor de bunici, ci şi pentru că mama vitregă o dojenea mereu, la fel şi slujnica (interpretată de actriţa Rodica Popescu Bitănescu).

 

Sursa foto: imdb.com


 

Într-o zi, când Mia Vasilian primeşte vizita a două prietene - cucoana Emilia şi madam Neicu - le spune acestora cât de nemulţumită e de Lizuca, pentru că "nu e educată, la cinci ani nu ştie să facă o reverenţă". Dar toată supărarea mamei vitrege dispare în clipa în care vine în casă locotenentul Lazăr Micuş, toată atenţia ei fiind îndreptată asupra acestuia, uitând de Lizuca şi de cele două prietene venite în vizită. Profitând de neatenţia Miei, Lizuca intră în salon şi, tiptil-tiptil, se apropie de castronul cu şerbet, bagă două degete în el şi începe să mănânce. După câteva minute, Mia o vede pe fetiţă şi o cheamă pe slujnică să o dea afară din salon. Aceasta o ia de guler pe Lizuca şi o scoate din casă spunând: "Vino încoace, gângania dracului, dihanie şi soi rău ce eşti! Să te duci! Şi să te-ntorci când te-oi chema eu!".

Plângând, Lizuca îl ia pe Patrocle şi pleacă spre casa bunicilor. "M-au bătut şi ieri, m-au bătut şi azi, mă bat în fiecare zi", îi spune fetiţa, suspinând, căţelului. În timp ce merge cu Patrocle prin dumbravă, Lizuca lasă urme de cenuşă pe drum, ca să ştie cum să se întoarcă. Dar pe măsură ce înaintează în pădure, se lasă seara iar fetiţei i se face somn şi se adăposteşte în scorbura unei sălcii, unde adoarme. În vis, intră într-o lume fantastică, în care se întâlneşte cu Sora Soarelui, cu Crăiasa furnicilor, cu Crăiasa albinelor, cu bătrâna Sfânta Vineri. În visul fetiţei, animalele şi plantele încep să vorbească - Patrocle, iepurele, florile. Tot în vis apar şi bunicii, dar şi şapte pitici, zâne care reprezintă anotimpurile, maştera pădurii care vrea să vândă dumbrava. Fetiţa, visând, îi spune uneia dintre zâne: "Basmele nu trebuie să piară, ce s-ar face copiii fără ele?". În visul Lizucăi apare şi mama ei (interpretată de actriţa Maria Ploae), care o încurajează şi o ocroteşte.

În timp ce Lizuca doarme, Patrocle ajunge la casa bunicilor, latră şi îi trezeşte, iar ei pornesc după căţel prin dumbravă, găsind-o pe fetiţă şi ducând-o la ei acasă. Dimineaţa, copila se trezeşte în camera unde petrecuse primii ani ai copilăriei, bucuroasă că vede lângă pat chipul mamei, în fotografie. Aude în curte vocea Miei şi pe cea a servitoarei, care veniseră s-o ia pe fetiţă, dar şi vocea bunicului care le spune să plece, pentru că Lizuca rămâne acolo. Pentru a le da un "imbold" să plece, el loveşte un stup şi albinele le încojoară pe cele două femei, punându-le pe fugă.

Lizuca râde privind pe fereastră şi îi spune bunicii: "Când l-oi vedea pe tata, o să-i spun că eu nu mă mai duc de-aici".

Din distribuţia filmului mai fac parte: Draga Olteanu Matei, Aimee Iacobescu, Cezara Dafinescu, Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Olga Delia Mateescu, Elena Drăgoi, Carmen Maria Strujac, Olga Bucătaru, Eugenia Maci.

Filmul "Dumbrava minunată" a primit, în 1981, diploma de onoare la festivalul de film de la Gijon (Spania), iar la festivalul de la Moscova (fosta URSS) a primit premiul pentru "cel mai bun basm cinematografic". În 1985, filmul a primit premiul I la festivalul de la Quito (Ecuador), potrivit site-ului cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)

 

Sursa foto: imdb.com

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î