logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Al 14-lea lider spiritual tibetan Dalai Lama, Tenzin Gyatso aniversează 85 de ani (6 iulie)

Image

Al 14-lea lider spiritual tibetan Dalai Lama s-a născut la 6 iulie 1935, în familia unor agricultori din satul Taktser, în nord-estul regiunii care acum face parte din Republica Populară Chineză. Dalai Lama, cu numele spiritual Tenzin Gyatso, se autodescrie drept un simplu călugăr budist, notează site-ul www.dalailama.com.

La vârsta de doi ani, Lhamo Dhondup, aşa cum se numea atunci, a fost recunoscut ca ''reîncarnarea liderului anterior Dalai Lama, Thubten Gyatso''. Copilul a fost minuţios verificat şi instruit religios, înainte de a fi întronat oficial, în 1950, ca cel de-al 14-lea Dalai Lama (care înseamnă ''Ocean de înţelepciune'').

A început educaţia monastică la vârsta de şase ani şi a obţinut diploma Geshe Lharampa (doctorat în filosofie budistă), când avea 25 de ani, conform datelor biografice publicate pe pagina Premiilor Nobel (www.nobelprize.org). Educaţia sa a avut la bază cinci materii principale (artă şi cultură tibetană, sanscrită, medicină şi filosofie budistă) şi cinci secundare (poezie, muzică şi artă dramatică, astrologie, compoziţie şi frazeologie, respectiv sinonimie). La 24 de ani, a susţinut teste preliminare la trei universităţi monastice (Drepung, Sera şi Ganden), iar examinarea finală a susţinut-o la Jokhang, Lhasa, în timpul sărbătorii anuale de rugăciune Monlam, absolvind cu onoruri, potrivit sursei citate.

În 1950, Sfinţia Sa a fost chemat pentru a-şi asuma puterea politică deplină ca şef de stat şi de guvern când Tibetul era sub ameninţarea Republicii Populare Chineze. În 1954, a mers la Peking să discute cu Mao Tse-Tung şi alţi lideri chinezi. În 1956, în timp ce vizita India pentru a lua parte la a 2500-a sărbătoare Buddha Jayanti- ''aniversarea lui Buddha'', a participat la o serie de întâlniri cu premierul Indiei, Jawaharlal Nehru, şi cu cel al Chinei, Zhou Enlai, pe tema deteriorării situaţiei din Tibet. După răscoala nereuşită a populaţiei tibetane, Dalai Lama a părăsit Lhasa, capitala Tibetului, iar în 1959, a fost forţat să se exileze în India, după ocuparea militară a Tibetului, ce avea să devină Regiunea Autonomă Tibet. Din 1960, a locuit în oraşul indian Dharamsala, supranumit şi ''micul Lhasa'', scaunul guvernului tibetan în exil, potrivit www.nobelprize.org.

Din exil, Administraţia Centrală Tibetană condusă de Dalai Lama a făcut apel la Organizaţia Naţiunilor Unite în problema Tibetului, Adunarea Generală a ONU adoptând trei rezoluţii pe această temă în 1959, 1961 şi 1965, aminteşte www.dalailama.com.

În 1989, Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru propunerile sale constructive în soluţionarea conflictelor internaţionale, a problemelor legate de drepturile omului şi de protecţia mediului înconjurător. Comitetul Nobel Norvegian a evidenţiat că ''Dalai Lama, în efortul său de eliberare a Tibetului, s-a opus în mod consecvent folosirii violenţei''. ''În schimb, a militat pentru soluţii paşnice bazate pe toleranţă şi respect reciproc, astfel încât să fie păstrată moştenirea istorică şi culturală a poporului său'', anunţa comunicatul de presă publicat de Comitetul Nobel.

În iunie 1992, a avut loc un dialog între Dalai Lama şi guvernul de la Beijing. Un an mai târziu, Beijingul a permis ca prima delegaţie oficială a lui Dalai Lama să viziteze capitala chineză. Spre deosebire de predecesorii săi, Tenzin Gyatso s-a întâlnit şi cu mulţi oficiali vestici şi a vizitat peste 67 de ţări de pe şase continente.

De asemenea, s-a întâlnit cu papa Paul al VI-lea, la Vatican, în 1973, şi cu papa Ioan Paul al II-lea în 1980, 1982 şi 1988. În timpul călătoriilor peste hotare, Dalai Lama şi-a exprimat dorinţa puternică pentru o mai bună înţelegere şi respect între credinţele diferite ale lumii. ''Necesitatea unor relaţii simple de la om la om devine din în ce mai urgentă... Astăzi, lumea este mai mică şi mai interdependentă. Problemele unei naţiuni nu mai pot fi rezolvate în totalitate de către ea singură. Astfel, fără un simţ al responsabilităţii universale, supravieţuirea noastră este ameninţată. În mod esenţial, responsabilitatea universală înseamnă sensibilitate pentru suferinţa altor popoare, aşa cum simţim şi pentru al nostru. Înseamnă conştientizarea că, până şi duşmanul nostru este motivat pe deplin de cursa către fericire. Trebuie să recunoaştem că toate fiinţele vor acelaşi lucru ca şi noi. Aceasta este calea să obţinem o înţelegere adevărată, neîngrădită de consideraţii artificiale'', spunea Dalai Lama, citat în lucrarea ''Les Prix Nobel. The Nobel Prizes 1989'', Stockholm, 1990.

În martie 2011, Dalai Lama a trimis o scrisoare parlamentului tibetan în exil solicitând să transfere puterea politică. Potrivit Cartei Tibetanilor în exil, Dalai Lama era considerat şeful statului. Anunţul istoric avea să aducă un final pentru autoritatea duală - spirituală şi politică - a lui Dalai Lama şi o revenire la tradiţia anterioară, a primilor patru Dalai Lama, care au fost doar lideri spirituali ai Tibetului, potrivit www.dalailama.com. La 29 mai 2011, Dalai Lama a semnat legea transferului puterii temporale către un lider ales în mod democratic, decizie care a pus capăt unei tradiţii de 368 de ani. La 24 septembrie 2011, s-au trasat reguli clare pentru recunoaşterea următorului Dalai Lama.

A primit peste 150 de premii, titluri onorifice, distincţii, ca semn de recunoştinţă pentru mesajul cuprinzător pentru pace, non-violenţă, înţelegere inter-religioasă, responsabilitate universală şi compasiune. A semnat ca autor sau co-autor peste 110 lucrări.

De la mijlocul anilor '80, poartă dialoguri cu oamenii de ştiinţă, în principal în domenii precum psihologia, neurobiologia, fizica cuantică şi cosmologia. Acest lucru a condus la o colaborare istorică între călugării budişti şi renumiţi cercetători cu scopul de a ajuta oamenii să-şi găsească liniştea sufletească şi a avut ca rezultat şi introducerea ştiinţei moderne în instituţiile monastice tibetane restabilite în exil, evidenţiază site-ul www.dalailama.com.

''Am crezut întotdeauna că este mult mai bine să ai o varietate de religii, o varietate de filosofii, decât o singură religie sau filosofie. Acest lucru este necesar din cauza diferitelor dispoziţii mentale ale fiecărei fiinţe umane. Fiecare religie are anumite idei şi tehnici unice, iar învăţarea lor nu poate decât să îmbogăţească propria credinţă'', mai consideră Dalai Lama. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 159

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat