DOCUMENTAR ÎN IMAGINI: Inundaţiile din iunie-iulie 1970

Al doilea val de inundaţii care a lovit România în 1970 s-a produs în perioadele 23-25 mai şi 11-13 iunie, prelungindu-se în unele zone ale ţării până la începutul lunii iulie. În a doua parte a lunii mai, inundaţiile au fost provocate de ploile abundente care au căzut neîntrerupt timp de 48 de ore, în special în bazinul superior al Târnavelor, pe Oltul superior, în bazinul Bârladului şi pe râurile din Banat, dar şi de topirea rapidă a zăpezii căzute în munţi. În lunile iunie şi iulie, inundaţiile au fost provocate de ploi, principalele judeţe afectate fiind Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Sibiu, Hunedoara, Gorj, conform site-ului www.academia.edu.
Presa de la acea vreme a relatat, prin reportaje zilnice, lupta oamenilor cu furia apelor. În 23 mai, ziarul "România liberă" scria că multe localităţi şi zone agricole din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Galaţi au fost inundate, iar în judeţul Tulcea, de-a lungul braţului Măcin, "apele învolburate ale Dunării s-au întins în lunci din care nu se mai văd decât coroanele arborilor".
Inundaţii în judeţul Brăila, 30 mai 1970
Foto: (c) RADU CRISTESCU /Arhiva istorică AGERPRES
Inundaţii în judeţul Brăila, 30 mai 1970
Foto: (c) RADU CRISTESCU /Arhiva istorică AGERPRES
Sighişoara abia ieşise din primul val al inundaţiilor, când străzile din partea de jos a oraşului au fost din nou acoperite de ape. "Uriaşul tăvălug al Târnavei Mari a pustiit câmpuri, a strivit clădiri, a măturat bunuri, a devastat străzi, a luat vieţi omeneşti", scria ziarul "Scânteia" din 25 mai, precizând că apa "a pătruns din nou în cele trei fabrici ale Combinatului textil Sighişoara, a inundat mai multe întreprinderi şi o parte a Uzinei electrice".
În 26 mai, alte oraşe au fost inundate, între care Mediaş, Sighişoara, Blaj, Făgăraş, Brăila, Galaţi, Tecuci. Locuitorii din Râmnicu Vâlcea erau avertizaţi că "viitura ce se îndreaptă către oraşul lor va depăşi cu circa un metru viitura anterioară", scria ziarul "România liberă". În judeţul Brăila, locuitorii şi autorităţile s-au mobilizat imediat pentru apărarea cu diguri suplimentare a Insulei Mari a Brăilei. Tot în acea zi, ziarul "Scânteia" scria că situaţia din Deltă continuă să se agraveze, apele Dunării fiind în creştere. În unele localităţile digurile de apărare au cedat, iar locuitorii au fost evacuaţi cu bacuri, ceamuri şi alte ambarcaţiuni.
Inundaţii în judeţul Brăila, 30 mai 1970
Foto: (c) RADU CRISTESCU /Arhiva istorică AGERPRES
Inundaţii în judeţul Brăila, 30 mai 1970
Foto: (c) RADU CRISTESCU /Arhiva istorică AGERPRES
În 11-13 iunie, alte ploi torenţiale care au căzut fără întrerupere au provocat inundaţii în Transilvania, Oltenia şi Moldova. Râurile au ieşit din albie şi au acoperit suprafeţe agricole, străzi din localităţi.
Ziarul "Scânteia" din 12 iunie scria că în judeţul Gorj au fost inundate mai multe localităţi şi suburbii ale municipiului Târgu Jiu, fiind distrusă reţeaua de înaltă tensiune. "O serie de comune din judeţul Satu-Mare au fost lovite de viitura formată în urma unor furtuni şi ploi torenţiale de mare intensitate. (...) Nivelul Crişului Repede a crescut, la Oradea apele s-au revărsat". Totodată, municipiul Dej a fost inundat a patra oară, iar la Cluj, pe Cetăţuie, se observa fenomenul de dislocare a stâncilor şi alunecări de teren.
Inundaţii în Someşeni, judeţul Cluj, 13 iunie 1970
Foto: (c) PETRE DUMITRESCU /Arhiva istorică AGERPRES
Inundaţii în Someşeni, judeţul Cluj, 13 iunie 1970
Foto: (c) PETRE DUMITRESCU /Arhiva istorică AGERPRES
În judeţul Sălaj, au fost afectate zone industriale din Şimleul Silvaniei, Măgura, Crasna, Zalău, fiind ameninţate de viitură localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Sohodor, Zlatna şi altele, anunţa ziarul "România liberă" din 13 iunie.
Şi de această dată, în România au sosit ajutoare de la organizaţii ale Crucii Roşii din Norvegia, Elveţia, Suedia, Japonia, "care au donat conserve şi alte produse alimentare, plăpumi, pături, mantale de ploaie, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente", dar şi din partea unor societăţi şi organizaţii din Elveţia, Belgia, Austria, Marea Britanie, Tanzania, Germania, Franţa, Lichtenstein, Grecia, Iran, Bulgaria, Danemarca, SUA şi fosta URSS, informa AGERPRES în ştirile din 12, 13, 14 şi 15 iunie 1970.
La începutul lunii iulie, după ploi torenţiale însoţite de furtuni, râurile s-au revărsat în judeţele Argeş şi Olt şi au afectat oraşele Curtea de Argeş, Piteşti, comune şi sate.
Inundaţii în judeţul Brăila, 16 iulie 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES
Inundaţii în judeţul Brăila, 21 iulie 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES
Ziarul "România liberă" din 7 iulie scria că ploile sub formă de averse au căzut în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, dar şi în anumite zone din Moldova, Muntenia şi Oltenia. "Apele au inundat unele localităţi din judeţele Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa şi unele obiective industriale şi locuinţe din municipiul Bucureşti", scria cotidianul amintit.
Inundaţii în judeţul Brăila, 22 iulie 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES
În a doua jumătate a lunii iulie, alt val de ploi torenţiale a scos apele unor râuri şi pâraie din matcă, fiind afectate judeţele Mehedinţi, Dolj, Ialomiţa, Teleorman, Brăila, Galaţi, Olt, Buzău, Caraş Severin. "La Porţile de Fier apa a pătruns în sala de maşini şi în galerii, pe canalele de cabluri", şi-au întrerupt activitatea fabrici din Turnu Severin, amintea ziarul "Scânteia" din 18 iulie 1970.
Inundaţii în judeţul Brăila, 23 iulie 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES
Inundaţii în judeţul Brăila, 23 iulie 1970
Foto: (c) MIHAI ALEXE /Arhiva istorică AGERPRES
Şi în luna iulie au continuat să vină în România ajutoare pentru sinistraţi din Italia, Japonia, Crucea Roşie SUA, Grecia, Germania, Olanda, Spania, Elveţia, preciza AGERPRES în ştirile transmise în perioada 3-7 iulie 1970.
După inundaţiile din 1970, a fost reînfiinţat Consiliul Naţional al Apelor (CNA), care avea în subordine direcţii ale apelor organizate pe bazine hidrografice, oficii de gospodărire a apelor, institute de cercetare, studii şi proiectare, un trust de construcţii-montaj, întreprinderi de dragaje pentru decolmatarea albiilor cursurilor de apă, conform site-ului apele-romane.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega, Vlad Ruşeanu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
* Textul documentarului a fost realizat pe baza articolelor din cotidianele "România liberă" (perioada mai-iunie-iulie 1970, autori: Ion Popovici, N. Popescu Bogdăneşti, Paul Diaconescu, P. Solcan, Ion Pavelescu, Graziela Vântu, Mihai Creangă, Dumitru Tabacu, Mihai Popescu, Pia Rădulescu) şi "Scânteia" (perioada mai-iunie-iulie 1970, autori: Ilie Tănăsache, Constantin Dumitru, Costin Murgescu, Vasile Gaftone, Ştefan Dinică, Radu Constantinescu, Stelian Savin, Ilie Purcaru, Nicolae Brujan, Aurel Pop, Sabin Ionescu, N. Grigore Mărăşanu, Mihai Dumitrescu, Constantin Moraru, Nicolae Mocanu, Octav Grumeza, Emil Vasilescu, Ştefan Dinică, Victor Vântu, Viorel Sălăgean), precum şi a ştirilor AGERPRES din perioadele 12-15 iunie şi 3-7 iulie 1970.
** Explicaţie foto din deschidere: Inundaţii în judeţul Brăila, 30 mai 1970
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat