logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Saint Paul din Londra

Imagine din galeria Agerpres

Catedrala anglicană Saint Paul din Londra, situată pe Ludgate Hill cel mai înalt punct al oraşului, este un important centru religios şi o bijuterie arhitecturală. Aici, sub cupola magnifică proiectată de Christopher Wren, s-au desfăşurat de-a lungul anilor evenimente de o importanţă deosebită care, în continuare, sunt sărbătorite şi amintite. Actuala construcţie a fost ridicată între 1675 şi 1710, după ce clădirea anterioară a fost distrusă într-un incendiu, potrivit https://artsandculture.google.com/.

Creştinismul a ajuns în Marea Britanie în secolul al II-lea d.Hr. O serie de artefacte romane - ghivece, ţiglă şi sticlă - au fost găsite în săpăturile din jurul catedralei, cu toate acestea, nu s-a găsit nicio dovadă că acolo s-ar fi aflat un templu roman. Există două nume legate de ridicarea primei construcţii, respectiv Sf.Mellitus şi Sf. Erkenwald. Primul, un călugăr, care a sosit în Marea Britanie împreună cu Sf. Augustin, într-o misiune iniţiată de Papa Grigorie cel Mare, a fondat primul lăcaş de cult dedicat Sf. Paul în 604 d.Hr. Primele clădiri au fost structuri cu o durată relativ scurtă de timp, deteriorate în mod repetat de incendii şi atacuri ale vikingilor.

Catedrala începută în jurul anului 1087 d.Hr. de către episcopul Maurice, capelanul lui William Cuceritorul, avea să supravieţuiască aproape şase sute de ani, potrivit https://www.stpauls.co.uk/.

În iunie 1561, un fulger a izbit catedrala, incendiul distrugând clopotniţa şi acoperişul. Căldura şi căderea lemnului au provocat, de asemenea, mari stricăciuni structurii. Arhitectul Inigo Jones (1573-1652) a fost angajat să efectueze lucrări de restaurare în 1633, însă munca sa a rămas neterminată în condiţiile izbucnirii războiului civil englez în 1642. Forţele parlamentare au preluat controlul asupra catedralei, Decanul şi Consiliul au fost dizolvate.

În anii 1650, clădirea se afla într-o stare gravă, şi abia după restaurarea din 1660, din timpul regelui Charles II (1630-1685), reparaţia a fost considerată drept o proclamare arhitecturală a Bisericii restaurate din Anglia şi a monarhiei. Cei mai de seamă arhitecţi s-au confruntat în idei privind modul de restaurare a structurii medievale, fiind de cele mai multe ori în dezacord. Inspirat de călătoriile sale în Franţa şi de cunoştinţele sale despre arhitectura italiană, Christopher Wren (1632-1732) a propus adăugarea unei cupole, un plan convenit în august 1666. Însă, o săptămână mai târziu, Marele Foc de la Londra, aprins în Pudding Lane, a ajuns şi la Saint Paul. Schela din lemn a contribuit la răspândirea flăcărilor în jurul catedralei şi bolţile înalte s-au prăbuşit în criptă, unde flăcările, alimentate de mii de cărţi, au pus structura dincolo de speranţa salvării.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



Sir Christopher Wren a fost un om de ştiinţă şi matematician genial, fiind cel mai faimos arhitect britanic. Clădirea pe care a proiectat-o pentru a înlocui catedrala dinainte de foc este capodopera sa. Nouă ani de planificare au fost necesari pentru a se asigura că noul proiect va răspunde cerinţelor unei activităţi liturgice: era necesară o capelă pentru rugăciunea de dimineaţă, erau necesare sacristii pentru păstrarea ornamentelor bisericii; o trezorerie; un lăcaş pentru orga enormă, turnurile de clopotniţă erau esenţiale, iar interiorul trebuia să fie potrivit pentru cele mai mari ocazii şi ceremonii.

Construcţia a început în 1675: procesul a implicat mulţi desenatori şi meşteşugari cu înaltă calificare şi a fost urmărit în etape, în mare parte dependente de disponibilitatea finanţării şi a materialelor. Piatra Portland a predominat, dar au fost necesare şi alte tipuri de piatră dar şi cărămizi, fier şi lemn. Toate evidenţele construcţiei, contractele şi înregistrările comisiei de reconstrucţie există şi astăzi, precum şi multe desene originale. Christopher Wren a trăit pentru a vedea clădirea finalizată: ultima piatră a structurii catedralei a fost pusă la 26 octombrie 1708 de către doi fii numiţi după părinţii lor, Christopher Wren junior şi Edward Strong (fiul maestrului zidar). Primul serviciu fusese deja ţinut în 1697 - o zi de mulţumire pentru Pacea dintre Anglia şi Franţa.

Au urmat o serie de dezbateri pentru o decorare adecvată a interiorului catedralei. În 1715, în urma unui concurs, Sir James Thornhill (1675-1734, pictor englez de subiecte istorice) a fost ales să ofere o schemă decorativă pentru interiorul cupolei. Acesta şi-a început imediat lucrarea, realizând opt scene din viaţa Sf. Paul. A lucrat în mod precar la peste cincizeci de metri de sol şi a finalizat lucrarea în doi ani. A fost în curând însărcinat să-şi continue lucrarea şi pe cilindrul de sub cupolă.

În ciuda eforturilor de a însufleţire a interiorului clădirii, catedrala s-a dovedit a fi un loc nepopular şi prezenţa regală s-a diminuat; după vizita lui George I (1714-1727) în 1715, niciun monarh nu a mai revenit timp de 74 de ani. Capturarea fortăreţei franceze din Louisburg în timpul Războiului de şapte ani a fost marcată de un serviciu impresionant în 1758, dar abia în 1789, George III (1760-1820) a marcat recuperarea acesteia cu un serviciu special de Ziua Recunoştinţei la care au participat mii de oameni.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



Primul monument, dintr-o serie de reprezentări ale unor clerici, scriitori, artişti, oameni de ştiinţă şi personalităţi militare, a fost plasat în catedrală în 1795, şi a fost cel dedicat filantropului şi reformatorului închisorii John Howard (1720-1790). Au urmat monumentele celor mai distinşi comandanţi militari ai războaielor napoleoniene: amiralul Horatio Nelson în 1806 şi Arthur Wellesley, duce de Wellington în 1852. Totodată, în cripta catedralei se află mormintele comandanţilor militari amintiţi mai sus, dar şi cel al arhitectului catedralei Sir Christopher Wren.

În secolul al XIX-lea, arhitectul Francis C. Penrose (1817-1903) a adus o serie schimbări, între care: schimbarea podelei criptei cu o decoraţie de mozaic, prelungirea şi rearanjarea corului, introducerea vitraliilor în zona de est a catedralei. Catedrala a fost închisă din 1925 până în 1930, în urma unor fisuri apărute datorită aşezării sale. Stâlpii şi cupola au fost întărite sub supravegherea arhitectului Walter Godfrey Allen (1891-1986). Intervenţia a reprezentat un sprijin structural valoros atunci când catedrala a suferit două bombardamente semnificative în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1981, aici a avut loc ceremonia de nuntă a prinţului Charles de Wales, moştenitorul tronului Marii Britanii, cu Lady Diana Spencer, o ceremonie care a fost urmărită de întreaga lume. De asemenea, regina Elisabeta a II-a a marcat oficial Jubileele de Aur şi Diamant. Au fost momente şi de doliu naţional: în 1965, funeralii de stat au fost organizate în onoarea lui Winston Churchill (1874-1965), prim-ministru al Regatului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 2013, o altă ceremonie funerară a avut loc pentru baroneasa Margaret Thatcher (1925-2013), fost prim-ministru.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Aflată la 111 m deasupra pământului, cupola Catedralei Saint Paul este cea de-a doua ca mărime din lume, cântărind aproximativ 65.000 tone. Catedrala are o structură în trei cupole, care permite celei interioare să se ridice proporţional cu arhitectura internă iar cupola exterioară să fie mult mai mare şi impresionantă. Între aceste două cupole este o a treia: un con de cărămidă care oferă rezistenţă şi susţine felinarul de piatră de deasupra. De la nivelul planşeului catedralei, urcând 257 de trepte sau 30 de metri, se ajunge în Galeria Şoaptelor, apoi după alţi 22 metri vine Galeria de Piatră, care încercuieşte din exterior cupola, apoi Galeria de Aur, aflată la o înălţime de 85 de metri deasupra solului, cea mai mică dintre galerii care, însă, oferă o privelişte extraordinară asupra Londrei. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat