ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) a fost fondată la 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr. 21/1924, fiind recunoscută ulterior ca persoană juridică prin sentinţa civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, se arată pe site-ul CRLR, https://www.crlr.ro.
După Revoluţia din 1989, comunitatea ruşilor lipoveni din România a beneficiat de un cadru legislativ propice, care i-a permis să se organizeze într-o formaţiune culturală apolitică. Acest eveniment s-a produs pe 14 ianuarie 1990, când un grup entuziast de etnici ruşi-lipoveni, printre care se aflau intelectuali precum Andrei Ivanov, Feodor Chirilă, Echim Andrei, Feodor Petuhov, Petre Mocenco, Fedot Nicolae, Ion Popov, Macsim Ivanov şi alţii au luat iniţiativa înfiinţării CRLR, menţionează site-ul mai sus menţionat.
La prima Conferinţă Naţională din 8 aprilie 1990 a fost adoptată, în unanimitate, de către delegaţii ruşilor lipoveni din toată ţara noua denumire a Comunităţii, anume Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR).
În prezent, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu dispoziţiile O.G. nr 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, a Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea O.G. nr. 26/2000 şi a art. 62 alin (2) din Constituţia României.
Sediul Central al CRLR este situat în municipiul Bucureşti. Limbile uzuale în cadrul CRLR sunt limba rusă şi limba română.
CRLR are ca scop unirea eforturilor membrilor săi în apărarea şi exercitarea drepturilor la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, lingvistice şi religios-culturale a etnicilor ruşi lipoveni, aşa cum sunt ele recunoscute şi garantate de documentele internaţionale cu privire la protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale minorităţilor naţionale, de Constituţia României şi de legile ţării, potrivit https://www.crlr.ro/.
În ceea ce priveşte membrii, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România cuprinde pe toţi cetăţenii români care se declară ruşi lipoveni, ruşi sau lipoveni, care cunosc Programul şi Statutul şi acţionează pentru transpunerea în fapte ale acestora, sprijinind moral şi material Comunitatea, în funcţie de posibilităţi. Membrii CRLR sunt: membrii fondatori, membrii activi, membrii simpatizanţi şi membrii de onoare.
Organizaţia de bază în structura CRLR este Comunitatea locală. Aceasta este formată din membri cu domiciliul stabil într-o localitate. Numărul minim de membri ai Comunităţii locale este de zece persoane. Pot adera şi etnici cu domiciliul în localităţi învecinate, care nu pot forma numărul de membri necesar formării unei Comunităţi locale. Sarcina Comunităţii locale este aceea de a se ocupa de problemele care privesc viaţa economică, socială, culturală şi şcolară a locuitorilor ruşi lipoveni din zonă şi de a lua măsurile necesare pentru soluţionarea lor. Problemele care nu pot fi soluţionate la nivel local sunt înaintate, spre rezolvare, Direcţiei Executive a Comunităţii Centrale.
Organele de conducere, decizie şi control la nivelul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, în conformitate cu O.G. nr 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt: Conferinţa Reprezentanţilor; Adunarea Generală a CRLR; Consiliul Director; Direcţia Executivă; alte organe ale Comunităţii (Comisia de Cenzori, Comisia de Etică şi Disciplină).
Conferinţa Reprezentanţilor este organul suprem de conducere al CRLR. Conferinţa Reprezentanţilor se întruneşte o dată la 4 ani. De asemenea, Conferinţa Reprezentaţilor alege o dată la patru ani preşedintele CRLR, Consiliul Director, Comisia de Cenzori şi Comisia de Etică şi Disciplină.
Preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România reprezintă CRLR în raport cu instituţiile publice din România şi străinătate, precum şi în faţa oricăror persoane fizice şi juridice străine, şi, de asemenea, conduce, îndrumă şi răspunde de întreaga activitate a CRLR. Funcţia de preşedinte al CRLR este deţinută în prezent de Silviu Feodor.
Deputatul CRLR reprezintă interesele etnicilor ruşi lipoveni în Parlamentul României. În prezent, deputatul CRLR este Andrian Ampleev (începând din 12 septembrie 2018), care face parte din Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, potrivit http://www.cdep.ro/.
Alte structuri ale CRLR sunt: Asociaţia Tinerilor Ruşi Lipoveni din România (ATRLR), Centrul de Cercetări privind Istoria şi Cultura Ruşilor Lipoveni din România (CCICRLR), Centrul Educaţional (CE). CRLR editează publicaţii proprii de informare, ştiinţă şi cultură. Politica editorială a publicaţiilor este stabilită de Consiliul Director.
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România s-a implicat, de-a lungul anilor, în organizarea unor manifestări legate de diverse sărbători, evenimente, tradiţii şi obiceiuri, precum ''Masleniţa'', Festivalul naţional al cântecului, dansului, portului şi obiceiurilor ruşilor lipoveni, concursul şcolar naţional ''Festivalul Poeziei Ruse'' ş.a. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
*Explicaţie foto: Ansamblu artistic al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica.
(Sighişoara, 19 aug. 2017)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 ianuarie - Ziua Europeană a Protecției Datelor
Pe 28 ianuarie, toate statele membre ale Consiliului Europei celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor. Anul acesta, se împlinesc 44 de ani de la adoptarea, la 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, de către Consiliul Europei. Evenimentele
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) are loc la 28 ianuarie 2025, la Bruxelles, având pe ordinea de zi prioritățile președinției poloneze sau dialogul anual privind statul de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Miniștrii responsabili de afacerile
CITATUL ZILEI
'Creația e eternă și continuă ca și viața.' - Eugen Barbu, 'Caietele principelui', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul Greco-catolice Sf. cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino Romano-catolice Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m. Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este p
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie
Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)
La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur
27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România
Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p
Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu
27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)
Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie
Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie
Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea