logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România

Imagine din galeria Agerpres

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) a fost fondată la 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr. 21/1924, fiind recunoscută ulterior ca persoană juridică prin sentinţa civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, se arată pe site-ul CRLR, https://www.crlr.ro.

După Revoluţia din 1989, comunitatea ruşilor lipoveni din România a beneficiat de un cadru legislativ propice, care i-a permis să se organizeze într-o formaţiune culturală apolitică. Acest eveniment s-a produs pe 14 ianuarie 1990, când un grup entuziast de etnici ruşi-lipoveni, printre care se aflau intelectuali precum Andrei Ivanov, Feodor Chirilă, Echim Andrei, Feodor Petuhov, Petre Mocenco, Fedot Nicolae, Ion Popov, Macsim Ivanov şi alţii au luat iniţiativa înfiinţării CRLR, menţionează site-ul mai sus menţionat.

La prima Conferinţă Naţională din 8 aprilie 1990 a fost adoptată, în unanimitate, de către delegaţii ruşilor lipoveni din toată ţara noua denumire a Comunităţii, anume Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR).

În prezent, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu dispoziţiile O.G. nr 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, a Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea O.G. nr. 26/2000 şi a art. 62 alin (2) din Constituţia României.

Sediul Central al CRLR este situat în municipiul Bucureşti. Limbile uzuale în cadrul CRLR sunt limba rusă şi limba română.

CRLR are ca scop unirea eforturilor membrilor săi în apărarea şi exercitarea drepturilor la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, lingvistice şi religios-culturale a etnicilor ruşi lipoveni, aşa cum sunt ele recunoscute şi garantate de documentele internaţionale cu privire la protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale minorităţilor naţionale, de Constituţia României şi de legile ţării, potrivit https://www.crlr.ro/.

În ceea ce priveşte membrii, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România cuprinde pe toţi cetăţenii români care se declară ruşi lipoveni, ruşi sau lipoveni, care cunosc Programul şi Statutul şi acţionează pentru transpunerea în fapte ale acestora, sprijinind moral şi material Comunitatea, în funcţie de posibilităţi. Membrii CRLR sunt: membrii fondatori, membrii activi, membrii simpatizanţi şi membrii de onoare.

Organizaţia de bază în structura CRLR este Comunitatea locală. Aceasta este formată din membri cu domiciliul stabil într-o localitate. Numărul minim de membri ai Comunităţii locale este de zece persoane. Pot adera şi etnici cu domiciliul în localităţi învecinate, care nu pot forma numărul de membri necesar formării unei Comunităţi locale. Sarcina Comunităţii locale este aceea de a se ocupa de problemele care privesc viaţa economică, socială, culturală şi şcolară a locuitorilor ruşi lipoveni din zonă şi de a lua măsurile necesare pentru soluţionarea lor. Problemele care nu pot fi soluţionate la nivel local sunt înaintate, spre rezolvare, Direcţiei Executive a Comunităţii Centrale.

Organele de conducere, decizie şi control la nivelul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, în conformitate cu O.G. nr 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt: Conferinţa Reprezentanţilor; Adunarea Generală a CRLR; Consiliul Director; Direcţia Executivă; alte organe ale Comunităţii (Comisia de Cenzori, Comisia de Etică şi Disciplină).

Conferinţa Reprezentanţilor este organul suprem de conducere al CRLR. Conferinţa Reprezentanţilor se întruneşte o dată la 4 ani. De asemenea, Conferinţa Reprezentaţilor alege o dată la patru ani preşedintele CRLR, Consiliul Director, Comisia de Cenzori şi Comisia de Etică şi Disciplină.

Preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România reprezintă CRLR în raport cu instituţiile publice din România şi străinătate, precum şi în faţa oricăror persoane fizice şi juridice străine, şi, de asemenea, conduce, îndrumă şi răspunde de întreaga activitate a CRLR. Funcţia de preşedinte al CRLR este deţinută în prezent de Silviu Feodor.

Deputatul CRLR reprezintă interesele etnicilor ruşi lipoveni în Parlamentul României. În prezent, deputatul CRLR este Andrian Ampleev (începând din 12 septembrie 2018), care face parte din Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, potrivit http://www.cdep.ro/.

Alte structuri ale CRLR sunt: Asociaţia Tinerilor Ruşi Lipoveni din România (ATRLR), Centrul de Cercetări privind Istoria şi Cultura Ruşilor Lipoveni din România (CCICRLR), Centrul Educaţional (CE). CRLR editează publicaţii proprii de informare, ştiinţă şi cultură. Politica editorială a publicaţiilor este stabilită de Consiliul Director.

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România s-a implicat, de-a lungul anilor, în organizarea unor manifestări legate de diverse sărbători, evenimente, tradiţii şi obiceiuri, precum ''Masleniţa'', Festivalul naţional al cântecului, dansului, portului şi obiceiurilor ruşilor lipoveni, concursul şcolar naţional ''Festivalul Poeziei Ruse'' ş.a. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

*Explicaţie foto: Ansamblu artistic al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica.
(Sighişoara, 19 aug. 2017)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat