ROMÂNI CELEBRI: Marele campion la tenis Ilie Năstase

Prestigios tenisman de renume internaţional, Ilie Năstase s-a născut la 19 iulie 1946, la Bucureşti.
Şi-a început cariera sportivă, ca junior, la Clubul "CCA" (în prezent "Steaua") Bucureşti, după ce fusese descoperit, printre copiii de mingi, de antrenorul C. Chivaru, potrivit Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România (Volumul II, Bucureşti, ed. Aramis, 2002). Dotat cu un deosebit simţ al mingii, cu o uimitoare viteză de deplasare şi de execuţie în cadrul jocului (serviciu, volé, rever, lob, smeci, stopuri), la fel de eficient în jocul de aşteptare (pe fundul terenului), ca şi în cel de atac şi de provocare (la fileu), adoptând procedee imprevizibile şi soluţii tactice spectaculoase (lung de linie, retur în "cruce", punerea mingii lângă fileu, etc.), Ilie Năstase şi-a creat reputaţia de jucător original care îl situează în galeria marilor tenismeni ai lumii.
"Nasty" ("obraznicul"), cum a fost poreclit de americani, a adus spectacolul pe terenurile de tenis din întreaga lume, îmbinând tehnica ireproşabilă şi loviturile de geniu cu glumele şi comportamentul său amuzant.
A cochetat la început cu fotbalul, fiind legitimat la Progresul Bucureşti. Datorită fratelui său mai mare, s-a îndreptat apoi spre tenis, devenind campion naţional de copii în 1959, de juniori, în 1962 şi campion naţional de seniori în 1967-1968. În toamna anului 1965 participă la campionatele naţionale ale României, unde îl întâlneşte în finală pe campionul "en-titre", Ion Ţiriac, pe care îl întrece în patru seturi. Cei doi vor scrie o pagină de neuitat în istoria sportului românesc, reuşind să joace de trei ori finala Cupei Davis (1969, 1971 şi 1972).
Debutul carierei sale internaţionale are loc la vârsta de 20 de ani, la Roland Garros, în 1966, când a jucat finala întrecerii de dublu, alături de Ion Ţiriac. Primul mare succes internaţional îl obţine în 1972 în Statele Unite ale Americii, unde câştigă turneul de la Forrest Hills. În acelaşi an, se impune împreună cu Ion Ţiriac în proba de dublu a turneului de la Roma şi la dublu mixt, la Wimbledon, alături de Rosie Casals.
Anul de glorie al lui Ilie Năstase a fost 1973, când a câştigat turneul de la Roland Garros, cel mai important concurs pe zgură, fără să piardă niciun set. În acelaşi an, se impune şi în proba de dublu de la Wimbledon, făcând pereche cu prietenul său, americanul Jimmy Connors. De asemenea, a câştigat turneul de la Roma, unde l-a învins în finală pe spaniolul Manuel Orantes şi este desemnat primul lider al clasamentului mondial ATP (1973-1974).
În decursul carierei sale, Ilie Năstase a câştigat 87 de turnee la simplu (dintre care 59 de turnee înregistrate de ATP) şi 51 la dublu (dintre care 45 înregistrate de ATP), menţionează site-ul atptour.com. A câştigat, la simplu, de patru ori Turneul Masters în 1971, 1972, 1973, 1975; US Open în 1972; Roland Garros în 1973; Wimbledon în 1973, iar la dublu Roland Garros în 1970 (alături de Ion Ţiriac), Wimbledon în 1973 (alături de Jimmy Connors), US Open în 1975 (pereche cu Jimmy Connors). A jucat din 1966 până în 1985 pentru echipa de Cupa Davis a României, câştigând 109 meciuri. S-a calificat de trei ori în finala Cupei Davis (1969, 1971 şi 1972). În 1970, Ilie Năstase a intrat în Top 20 cei mai buni jucători de tenis din lume.
Ultimul turneu câştigat a fost, în 1985, la Tel Aviv, la dublu (cu americanul Brad Gilbert). S-a retras din activitatea competiţională în 1985, la turneul de la Toulouse, din Franţa, ţară unde şi-a început cariera sportivă internaţională. În anul 1994, a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis.
Meci din Cupa Davis, ediţia 1972.
Foto: (c) ION DUMITRU / ARHIVA AGERPRES
A fost desemnat de patru ori ''Cel mai bun sportiv român al anului'' (1969, 1972, 1973 şi 1974). A fost timp de 40 de săptămâni nr. 1 mondial (23 august 1973 - 2 iunie 1974) şi de opt ori în Top Ten. A primit "Racheta de aur" la New York în 1973 şi este singurul român care are numele înscris în International Tennis Hall of Fame. În 1990, la Roland Garros, a obţinut Premiul deceniului. În 2005, revista ''Tennis Magazine'' l-a plasat pe locul 28 în lista celor ''40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani''.
După încheierea activităţii competiţionale, a participat la diverse jocuri demonstrative, continuând să uimească prin tehnica strălucită şi prin jocul său imprevizibil, notează Enciclopedia Educaţiei Fizice şi Sportului din România (Volumul II). A creat diverse şcoli şi fundaţii în scopuri umanitare, asigurând, de asemenea, sponsorizarea unor acţiuni de binefacere. A înfiinţat Academia de Tenis "Ilie Năstase" pentru a selecta şi a pregăti copii şi juniori.
Mansour Bahrami, Henri Leconte, Ilie Năstase (în imagine) şi Andrei Pavel au susţinut meciul demonstrativ "4 stele pline de energie'', la Arenele BNR din Capitală, pentru al 9-lea an consecutiv, în cadrul Turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy.
Foto: (c) ION DUMITRU / ARHIVA AGERPRES
Ilie Năstase a intrat în politică şi a candidat, în 1996, pentru funcţia de primar al municipiului Bucureşti. La alegerile parţiale din 25 mai 2014, Ilie Năstase a fost ales senator din partea Partidului Conservator. La 22 iulie 2015, senatorul Ilie Năstase s-a înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), desfăşurându-şi activitatea în cadrul grupului parlamentar al PSD din Senat. Din 28 iunie 2016 a activat ca senator independent.
După aproape 11 ani la conducerea Federaţiei Române de Tenis, la 12 februarie 2008, a demisionat din această funcţie.
În anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Ofiţer, iar la 1 decembrie 2008 a fost înaintat în gradul de general-maior, în retragere, în Ministerul Apărării Naţionale. În 2009, Ilie Năstase a fost desemnat de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare. La 27 octombrie 2011, a primit din partea Regelui Mihai I, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, Decoraţia Regală ''Nihil Sine Deo''.
Ilie Năstase, primul lider al clasamentului Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti (ATP), s-a numărat printre invitaţii de onoare la gala care a marcat împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea acestei ierarhii, desfăşurată la Hotelul Waldorf Astoria din New York la 26 august 2013. A fost unul dintre cei 19 lideri ai clasamentului ATP invitaţi la acest eveniment, printre care s-au numărat americanii Jimmy Connors, John McEnroe, Andy Roddick şi Jim Courier, cehul Ivan Lendl, suedezii Bjorn Borg, Mats Wilander şi Stefan Edberg, chilianul Marcelo Rios ş.a.
În 2013, a primit, alături de alte personalităţi din România, titlul de ''Ambasador al Turismului Românesc''. În acelaşi an, Ilie Năstase, alături de Ion Ţiriac, Florin Segărceanu şi Andrei Pavel au fost recompensaţi de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) cu Premiul Devotamentului, acordat jucătorilor care şi-au reprezentat ţara în 20 de meciuri în Cupa Davis la nivelul Grupei Mondiale sau în zona grupelor.
În 2014, Ilie Năstase, alături de Constantin Chiriac, Nadia Comăneci, Helmuth Duckadam, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Dumitru Prunariu, Dan Puric, Dinu Săraru, Nicolae Voiculeţ şi Elisabeta Lipă au fost desemnaţi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ministerul Afacerilor Externe, drept ''ambasadori ai turismului românesc'', în cadrul proiectului ''România promovată prin valori''. La 20 noiembrie 2014, a primit Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru "contribuţia semnificativă la întărirea şi promovarea României".
Ilie Năstase şi Ion Ţiriac la Cupa Davis (1990).
Foto: (c) CORNEL MOCANU / ARHIVA AGERPRES
O grupă de la Turneul Campionilor poartă numele fostului tenisman român Ilie Năstase, a anunţat la 10 noiembrie 2015 site-ul ATP. Grupa B a Turneului Campionilor este numită "Ilie Năstase", în onoarea celui care a triumfat de patru ori în această întrecere.
Ilie Năstase este autorul unor romane scrise în limba franceză (''Le filet'', ''Break Point'', ''Tie-break'', ''The Net''), iar la 29 mai 2008 şi-a lansat, la Ambasada României de la Paris, cartea autobiografică ''Mr. Năstase'', evenimentul fiind menit să ajute copiii bolnavi de cancer de la Spitalul ''Marie Curie'' din Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat