PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Mircea şi Ana Baniciu

Ana Baniciu este tânără, frumoasă, talentată. Tatăl, renumitul artist Mircea Baniciu, este cel care a încurajat-o să se apropie de muzică şi de la care a moştenit talentul artistic.
A început să cânte împreună cu tatăl său, în spectacolele acestuia, apoi a jucat în filme, iar în ultimul an a lansat mai multe videoclipuri. De multă vreme îşi doreşte să scoată un album împreună.
***
Ana Baniciu s-a născut la 28 ianuarie 1993. A studiat la Colegiul German, apoi la SNSPA, potrivit biografiei postate pe pagina de facebook a Anei - https://www.facebook.com/baniciu.ana.
A început să studieze pianul când era copil, după ce a primit instrumentul de la tatăl ei. A intrat, când era adolescentă, în LaLa Band, apoi a jucat în serialul "Pariu cu viaţa" (2011) şi în "O nouă viaţă (2014) şi ''Generaţia LaLa: de la serial la fenomen'' (2012), precizează site-ul imdb.com. A apărut în show-urile "Asia Express", "Te cunosc de undeva", şi pe coloana sonoră a filmului "Faci sau taci", în regia lui Iura Luncaşu.
În 2017 a lansat videoclipurile "CSF, n-ai CSF" şi "Am crezut", iar în aprilie 2019 - "Tu, inima".
***
Mircea Baniciu s-a născut la Timişoara, la 31 iulie 1949. A început să cânte la 7 ani, studiind pianul până la 14 ani, când a hotărât să se apropie de studiul chitarei. Prima apariţie a fost pe scena Teatrului German din Timişoara, unde cânta folk, melodii preluate de la Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, dar şi încercări de compoziţii proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic XX. Ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timişoara, unde din când în când cânta trupa Phoenix, rămasă fără solist vocal după plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci să-l asculte, potrivit site-ului www.mirceabaniciu.ro.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
În primul an de facultate, când era student la Arhitectură, a fost cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care i-a schimbat cursul vieţii. Intrarea sa în trupă a avut loc în 1971, iar în 1972, Nicu Covaci i-a cooptat pe Josef Kappl şi Costin Petrescu, creându-se astfel nucleul de bază al trupei care avea să lanseze celebrele melodii "Nunta", "Negru Vodă", "Mugur de fluier", "Andrii Popa". Au urmat şapte ani ani împreună cu grupul Phoenix, timp în care au fost imprimate patru albume: "Cei ce ne-au dat nume" (1972), "Meşterul Manole" (1973), "Mugur de fluier" (1974), "Cantafabule" (1975). În 1975, înainte de înregistrarea albumului "Cantafabule", în locul lui Costin Petrescu, la tobe a apărut Ovidiu Lipan Ţăndărică.
În 1977, la 31 mai, colegii săi din trupa Phoenix părăsesc ţara, trecând frontiera ilegal, ascunşi în boxele Marshal ale instalaţiei de sunet pe care Nicu Covaci dorea să o transporte în Germania. Mircea Baniciu, rămas în ţară, continuă cariera muzicală şi în 1979 înregistrează primul EP, care conţinea piese precum "Hanul ulciorului nesecat", "Călătorie", "Dacă ai ghici" şi "Joc".
Al doilea album este lansat în 1981, conţinând piese ca "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "În tren", "Rânduri pentru păsările călătoare", "Amintire". Baniciu a început să susţină concerte singur, cu multe spectacole în ţară. A urmat albumul "Ploaia", apărut în 1984, cu melodiile "Scrisoare de bun rămas", "Ploaia", "Magazinul de vise", "Alb", precizează site-ul www.mirceabaniciu.ro.
Albumul "Secunda 1", lansat în 1988, avea muzica scrisă pe versurile lui Dan Verona. În 1990 apare albumul "Secunda 2", la care colaborează pentru prima oară cu Vlady Cnejevici pentru orchestraţii. Acest album conţine piese precum "Întoarcerea la Orient", "Dealul cu dor" sau "Pisica neagra".
În 1992 a scos, împreună cu trupa Phoenix, albumul ''Phoenix 36'', în care au fost reluate piese de succes, cum ar fi ''Nunta'', ''Negru Vodă'', ''Anule Hanule'', ''Mugur de Fluier'', ''Andrii Popa''. Aproape acelaşi material a mai fost imprimat şi pe albumul ''SymPhoenix'' (1994). Sfârşitul anului 1992 aduce formarea trupei Pasărea Colibri, din care făceau parte Mircea Baniciu, Florian Pittiş, Mircea Vintilă şi ulterior, Vlady Cnejevici. În 1995 apare primul album cu grupul Pasărea Colibri, ''În căutarea cuibului pierdut'', în care îşi aduce contribuţia cu câteva dintre cele mai mari succese ale sale. Povestea continuă cu ''Ciripituri'' (1997) şi ''Cântece de Bivuac'' (1999), ''Încă 2000 de ani'' (2002) şi ''10 ani'' (vol. I şi II, 2003). În 2003, Pasărea Colibri se reuneşte pentru un ultim concert în formula completă: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Baţu, Vlady Cnejevici şi Florian Pittiş, care este înregistrat şi în urma căruia apare un dublu album ''Pasărea Colibri - 10 ani'', şi, de asemenea, primul DVD al unei trupe româneşti, care poartă acelaşi nume.
În aprilie 2002, Mircea Baniciu apare în spectacolul ''Tandreţuri mici pentru doamne şi gagici'' împreună cu Mircea Vintilă, Alexandru Andrieş şi Nicu Alifantis, ideea continuată în 2003 cu ''Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei'' şi în 2005 cu ''Tandreţuri...'' unde apar şi trupele Holograf şi Timpuri Noi. În 2005, a scos împreună cu membrii trupei Phoenix, albumul ''Baba Novak''. S-a despărţit de aceştia în 2007.
A efectuat turnee în ţară şi peste hotare, numele său fiind legat de istoria şi începuturile rock-ului românesc. A avut, de asemenea, numeroase apariţii la televiziune, la emisiuni de radio. Din creaţia sa mai putem enumera: "Cu tine-n gând", "Eşarfă în dar", "Marea", "De soare", "Adelina", "Gândiţi-vă la toate" (piese proprii), "Săptămâna" etc. În 2008, artistul imprimă şi lansează primul volum al colecţiei Best of Mircea Baniciu, numit sugestiv ''Eşarfa'', prima apariţie discografică a artistului în formulă solo, după 17 ani. Volumul este o colecţie a celor mai bune balade compuse şi interpretate de Mircea Baniciu, printre care ''Eşarfă în dar'', ''Dacă ai ghici'', ''Scrisoare de bun rămas'' ş.a. Tot în 2008 a colaborat la realizarea albumului ''Şapte'' al trupei timişorene ABRA.
În noiembrie 2010, Mircea Baniciu lansează cel de-al doilea volum ''BEST OF'', pe care se regăsesc piese precum ''Andrii Popa'', ''Vara la ţară'', ''Pisica neagră'', ''Tristeţi provinciale'', ''Hanul ulciorului nesecat'', ''Dealul cu dor''. În ianuarie 2013, Mircea Baniciu a revenit cu o nouă piesă realizată în colaborare cu trupa timişoreană ABRA, ''În lume plec''.
Mircea Baniciu, împreună cu Josef Kappl şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, s-au reunit în 2014, alcătuind trupa Pasărea Rock. Muzicieni prodigioşi, ajunşi la vârsta maturităţii artistice, au ales să caute în experienţa comună a tinereţii, puterea şi forţa de a duce mai departe o poveste care a făcut legendă în muzica românescă. Baniciu, Kappl & Lipan au susţinut concertul de lansare a trupei Pasărea Rock în 25 martie 2014, la Sala Palatului. Unul dintre invitaţii lor speciali în concertele Păsării Rock este Mani Neumann.
Cantautorul Mircea Baniciu are o bogată activitate concertistică, apărând în diferite formule de instrumentişti ori singur. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Sursa foto deschidere: Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat