logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 85 de ani de la naşterea regizorului Lucian Pintilie

Imagine din galeria Agerpres

Lucian Pintilie, unul dintre regizorii exponenţiali ai cinematografiei române, s-a născut la 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Basarabia, azi în Ucraina, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

Licenţiat al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Regie Teatru (1956), Lucian Pintilie a pus în scenă, ca spectacol de diplomă, piesa ''Amphitrion'' de Plaut, notează http://aarc.ro/. După absolvire, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care: ''Copiii soarelui'' (1961), ''Proştii sub clar de lună'' (1962), ''Cezar şi Cleopatra'' (1963), ''Biedermann şi incendiatorii'' (1964), ''Inima mea e pe înălţimi'' (1964), ''D'ale carnavalului'' (1966), ''Livada de vişini'' (1967), notează site-ul www.cinemarx.ro.

Piesa ''D'ale carnavalului'' a devenit cunoscută în lumea teatrului internaţional din momentul în care a fost prezentată la Teatrul Naţiunilor din Paris, în 1969.

Lucian Pintilie a intrat în lumea cinematografiei ca asistent de regie al lui Victor Iliu la filmul ''Comoara de la Vadul Vechi'', fapt ce l-a marcat profund. "Dacă există cumva o viroză a obsesiilor, simt că parte din înaltele lui nelinişti m-au contaminat, îmi lunecă prin mine, mă dirijează. Pasiunea pentru rigoare, pentru disciplina astrală a meseriei de la el am învăţat-o (...)", potrivit aarc.ro.

 

Foto: Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO


În 1965, a regizat primul său film, ''Duminică la ora 6'', iar în 1968 a realizat pelicula ''Reconstituirea''. Filmul, o satiră socială neagră, a fost interzis în 1969, fiind lansat pe 5 ianuarie 1970, însă autorităţile comuniste l-au interzis din nou. Filmul a fost redifuzat abia în 1991. Din distribuţie au făcut parte actorii George Constantin (Procurorul), Emil Botta (Profesorul Paveliu), George Mihăiţă (Vuică), Vladimir Găitan (Ripu), Ernest Maftei (Plutonierul Dumitrescu), Ileana Popovici (Aura), Ştefan Moisescu (Drăgan) şi Ion Rădulescu (Toma), care au realizat unele dintre cele mai valoroase interpretări din întreaga lor carieră cinematografică.

Pelicula a fost desemnată, în 2008, cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor, în urma unui sondaj realizat de Asociaţia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineaştilor din România, notează site-ul citat.

După interzicerea, în 1972, a spectacolului ''Revizorul'' (după cea de-a treia reprezentaţie), Lucian Pintilie a plecat din ţară, stabilindu-se în Franţa. A revenit în România pentru a finaliza filmările la ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1982), după un scenariu propriu pornind de la piesa ''D'ale carnavalului'', film ce a putut fi văzut abia după 1990, notează site-ul www.imdb.com.

 


Foto: Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO


La Paris, a debutat în 1973 cu filmul ''Le Tableau'', după Eugen Ionescu. Între 1974-1990, Lucian Pintilie a montat spectacole de teatru pe câteva din cele mai importante scene ale lumii: Theatre National de Chaillot din Paris: ''Turandot'' (1974); ''Theatre de la Ville'' din Paris: ''Pescăruşul'' (1975), ''Biedermann şi incendiatorii'' (1976), ''Jacques sau Supunerea'' şi ''Viitorul e în ouă'' (1977), ''Cei din urmă'' (1978), ''Trei surori'' (1979), ''Raţa sălbatica'' (1981), ''Azilul de noapte'' (1983), ''Arden din Kent'' (1984), ''Astă seară se improvizează'' (1987), ''Trebuie să trecem prin nori'' (1988), ''Dansul morţii'' (1990); Guthrie Theater din Minneapolis: ''Pescăruşul'' (1983), ''Tartuffe'' (1984), ''Raţa sălbatică'' (1988); Arena Stage din Washington: ''Tartuffe'' (1985), ''Raţa sălbatică'' (1986), ''Livada cu vişini'' (1988). A realizat, în paralel, şi spectacole de operă: ''Orestia'' (1979, Festivalul de la Avignon); ''Flautul fermecat'' (1980, Festivalul de la Aix-en-Provence, reluat la Opera din Lyon, Opera din Nisa, Teatro Reggio de la Torino); ''Rigoletto'' (1985, Welsh National Opera din Cardiff), ''Carmen'' (1986, reluat la Opera din Vancouver), potrivit www.cinemagia.ro.

A realizat în 1973, la Televiziunea iugoslavă, filmul ''Salonul nr. 6'' după nuvela omonimă a dramaturgului rus A.P. Cehov.

Întors în ţară, în 1990, a regizat o serie de filme precum: ''Balanţa'' (1992), ''O vară de neuitat'' (1994), ''Prea târziu'' (1996), ''Terminus Paradis'' (1998, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul de la Veneţia), ''După amiaza unui torţionar'' (2001), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003), scurtmetrajul ''Tertium non datur'' (2006), după nuvela ''Capul de zimbru'' a lui Vasile Voiculescu.

În acelaşi an a fost numit director al Studioului de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, poziţie din care a sprijinit, ca producător şi coproducător, o serie de filme realizate de tineri regizori români, unele fiind invitate la Cannes şi Veneţia: ''Piaţa Universităţii - România'' (1991, regia Stere Gulea), ''E pericoloso sporgersi'' (1993, regia Nae Caranfil), ''Senatorul melcilor'' (1995, regia Mircea Daneliuc) etc., potrivit aarc.ro.

 

Foto: Lucian Tudose / AGERPRES FOTO


Pentru filmul ''Duminică la ora 6'' a primit mai multe premii internaţionale, iar o serie de filme au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes: "Reconstituirea", "Salonul nr. 6", "O vară de neuitat", "Prea târziu". La Festivalul de Film de la Veneţia, din 2001, a fost prezentat filmul "După amiaza unui torţionar". Filmul "Niki Ardelean, colonel în rezervă" a fost prezentat în 2003 la Festivalul de la Cannes şi a constituit punctul de atracţie al Festivalului de film românesc de la Londra (9-14 octombrie 2003), primul de acest fel în Marea Britanie. Co-producţia româno-franceză "Tertium non datur" a fost prezentată în premieră mondială la Festivalul de la Berlin (9-19 februarie 2006).

 


Foto: Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO


În 1992, a publicat volumul "Patru scenarii", iar în noiembrie 2003 a avut loc lansarea volumului autobiografic intitulat "Bricabrac". În 2005, a publicat volumele "Pompa cu morfină" şi "Capul de zimbru" (scenariu după V. Voiculescu).

Institutul Cultural Român din New York a organizat în intervalul 4 mai-13 mai 2012, împreună cu ''Facets Cinématheque'' din Chicago, o retrospectivă integrală a filmelor lui Lucian Pintilie, o personalitate citată de numeroşi critici şi realizatori de film drept cel mai mare regizor din România.

În iunie 2013, cineastul a participat, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la lansarea DVD-ului intitulat "Pintilie.Cineast", care include toate cele 11 filme realizate în cariera sa, precum şi un disc cu durata de 200 de minute cu materiale ce recompun un portret al celui ce a readus mereu filmul românesc în prim planul vieţii culturale: lecţii de cinema, conferinţe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii şi retrospective.

Printre evenimentele cuprinse în cadrul ediţiei 2017 a Bucharest International Film Festival (BIFF), s-a numărat şi lansarea volumului "Bricabrac", de Lucian Pintilie, în varianta revizuită.

 

Foto: Simion Mechno / AGERPRES FOTO


A primit Premiul de Excelenţă al cinematografiei române (2002), Premiul Gopo pentru întreaga operă (2007), Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce (2008), Premiul pentru cea mai bună carte străină despre film în 2010 ("Bric-a-brac: Du cauchemar réel au réalisme magique", 2009, apărut la editura L'Entretemps, în traducerea lui Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului Eugene Ionesco) din partea Sindicatului criticilor de film francez, Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2011).

Regizorul Lucian Pintilie a murit la 16 mai 2018, la vârsta de 84 de ani.

Les Films de Cannes a Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru i-au adus, la sfârşitul lunii octombrie 2018, un omagiu regizorului Lucian Pintilie. În cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, a fost organizată o integrală a filmelor lui Lucian Pintilie, iar Festivalul Naţional de Teatru a prezentat înregistrări inedite cu două montări ale regizorului: "Raţa sălbatică", de Henrik Ibsen, spectacol realizat la Theâtre de la Ville, şi "Flautul fermecat", de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat la Festivalul d'Aix-en-Provence. AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea, Andreea Onogea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat