Concert extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir

În ziua de 21 septembrie 2018, în Piaţa Constituţiei, cu prilejul evenimentului Zilele Bucureştiului, are loc concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir, un eveniment dedicat întregii sale cariere, având invitaţi numeroşi artişti de talie naţională şi internaţională, personalităţi marcante ale genului liric, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.
Invitatul special al evenimentului este artistul francez Enrico Macias, care se alătură maestrului Gheorghe Zamfir pentru un duet de excepţie.
Foto: (c) Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO
Evenimentul Zilele Bucureştiului are loc în fiecare an marcându-se prima atestare documentară a Bucureştiului, anul acesta Capitala României aniversând 559 de ani, dar şi 100 de ani de la Marea Unire. Maratonul cultural dedicat atât bucureştenilor cât şi turiştilor care vizitează Capitala se desfăşoară de-a lungul a trei zile şi este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.
***
Muzicianul şi compozitorul Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. A absolvit Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti şi, mai târziu, Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti. A fost dirijor la Ansamblul de Cântece şi Dansuri ''Ciocârlia'' din Bucureşti (1966-1970) şi al Tarafului ''Gheorghe Zamfir''(1970-1982), alături de care a întreprins numeroase turnee artistice în întreaga lume. În 1982 s-a stabilit în Franţa, unde a dobândit şi cetăţenia franceză. S-a reîntors în România în 1990.
Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO
Presa internaţională, dar şi cea română, l-au numit ''Le magicien de la flute de Pan'', ''Zamfir l'enchanteur'', ''Cel mai mare naist din lume'', ''Poet al naiului'', ''Regele naiului'' etc.
Este cunoscut faptul că a introdus în repertoriul concertistic formula naiului acompaniat de orgă (1972) sau de o orchestră simfonică şi a fondat primul cvintet de naiuri (1984). Totodată, a construit naiuri mari (până la 30 de tuburi), de 1,50 metri înălţime şi 1,20 metri lăţime. De asemenea, a lărgit repertoriul de nai, incluzând lucrări ample de Bach, Albinoni, Haydn, Vivaldi, Mozart, Puccini, Verdi, Schubert, Chopin, Schumann, Massenet, Purcell, Gounod, Bartók, dar şi Chaplin sau Vangelis, potrivit www.ucmr.org.ro.
Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. A semnat coloana sonoră a unor filme celebre, dintre care amintim: ''Once Upon a Time in America'', ''Karate Kid'', ''The Tall Blonde Man with One Black Shoe'', ''Kill Bill''. A compus, de asemenea, muzica filmului ''Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii'' (1980, regia Mircea Mureşan).
Este membru al Societăţii Compozitorilor, Autorilor şi Editorilor din Franţa şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
I-a fost acordat, în 2013, titlul de Ambasador al Turismului Românesc, care s-a adăugat numeroaselor distincţii, premii, diplome primite de marele artist de-a lungul carierei.
O primă ediţie a Festivalului Naiului ''Gheorghe Zamfir'' s-a desfăşurat în perioada 21-25 aprilie 2013, la Sfântu Gheorghe, Arcuş şi Braşov, fiind organizată de Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou şi Centrul de Cultură Arcuş.
Maestrul Gheorghe Zamfir a sărbătorit în 2014, la Ateneul Român, 50 de ani de carieră, alături de prieteni artişti precum Dan Puric, Nicolae Licareţ sau Vlad Miriţă. Spectacolul de aproximativ trei ore a inclus ritmuri tradiţionale, muzică internaţională sau compoziţii ale marilor clasici. În 2015, a interpretat mai multe piese alături de orchestra lui Andre Rieu, cu ocazia concertelor pe care acesta le-a susţinut la Bucureşti.
În 2017, maestrul Gheorghe Zamfir a cântat în spectacolul ''Zamfir+100'', unde a fost acompaniat de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, alături de invitaţii săi - corul ''Cantoris'' condus de maestru de cor Daniel Jinga, renumitul organist de origine română Christian Micşunescu şi Maria Jinga, mezzosoprană a Operei Naţionale Bucureşti. De asemenea, a cântat în duet cu tenorul Andrea Bocelli, în două concerte la Bucureşti şi Cluj-Napoca.
***
Cântăreţul şi compozitorul francez Enrico Macias s-a născut la 11 decembrie 1938 în Constantine, un oraş din Algeria Franceză. În paralel cu şcoala, el a beneficiat şi de o educaţie muzicală, pasiunea sa descoperită în copilărie fiind chitara. S-a alăturat orchestrei lui Cheikh Raymond, un maestru al muzicii malouf, o muzică arabo-andaluză specifică regiunii oraşului Constantine, în cadrul căreia tatăl său cânta la vioară, potrivit http://musique.rfi.fr/.
Foto: (c) Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO
Declanşarea războiului de independenţă l-a determinat pe tânărul Macias să emigreze, în 1961, la Paris. Primul său album "Adieu mon pays" (1962), a fost foarte bine primit de public, iar melodia "J'ai quitte mon pays" ("Mi-am părăsit patria") a devenit imnul exilaţilor din toată lumea. Acest prim album i-a deschis artistului drumul către o carieră internaţională. În 1968 şi-a făcut debutul peste Ocean în celebra sală "Carnegie Hall".
Artistul a cântat, în cei peste 50 de ani de carieră, pe cele mai mari scene ale lumii din Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Egipt, Israel şi Rusia. De asemenea, a cântat alături de nume mari ale muzicii franceze precum Dalida, Joe Dasssin şi Charles Aznavour. A câştigat admiraţia auditoriului interpretând melodiile în mai multe limbi, precum greacă, italiană, turcă, spaniolă, engleză, ebraică, dar şi în diverse dialecte.
În 1980, Kurt Waldheim, Secretarul General al ONU, i-a înmânat titlul de ''Cântăreţ al Păcii'', iar în 1997 a fost numit "Ambasador al Păcii" de Kofi Annan, Secretar General al ONU. În 1985 a primit distincţia Legiunii de Onoare acordată de primul-ministru Laurent Fabius, devenind Ofiţer în 1997.
Dintre melodiile sale cele mai cunoscute, amintim: "La femme de mon amie", "Le filles de mon pay", "Le Mendiant de l'amour", "Zingarella", ''Enfants de tous pays", "Paris tu m'as pris dans tes bras", "Tu n'es pas seul au monde", "Ai ai ai come je l-aime", "Juif Espagnol", "Mi corason", "Le violon de mon pere", "Oh! Guitare, Guitare".
A susţinut primul său concert în România pe 30 aprilie 2011, la Sala Palatului, eveniment care a marcat debutul Festivalului Muzicii Franceze. La 9 martie 2012, a revenit la Bucureşti, celebrând împlinirea a 50 de ani de carieră printr-un concert extraordinar. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr