logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concert extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir

Imagine din galeria Agerpres

În ziua de 21 septembrie 2018, în Piaţa Constituţiei, cu prilejul evenimentului Zilele Bucureştiului, are loc concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir, un eveniment dedicat întregii sale cariere, având invitaţi numeroşi artişti de talie naţională şi internaţională, personalităţi marcante ale genului liric, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Invitatul special al evenimentului este artistul francez Enrico Macias, care se alătură maestrului Gheorghe Zamfir pentru un duet de excepţie.

 

Foto: (c) Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO


Evenimentul Zilele Bucureştiului are loc în fiecare an marcându-se prima atestare documentară a Bucureştiului, anul acesta Capitala României aniversând 559 de ani, dar şi 100 de ani de la Marea Unire. Maratonul cultural dedicat atât bucureştenilor cât şi turiştilor care vizitează Capitala se desfăşoară de-a lungul a trei zile şi este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.

***

Muzicianul şi compozitorul Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. A absolvit Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti şi, mai târziu, Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti. A fost dirijor la Ansamblul de Cântece şi Dansuri ''Ciocârlia'' din Bucureşti (1966-1970) şi al Tarafului ''Gheorghe Zamfir''(1970-1982), alături de care a întreprins numeroase turnee artistice în întreaga lume. În 1982 s-a stabilit în Franţa, unde a dobândit şi cetăţenia franceză. S-a reîntors în România în 1990.

 

Foto: (c) Cristian Nistor / AGERPRES FOTO


Presa internaţională, dar şi cea română, l-au numit ''Le magicien de la flute de Pan'', ''Zamfir l'enchanteur'', ''Cel mai mare naist din lume'', ''Poet al naiului'', ''Regele naiului'' etc.

Este cunoscut faptul că a introdus în repertoriul concertistic formula naiului acompaniat de orgă (1972) sau de o orchestră simfonică şi a fondat primul cvintet de naiuri (1984). Totodată, a construit naiuri mari (până la 30 de tuburi), de 1,50 metri înălţime şi 1,20 metri lăţime. De asemenea, a lărgit repertoriul de nai, incluzând lucrări ample de Bach, Albinoni, Haydn, Vivaldi, Mozart, Puccini, Verdi, Schubert, Chopin, Schumann, Massenet, Purcell, Gounod, Bartók, dar şi Chaplin sau Vangelis, potrivit www.ucmr.org.ro.

Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. A semnat coloana sonoră a unor filme celebre, dintre care amintim: ''Once Upon a Time in America'', ''Karate Kid'', ''The Tall Blonde Man with One Black Shoe'', ''Kill Bill''. A compus, de asemenea, muzica filmului ''Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii'' (1980, regia Mircea Mureşan).

 


Este membru al Societăţii Compozitorilor, Autorilor şi Editorilor din Franţa şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

I-a fost acordat, în 2013, titlul de Ambasador al Turismului Românesc, care s-a adăugat numeroaselor distincţii, premii, diplome primite de marele artist de-a lungul carierei.

O primă ediţie a Festivalului Naiului ''Gheorghe Zamfir'' s-a desfăşurat în perioada 21-25 aprilie 2013, la Sfântu Gheorghe, Arcuş şi Braşov, fiind organizată de Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Ecou şi Centrul de Cultură Arcuş.

Maestrul Gheorghe Zamfir a sărbătorit în 2014, la Ateneul Român, 50 de ani de carieră, alături de prieteni artişti precum Dan Puric, Nicolae Licareţ sau Vlad Miriţă. Spectacolul de aproximativ trei ore a inclus ritmuri tradiţionale, muzică internaţională sau compoziţii ale marilor clasici. În 2015, a interpretat mai multe piese alături de orchestra lui Andre Rieu, cu ocazia concertelor pe care acesta le-a susţinut la Bucureşti.

În 2017, maestrul Gheorghe Zamfir a cântat în spectacolul ''Zamfir+100'', unde a fost acompaniat de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, alături de invitaţii săi - corul ''Cantoris'' condus de maestru de cor Daniel Jinga, renumitul organist de origine română Christian Micşunescu şi Maria Jinga, mezzosoprană a Operei Naţionale Bucureşti. De asemenea, a cântat în duet cu tenorul Andrea Bocelli, în două concerte la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

***

Cântăreţul şi compozitorul francez Enrico Macias s-a născut la 11 decembrie 1938 în Constantine, un oraş din Algeria Franceză. În paralel cu şcoala, el a beneficiat şi de o educaţie muzicală, pasiunea sa descoperită în copilărie fiind chitara. S-a alăturat orchestrei lui Cheikh Raymond, un maestru al muzicii malouf, o muzică arabo-andaluză specifică regiunii oraşului Constantine, în cadrul căreia tatăl său cânta la vioară, potrivit http://musique.rfi.fr/.

 


Foto: (c) Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO


Declanşarea războiului de independenţă l-a determinat pe tânărul Macias să emigreze, în 1961, la Paris. Primul său album "Adieu mon pays" (1962), a fost foarte bine primit de public, iar melodia "J'ai quitte mon pays" ("Mi-am părăsit patria") a devenit imnul exilaţilor din toată lumea. Acest prim album i-a deschis artistului drumul către o carieră internaţională. În 1968 şi-a făcut debutul peste Ocean în celebra sală "Carnegie Hall".

 



Artistul a cântat, în cei peste 50 de ani de carieră, pe cele mai mari scene ale lumii din Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Egipt, Israel şi Rusia. De asemenea, a cântat alături de nume mari ale muzicii franceze precum Dalida, Joe Dasssin şi Charles Aznavour. A câştigat admiraţia auditoriului interpretând melodiile în mai multe limbi, precum greacă, italiană, turcă, spaniolă, engleză, ebraică, dar şi în diverse dialecte.

În 1980, Kurt Waldheim, Secretarul General al ONU, i-a înmânat titlul de ''Cântăreţ al Păcii'', iar în 1997 a fost numit "Ambasador al Păcii" de Kofi Annan, Secretar General al ONU. În 1985 a primit distincţia Legiunii de Onoare acordată de primul-ministru Laurent Fabius, devenind Ofiţer în 1997.

Dintre melodiile sale cele mai cunoscute, amintim: "La femme de mon amie", "Le filles de mon pay", "Le Mendiant de l'amour", "Zingarella", ''Enfants de tous pays", "Paris tu m'as pris dans tes bras", "Tu n'es pas seul au monde", "Ai ai ai come je l-aime", "Juif Espagnol", "Mi corason", "Le violon de mon pere", "Oh! Guitare, Guitare".

A susţinut primul său concert în România pe 30 aprilie 2011, la Sala Palatului, eveniment care a marcat debutul Festivalului Muzicii Franceze. La 9 martie 2012, a revenit la Bucureşti, celebrând împlinirea a 50 de ani de carieră printr-un concert extraordinar. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat