logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Sfântul Munte Athos (Grecia)

Image

Sfântul Munte Athos reprezintă unul dintre cele mai importante centre spirituale ale ortodoxiei mondiale, având statut autonom încă din perioada Imperiului Bizantin.

Localizat în peninsula Halkidiki, în apropiere de Salonic, a cunoscut primii călugări care au locuit aici încă din secolul al IX-lea, acest loc sfânt fiind cunoscut, deopotrivă, în întreaga lume drept Sfântul Munte. Cel mai important sit monastic al Imperiului Bizantin a găzduit într-o anume perioadă 46 de mănăstiri, care chemau cu o forţă extraordinară călugări şi pelerini din întreaga Europă şi din exteriorul bătrânului continent. Astăzi se regăsesc 20 de mănăstiri, multe dintre acestea oferind o perspectivă unică şi bine păstrată asupra monahismului bizantin, fiind deopotrivă adevărate comori ale arhitecturii, artei şi scrierii creştine, potrivit https://www.worldhistory.org.

 


Acoperit cu frumoase păduri de castani şi alte tipuri de păduri mediteraneene pe o suprafaţă de peste 33.000 de hectare, Sfântul Munte găzduieşte peste 1.400 de călugări în cele 20 de mănăstiri cu stabilimentele adiacente. Peisajul expune practicile agricole monastice tradiţionale, ceea ce conferă o particularitate unică întregului ecosistem al Sfântului Munte prin prezervarea unor specii rare de plante în întreaga regiune, conform https://whc.unesco.org/.

S-a bucurat de un statut special, autoadministrându-se şi beneficiind de prima constituţie încă din 972 din perioada împăratului bizantin Ioan I Tsimiskes. Este recunoscut la nivel mondial şi ca un important centru cultural. A exercitat de-a lungul veacurilor o semnificativă influenţă în zone îndepărtate şi în şcoli ale picturii şi artei ortodoxe.

Transformarea masivului într-un loc sacru a făcut din Sfântul Munte o adevărată creaţie artistică ce îmbină frumuseţea naturală a sitului cu diferitele forme ale arhitecturii locale. Mănăstirile Sfântului Munte reprezintă o veritabilă formă de conservare a realizărilor extraordinare ce reunesc picturi pe ziduri (amintim aici operele realizate de Manuel Panselinos la Biserica Protaton din anul 1290 şi Frangos Catellanos din Marea Lavră din 1560) la icoane portabile, obiecte de aur, broderii şi manuscrise care se regăsesc în fiecare mănăstire.

Sfântul Munte a exercitat o influenţă durabilă în lumea ortodoxă, al cărei centru spiritual este, în ce priveşte dezvoltarea arhitecturii religioase şi pictura de monumente. Planul specific mănăstirilor athonite a fost împrumutat pentru realizarea unor lăcaşuri de cult similare şi în Rusia şi estul Europei. Temele iconografice, codificate de şcoala de pictură la Muntele Athos şi subliniate în detaliu în lucrarea Ghidul pentru Pictură, descoperită şi publicată de Didron în 1845, au fost utilizate şi elaborate pe o zonă extinsă din Creta până în Balcani începând cu secolele XVI şi ulterior.

Mănăstirile athonite poartă un specific aparte exemplificat prin caracteristici principale ale arhitecturii monastice ortodoxe: fortificaţii trapezoidale, rectangulare, flancate de turnuri, care modelează curtea interioară a spaţiului desemnat, în centru aflându-se biserica. Modul de organizare al mănăstirii respectă cu stricteţe principiile ce datează din secolul al X-lea în ce priveşte activităţile comune (biblioteca, spitalul, chiliile), cele destinate activităţilor liturgice (capele) şi structurile de apărare (turnurile fortificate). Organizarea terenurilor agricole în unităţi distincte este de asemenea caracteristică perioadei medievale.

Între aceste sfinte mănăstiri, Marea Lavră a fost înfiinţată în 963 de Athanasios al Athosului cu sprijinul împăratului Nikeforos al II-lea Phokas (963-969). A fost prima mare mănăstire construită în Imperiul Bizantin, devenind treptat model pentru celelalte mănăstiri athonite. Împăratul a hotărât să acorde statut independent mănăstirii în raport cu Patriarhia Constantinopolului şi să ofere un ajutor anual de 244 de monede de aur şi provizii de făină. Călugării de la Marea Lavră s-au distins de-a lungul veacurilor drept figuri emblematice ale ortodoxiei şi învăţăturii creştine, dintre care amintim pe Sfântul Grigore Palama şi pe Filoteu Kokkinos - care a fost Patriarh al Constantinopolului (1353-1354, 1364-1376). De-a lungul veacurilor, Marea Lavră a rămas cea mai mare şi importantă mănăstire, devenind model pentru numeroase aşezări monastice ortodoxe din lume, potrivit https://www.worldhistory.org/.

În Sfântul Munte au fost păstrate tradiţiile privind modul de organizare al aşezărilor, meşteşugurile şi lucrările agricole.

Principal cămin spiritual al Bisericii Ortodoxe, Sfântul Munte a menţinut acest important rol şi după căderea Constantinopolului în 1453 şi după stabilirea patriarhiei autocefale de la Moscova în 1589. Sfântul Munte este într-o puternică relaţie de asociere cu istoria creştinătăţii ortodoxe, care este prezentă în peste 20 de naţiuni la nivel mondial.

Acest sit cu o vechime de aproape o mie de ani, care poartă mărturie vie istoria veacurilor, monumentele şi colecţiile impresionante realizate de-a lungul timpului, păstrează şi astăzi o semnificaţie universală şi excepţională.

Sfântul Munte beneficiază de un sistem autoadministrativ în conformitate cu prevederile Constituţiei Elene. Administrarea este exercitată prin reprezentanţi ai sfintelor mănăstiri, care compun Comunitatea Sfântă. Activităţile de protecţie şi conservare sunt gestionate de Ministerul Educaţiei, Chestiunilor Religioase, Culturii şi Sportului, de Secretariatul general al culturii, de Centrul pentru prezervarea patrimoniului athonit, de Ministerul mediului, energiei şi schimbărilor climatice şi de Ministerul afacerilor externe. Protejarea monumentelor este reglementată de prevederile Legii Arheologice 3082/2002 şi prin decrete specifice ministeriale, indică https://whc.unesco.org/.

Patrimoniul cultural al Sfântului Munte este făcut cunoscut prin conferinţe, publicaţii şi prin diferite platforme online. Planul de management al Sfântului Munte este realizat de Comunitatea Sfântă pentru a răspunde necesităţii administrării zonelor forestiere privind sustenabilitatea ecologică, reţeaua de drumuri, portul şi gestionarea sistemului de alimentare cu apă, precum şi abordarea consistentă privind protejarea tuturor mănăstirilor şi a tuturor clădirilor adiacente acestora.

Din 1988 Sfântul Munte Athos este parte integrantă a Patrimoniului Mondial UNESCO.AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.whc.unesco.org

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei