logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 185 de ani de la inaugurarea Arcului de Triumf din Paris

Image

Situat în Piaţa Charles de Gaulle din Paris, denumită anterior Place de l'Étoile, Arcul de Triumf din Paris, unul dintre cele mai importante simboluri ale Franţei, a fost inaugurat la 29 iulie 1836.

 

 

Plecarea voluntarilor 1792" (La Marseillaise) semnat de Francois Rude


Puternic susţinător al lucrărilor publice, Napoleon a cerut să fie realizate numeroase construcţii pe tot cuprinsul Imperiului francez. După victoria împotriva celei de-a Treia Coaliţii la Austerlitz, în 1805, şi pentru a marca şi alte victorii ale sale, Napoleon a comandat trei lucrări publice: Arcul de Triumf Carrousel, Columna Vendôme şi Arcul de Triumf în Place de l'Étoile, notează https://www.frenchempire.net/.

 

 

Triumful din 1810" (Jean Pierre Cortot)


În 1806, arhitectul Jean François Thérese Chalgrin a fost angajat pentru a alege cel mai bun loc posibil pentru amplasarea acestui monument. El a studiat mai multe opţiuni şi, la 9 mai, Napoleon a hotărât, alegând Place de l'Étoile. Prima piatră a fost aşezată simbolic în acel an, de ziua lui Napoleon, la 15 august. În 1808, Chalgrin a devenit singurul arhitect şi în 1810 a terminat revizuirea planurilor care au devenit cadrul pentru finalizarea structurii în următorii 26 de ani. În acelaşi an, oamenii din Paris au primit o vedere preliminară asupra monumentului, o replică de lemn de dimensiuni mari fiind construită pe locul respectiv. Jean Chalgrin a murit anul următor, iar elevul său, Louis Robert Goust, a devenit noul arhitect, continuând lucrările.

 

 

Rezistenţa din 1814 (Antoine Etex)


Odată cu abdicarea lui Napoleon, în 1814, toate lucrările la Arcul de Triumf au fost oprite, chiar dacă mai mult de o treime a construcţiei fusese deja ridicată. Totul a rămas aşa timp de aproape zece ani. După ce armata franceză, condusă de nepotul regelui, ducele de Angouleme, a intervenit cu succes în Spania, regele Ludovic al XVIII-lea a ordonat reluarea lucrărilor la Arcul de Triumf, dar a schimbat intenţia de a-şi onora nepotul şi succesul armatei sale în Spania. Arhitectul Jean Nicolas Huyot a fost selectat pentru conducerea lucrărilor, însă controversele au afectat proiectul şi s-au făcut puţine progrese.

 

 

Pacea din 1815 (Antoine Etex)


Odată cu Revoluţia din iulie 1830 şi ascensiunea regelui Louis Philippe, atmosfera politică a devenit prietenoasă faţă de onorarea Revoluţiei şi a Imperiului. Louis Philippe a ordonat finalizarea Arcului de Triumf, onorând astfel armatele, liderii şi victoriile revoluţionare şi imperiale. Louis Philippe l-a concediat pe arhitectul Jean Huyot în 1832 şi l-a înlocuit cu Guillaume Abel Blouet. În 1833, ministrul de interne, Adolphe Thiers, a condus selecţia sculptorilor pentru a finaliza cele patru sculpturi majore de pe exteriorul inferior al stâlpilor.


Între timp, Ministerul de Război a fost însărcinat să completeze o listă de nume de ofiţeri şi bătălii care să fie gravate pe monument, iar baronul general Saint-Cyr Nugues a fost ales pentru a stabili numele. Pe măsură ce monumentul se apropia de finalizare, Saint-Cyr Nugues a prezentat numele a 384 de ofiţeri de seamă, 30 de victorii mari şi 96 de bătălii mai mici.

 



Arcul de Triumf a fost inaugurat în cele din urmă la 29 iulie 1836, dar nu fără controverse. Când listele lui Saint-Cyr Nugues au fost prezentate publicului, multe familii ale unor generali importanţi ai Revoluţiei sau Imperiului s-au plâns Ministerului de Război şi Ministerului Lucrărilor Publice că ilustrul membru al familiei lor nu a fost inclus în lista cu pricina.


În cele din urmă, Ministerul Lucrărilor Publice l-a informat pe ministrul de război, mareşalul Soult, că s-a găsit loc pentru încă 128 de nume. Acum, capabil să soluţioneze plângerile, Soult a format o comisie pentru a adăuga mai multe nume care să fie onorate. Mareşalul Oudinot a prezidat comisia formată din generalii Reille, Dode de la Brunerie, Petit, Pelet-Clozeau şi Schneider, secretar fiind Saint-Mars. Mareşalul Soult a realizat atunci că nu toate armele erau reprezentate în mod corespunzător şi l-a adăugat comisiei pe generalul Exelmans pentru a reprezenta cavaleria, pe generalul Neigre pentru a reprezenta artileria şi pe amiralul Rosamel pentru a reprezenta marina. Comisia şi-a început activitatea pe 5 decembrie 1840.


Zece zile mai târziu, peste 400.000 de persoane au asistat la ceremonia întoarcerii rămăşiţelor lui Napoleon la Paris, sicriul fiind aşezat într-un car tras de doisprezece cai negri împodobiţi cu aur. Procesiunea s-a oprit exact sub Arcul de Triumf înainte ca rămăşiţele pământeşti ale lui Napoleon să fie depuse în cimitirul Les Invalides.

 

 

Sursa foto: parismuseescollections.paris.fr


Până la sfârşitul anului 1842 erau acum 652 de nume înscrise. În următoarele cinci decenii au fost adăugate mai multe nume, ultimul fiind adăugat în 1895, aducând totalul la 660. În ceea ce priveşte cele mai importante confruntări armate, au fost selectate, în cele din urmă, 158 de bătălii din care 30 sunt considerate mari victorii.

În timpul Primului Război Mondial, au început discuţiile privind înhumarea unui soldat neidentificat în Panteon, pentru a-i comemora pe cei care au murit pentru Franţa şi care nu au fost niciodată identificaţi. După război, discuţiile au progresat şi o campanie de scrisori a convins, în cele din urmă, guvernul, că mormântul ar trebui să fie aşezat sub Arcul de Triumf. Sicriul soldatului necunoscut a fost pus în capela de la primul etaj al Arcului pe 10 noiembrie 1920 şi aşezat sub arcada monumentului pe 28 ianuarie 1921. În inscripţie scrie "Ici repose un soldat Français mort pour la patrie". Din 1920, aici arde prima flacără veşnică din Europa de Vest.

Soldatul Necunoscut este comemorat la fiecare 11 noiembrie, data la care a fost semnat armistiţiul între Franţa şi Germania în 1918.

Inspirat de arhitectura romană şi înalt de cincizeci de metri, Arcul de Triumf poartă patru altoreliefuri, câte unul pe fiecare stâlp: "Plecarea voluntarilor 1792" (La Marseillaise) semnat de Francois Rude, "Triumful din 1810" (Jean Pierre Cortot), "Rezistenţa din 1814" (Antoine Etex) şi "Pacea din 1815" (Antoine Etex), potrivit https://www.frenchempire.net/.

Arcul de Triumf măsoară 49.5 m înălţime, 45 de m lăţime şi 22 m în adâncime şi este al doilea arc de triumf ca mărime existent în lume. Accesul pietonilor la Arc se face printr-un pasaj subteran. Monumentul este prevăzut şi cu un lift de la nivelul subteran până la nivelul de observaţie. Turiştii pot urca cele 284 de trepte sau pot folosi liftul şi apoi să urce încă 46 de trepte până sus. AGERPRES/ (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: frenchempire.net

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î