logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Tunelul'' (1966)

Image

Filmul "Tunelul", regizat de Francisc Munteanu, a avut premiera în 1966 şi reprezintă o coproducţie a studiourilor din ţara noastră şi a celor din fosta URSS, fiind produs de Studioul cinematografic Bucureşti şi Studioul "Mosfilm". Acţiunea filmului redă întâmplări dramatice de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele române au luptat alături de trupele sovietice împotriva naziştilor, conform site-ului https://www.cinemagia.ro/.

 



"Trupele române şi cele ale Armatei Roşii conlucrează cu succes pentru deminarea unui tunel prin care urmau să treacă forţele aliate în urmărirea armatei germane", precizează site-ul cinemaraton.ro. Scenariul a fost scris de Francisc Munteanu şi Gheorghi Vladimov.

 



Filmările au avut loc în perioada octombrie-decembrie 1965 în România - cele exterioare având loc la Sibiu, Călimăneşti, Braşov - şi în perioada ianuarie-martie 1966 la Moscova - filmări interioare pe platourile "Mosfilm", menţionează site-ul http://aarc.ro/.

Pelicula a fost prezentată, în premieră absolută, la 20 iunie 1966, la a treia ediţie Festivalului Naţional al Filmului "Pelicanul de Aur" de la Mamaia, unde a primit Premiul ACIN pentru colaborare între două cinematografii naţionale, iar Margareta Pâslaru a primit diploma pentru debut în cinematografie pentru rolul Iulia, precizează site-ul http://aarc.ro/.

 



"Toamna anului 1944, Transilvania. Al Doilea Război Mondial face încă victime. Armata română respinge cu îndârjire armata germană în retragere. Nemţii vor să arunce în aer un tunel amplasat strategic. Un comando format din şapte militari români şi sovietici se strecoară în spatele liniilor inamice pentru a salva acest important obiectiv şi îndeplinesc cu preţul vieţii această misiune extrem de importantă", notează site-ul http://tvri.tvr.ro, în prezentarea filmului.

 


În rolurile principale au jucat actorii Ion Dichiseanu (Mihai Petrescu), Margareta Pâslaru (Iulia), Ştefan Bănică, Emmerich Schäffer (ofiţerul german Otto von Keller), dar şi actorii din fosta URSS Aleksei Loktev, Lev Prigunov, Viktoria Dukhina, Viktor Filippov (Serghei), Yuri Kireev, Boris Kozhukhov, Aleksandr Lebedev, conform site-ului https://www.imdb.com/.

 



În alte roluri au apărut Vasile Brescanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Piersic, Dan Spătaru, dar şi Valentina Malyavina, Lyudmila Marchenko, Artur Nishchyonkin, Arkadi Tolbuzin, Gennadi Yukhtin, Leonid Zverintsev.

 



Coloana sonoră a filmului a fost compusă de George Grigoriu, mai precizează https://www.imdb.com/.

 



În 3 noiembrie 1966, filmul a fost prezentat în cadrul "Festivalului filmului sovietic" desfăşurat la cinematograful "Republica" din Bucureşti. Filmul a rulat şi pe ecranele din URSS cu dublarea în limba rusă a vocilor actorilor dar, foarte important, melodiile compuse de George Grigoriu au rămas în limba română, în interpretarea originală a Margaretei Pâslaru.

În ianuarie 2019, actorul Ion Dichiseanu mărturisea, într-un interviu la emisiunea de televiziune "De-a v-aţi ascunselea", că nepoata lui, Anastasia, s-a uitat la o secvenţă din filmul "Tunelul", în care el sărea în aer, l-a recunoscut şi a spus: "Dichi! Dichi!". El mai povestea că filmările se făceau şi în România, şi în URSS, iar într-o seară, aflându-se cu colegii actori din URSS în Bucureşti, i-a dus la un bar de noapte vestit din centrul Capitalei, iar aceştia au rămas uimiţi, spunând: "Ce-i aici la voi? Este Occident!".

 



"Aveam 33 de ani... jucam mult, ca să ajung la filmări pentru 'Tunelul', dar şi la teatru - atât la repetiţii, cât şi seara la spectacol, aveam un avion la dispoziţie", mărturisea actorul în emisiunea amintită.

 



Margareta Pâslaru declara pentru AGERPRES, într-un interviu acordat în aprilie 2015: "La teatru m-au descoperit regizorii de film, au spus 'uite, poate să joace' şi aşa a urmat debutul în film, în 'Tunelul', în regia lui Francisc Munteanu. Pentru rolul din acest film am primit premiul pentru debut în cinematografie. Tot acolo am lansat melodia 'Marea mea iubire', pe muzica lui George Grigoriu şi textul semnat de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu".

 


În film, tânăra Iulia, o cântăreaţă de local într-un oraş din Ardeal (Margareta Pâslaru), ajută un ofiţer român, Mihai Petrescu (Ion Dichiseanu) pentru a nu fi prins de nemţi. Dialogul dintre cei doi este simplu, firesc şi foarte deschis. "Te-am aşteptat, vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ceea ce ai făcut azi pentru mine", îi spune Petrescu Iuliei, când aceasta intră în cameră. "Mi-am închipuit. 'Mulţumesc' şi cu asta gata. Află, domnule, că din caza dumitale am pierdut un client astăzi! Şi nu mă mai privi aşa, sunt o femeie de local. Se plăteşte pentru fiecare zâmbet", răspunde Iulia. Când el vrea să plece, Iulia îi spune: "Povesteşte-mi ceva frumos, care să mă impresioneze. Aş vrea să plâng. De mult n-am mai simţit nevoia să plâng". Apoi ofiţerii nemţi urcă scările căutându-l, dar ea îl ascunde şi îl scoate din clădire pe scara exterioară, salvându-l.

Melodiile interpretate de Margareta Pâslaru în film, compuse de George Grigoriu pe textele lui Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu, au fost imprimate şi la Electrecord, pe discul "Melodii din filmul Tunelul", care a apărut în 1966 şi conţine cântecele "Marea mea iubire", "Şi tu îmi placi", "Unde eşti" - în interpretarea Margaretei - şi a patra piesa, orchestrală, "Tango". Înregistrarea a fost făcută cu acompaniamentul Orchestrei Radio condusă de Sile Dinicu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactor Arhiva FOTO - Elena Bălan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De