DOCUMENTAR: 90 de ani de la naşterea actorului Octavian Cotescu (14 februarie)

Actorul Octavian Cotescu s-a născut la 14 februarie 1931, la Dorohoi, judeţul Botoşani. A urmat Liceul Naţional din Iaşi între 1942 şi 1944, când s-a înscris la Liceul Militar, mutat de la Iaşi la Timişoara şi, apoi, la Piteşti (desfiinţat în 1945). Revenit la Iaşi, a reluat cursurile Liceului Naţional, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.
Când era elev în clasa a VI-a, în toamna anului 1946, a susţinut examenul de admitere la Conservatorul de Artă Dramatică ieşean, reuşind cu rolul Mircea Vadu din "Cumpăna". A susţinut examenul de diplomă la Institutul de Teatru ''Matei Millo'' în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra (Teatrul Municipal, cum se numea la acea vreme) din Bucureşti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul "Pădurea" de A.N. Ostrovski, precizează site-ul amintit.
A rămas legat de acest teatru, unde a desfăşurat o prestigioasă activitate. A colaborat şi cu Teatrul Mic din Bucureşti, pe scena căruia a jucat în 1966-1967 şi în perioada 1978-1980, dar şi cu teatre din provincie, în 1969 jucând şi la Satu Mare, iar în 1983 şi 1984 - la Oradea, scrie site-ul www.cimec.ro.
Octavian Cotescu, alături de Toma Caragiu şi Marin Moraru în piesa de teatru "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale, 1966.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
Dintre rolurile memorabile pe care le-a interpretat pe scenă le amintim pe cele din piesele: "Sfânta Ioana" de George Bernard Shaw, în regia lui Liviu Ciulei (1958), "Menajeria de sticlă" de Tennessee Williams, în regia lui Dinu Negreanu (1960), "Proştii sub clar de lună" de Teodor Mazilu (1962) şi "D'ale carnavalului" de I.L. Caragiale (1966), ambele regizate de Lucian Pintilie, "Aceşti nebuni făţarnici" de Teodor Mazilu, în regia lui Emil Mandric (1970), "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei (1972 şi 1979), "Revizorul" de Nikolai Vasilievici Gogol, în regia lui Lucian Pintilie (1972), "Chiţimia" de Ion Băieşu, în regia lui Alexandru Tatos (1974), "Interviu" de Ecaterina Oproiu, în regia Cătălinei Buzoianu (1976), "Anecdote provinciale" de Alexandr Vampilov, regia Valeriu Moisescu (1977), "Unchiul Vania" de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Laurenţiu Azimioară (1978), "Minetti" de Thomas Bernhard, regia Anca Ovanez-Doroşenco (1979), "Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov, regia Cătălina Buzoianu (1980), "Tartuffe" de Moliere şi "Cabala bigoţilor" de Mihail Bulgakov, regizate de Alexandru Tocilescu (1982).
Octavian Cotescu şi Mihai Mereuţă în piesa de teatru "Cabala bigoţilor", 1983.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
La Teatrul Bulandra a fost coleg de scenă cu actori ca Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiş, Rodica Tapalagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuţu.
Actorul Octavian Cotescu în cabina de machiaj, 1983.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
A interpretat numeroase roluri şi în cinematografie, dintre care amintim: "Portretul unui necunoscut" (1961), ''Dimineţile unui băiat cuminte'' (1967), ''Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte'' (1972), ''Păcală'' (1974), ''Operaţiunea Monstrul'' (1976), ''Iarba verde de acasă'' (1977), ''Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii'' (1978), ''Eu, tu şi... Ovidiu'' (1978), "Omul care ne trebuie" (1979), "Bietul Ioanide" (1980), "Saltimbancii" (1980), ''Castelul din Carpaţi'' (1981), "Înghiţitorul de săbii" (1981), "Rămân cu tine" (1982), ''Buletin de Bucureşti'' (1983), "O lebădă iarna" (1983), "Miezul fierbinte al pâinii" (1983), ''Secretul lui Bachus'' (1984), "Un saltimbanc la polul Nord" (1984), ''Căsătorie cu repetiţie'' (1985), ''Sosesc păsările călătoare'' (1984) şi multe altele, scrie site-ul cinemagia.ro.
"Clipa de răgaz", a cărui regie a fost semnată de Şerban Creangă, este ultima peliculă în care a jucat Octavian Cotescu (filmul a avut premiera în 1986, la un an după decesul maestrului).
Actorul Octavian Cotescu a apărut în numeroase emisiuni radio şi tv, realizând, în anii '70, un cuplu inegalabil cu actriţa Coca Andronescu, în rolurile Tanţa şi Costel, din serialul de televiziune ''Iubirea e un lucru foarte mare''. De asemenea, a apărut în momente umoristice ale multor emisiuni de televiziune.
A jucat în numeroase piese de teatru radiofonic sau tv, în unele având-o parteneră pe soţia sa, actriţa Valeria Seciu. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Valeria Seciu era studentă a profesorului A. Pop Marţian la Institutul de Teatru, iar Octavian Cotescu era asistentul profesorului Marţian. În 1964, Valeria Seciu a absolvit facultatea, iar doi ani mai târziu cei doi s-au căsătorit, potrivit site-ului biografii.famouswhy.ro.
A fost profesor şi rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, din 1981 până la sfârşitul vieţii. Printre cei mai buni studenţi ai lui se numără actorii Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Rosina Cambos, Maria Ploae, Catrinel Dumitrescu, Radu Gheorghe, Ovidiu Iuliu Moldovan, Geo Costiniu.
În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice'', iar în anul 1985, a primit premiul ACIN pentru întreaga activitate.
În 1993, la Editura Meridiane a apărut volumul "Octavian Cotescu", îngrijit de Ileana Berlogea şi Ion Toboşaru.
Numele lui Octavian Cotescu se regăseşte printre cele 200 de nume de mari artişti (precum Jean Georgescu, Emil Bota, Alice Voinescu) încrustate pe soclul ''Gongul Thaliei'', un binecunoscut simbol al teatrului. Monumentul este amplasat pe Aleea Celebrităţilor în Piaţa Timpului din centrul Capitalei şi a fost dezvelit la 14 decembrie 2013.
Actorul Octavian Cotescu a murit la 22 august 1985, când avea doar 54 de ani.
În 2019, la Festivalul Naţional de Comedie care s-a desfăşurat la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi, actriţa Catrinel Dumitrescu i-a adus un elogiu profesorului său, actorul Octavian Cotescu. "Un impuls din suflet m-a trimis la profesorul meu, Octavian Cotescu. Şi atunci mi s-a făcut cald în suflet. Pentru că el ne-a dat aripi să zburăm şi posibilitatea de a ne întoarce la rădăcini. (...) Generos şi plin de umor, marele actor a fost Profesorul. Profesorul iubit de toţi studenţii. 'E o doză de nebunie în meseria noastră de dascăli de Arta actorului. În fond, noi îi pregătim pe cei care ne iau locul', spunea el glumind. Am beneficiat de doza asta de minunată nebunie şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a socotit demnă să port pecetea Clasa Cotescu", a afirmat Catrinel Dumitrescu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc