logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază https://www.un.org/.

Alegerea acestei date este legată de comemorarea marelui geniu al literaturii spaniole, Miguel de Cervantes, autorul lucrării 'El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha', considerată cea mai importantă lucrare din literatura spaniolă. Întâmplător, data presupusă a morții sale - 23 aprilie 1616 - coincide cu cea a celui mai prestigios dramaturg englez, William Shakespeare, astfel că ambele limbi sunt aniversate în această zi.

Națiunile Unite au căutat întotdeauna modalități creative de a promova limbile oficiale în toate sferele activității lor, spaniola numărându-se printre acestea. Secretariatul ONU folosește mijloace formale și informale pentru a ajunge atât la publicul global, cât și la personalul său: de la servicii de interpretariat și traducere la programe lingvistice și de comunicare pentru angajați și servicii de comunicare externă multilingvă (web, știri și social media).

În cazul limbii spaniole, există și un alt instrument extraordinar: Grupul Prietenilor Limbii Spaniole, o echipă fondată în 2013 de cele 20 de state membre vorbitoare de limbă spaniolă pentru a coordona și desfășura activități care vizează promovarea utilizării și diseminării limbii spaniole în cadrul activității ONU. Acest grup a fost creat datorită interesului mare al persoanelor vorbitoare de limbă spaniolă față de misiunea Națiunilor Unite, care a influențat activitățile Organizației prin consultări, interacțiuni și solicitări sporite și susținute din partea comunităților vorbitoare de limbă spaniolă din întreaga lume.

Data de 23 aprilie marchează, de fapt, dispariția a doi mari autori ai literaturii hispanice: Miguel de Cervantes Saavedra și Inca Garcilaso de La Vega, evidențiază www.spanishschoolvalencia.com. Datorită influenței lui Miguel de Cervantes Saavedra, în cultura universală, în 2010, ONU a decretat ziua de 23 aprilie drept Ziua Limbii Spaniole.

Garcilaso de la Vega, deși nu la fel de cunoscut ca Cervantes sau Shakespeare, a fost unul dintre autorii Epocii de Aur spaniole. Cunoscut și sub numele de 'prințul scriitorilor Lumii Noi', a știut să îmbine originile sale mixte în opera sa. Născut în 1539, în Peru, fiu al unui tată spaniol și al unei mame din Cuzco, scriitorul a exprimat o perspectivă unică în literatura spaniolă, datorită amestecului etnic.

Ziua Limbii Spaniole celebrează nu doar frumusețea limbii în sine, ci și diversitatea culturală pe care o cuprinde. Această sărbătoare îmbrățișează expresiile, tradițiile și experiențele unice pe care comunitățile vorbitoare de limbă spaniolă din întreaga lume le aduc pe scena globală. Prin activități precum proiecții de filme, târguri de carte, lecturi și ateliere, Ziua limbii spaniole promovează atât înțelegerea lingvistică, cât și pe cea culturală, încurajând o apreciere profundă pentru bogăția și vitalitatea lumii vorbitoare de limbă spaniolă. Cu peste 400 de milioane de vorbitori din întreaga lume, spaniola transcende granițele, conectând oameni din toate categoriile sociale. Influența sa poate fi resimțită în literatură, muzică, artă și nu numai.

Limba spaniolă face parte din curentul lingvistic indo-european și își are originea în latină, notează https://nationaltoday.com/. Din limbile romanice occidentale derivă iberica, care se va diviza ulterior în castiliană, portugheză și spaniolă. După căderea Imperiului Roman, fiecare stat a început să-și dezvolte dialectul și scrierea. Limba spaniolă, la începuturile sale, este descrisă ca un amestec de latină rudimentară și limbi locale, cu trei etape diferite de dezvoltare.

Prima etapă este considerată în timpul căderii Imperiului Roman de Vest, în secolul al V-lea, și apariția regatelor individuale în Iberia. A doua etapă a fost în timpul și după cucerirea maură a Iberiei, în care invadatorii arabi-berberi din Africa de Nord au condus peninsula în secolul al IX-lea. În această perioadă, araba a avut o mare influență nu numai asupra limbii, ci și asupra culturii iberice. În tot acest timp, limba a continuat să evolueze, totuși nu a câștigat statutul de a fi recunoscută ca o limbă spaniolă propriu-zisă. A treia etapă a evoluției limbii a fost înființarea Regatului Castiliei în secolul al XIII-lea. Răsturnarea berberilor din țară i-a determinat pe ibericii locali să restaureze rădăcinile post-latine ale limbii, dându-i astfel o nouă scriere și un nou dialect propriu-zis, care au evoluat în cele din urmă în spaniolă.

Cuceririle spaniole din America și apariția ulterioară a Imperiului Spaniol au reprezentat factorul determinant pentru ca spaniola să dobândească statutul de limbă internațională. După formarea Națiunilor Unite, spaniola s-a numărat printre cele șase limbi alese ca limbi oficiale, mai arată sursa citată.

În această zi, este celebrată și Ziua internațională a cărții. Se pare că ideea unei sărbători dedicate cărților s-a evidențiat în Spania, din partea scriitorului valencian Vicente Clavel, în 1923, care a promovat această inițiativă la Barcelona, potrivit www.spanishschoolvalencia.com. Trei ani mai târziu, regele Alfonso al XIII-lea a aprobat prin decret ca în ziua de 7 octombrie să aibă loc Festivalul Cărții, în comemorarea nașterii lui Cervantes. Cu toate acestea, în 1930 s-a decis mutarea definitivă a acestei zile pe 23 aprilie. Pe lângă dificultatea de a defini data exactă a nașterii lui Miguel de Cervantes, s-a ajuns la concluzia că primăvara oferea cadrul perfect pentru o astfel de festivitate unică. Mai târziu, guvernul spaniol a înaintat către UNESCO inițiativa de a marca o Zi a cărții la nivel mondial, astfel că aceste două sărbători au o istorie comună. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 146

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)