23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc manifestări socio-culturale referitoare la lectură și cărți - o legătură între trecut și viitor, o punte între generații și între culturi.
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, și peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a numeroși scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo, conform www.un.org.
Conferința generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a stabilit decretarea Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor, pentru a marca simbolic nașterea și moartea acestor scriitori și, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărții și a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.
Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost avansată de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații - cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616.
La 23 aprilie, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate, de obicei, expoziții de carte, lecturi publice și multe astfel de manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.
Susținând cărțile și drepturile de autor, UNESCO promovează creativitatea, diversitatea și accesul egal la cunoaștere, cu activități în toate domeniile - de la rețeaua 'Creative Cities of Literature' până la promovarea alfabetizării și a învățării mobile și promovarea accesului deschis la cunoștințele științifice și resursele educaționale.
În fiecare an, UNESCO și organizații internaționale ce reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte - editori, librării și biblioteci - selectează 'Capital World Book' pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie, precizează www.consilium.europa.eu.
În urma evaluării Comitetului Consultativ pentru Capitala Mondială a Cărții, Directorul General al UNESCO, Audrey Azoulay, a desemnat Rio de Janeiro (Brazilia) drept Capitală Mondială a Cărții pentru 2025. 'Cărțile sunt instrumente esențiale pentru a accesa, transmite și promova educația, știința, cultura și informația pe tot mapamondul. Datorită cărților, rămânem informați, ne delectăm și putem înțelege mai bine lumea înconjurătoare. De aceea, în fiecare an, UNESCO desemnează o Capitală Mondială a Cărții. După Accra în 2023 și Strasbourg în 2024, îmi face plăcere să anunț că, în 2025, Capitala Mondială a Cărții este Rio de Janeiro', declară Audrey Azoulay, citată de unesco.org.
Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărții și a drepturilor de autor au loc și în România lecturi publice, dezbateri și donații de carte.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată 'Ziua Bibliotecarului din România'. Începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului, notează https://abr.org.ro. La 23 iunie 2014, președintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărții.
În ziua de 23 aprilie 2025, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu 8, precum și la sediile Caselor memoriale ale MNLR sunt programate activități și evenimente dedicate lecturilor care ne-au format și ne-au inspirat, potrivit mnlr.ro.
La rândul său, Institutul Cultural Român organizează, la 23 aprilie, dezbaterea 'Literatura și jurnalismul cultural', moderată de Marius Constantinescu. Participanți sunt Bogdan Crețu, nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2025, Monica Cure, Oana Fotache-Dubălaru și Daniela Vizireanu. Și cu această ocazie, Institutul Cultural Român subliniază rolul fundamental al literaturii și al cărții în general într-o cultură democratică și, în egală măsură, funcția esențială a jurnalismului cultural, se arată la icr.ro.
Sursa foto: Institutul Cultural Român/Facebook
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sărbătorește, în 23 aprilie 2025, Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor, prin activități dedicate conștientizării rolului oamenilor din spatele colecțiilor impresionante așezate pe rafturile bibliotecilor, arată https://bjastrasibiu.ro/. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost