logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: François Mitterrand, preşedinte al Republicii Franceze (1981-1995)

Image Imagine din galeria Agerpres

Omul politic François Mitterrand, primul preşedinte socialist al Republicii Franceze (1981-1995), s-a născut la 26 octombrie 1916, la Jarnac, Departamentul Charrante, notează https://www.karlspreis.de/.

 

Foto: (c) Institut François Mitterrand / Facebook.com


În octombrie 1934 s-a mutat la Paris pentru a studia dreptul. Student dedicat, a obţinut în 1937 diploma în drept, iar în 1938, o diplomă în ştiinţe politice. În septembrie 1939, a fost mobilizat pe front, un an mai târziu fiind luat prizonier de germani. A reuşit să evadeze în decembrie 1941, a lucrat pentru o perioadă în Franţa, sub regimul Vichy, apoi s-a alăturat Rezistenţei franceze. A călătorit la Londra şi Alger în decembrie 1943, unde s-a întâlnit cu generalul Charles de Gaulle. După eliberarea Parisului în august 1944, a fost secretar general al Organizaţiei Prizonierilor, Victimelor de război şi Refugiaţilor în cadrul primului guvern provizoriu de după război.

În octombrie 1944 s-a căsătorit cu Daniele Gouze, fiica unei familii de luptători în Rezistenţă. Au avut trei fii: Pascal (a murit prematur în 1945), Jean-Christophe şi Gilbert, potrivit https://www.mitterrand.org/.

Membru al Uniunii Democratice şi Socialiste a Rezistenţei (UDSR), a fost ales în noiembrie 1946, deputat al noii Adunări Naţionale, reprezentant al Departamentului Nievre. Şi-a păstrat mandatul până în 1958, când De Gaulle a pus bazele celei de-a V-a Republici Franceze.

Între anii 1946-1958, în perioada celei de-a IV-a Republici, François Mitterrand a făcut parte din mai multe guverne: ministru pentru victimele de război în cabinetul Ramadier şi Schumann (1947-1948), secretar de stat (până în 1950), ministru pentru teritoriile de peste mări în cabinetul René Pleven şi în cabinetul Queuille (până în aprilie 1951), ministru de stat (ianuarie-martie 1952). A fost delegat al Franţei la Consiliul Europei în perioada iulie-septembrie 1953. A fost ministru de interne în cabinetul Pierre Mendés-France (1954-1955) şi ministru al justiţiei în guvernul Guy Mollet (1956-1957).

 

Foto: (c) Institut François Mitterrand / Facebook.com 


A înfiinţat Federaţia Stângii Democrate şi Socialiste (FGDS), al cărei preşedinte a fost între 1965-1968. A candidat la alegerile prezidenţiale din 1965 şi din 1969. În 1971, la Congresul Partidului Socialist de la Epinay, François Mitterrand a fost ales prim-secretar al formaţiunii şi s-a impus definitiv ca singurul candidat al stângii unite. Prima măsură a fost reorganizarea majoră a partidului. A candidat din nou în 1974, dar a pierdut în faţa contracandidatului său Giscard d'Estaing.

François Mitterand a fost ales preşedinte al Republicii, la 10 mai 1981, în cel de-al doilea tur de scrutin, cu 51,76% din voturi. Alegerea sa a reprezentat cea mai mare schimbare din politica franceză de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Au fost organizate alegeri legislative iar noua majoritate de stânga l-a însărcinat pe primul ministru Pierre Mauroy să înceapă implementarea reformelor promise. În plan intern, măsurile economice sau sociale au inclus naţionalizarea întreprinderilor industriale cheie, creşterea salariului minim, a ajutoarelor sociale. În politica externă, a avut o poziţie fermă faţă de Uniunea Sovietică. A susţinut Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a promovat relaţiile bilaterale cu Statele Unite.

Însă măsurile au eşuat, slăbind economia şi moneda naţională. Puterea de cumpărare a francezilor a scăzut iar şomajul a crescut. În 1983, guvernul a început să aplice o serie de măsuri mai puţin populare, precum: creşterea impozitelor, reducerea costurilor protecţiei sociale sau creşterea taxei pe carburanţi. În scurt timp, sondajele de opinie publică indicau că politicile preşedintelui Mitterrand deveniseră extrem de nepopulare, potrivit https://www.nytimes.com/.

În 1984, Partidul Comunist francez a părăsit coaliţia de guvernare, socialistul Laurent Fabius devenind prim-ministru. În 1986, socialiştii au pierdut majoritatea locurilor în cadrul Adunării Naţionale iar Jacques Chirac, liderul formaţiunii Adunarea pentru Republică (RPR), a devenit prim-ministru. Au urmat o serie de schimbări în mediul economic şi social. Preşedintele Mitterrand şi Partidul Socialist şi-au atenuat substanţial punctele de vedere în ceea ce privea economia, spre exemplu naţionalizarea principalelor industrii nemaifiind o prioritate. Pe de altă parte, doctrina lor economică conţinea doar mici diferenţe faţă de liberalismul de piaţă liberă susţinut de premierul Chirac. În acest context, Franţa a cunoscut prima coabitare în cadrul celei de-a V-a Republici.

François Mitterrand a fost reales preşedinte în 1988, contracandidatul său fiind chiar premierul Jacques Chirac. În timpul acestui mandat, preşedintele Mitterrand s-a axat în special pe politica externă, fiind unul dintre susţinătorii Tratatului Uniunii Europene, dorind crearea unui sistem bancar european centralizat, cu o monedă unică şi o politică externă comună (în februarie 1992, a fost semnat Tratatul de la Maastricht). În plan intern, a avut de înfruntat alte probleme, precum creşterea extremei drepte în politica franceză.

 

Foto: (c) Institut François Mitterrand / Facebook.com


Socialiştii au pierdut alegerile în 1993, partidele de dreapta obţinând 485 de locuri în Adunarea Naţională. Socialistul Édouard Balladur a devenit prim-ministru, începând cea de-a doua perioadă de coabitare. La alegerile din mai 1995, Jacques Chirac a fost ales preşedinte al statului.

Pe fondul unei bătălii duse împotriva unui cancer de prostată, François Mitterrand a murit la 8 ianuarie 1996, la Paris, fiind omagiat de personalităţi din întreaga lume.

În 1988, a fost laureat al Premiului Charlemagne, alături de cancelarul german Helmut Kohl, aliatul său, fiindu-le recunoscute eforturile depuse în vederea consolidării relaţiilor franco-germane, potrivit https://www.karlspreis.de/.

În timpul celor două mandate de preşedinte al Republicii, au fost adoptate şi o serie de măsuri privind drepturile femeilor, ale imigranţilor, liberalizarea audiovizualului, reforme culturale, abolirea pedepsei cu moartea. Totodată, au fost realizate o serie de lucrări publice impresionante, între acestea aflându-se: Marele Arc (districtul La Défense, inaugurat în 1989), Opera Bastilia (inaugurată în 1989) şi Biblioteca Naţională a Franţei (inaugurată în 1996), Marea Piramidă de sticlă a Muzeului Luvru (inaugurată în 1988), un proiect al arhitectului american de origine chineză I.M. Pei.

 

Foto: (c) Institut François Mitterrand / Facebook.com 


Autor al mai multor volume, în principal pe teme politice şi eseuri, între care: ''Aux frontieres de l'Union française'' (1953); "Présence française et abandon" (1957); ''Le Coup d'Etat Permanent'' (1964); ''Ma part de vérité'' (1969); ''Changer la vie'' (1972); ''La Paille et le grain'' (1975); ''Politique, 1938-1981'' (2 vol., 1977 şi 1981); ''L'Abeille et l'architecte'' (1978); ''Ici et maintenant'' (1980). Ultima sa carte a fost publicată în 1995 - "Mémoire a deux voix", un dialog între François Mitterrand şi Ellie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. În 1996, au fost publicate postum volumele "Memoirs interrupted" şi "From Germany, from France", potrivit https://www.mitterrand.org/.

În contextul prăbuşirii regimurilor comuniste din ţările din sud-estul Europei, François Mitterrand a fost primul preşedinte al unui stat occidental care a vizitat România, după evenimentele din 1989.

A fost, totodată, prima vizită în România a unui preşedinte francez, din 1979.

 

Foto: (c) VILGIL PAVEL / Arhiva istorică AGERPRES 


 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES


În cadrul vizitei oficiale, care a avut loc în zilele de 18 şi 19 aprilie 1991, preşedintele francez s-a întâlnit cu preşedinte României, Ion Iliescu, cu premierul Petre Roman, dar şi cu reprezentanţii partidelor politice. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva foto: Elena Bălan; editor: Ionela Gavril; editor online: Gabriela Badea)

 

* Explicaţie fotografie din deschidere: Preşedintele François Mitterrand susţine un discurs la tribuna Parlamentului României, Bucureşti, 19 aprilie 1991 

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei