O PERSONALITATE PE ZI: Primul cancelar al RFG, Konrad Adenauer

Konrad Hermann Joseph Adenauer s-a născut pe 5 ianuarie 1876 în oraşul german Köln. De profesie jurist, a fost un politician creştin-democrat, primul cancelar al Republicii Federale Germania şi unul dintre fondatorii Uniunii Europene.
Potrivit europa.eu, site-ul Uniunii Europene, Adenauer s-a născut într-o familie de origine modestă, dar caracterizată de ordinea şi disciplina insuflate de tatăl său. S-a căsătorit în 1904 cu fiica unei familii influente din Köln, ceea ce i-a permis să intre în contact cu oameni politici locali şi să se implice astfel şi în viaţa politică. A profitat din plin de talentul său politic, în calitate de membru al Partidului Catolic "Zentrum", iar cariera sa a luat avânt, Adenauer devenind primarul oraşului Köln în 1917. Această poziţie a însemnat şi implicarea în proiecte mari, cum ar fi construirea primei autostrăzi din Germania, între Köln şi Bonn.
Din 1917 şi până în 1933 a exercitat funcţia de primar general al oraşului Köln. Încă de la sfârşitul anilor '20, notează europa.eu, Partidul Nazist a început o campanie de defăimare la adresa lui Adenauer. Acesta a fost acuzat de sentimente antigermane, de risipirea fondurilor publice şi de simpatie faţă de mişcarea sionistă. Atunci când în 1933, după ce naziştii ajunseseră la putere, a refuzat să decoreze oraşul cu svastici cu ocazia unei vizite a lui Adolf Hitler, Adenauer a fost demis din funcţie, iar conturile bancare i-au fost îngheţate. A rămas astfel şomer, fără adăpost şi fără venituri, dependent de bunăvoinţa prietenilor şi a bisericii. În acel an, s-a retras la mănăstirea Maria Laach. Chiar dacă nu a mai apărut pe scena publică în timpul războiului, a fost totuşi arestat în mai multe rânduri. După tentativa eşuată de asasinare a lui Hitler în 1944, Adenauer a fost închis în renumita închisoare a Gestapoului (Poliţia Secretă) din Brauweiler - Köln. Soţia sa a fost, de asemenea, arestată, murind în detenţia Poliţiei Secrete.
După război, Adenauer a fost repus în funcţia de primar al oraşului Köln de către americani, dar a fost îndepărtat la scurt timp de către britanici, când oraşul a fost transferat în zona de ocupaţie britanică. Astfel, Adenauer a avut timp să se dedice înfiinţării Uniunii Creştin-Democrate (UCD), prin care a sperat să unifice germanii protestanţi şi catolici într-un singur partid.
În 1949, a devenit primul cancelar al Republicii Federale Germania (Germania de Vest). Iniţial, s-a crezut că Adenauer va fi cancelar doar pentru o scurtă perioadă, ţinând cont că avea deja 73 de ani la acea vreme. Cu toate acestea, în ciuda părerii generale, Adenauer (supranumit "Der Alte" - "Bătrânul") a continuat să ocupe această funcţie în următorii 14 ani, devenind astfel, pe lângă cel mai tânăr primar al oraşului Köln, şi cel mai în vârstă cancelar pe care l-a avut Germania vreodată. Pe parcursul a numai şase ani (1949-1955), Adenauer a realizat obiective de politică externă de mare amploare, destinate să stabilească legături cât mai strânse între Germania şi alianţa occidentală: aderarea la Consiliul Europei (1951), crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (1952), intrarea Germaniei în NATO (1955). Sub conducerea sa, Germania de Vest a devenit o democraţie stabilă şi a ajuns la o reconciliere de durată cu ţările vecine. Cancelarul a reuşit să recapete o parte din suveranitate pentru Germania de Vest prin integrarea ţării în comunitatea euro-atlantică, aflată în curs de dezvoltare (NATO şi Organizaţia pentru Cooperare Economică Europeană).
Experienţele trăite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au transformat pe Adenauer într-un susţinător al realismului politic. Opiniile sale cu privire la rolul Germaniei în Europa au fost puternic influenţate de cele două războaie mondiale şi de secolul de ostilitate dintre Germania şi Franţa. Prin urmare, şi-a îndreptat atenţia asupra promovării ideii de cooperare paneuropeană. Adenauer a fost un mare promotor al Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, a cărei creare a fost propusă prin intermediul Declaraţiei Schuman din 9 mai 1950, precum şi al tratatului instituind Comunitatea Economică Europeană, din martie 1957. Opiniile lui Adenauer cu privire la Europa s-au bazat pe ideea că o Europă unită este esenţială pentru instaurarea stabilităţii şi a unei păci durabile. Din acest motiv, a lucrat neîncetat la reconcilierea Germaniei cu foştii săi duşmani, în special cu Franţa. Mai târziu, în 1963, Tratatul de la Élysée, cunoscut şi sub numele de Tratatul de prietenie, a pecetluit reconcilierea. Odată cu aceasta, Germania şi Franţa au pus bazele unor relaţii care au marcat sfârşitul câtorva secole de rivalitate.
Şi-a dat demisia din funcţia de cancelar federal la data de 15 octombrie 1963, făcându-i loc lui Ludwig Erhard, un politician creştin-democrat mai tânăr.
Este autor a patru volume de memorii, intitulate "Erinnerungen" (Amintiri).
A murit în 19 aprilie 1967, la Rhöndorf (azi Bad Honnef), lângă oraşul german Bonn.
Ca omagiu pentru contribuţia sa la fondarea Uniunii Europene, bustul lui Konrad Adenauer a fost inclus printre cele 12 busturi de oameni politici reunite în Monumentul părinţilor fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la Bucureşti, la 9 mai 2006, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: konrad-adenauer.de
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc