logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Între oglinzi paralele" (1978)

Image

Filmul "Între oglinzi paralele", regizat de Mircea Veroiu - care a scris şi scenariul, a avut premiera în 1978. Pelicula este inspirată din trei titluri de referinţă din creaţia scriitorului Camil Petrescu - "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", "Patul lui Procust" şi "Jocul ielelor". De altfel, titlul filmului este şi titlul unui capitolul din romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război".

" 'Între oglinzi paralele' este un cocktail cinematografic destul de greu de realizat şi de digerat, având în vedere complexitatea personajelor. Regizorul se axează pe frământările sufleteşti ale lui Ştefan Gheorghidiu, un intelectual rasat, dar mereu rupt emoţional între idealurile sale şi realitatea umană din jur", scrie site-ul www.cinemaraton.ro în prezentarea filmului.

Filmul este o dramă inspirată din proza lui Camil Petrescu, o dramă ce "spune povestea a doi tineri intelectuali, prieteni apropiaţi, ale căror vieţi sunt bulversate de izbucnirea războiului şi de conştientizarea divergenţelor lor de opinie asupra problemelor sociale şi politice ale naţiunii la momentul respectiv", scrie site-ul tvr.ro.

Genericul filmului este alcătuit din fotografii cu aspect vechi, de epocă - unele fiind chiar fotografii de epocă, altele fiind fotografii în care apar actorii care dau viaţă personajelor, dar şi acestea au "iz" de epocă. Pentru realizarea peliculei a fost consultat, în calitate de consilier istoric, profesorul Ion Ardeleanu, scrie în genericul filmului.

Ştefan Gheorghidiu (interpretat de actorul Ion Caramitru) şi Gore (interpretat de actorul Ovidiu Iuliu Moldovan) sunt prieteni vechi, ambii fiind nemulţumiţi de situaţia din ţară. Ei discută despre nedreptăţile pe care le suferă muncitorimea, despre nedreptăţile războiului, spunând că "dreptatea este una singură, nu există dreptăţi, dar există nedreptăţi, ele sunt mai multe". Gore scrie la un ziar. El şi Ştefan sunt de părere că "nu trebuie să scrie decât aceia care au ceva de spus".

Acţiunea filmului este poziţionată în perioada premergătoare Primului Război Mondial şi surprinde multe aspecte - fricţiuni gazetăreşti între membrii unei redacţii pe tema articolelor politice, probleme de familie legate de moşteniri, scene idilice în natură, scene la bal în vile luxoase, dar şi scene violente legate de confruntări politice.

 

Foto: cinemagia.ro

Într-o discuţie cu unchiul său Tache, referitoare la moştenirea averilor, Ştefan spune că "moştenirile aduc cu ele ceva şi din caracterul celui care le lasă", printre care şi "o şiră a spinării flexibilă ca nuiaua". După moartea unchiului Tache (interpretat de actorul Fory Etterle), Ştefan află că acesta i-a lăsat lui întreaga avere. Se iscă un întreg scandal pe această temă, chiar în cimitir, în timpul funeraliilor lui Tache.

Nae (interpretat de actorul George Constantin), alt unchi al lui Ştefan, îi propune să lase o jumătate din avere restului familiei. În caz contrar, Nae ameninţă cu un proces. Ştefan acceptă, pentru că între membrii familiei care cereau acest lucru era şi mama lui.

După ce Ştefan intră în posesia averii, el pătrunde în lumea celor bogaţi şi acest fapt îi aduce alte neînţelegeri şi certuri cu unchiul Nae, acesta dorind să se implice în politică. Deşi ajunge un om cu bani şi cu relaţii, acest lucru nu-l schimbă pe Ştefan, el rămâne în continuare aceeaşi persoană cu principii, care nu-şi uită prietenii.

Într-o confruntare cu autorităţile, Gore e rănit grav, iar Ştefan îl ajută. El stă alături de prietenul său până la final, când Gore moare. Pe de altă parte, soţia sa, Ela (interpretată de actriţa Elena Albu), îi dă mereu motive de gelozie lui Ştefan, iar în final, cei doi se despart, dar rămân în relaţii bune şi se întâlnesc ocazional. Ela îşi deschide un magazin de modă, iar la o astfel de întâlnire, îi reproşează lui Ştefan că el duce o existenţă şi are nişte convingeri care îi pot pune viaţa în pericol, aşa că îi sugerează să-şi scrie testamentul, dar să îi lase şi ei "ceva". Dezamăgit, în finalul filmului, Ştefan îi spune că îi lasă ei tot ce are, apoi pleacă.

În unele secvenţe se pot regăsi locuri cunoscute din Bucureşti, unde au avut loc filmări - pasajele dintre Calea Victoriei şi strada Academiei (paralele cu strada Lipscani), curtea Muzeului "George Enescu".

Subiectul romanelor lui Camil Petrescu, din care este inspirat filmul, ar putea fi transpunerea impresiilor scriitorului din perioada 1916-1918, când a participat ca ofiţer la Primul Război Mondial.

"Între oglinzi paralele, deşi poartă titlul unui capitol dintr-un roman cunoscut, nu e nici ecranizarea, nici adaptarea operei lui Camil Petrescu (...). Cel mult, filmul este ocazionat sau sprijinit (nu bazat) pe invocarea scrierilor lui Camil Petrescu, îndeosebi a romanului 'Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război', din care cineastul preia numele unor personaje, unele situaţii şi replici. (...) Ştefan Gheorghidiu este numele din film al unui personaj care asistă, pe margine, la petreceri dansante sau vorbite, dând din când în când câte o replică albă sau acră. (...) Personajele compuse şi filmate de Mircea Veroiu sunt fixate pe întâia treaptă a evoluţiei intelectuale - contemplarea şi auto­contemplarea. (...) Manierismul de fin artizan al lui Mircea Veroiu, aplicat pe spaţii mici, cu truvaiuri regizorale şi scenaristice remarcabile se apropie mai lesne de ceea ce înţelegem prin stil artistic atunci când se exersează în schiţă sau, separat, pe secvenţe", scria Valerian Sava în cronica de film publicată în revista "Cinema" nr. 3 (din martie 1979), potrivit site-ului http://aarc.ro.

 

Foto: cinemaraton.ro


Filmul "Între oglinzi paralele" este "o dramă psihologică, cu acţiunea plasată în mediul intelectual românesc din perioada imediat premergătoare intrării României în primul război mondial", scria Bujor T. Râpeanu în lucrarea "Filmat în România", apărută în 2005, la Editura Fundaţiei Pro.

"Tânărul erou, dezamăgit în existenţa sa şi în căutarea ideii de absolut (în dragoste, în viaţa socială, în afaceri, în prietenie, în politică), ia decizia de a pleca pe front", mai amintea Bujor T. Râpeanu, potrivit site-ului https://www.caravanafilm.ro.

"Vieţile a doi prieteni, intelectuali, sunt tulburate de izbucnirea războiului şi de conştientizarea faptului că fiecare trebuie să adopte o poziţie faţă de problemele politice şi sociale prin care trece ţara", scrie site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

Din distribuţia peliculei mai fac parte actorii: Rodica Tapalagă, Dorel Vişan, Virgil David, Corado Negreanu, Adrian Pintea, Cornel Ciupercescu, Zephi Alşec, Eugenia Bosânceanu, Tatiana Iekel, Boris Petroff, Ion Igorov, Lia Şahighian, Ruxandra Sireteanu, Irina Bârlădeanu, Ion Niciu, Vasile Muraru, Gheorghe Oprina, George Oancea, Sorin Balaban, Petre Gheorghiu Goe, N. Gr. Bălănescu, Constantin Lambrino, Constantin Dinescu, Coca Enescu, Vera Varzopov, Emil Rolea, Ion Anghelescu Moreni, Traian Zecheru.

Filmul "Între oglinzi paralele" a primit în 1979, din partea ACIN, premiile pentru imagine, decoruri, montaj, dar şi o diplomă de onoare pentru interpretare pentru actriţa Elena Albu, potrivit site-ului https://www.cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei