TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Păcală'' (1974) şi ''Păcală se întoarce'' (2006)

Comedia fantastică "Păcală", regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de Dumitru Radu Popescu şi Geo Saizescu, a avut premiera în anul 1974, personajul principal fiind Păcală, erou al snoavelor populare, îndrăgit pentru umorul şi isteţimea sa.
"Pe-un picior de plai românesc, într-o casă nevoiaşă, vine pe lume un copil năzdrăvan, numit Păcală. Precoce, el ştie cum arată lumea cu bune şi cu rele, cu oameni frumoşi dar şi cu proşti şi nemernici. Fiindu-şi propria ursitoare, condiţionează venirea pe lume şi-i cere mamei, care 'poate orice', nu 'viaţă fără de moarte', ca eroul altor basme, ci meşteşugul de a păcăli moartea de câte ori îi va ieşi in cale, pentru a avea timp să-i pedepsească pe nătângi şi fuduli, pe ticăloşi, pe arivişti, pe cei ce încalcă legile omeniei. Nenăscut încă, ştie că arma potrivită e râsul, farsa meşteşugită, păcăleala usturătoare. Mama încuviinţează. Adus de barză, Păcală vine pe pământ şi se loveşte de prostia şi abuzurile bogatănilor şi ale mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul, vânătorul. Cu mintea lui isteaţă, cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul, găseşte ac de cojocul fiecăruia. Neobosit, colindă lumea ca să stârpească prostia şi nedreptatea", scrie site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.
Sursa foto: cinemagia.ro
După ce barza îl lasă în curtea casei părinteşti, Păcală (interpretat de actorul Sebastian Papaiani) dă nas în nas cu perceptorul (interpretat de actorul Octavian Cotescu), care vrea să confişte vaca familiei. Folosind un fluier fermecat, Păcală îl îndepărtează pe perceptor. Păcală are doi fraţi mai mari - Ion şi Gheorghe - care îl trimit să vândă vaca în târg, dar pe drum, cu acelaşi fluier fermecat, Păcală cheamă animalele confiscate de perceptor şi le fă drumul să plece, Autorităţile satului îl condamnă la moarte şi îl aruncă în fântână, dar Păcală iese şi porneşte mai departe cu vaca spre târg. Obosit, se odihneşte la umbra unui copac, care pare să vorbească. Păcală se "tocmeşte" cu copacul să-i vândă vaca pentru 35 de galbeni. O leagă de copac şi pleacă, dar se întoarce după o săptămână să ia banii de la copac. Supărat că nu-i găseşte, taie copacul iar la rădăcina acestuia găseşte mulţi bani, însă nu ia decât 35 de galbeni. După ce le povesteşte fraţilor despre comoara găsită, aceştia pleacă să ia banii. Păcală îi urmează, plecând cu uşa în spinare. Hoţii îi jefuiesc pe fraţi, dar Păcală reuşeşte să-i ducă de nas şi recuperează banii.
Oprindu-se la un han, unde doarme în cameră cu preotul, Păcală se îmbracă în haine preoţeşti, iar noaptea, când vin din nou hoţii să se răzbune, îl confundă pe Păcală cu preotul şi îl omoară pe popă. Păcală pleacă de la han îmbrăcat cu hainele preoţeşti şi se opreşte la perceptor şi la pădurar care se "spovedesc" spunând că vor să-l omoare pe Păcală, pentru că acesta le-a sedus soţiile. Când îşi dau seama că au fost duşi de nas, pleacă pe urmele lui Păcală, îl prind şi îl condamnă la moarte prin otrăvire. Dar Păcală scapă şi de această dată, pentru că vânzătoarea Păcăliţa, care trecea cu căruţa prin zonă, i-a vândut judecătorului ţuică, spunând că e otravă. După ce s-a trezit din beţie, Păcală a pornit din nou la drum. Are o nouă întâlnire cu hoţii, scapă din nou de la moarte, apoi face schimb de haine cu Păcăliţa şi după alte aventuri şi păcăleli, cei doi se căsătoresc şi au un copil, continuând că colinde lumea.
Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Cosma Braşoveanu, Tanţi Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ştefan Bănică, Geo Saizescu, Ileana Stana Ionescu, Dorina Lazăr, Mihai Mereuţă, Dumitru Chesa, Jorj Voicu, Dorel Vişan, Horaţiu Mălăele, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez, Constantin Diplan.
***
Comedia "Păcală se întoarce", regizată tot de Geo Saizescu, îl are ca personaj principal pe Păcală junior, fiul lui Păcală, care - la fel ca tatăl lui - ia în râs prostia şi răutatea oamenilor, pedepsindu-i aşa cum ştie el - prin şiretenie.
"Păcală, un tânăr fără prea multe pretenţii de la viaţă, este sătul de hoinărit prin lume şi, mânat de dorul de casa părintească, decide să revină în patrie, de undeva 'de afară' - un spaţiu atemporal situat în afara graniţelor României. Tipologiile româneşti tradiţionale sunt fin satirizate de autorul Geo Saizescu aflat la plină maturitate creativă. Regăsim astfel politicianul oportunist, intrepretat chiar de maestrul Geo Saizescu, trei dintre personajele satului românesc: primarul, cârciumarul şi popa, interpretate cu genialitate de personalităţi marcante ale scenei româneşti", precizează site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.
Tânărul Păcală se întoarce în ţară cu o camionetă în care se aflau un măgar, o capră, un cocoş, o porumbiţă şi un palmier. Trecând printr-un sat, o salvează pe Tândăliţa, numită şi Păcala, de furia răspopitului pe care îl păgubise. Păcala era acuzată că a furat bani, cai şi bijuterii de la oamenii bogaţi pentru a le da celor săraci şi urma să fie spânzurată. Tânărul Păcală plăteşte o sumă mare în valută pentru eliberarea fetei haiduc, apoi pleacă spre casa părintească. Acolo îl întâmpină tatăl Păcală (interpretat tot de actorul Sebastian Papaiani), care locuia într-o casă construită în copac. Cei doi stau la masă, iar tatăl îi spune că-i va da moştenire uşa cu care colindase el lumea purtând-o în spate.
Sursa foto: cinemagia.ro
Popa Şorici, care fusese răspopit pentru că era beţiv şi afemeiat, anunţase că persoana care va reuşi să-i fure din grajd un cal pur-sânge arab va primi de la el o pungă cu galbeni, iar celui care va fi prins i se vor tăia nasul şi limba. Păcală cel tânăr se deghizează în bătrânică şi reuşeşte să-i îmbete pe paznici, să fure calul şi astfel câştigă punga cu bani. Apoi intră ca argat la răspopit, urmând să primească ca simbrie şapte capre şi un ţap şi să lucreze până atunci când va cânta cucul în nuc. Conform învoielii, celui care se va supăra primul i se va tăia nasul. După multe ciondăneli între cei doi, răspopitul se supără şi i se taie nasul.
După ce pleacă de la răspopit, tânărul Păcală se căsătoreşte cu Păcala - fata haiduc - şi îşi construiesc o casă pe un teren al bunicului său, casa având uşa primită de la Păcală tatăl. Hoţii îi fură animalele într-o noapte. Preotul (interpretat de Ştefan Sileanu), primarul (interpretat de Şerban Ionescu) şi cârciumarul (interpretat de Nicodim Ungureanu) îi fac curte nevestei lui Păcală, iar aceasta, ca să-şi bată joc de ei, îi invită pe toţi trei acasă în aceeaşi noapte, spunându-le că Păcală nu e acasă. Ea cere fiecărui bărbat să-i aducă un cadou - un ţap, un ulcior cu miere, un armăsar, perne, un curcan, o damigeană cu vin. Păcală soseşte acasă la scurt timp şi îi pedepseşte pe cei trei ungându-i cu smoală şi aruncând pene pe ei, apoi îi bagă într-un butoi în care îi închide. Împreună cu câţiva săteni duce butoiul pe malul Oltului şi-l aruncă în râu.
Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Denis Ştefan, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu, Magda Catone, Virgil Ogăşanu, Alexandra Velniciuc, Sorin Medeleni, Ernest Maftei, Adela Mărculescu, Mitică Popescu, Eusebiu Ştefănescu, Ileana Stana Ionescu, Adriana Trandafir, Ruxandra Sireteanu, Sorin Gheorghiu, Dumitru Chesa, Nataşa Raab, Eugen Cristea, Eugenia Bosânceanu, Octavian Strunilă, Jean Constantin, Geo Saizescu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei