BISERICI ŞI CATEDRALE: Panteonul din Roma

Panteonul lui Agrippa, cunoscut mai degrabă sub denumirea de Panteonul din Roma, este una dintre capodoperele arhitecturii din capitala Italiei, precum şi cea mai bine păstrată clădire a Romei antice.
Ridicat iniţial ca templu al zeităţilor elene de către magistratul Marcus Agrippa (prieten al împăratului Octav Augustus) între 27 şi 25 î.Hr., Panteonul avea să devină, în timp, biserică a creştinilor: "Biserica Sfânta Fecioara Maria şi Toţi Martirii" ("Basilica di Santa Maria ad Martyres"). A fost construit cu scopul de a comemora victoria lui Agrippa în lupta de la Actium împotriva lui Antoniu şi a Cleopatrei. Acest templu iniţial a ars din temelii în anul 80 d.Hr.
Panteonul a reprezentat cea mai mare expresie a gloriei Romei de mai bine de două mii de ani. Povestea Panteonului este legată inseparabil de "Oraşul etern" şi a fost imaginea sa de-a lungul secolelor, menţionează site-ul www.pantheonroma.com.
Clădirea a fost, la origine, un templu închinat "tuturor zeilor", după cum reiese şi din denumirea acestuia: "pan theos". Panteonul este folosit încă drept biserică activă, în acesta săvârşindu-se slujbele necesare vieţii religioase.
În mod tradiţional, se presupune că actuala clădire este rezultatul reconstrucţiei radicale realizate în timpul împăratului roman Hadrian între 118 şi 125 d.Hr, notează site-ul www.rome-museum.com. Templul a fost păstrat cu grijă şi restaurat de împăraţii Septimus Severus (193-211 d.Hr) şi Caracalla (211-217 d.Hr). De-a lungul celor două secole de funcţionare a templului, statuile zeilor au împânzit în întregime zidurile acestuia. Templul era folosit şi pentru jertfe: sacrificiile de animale erau aduse în centrul sălii rotunde, fumul rezultat ieşind prin singurul loc posibil, prin "oculus", loc prin care pătrundea şi singura rază de lumină.
Odată cu înlocuirea păgânismului din Roma cu religia creştină, Panteonul a fost abandonat pentru un timp. În anul 608, Papa Bonifaciu al IV-lea a adus, potrivit unei legende, din catacombele creştine rămăşiţele mai multor martiri, pe care le-a aşezat în Panteon. După aceea, templul a fost convertit oficial la creştinism şi a fost denumit "Basilica di Santa Maria ad Martyres", conform www.crestinortodox.ro. În anul 609, Panteonul a fost transformat în biserică creştină, fiind primul templu păgân încreştinat din Roma.
În anul 667, Panteonul a fost dezvelit de plăcile de aur cu care era acoperit, pe post de ţiglă, cât şi de toate celelalte lucruri de valoare pe care le deţinea. Clădirea a fost parţial restaurată de către papa Benedict al II-lea (684-685), după care Panteonul avea să fie jefuit şi restaurat de mai multe ori.
Până în secolul al XX-lea, Panteonul a păstrat cu demnitate titlul de "Cea mai mare construcţie din beton aflată în întreaga lume", arată www.crestinortodox.ro. În secolul al XVI-lea, Michelangelo a studiat această clădire înainte de a începe lucrările la Bazilica Sfântului Petru (San Pietro), aflată tot în Roma. Domul Panteonului a fost luat drept model pentru domul viitoarei Bazilici San Pietro, care este mai mic cu doar 60 de centimetri. Tot atunci, a fost luat bronzul de pe acoperiş pentru a fi folosit la baldachinul lui Bernini din noua Catedrală a Sfântului Petru. În anul 1563, uşile de bronz ale acestuia i-au fost repuse la intrare.
Faţada Panteonului este împodobită cu 16 coloane corintice, de 14 metri înălţime, pe care se află inscripţia "M.AGRIPPA.LFCOS.TERTIVM.FECIT", care înseamnă "Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, în timpul celui de-al treilea său consulat, a construit aceasta", notează www.rome-museum.com. Uşile masive de bronz prin care se face accesul în interiorul clădirii cântăresc în jur de 20 de tone fiecare. Pereţii Panteonului au o grosime de 7,5 metri.
"Oculus-ul", singura sursă de lumină a încăperii uriaşe, este o deschidere circulară scobită în centrul domului, care nu are acoperiş. Acesta are un diametru de 8-9 metri. Podeaua clădirii este foarte uşor înclinată pentru a permite scurgerea apei de ploaie intrate prin deschizătură.
Foto: (c) Pantheon / Facebook
Altarul central al bisericii se află pe peretele opus intrării, iar icoana originală postată deasupra acestuia în secolul al VII-lea, Fecioara Maria cu Pruncul, se află încă la locul ei. Absida este placată cu mozaic aurit. Decoraţii datând din secolul al II-lea pot fi văzute în dreapta absidei. Nişa din dreapta intrării păstrează o frescă înfăţişând Buna Vestire, autor fiind Melozzo da Forli (secolul al XV-lea).
Pereţii Panteonului sunt plini de mormintele monumentale ale unora dintre persoanele de seamă ale oraşului. Printre acestea, cel al artistului Rafael se află în partea stângă a uşii de intrare. Vittorio Emanuele al II-lea, primul rege al Italiei unite, şi succesorul acestuia, Umberto I, sunt şi ei înmormântaţi aici.
În piaţa de lângă Panteon se află o minunată fântână antică egipteană. Obeliscul acesteia şi baza au fost ridicate sub domnia papei Clement al XI-lea.
Printre numeroasele clădiri a căror arhitectura este tributară anticului Panteon se află Sala de Lectură a British Museum, Rotonda lui Thomas Jefferson din cadrul Universităţii din Virginia, Low Library din Universitatea Columbia şi Librăria Statală din Victoria, aflată în Melbourne (Australia).
Datorită în special Panteonului, "Centrul istoric al Romei" a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1980. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc