TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Vlaicu Vodă'' (1902)

Actorul George Motoi, care a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti timp de opt ani rolul lui Vlaicu Vodă.
Piesa de teatru "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila a avut premiera în anul 1902, beneficiind de interpretarea actorilor Constantin Nottara (în rolul titular) şi Agatha Bârsescu (societară la Burg Theater din Viena, în rolul doamnei Clara), potrivit site-ului www.tnb.ro.
Acţiunea dramei istorice "Vlaicu Vodă" este plasată la finalul secolului al XIV-lea, având în centru figura domnitorului Ţării Româneşti, în lupta sa pentru independenţă.
"După victoria împotriva rigăi Ungariei, Ludovic de Anjou, (...), acesta se vede silit să se retragă la Curtea de Argeş şi să îşi lase ca ostateci la Gomneh sora şi cumnatul. Nemaiavând libertate totală de mişcare, Vlaicu Vodă încearcă să realizeze alianţe care să îi confere putere. Doamna Clara, sprijinită de baronul Kaliany, ambii dorind să transforme Ţara Românească într-un principat vasal regelui maghiar, îi întoarce pe boieri împotriva lui Vlaicu şi chiar pe Mircea Basarab. În ajutorul său vine Român Gruie, care îi fusese întotdeauna credincios, dar care este ucis de Mircea Basarab, acesta înţelegând în final că fusese doar o unealtă în mâinile duşmanilor lui Vlaicu Vodă. Un erou tragic în vremuri tulburi, Vlaicu Vodă reflectă destinul poporului român, nevoit să rabde, să se lupte mereu împotriva vitregiilor sorţii, să ştie când să acţioneze cu prudenţă şi când să atace fără milă", se arată în prezentarea piesei, pe site-ul nottara.ro.
Vlaicu Vodă, urmaşul lui Alexandru Basarab, reprezintă idealurile de independenţă şi libertate ale poporului român, lupta sa pentru apărarea suveranităţii, integrităţii şi demnităţii naţionale. El este viteaz, un bun conducător militar, acţionează cu prudenţă, poartă cu multă abilitate masca supunerii faţă de Doamna Clara. Curajos şi tenace, ştie să suporte bănuielile şi ofensele, de aceea boierii îl socotesc laş şi trădător de ţară. Doar unii dintre boieri văd adevărul, iar Costea Muşat spune: "Nu se poate, se preface: tace, rabdă, dar pândeşte/ Şi aşteaptă cu credinţă ceasul tainic ce soseşte".
Doamna Clara caută să profite de neîncrederea boierilor în Vlaicu Vodă şi îl constrânge să-i accepte autoritatea şi amestecul în treburile interne ale statului. Vlaicu Vodă are nevoie de alianţe politice puternice şi de aceea vrea să o căsătorească pe sora sa, Anca, cu craiul sârb Simion Stareţ. Doamna Clara, pentru a-i răpi şansa unei alianţe cu voievodul sârb, îl încurajează pe Mircea Basarab şi chiar anunţă căsătoria acestuia cu Anca. Domnul se opune şi de aceea Mircea trece de partea Doamnei Clara. Boierii patrioţi nu înţeleg faptul că Vlaicu n-o poate înfrunta pe Doamna Clara, care e susţinută de regatul maghiar, fără un ajutor militar puternic. La vestea sosirii lui Simion Stareţ, Vlaicu Vodă o determină pe Doamna Clara să-şi dezvăluie adevăratele intenţii şi să încerce să-l ucidă. Boierii trec de partea lui Vodă şi îl sprijină împotriva Doamnei Clara. Baronul Kaliany este izgonit de la curte. Mircea Basarab încearcă să-l ucidă pe Vlaicu Vodă, pentru hotărârea lui de a o căsători pe Anca cu Simion Stareţ. Român Gruie îl apără şi este lovit mortal de Mircea Basarab. Când Mircea Basarab înţelege că a fost o unealtă mânuită de Doamna Clara, îşi asuma rolul de de a-l apăra pe Vlaicu Vodă. Finalul piesei îl prezintă pe Vlaicu Vodă ca domn al Ţării Româneşti, al unui principat liber şi independent.
Criticul literar George Călinescu spunea, în "Istoria literaturii române de la origini până în prezent" (Fundaţia regală pentru literatură şi artă, Bucureşti, 1941), că "unica dramă a lui Davila, Vlaicu-Vodă, (...) e o capodoperă", aceasta analizând "scenic şi cu o maturitate tehnică desăvârşită arta de guvernare a unui domn".
"Eroul nu este numai un om de voinţă şi un fin diplomat, ci şi un voievod român, pus adică în nişte condiţiuni politice tragice, în care e nevoie de stimulaţie şi mai ales de răbdare şi de înfrânare a mândriei", nota Călinescu.
Victor Eftmiu, în volumul "Oameni de teatru" (Editura Meridiane, Bucureşti, 1965), scria: "Alexandru Davila şi-a scris poemul istoric cu meşteşugul unui adevărat om de teatru, după regulile clasice ale dramaturgiei eroico-romantice. (...) E uimitoare această siguranţă a spiritului şi a mâinii, la un om care n-a scris decât o singură piesă".
În 3 octombrie 1982 a avut loc, la Teatrul Naţional Bucureşti, premiera piesei "Vlaicu Vodă" în regia lui Mihai Berechet. Piesa s-a jucat până în 6 iunie 1990, având în distribuţie nume de primă mână ale scenei George Motoi (Vlaicu Vodă), Ştefan Velniciuc (Mircea Basarab), Matei Gheorghiu, Carmen Stănescu (Doamna Clara), Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Andrei Ionescu, Florin Piersic, Traian Stănescu, Aimee Iacobescu.
Piesa pusă în scenă la TNB a fost filmată în varianta pentru televiziune tot în 1982, în aceeaşi distribuţie.
Varianta pentru teatru radiofonic i-a avut în distribuţie pe actorii Ion Pavelescu, Olga Tudorache, Ştefan Ciubotăraşu, Traian Stănescu, Ludovic Antal, Ion Manta, Dan Nasta, Ion Ulmeni, Matei Gheorghiu, Grigore Gonţa, Nicolae Botez, Costache Sava.
În noiembrie 2017, piesa a fost pusă în scenă la Teatrul Nottara, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, din distribuţie făcând parte actorii Şerban Gomoi, Alexandru Suciu, Vlad Bălan, Sorina Ştefănescu, Theodora Sandu, Ştefan Pavel, Flavius Călin, Ionuţ Niculae, Bogdan Costea, precizează site-ul nottara.ro.
Sursa foto: nottara.ro
Dramaturgul, prozatorul şi regizorul Alexandru Davila s-a născut la 12 februarie 1862, în comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş. A fost fiul doctorului Carol Davila. După finalizarea studiilor gimnaziale la Institutul "A. V. Urechia" din Bucureşti, a urmat cursurile Liceului "St. Louis" din Paris. A debutat cu versuri în "România literară", în 1885, conform "Dicţionarului scriitorilor români", apărut la Editura Fundaţiei Culturale Române în 1998. În 1902 a avut loc premiera dramei istorice "Vlaicu Vodă", iar în 1904 a regizat la Palatul Cotroceni pantomima-balet "Basmul cu domniţa din vis". Între 1905-1908 şi 1912-1914 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În 1909, a înfiinţat Compania dramatică Davila. A murit la 19 octombrie 1929. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei