DaVinci500/ Un artist pasionat de anatomie
Leonardo da Vinci, personalitate marcantă a Renaşterii italiene, a fost nu doar un artist de geniu, ci şi un reputat om de ştiinţă care, pasionat de anatomie, a realizat prima descriere exactă a coloanei vertebrale umane, a descris în premieră ciroza hepatică şi a desenat celebrul ''Om Vitruvian'', un desen ce prezintă corelaţiile dintre proporţiile umane ideale şi geometrie.
Oamenii au tendinţa de a se gândi la Leonardo da Vinci ca la un pictor, deşi maestrul italian nu a realizat probabil mai mult de 20 de picturi înainte de moartea sa din 1519. Cu toate acestea, pentru perioade îndelungate din cariera lui, a cărei durată totală a fost de aproape cinci decenii, Leonardo s-a implicat în tot felul de proiecte surprinzătoare, de la privitul stelelor şi conceperea designului unor arme ingenioase şi până la supravegherea lucrărilor de amenajare a unui sistem complex de canale pentru Ludovico Maria Sforza, ducele de Milano. Pe parcursul vieţii sale, Leonardo a completat mii de pagini de manuscris cu desene, diagrame şi texte, care abordau tot felul de tematici. Nu degeaba este adeseori considerat arhetipul omului renascentist. Kenneth Clark, expert în istoria artei, spunea că Leonardo da Vinci a fost persoana cea mai curioasă din istorie, potrivit bbc.com.
Interesul lui Leonardo pentru anatomie a început să se manifeste atunci când lucra pentru Ludovico Maria Sforza, ducele de Milano. "În a doua zi din aprilie 1489", după cum scria chiar el pe o pagină din agenda sa, s-a aşezat la masă pentru a scrie "Cartea intitulată 'Despre Silueta Umană'". După ce a realizat o secvenţă de desene uluitoare, reprezentând un craniu, studiile sale au fost întrerupte, cel mai probabil pentru că nu avea acces la cadavrele pe care ar fi putut să le disece.
Corpul dovezilor
Foto: (c) www.rct.uk
Însă ambiţia lui de a publica un tratat amplu despre anatomia umană continua să existe şi, după aproximativ două decenii, a revenit la acel carnet de însemnări, cunoscut în prezent sub numele de "Manuscrisul Anatomic B" şi păstrat în Biblioteca Regală de la Castelul Windsor. În acel carnet, Leonardo a realizat mai multe desene în creion şi cerneală legate de observaţiile pe care le-a făcut în timp ce a disecat cadavrul unui bătrân care murise într-un spital din Florenţa în iarna dintre anii 1507 şi 1508.
În anii care au urmat, Leonardo s-a concentrat mai mult ca oricând asupra anatomiei umane şi a făcut acest lucru într-o manieră sistematică. Spre sfârşitul vieţii, maestrul renascentist spunea că a disecat peste 30 de cadavre. În iarna 1510-1511, în timp ce colabora cel mai probabil cu un tânăr profesor de anatomie, Marcantonio della Torre, de la Universitatea Pavia, Leonardo da Vinci a completat 18 pagini faţă-verso, conţinând peste 240 de desene individuale şi peste 13.000 de cuvinte. Acele foi, grupate într-un dosar cunoscut în prezent sub numele de "Manuscrisul Anatomic A", aflat tot în posesia Colecţiilor Regale, abundă în observaţii lucide despre funcţiile anatomice ale corpului uman.
Leonardo a făcut multe descoperiri importante. De exemplu, el a realizat prima descriere exactă a coloanei vertebrale umane, iar notele sale ce documentau disecţia cadavrului unui bărbat florentin care trăise până la vârsta de 100 de ani conţin prima descriere cunoscută despre ciroza hepatică. Dacă ar fi publicat acel tratat, Leonardo da Vinci ar fi fost considerat un anatomist mai important decât belgianul Andreas Vesalius, al cărui influent manual "De humani corporis fabrica" a apărut în 1543. Însă nu l-a publicat niciodată.
Inima problemei
Foto: (c) www.bbc.co.uk
Cu toate acestea, cele mai strălucite descoperiri ştiinţifice au fost făcute de Leonardo da Vinci după ce Marcantonio della Torre a murit de ciumă în 1511, iar marele cărturar a părăsit Milano, un oraş măcinat de conflicte politice, pentru a se adăposti pe moşia deţinută de familia asistentului său, Francesco Melzi, aflată la 24 de kilometri est faţă de oraş. Acolo, a devenit obsedat de nevoia de a înţelege mai bine structura inimii.
Chirurgul cardiac Francis Wells, care lucrează la Papworth Hospital din Cambridge, a publicat recent un volum intitulat "The Heart of Leonardo". El spune că a văzut pentru prima dată studiile lui Leonardo atunci când era student la facultatea de medicină. "Îmi amintesc că desenele lui erau cu mult mai bune decât orice aveam la dispoziţie în manualele moderne de anatomie. Erau foarte frumoase, exacte, captivante - şi exista o însufleţire în ele pe care pur şi simplu nu o mai găseşti în manualele moderne de anatomie".
În timpul investigaţiilor sale, Leonardo a descoperit mai multe lucruri extraordinare despre inimă. "Până la el, dar şi după aceea, întrucât el nu şi-a publicat niciodată observaţiile, inima era considerată o structură bicamerală", a explicat Francis Wells. "Însă Leonardo a afirmat cu fermitate că inima are patru camere. Mai mult, a descoperit că atriile (sau camerele de umplere) se contractă împreună în timp ce ventriculele (sau camerele de pompare) se relaxează şi viceversa".
În plus, Leonardo a remarcat mişcarea de rotaţie a inimii. "Dacă priveşti inima, vezi că ea are forma unui con", a spus Francis Wells. "Însă este vorba despre un con complex în sens geometric, deoarece este un con cu răsucire. Asta pentru că inima se goleşte printr-o mişcare de răsucire - se stoarce complet, aproape ca un prosop care se stoarce. În cazul insuficienţei cardiace, se pierde această răsucire".
Potrivit profesorului Wells, Leonardo nu a înţeles însă pe deplin funcţia răsucirii cardiace. "Însă totul începe de undeva", a adăugat expertul britanic. "Există un fragment în care Leonardo descrie sacrificarea unor porci pe un deal din Toscana. Omul modern ar savura probabil un pahar de vin roşu în timp ce carnea de porc este preparată, însă Leonardo se gândea în acel moment la alte lucruri. Au ucis porcii înfigând mici suliţe prin zona pieptului în inimă, iar Leonardo a remarcat mişcarea de rotaţie a acelor mici suliţe înfipte în inimă. Era o cercetare complet experimentală, fără niciun folos pentru nimeni din acea epocă, dar a fost un început corect, ce a deschis calea spre înţelegerea răsucirii cardiace, care reprezintă în prezent unul dintre cele mai 'fierbinţi' subiecte discutate de către medici pentru a înţelege mai bine cauzele insuficienţei cardiace", a adăugat Francis Wells.
Însă poate cele mai impresionante dintre observaţiile lui Leonardo au fost cele despre valva aortică, pe care le-a realizat în timp de făcea experimente pe o inimă de bou. Intrigat de modul în care valva aortică se închide şi se deschide pentru a se asigura că sângele circulă într-o singură direcţie, Leonardo a început să construiască o copie, umplând inima bovinei cu ceară. Când ceara s-a întărit, a recreat structura în sticlă, apoi a pompat în acea inimă artificială un amestec de seminţe de ierburi în suspensie apoasă. Acest lucru i-a permis să observe mici vortexuri în timp ce seminţele se învârteau în jurul cavităţii lărgite aflate la baza aortei. Ca urmare, Leonardo a postulat în mod corect că acele vortexuri contribuie la închiderea valvei aortice. Dar, întrucât el nu şi-a publicat niciodată acele descoperiri foarte avansate, ele au rămas necunoscute timp de mai multe secole.
"Acest lucru nu a fost cunoscut până în secolul al XX-lea, când a fost prezentat în revista Nature, în 1968, de doi ingineri de la Oxford. Articolul includea o singură referinţă despre Leonardo da Vinci. Două lucruri sunt extraordinare: primul, că a existat o singură referinţă, iar al doilea, că acea referinţă viza un fapt vechi de 500 de ani", a explicat Francis Wells.
Aşadar, ce anume l-a făcut pe Leonardo un anatomist strălucit? "Nu ar trebui totuşi să ne lăsăm luaţi de val şi să pretindem că Leonardo a fost o personalitate complet unică din acest punct de vedere", a declarat Martin Clayton, directorul departamentului de tipărituri şi desene din cadrul Royal Collection şi curatorul unei expoziţii vernisate la Edinburgh. "Existau mulţi anatomişti în acea vreme şi existau mulţi artişti care erau interesaţi de anatomie. Însă Leonardo a împins limitele acestor două domenii mai departe decât a făcut-o oricine altcineva. El a fost exemplul suprem al unui anatomist care putea să şi deseneze sau al unui artist care era şi un foarte talentat autor de disecţii. Unirea dintre aceste două aptitudini într-o singură persoană l-a făcut pe Leonardo să fie unic".
Studii anatomice şi desene
Foto: (c) www.bbc.co.uk
Potrivit britannica.com, fascinaţia lui Leonardo pentru studiile anatomice dezvăluie interesul artistic predominant din epocă. În tratatul său intitulat "Della pittura" (1435), teoreticianul Leon Battista Alberti i-a îndemnat pe pictori să deseneze silueta umană aşa cum ea ar exista în natură, susţinută de schelet şi musculatură, şi abia apoi acoperită cu piele. Deşi data implicării iniţiale a lui Leonardo în studiile anatomice nu este cunoscută, se poate specula că interesul lui pentru anatomie a apărut în timpul uceniciei sale în atelierul lui Verrocchio, fie ca reacţie la interesul maestrului său pentru acest domeniu, fie ca reacţie faţă de interesul manifestat de vecinul lui Verrocchio, Pollaiuolo, care era renumit pentru fascinaţia sa pentru lucrări ce prezentau trupul uman. Nu poate fi determinat cu exactitate momentul în care Leonardo a început să realizeze disecţii, însă acest lucru ar putea să se întâmple la câţiva ani după ce s-a mutat prima dată în Milano, în perioada unei investigaţii medicale. Studierea anatomiei, iniţial realizată în timpul pregătirii sale de artist, s-a dezvoltat şi a devenit până în anii 1490 un domeniu independent de cercetare. Pe măsură ce privirea lui atentă descoperea structura corpului uman, Leonardo a devenit fascinat de "figura istrumentale dell' omo" şi a încercat să înţeleagă funcţionalităţile sale fizice în calitatea sa de creaţie a naturii. Pe parcursul următoarelor două decenii, a practicat într-adevăr anatomia pe o masă de disecţii din Milano, apoi în spitale din Florenţa şi Roma, apoi în Pavia, unde a colaborat cu medicul-anatomist Marcantonio della Torre.
Primele sale cercetări anatomice au vizat în principal scheletul şi muşchii. Chiar de la bun început, Leonardo a combinat cercetările anatomice cu cele fiziologice. Observând structura statică a trupului, Leonardo a studiat apoi rolul părţilor individuale ale corpului în activitatea mecanică. Această etapă l-a condus în cele din urmă la studiul organelor interne. Dintre acestea, a cercetat cel mai detaliat creierul, inima şi plămânii, considerate "motoarele" simţurilor şi ale vieţii. Descoperirile făcute în cadrul acestor studii au fost înregistrate în celebrele sale desene cu profil anatomic, care fac parte dintre cele mai importante realizări ale ştiinţei obţinute în epoca Renaşterii. Desenele lui se bazează pe legătura dintre natural şi reprezentarea abstractă. El a reprezentat părţi ale corpului în straturi transparente, ce permit "o privire" spre interiorul organului desenat, prin folosirea secţiunilor în perspectivă, reproducând muşchii sub forma unor "fâşii", indicând părţile ascunse cu ajutorul unor linii punctate şi elaborând un sistem de haşurare.
Valoarea reală a acestor demonstraţii vizuale constă în abilitatea lor de a sintetiza o multitudine de experimente individuale realizate pe masa de disecţie şi de a face informaţiile astfel obţinute să devină vizibile imediat şi într-o manieră exactă. Aşa cum a accentuat chiar Leonardo, cu mândrie, aceste desene erau superioare cuvintelor descriptive. Numeroasele studii anatomice făcute de Leonardo care au supravieţuit până în zilele noastre se află la baza principiilor graficii ştiinţifice moderne. Trebuie menţionat, totuşi, că pe durata vieţii sale, investigaţiile medicale făcute de Leonardo au rămas private. El nu s-a considerat un profesionist în domeniul anatomiei, nu a predat anatomia şi nici nu şi-a publicat descoperirile.
Omul Vitruvian
Foto: (c) www.bbc.co.uk
Deşi a păstrat pentru sine studiile anatomice pe care le-a realizat, Leonardo a publicat totuşi unele dintre observaţiile sale despre proporţiile corpului uman. Lucrând cu matematicianul Luca Pacioli, Leonardo da Vinci a analizat teoriile proporţionale ale lui Vitruviu, un arhitect roman care a trăit în secolul I î.e.n., aşa cum erau ele enunţate în tratatul "De architectura". Aplicând principiile geometriei asupra configuraţiei corpului uman, Leonardo a demonstrat că proporţia ideală a siluetei umane corespunde formelor de cerc şi de pătrat. În ilustrarea teoriei sale, dedicată aşa-zisului "Om Vitruvian", Leonardo a demonstrat că atunci când un om stă în picioare şi îşi întinde mâinile în lateral, corpul lui poate fi inclus între cele patru laturi ale unui pătrat, dar atunci când adoptă poziţia "vultur în zbor", trupul său poate fi inclus într-un cerc.
Leonardo a interpretat imaginea de ansamblu a corpului uman, pe care o obţinuse prin intermediul desenelor sale anatomice şi a "Omului Vitruvian", ca pe o "cosmografie a microuniversului" ("cosmografia del minor mondo"). Considera că desenele cu trupul uman sunt o analogie, la scală microcosmică, a desenelor ce ilustrează Universul.
Leonardo însuşi a scris următorul text: "Omul era denumit de către străbuni 'o lume mai mică' şi, într-adevăr, denumirea se aplică foarte bine; pentru că, întrucât omul este alcătuit din ţărână, apă, aer şi foc... şi corpul Pământului este similar". El compara scheletul uman cu pietrele ("care sprijină Pământul") şi dilatarea plămânilor din timpul respiraţiei cu fluxul şi refluxul oceanelor. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: www.bbc.co.uk
Citiţi şi:
* DaVinci500/ ADN-ul lui Leonardo da Vinci ar putea fi descoperit cu ajutorul unei şuviţe de păr
* DaVinci500/ Cele mai incredibile invenţii ale sale
* DaVinci500/ Un sculptor foarte talentat, dar fără lucrări finalizate
* DaVinci500/ Detalii insolite despre ''Cina cea de Taină''
* DaVinci500/ Teorii şi controverse despre mesaje secrete şi coduri ascunse în "Cina cea de Taină"
* DaVinci500/ Impactul talentului său de pictor asupra universului artelor
* DaVinci500/ Un geniu a cărui moştenire cultural-artistică a intrat în memoria colectivă a omenirii
* DaVinci500/ Cine ''îl deţine'' pe Leonardo? Un război cultural se duce între Italia şi Franţa
* DaVinci500/ ''Omul Renaşterii'' care a reuşit să schimbe lumea
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Geomorfologul Daniela Pascal: Înțelegerea trecutului este cheia pentru preconizarea viitorului
Geomorfologul Daniela Pascal se află în Antarctica pentru a strânge mostre de rocă aflate deasupra ghețarilor și care conțin cuarț. Aceste mostre pot ajuta la determinarea perioadei în care un ghețar se retrage, dacă se retrage din cauza proceselor legate de schimbările climatice și dacă există vreo legătură cu activitatea umană, a declarat Pascal.
Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)
Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3
Concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice, descoperite în placenta copiilor născuți prematur (studiu)
Microplasticele, care măsoară mai puțin de 5 milimetri și nanoplasticele, invizibile cu ochiul liber, sunt foarte răspândite, iar o nouă cercetare a descoperit concentrații ridicate din aceste particule în placenta copiilor născuți prematur, într-o proporție mai mare decât în cazul copiilor născuți la termen, transmite vineri agenția EFE
Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri
Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare
BTA/ Institutul INSAIT prezintă noua ediție a programului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria
Institutul de Informatică, Inteligență Artificială și Tehnologie (INSAIT) și Universitatea St. Kliment Ohridski din Sofia au prezentat joi noua ediție a EXPLORER, programul institutului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria. La evenimente au participat ministrul educației și tineretului, Krasimir Vălcev, rectorul Universității din Sofia, Georgi Vălcev, ș
Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024
Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.
Grecii și romanii au contaminat cu plumb regiunea Mării Egee (studiu)
Contaminarea mediului cu plumb provocată de om în regiunea Mării Egee a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu circa 1.200 de ani mai devreme decât se credea până în prezent, potrivit unei cercetări care mai relevă că expansiunea Imperiului Roman în Grecia Antică a contribuit în mod semnificativ la această poluare.
După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles
În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters. Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerci
Grupul Thales va construi un modul de alunizare pentru Agenția Spațială Europeană
Grupul Thales Alenia Space (TAS) a semnat joi un contract de 862 de milioane de euro cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a dezvolta modulul Argonaut, un viitor vehicul de asolizare destinat transportului de mărfuri pe Lună, informează AFP. TAS, un joint-venture creat de companiile Thales (67%) și Leonardo (33%), va concepe, va dezvolta și va livra modul
Astronauții chinezi au obținut oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind 'fotosinteza artificială'
Astronauții chinezi au reușit să obțină oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind un nou tip de 'fotosinteză artificială', o tehnologie inovatoare ce utilizează doar echipamente relativ simple și un minim de energie și care ar putea fi folosită pentru a asigura resursele necesare pe viitoarea bază selenară a Chinei, care urmează să fie gata &icir
Rusia/ Temperaturile ridicate de la Moscova doboară recorduri
Luna ianuarie 2025 este pe cale să devină una dintre cele mai calde înregistrate la Moscova, au anunțat miercuri meteorologii, luni și marți fiind doborâte recordurile de temperatură din această perioadă, transmite AFP. Termometrul nu a coborât miercuri sub 3,8 grade Celsius, o valoare 'de lună aprilie', mult mai mare
Lucrările avansează la construcția telescopului gigant din deșertul chilian Atacama
Zeci de cutii în care se află oglinzi sunt plasate de-a lungul unei coline dintr-un deșert îndepărtat din nordul statului Chile pe măsură ce muncitorii fac progrese la construcția Extremely Large Telescope, proiectat să devină unul dintre cele mai performante observatoare astronomice asamblate vreodată pe Terra, informează Reuters.
Un nou contract pentru racheta europeană Ariane 6: lansarea unui telescop spațial în 2026
Carnetul de comenzi continuă să crească pentru racheta Ariane 6: la sfârșitul anului 2026, acest lansator greu european va lansa telescopul spațial Plato, conform unui contract semnat miercuri cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează AFP. Companiei Arianespace i-a fost încredințată de către ESA lansarea satelitului său Plato, 'un vâ
Temperaturi record pentru această perioadă în Ungaria
Recordul zilnic de căldură pentru această perioadă înregistrat în Ungaria a fost doborât trei zile la rând, duminică, luni și marți, a anunțat serviciul național de meteorologie HungaroMet, transmite miercuri agenția MTI. După o noapte caldă, temperatura de marți dimineață a atins 10,5 grade Celsius la Napkor, în județul Szabolcs-
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor din Los Angeles (experți)
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor majore din Los Angeles, soldate cu cel puțin 29 de morți în ianuarie, potrivit unei analize realizate de o rețea științifică de referință, care a fost publicată marți, informează AFP. Combinația explozivă de vegetație uscată și vânturi puternice, favorabilă incendi