logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DaVinci500/ Cine ''îl deţine'' pe Leonardo? Un război cultural se duce între Italia şi Franţa

Imagine din galeria Agerpres

Acest an marchează cea de-a 500-a comemorare a morţii lui Leonardo da Vinci, o bună ocazie atât pentru Italia cât şi pentru Franţa de a pretinde dreptul de a-şi însuşi acest geniu al Renaşterii. Pictor, sculptor şi constructor, interesat de picioarele cailor, crabi, echipamente militare, dispozitive de scufundare şi aripi mecanice, Leonardo da Vinci nu a avut limite. A fost un geniu universal, potrivit DPA.

Însă universalitatea acestui artist, inventator, muzician şi filosof renascentist este clamată de două ţări care vor să îşi însuşească moştenirea lui culturală. Înainte de a 500-a comemorare a lui, Italia a anunţat public că nu va permite ca "geniul ei naţional" să îi fie luat - şi cu siguranţă nu de către Franţa.

Relaţiile dintre Paris şi Roma au devenit aproape glaciale în ultimele luni, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron şi guvernul italian de dreapta se află într-o dispută acerbă în privinţa fenomenului migraţiei şi a politicilor bugetare din cadrul UE. La sfârşitul lunii ianuarie, viceprim-ministrul italian Luigi di Mario, liderul partidului populist Mişcarea Cinci Stele, a provocat o exacerbare a tensiunilor după ce a acuzat Franţa că păstrează colonii în Africa şi că profită de pe urma sărăciei de pe "continentul negru".

Noi controverse sunt alimentate chiar de viaţa lui Leonardo da Vinci, care s-a născut în Italia, dar a murit în Franţa. A fost înmormântat în capela de la Amboise, un renumit castel de pe Valea Loarei, unde şi-a petrecut ultimii trei ani din viaţă. În prezent, acel edificiu magnific este un muzeu în care vizitatorii pot să admire studioul lui Da Vinci, alături de schiţe şi invenţii ale sale. Franţa va organiza peste 500 de evenimente dedicate lui Leonardo da Vinci, inclusiv trei expoziţii de amploare la muzeul Luvru din Paris. Muzeul parizian doreşte să reunească în cadrul acestor evenimente aproape toate picturile maestrului florentin.

Un acord a fost încheiat între autorităţile de la Paris şi Roma, în virtutea căruia muzeul Luvru va împrumuta mai multe picturi ale sale de la muzee italiene. Însă Lucia Borgonzoni, senatoare din partea partidului de extrema dreaptă Liga Nordului şi subsecretar de stat pentru patrimoniu cultural, doreşte să renegocieze acel acord. Ea a spus că Leonardo da Vinci a fost un italian care "doar a murit" în Franţa.
 

"Mi-ar plăcea să înţeleg motivul pentru care un ministru al Republicii Italiene a decis să predea Franţei numele lui Leonardo", a declarat ea. Opere importante precum "Omul Vitruvian", care se află în prezent în colecţiile deţinute de Galleria dell'Accademia din Veneţia, ar trebui să rămână în Italia, a adăugat Lucia Borgonzoni.

Reprezentanţii de la Luvru au declarat că muzeul parizian deţine, alături de 22 de desene, aproape o treime din totalul picturilor lui Leonardo da Vinci, inclusiv celebra pictură "Mona Lisa". Da Vinci a vândut această operă de artă regelui francez Francisc I (1494-1547), pentru care a lucrat timp de trei ani.

Clauzele negociate de autorităţile de la Paris referitoare la împrumutul operelor de artă din Italia au fost negociate cu precedentul guvern italian, care era dominat de social-democraţi. În schimbul operelor lui Leonardo da Vinci, Franţa a acceptat să împrumute la rândul ei Muzeului Quirinale din Roma lucrări ce vor fi expuse în 2020 în cadrul unei expoziţii ce marchează împlinirea a 500 de ani de la moartea pictorului renascentist italian Rafael.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, muzeul Luvru a programat în mod intenţionat expoziţia dedicată lui Leonardo da Vinci în toamna anului 2019, pentru ca Italia să fie prima ţară care îl omagiază oficial pe celebrul artist cu o serie de evenimente programate în jurul datei de 2 mai. Jean-Luc Martinez, directorul muzeului Luvru, nu a făcut comentarii pe această temă după declanşarea disputei între oficialii de la Paris şi cei de la Roma.

Italia marchează a 500-a comemorare a lui Da Vinci prin intermediul unor expoziţii organizate la Torino, Milano, Florenţa şi în mica localitate Vinci din Toscana, locul de naştere al maestrului renascentist. Galeria Uffizi din Florenţa va da startul acestor evenimente cu o expoziţie majoră dedicată lui "Codex Leicester", un volum de însemnări ştiinţifice ale lui Leonardo da Vinci, considerat cel mai scump manuscris din lume. Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a achiziţionat manuscrisul cu suma de 30,8 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 1994.

Alberto Bonisoli, ministrul italian al Culturii, încearcă să tempereze situaţia, spunând că precedentul acord nu a intrat niciodată în faza concretă de implementare. El a adăugat că guvernul de la Roma colaborează cu cel de la Paris pentru a găsi o soluţie.

"Întotdeauna există bătălii care se poartă în jurul expoziţiilor majore ce vizează o aniversare sau o comemorare", a declarat Cecilie Hollberg, directoarea de la Galleria dell'Accademia din Florenţa. Actuala dispută nu ar trebui să fie supraestimată, a adăugat ea.

Companiile mass-media franceze au însă o altă părere, considerând că un astfel de eveniment ar trebui să fie conceput nu doar între directori de muzee, ci şi între state. În contextul în care relaţiile politice dintre Franţa şi Italia au ajuns la cel mai scăzut nivel al lor din ultimii ani, este puţin probabil să se obţină un consens diplomatic în această chestiune.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiţi şi:

 

* DaVinci500/ ADN-ul lui Leonardo da Vinci ar putea fi descoperit cu ajutorul unei şuviţe de păr

 

DaVinci500/ Cele mai incredibile invenţii ale sale

 

DaVinci500/ Un artist pasionat de anatomie

 

DaVinci500/ Un sculptor foarte talentat, dar fără lucrări finalizate

 

DaVinci500/ Detalii insolite despre ''Cina cea de Taină'' 

 

DaVinci500/ Teorii şi controverse despre mesaje secrete şi coduri ascunse în "Cina cea de Taină" 

 

DaVinci500/ Secretele tehnicilor folosite de Leonardo da Vinci în picturile sale, descoperite de oamenii de ştiinţă 

 

DaVinci500/ Impactul talentului său de pictor asupra universului artelor 

 

DaVinci500/ Un geniu a cărui moştenire cultural-artistică a intrat în memoria colectivă a omenirii 

 

DaVinci500/ ''Omul Renaşterii'' care a reuşit să schimbe lumea 

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 07-02-2025 18:33

AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris

Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței. Aceste locații aco

Planeta 07-02-2025 14:35

Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918

Planeta 07-02-2025 12:38

Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută

Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf

Planeta 07-02-2025 11:38

Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm

Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir

Planeta 06-02-2025 20:02

Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale

Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu

Stiinta 06-02-2025 19:34

Roverul privat FLIP înlocuiește roverul NASA VIPER pentru misiunea selenară din acest an

Compania americană Astrobotic din Pittsburgh a găsit un înlocuitor pentru roverul VIPER, construit de NASA pentru căutarea gheții pe Lună, optând pentru un alt model de rover, FLIP, care va fi folosit în misiunea de aselenizare Griffin, ce va fi lansată în acest an către polul sud selenar, transmite SPACE.com. Modulul d

Stiinta 06-02-2025 16:06

Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume

De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.

Stiinta 06-02-2025 16:06

Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalii actori din domeniu

După lansarea ChatGPT la sfârșitul anului 2022, inteligența artificială (AI) generativă s-a extins rapid în jurul marilor companii americane, concurate de câțiva rivali europeni și chinezi, notează AFP, care face o trecere în revistă a celor mai importanți actori din acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris, care va avea

Stiinta 06-02-2025 11:26

Rusia: Kremlinul numește un nou șef în fruntea agenției spațiale Roscosmos

Kremlinul l-a revocat joi pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, după un mandat de mai puțin de trei ani marcat de eșecul spectaculos al primei misiuni rusești pe Lună din ultimii 47 de ani, informează Reuters. Într-un comunicat, Kremlinul a anunțat că Iuri Borisov, care conducea Roscosmos din iulie 2022, a fost eliberat din funcție, făr

Stiinta 06-02-2025 10:29

Prima fertilizare in vitro la canguri, realizată în Australia

Oamenii de știință australieni au anunțat joi că au produs primul embrion de cangur din lume obținut prin fertilizare in vitro (FIV), un experiment istoric care ar putea contribui la salvarea altor specii de marsupiale amenințate cu dispariția, informează AFP. Cercetătorii dintr-o echipă de la Universitatea Queensland din Brisbane, un oraș din sud-estul Austra

Stiinta 06-02-2025 05:27

Coreea de Sud: Două ministere blochează accesul la DeepSeek pe calculatoarele lor

Ministerele Apărării și Comerțului din Coreea de Sud au informat joi că au blocat accesul la DeepSeek pe computerele lor, în așteptarea unei explicații din partea start-upului chinez cu privire la gestionarea informațiilor furnizate de utilizatori, scrie AFP. Vineri, autoritatea de reglementare a protecției datelor personale a anunțat că

Stiinta 05-02-2025 19:13

Google introduce o nouă clasă de modele AI ieftine pentru a răspunde provocării rivalilor chinezi de la DeepSeek

Compania Google a anunțat miercuri o serie de actualizări privind familia Gemini de modele lingvistice AI mari, printre care și lansarea unei noi linii de produse cu prețuri competitive cu cele ale modelelor AI low-cost, așa cum este rivalul chinez DeepSeek, transmite Reuters. Google oferă câteva versiuni ale Gemini care variază ca preț

Stiinta 05-02-2025 19:11

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea (studiu)

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenția EFE. Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o

Planeta 05-02-2025 18:18

Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă

Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici

Stiinta 05-02-2025 15:35

Un studiu australian a descoperit o legătură între grosimea retinei și mai multe boli comune

Cercetătorii dintr-o echipă internațională coordonată de oameni de știință din Australia care au studiat mii de ochi au descoperit că grosimea retinei ar putea fi un indicator timpuriu al unor boli precum diabetul de tip 2 și demența, informează Xinhua. Cercetătorii coordonați de Institutul de Cercetare Medicală Walter și Eliza Hall (WEHI) din