DaVinci500/ Cine ''îl deţine'' pe Leonardo? Un război cultural se duce între Italia şi Franţa

Acest an marchează cea de-a 500-a comemorare a morţii lui Leonardo da Vinci, o bună ocazie atât pentru Italia cât şi pentru Franţa de a pretinde dreptul de a-şi însuşi acest geniu al Renaşterii. Pictor, sculptor şi constructor, interesat de picioarele cailor, crabi, echipamente militare, dispozitive de scufundare şi aripi mecanice, Leonardo da Vinci nu a avut limite. A fost un geniu universal, potrivit DPA.
Însă universalitatea acestui artist, inventator, muzician şi filosof renascentist este clamată de două ţări care vor să îşi însuşească moştenirea lui culturală. Înainte de a 500-a comemorare a lui, Italia a anunţat public că nu va permite ca "geniul ei naţional" să îi fie luat - şi cu siguranţă nu de către Franţa.
Relaţiile dintre Paris şi Roma au devenit aproape glaciale în ultimele luni, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron şi guvernul italian de dreapta se află într-o dispută acerbă în privinţa fenomenului migraţiei şi a politicilor bugetare din cadrul UE. La sfârşitul lunii ianuarie, viceprim-ministrul italian Luigi di Mario, liderul partidului populist Mişcarea Cinci Stele, a provocat o exacerbare a tensiunilor după ce a acuzat Franţa că păstrează colonii în Africa şi că profită de pe urma sărăciei de pe "continentul negru".
Noi controverse sunt alimentate chiar de viaţa lui Leonardo da Vinci, care s-a născut în Italia, dar a murit în Franţa. A fost înmormântat în capela de la Amboise, un renumit castel de pe Valea Loarei, unde şi-a petrecut ultimii trei ani din viaţă. În prezent, acel edificiu magnific este un muzeu în care vizitatorii pot să admire studioul lui Da Vinci, alături de schiţe şi invenţii ale sale. Franţa va organiza peste 500 de evenimente dedicate lui Leonardo da Vinci, inclusiv trei expoziţii de amploare la muzeul Luvru din Paris. Muzeul parizian doreşte să reunească în cadrul acestor evenimente aproape toate picturile maestrului florentin.
Un acord a fost încheiat între autorităţile de la Paris şi Roma, în virtutea căruia muzeul Luvru va împrumuta mai multe picturi ale sale de la muzee italiene. Însă Lucia Borgonzoni, senatoare din partea partidului de extrema dreaptă Liga Nordului şi subsecretar de stat pentru patrimoniu cultural, doreşte să renegocieze acel acord. Ea a spus că Leonardo da Vinci a fost un italian care "doar a murit" în Franţa.
"Mi-ar plăcea să înţeleg motivul pentru care un ministru al Republicii Italiene a decis să predea Franţei numele lui Leonardo", a declarat ea. Opere importante precum "Omul Vitruvian", care se află în prezent în colecţiile deţinute de Galleria dell'Accademia din Veneţia, ar trebui să rămână în Italia, a adăugat Lucia Borgonzoni.
Reprezentanţii de la Luvru au declarat că muzeul parizian deţine, alături de 22 de desene, aproape o treime din totalul picturilor lui Leonardo da Vinci, inclusiv celebra pictură "Mona Lisa". Da Vinci a vândut această operă de artă regelui francez Francisc I (1494-1547), pentru care a lucrat timp de trei ani.
Clauzele negociate de autorităţile de la Paris referitoare la împrumutul operelor de artă din Italia au fost negociate cu precedentul guvern italian, care era dominat de social-democraţi. În schimbul operelor lui Leonardo da Vinci, Franţa a acceptat să împrumute la rândul ei Muzeului Quirinale din Roma lucrări ce vor fi expuse în 2020 în cadrul unei expoziţii ce marchează împlinirea a 500 de ani de la moartea pictorului renascentist italian Rafael.
Potrivit cotidianului francez Le Monde, muzeul Luvru a programat în mod intenţionat expoziţia dedicată lui Leonardo da Vinci în toamna anului 2019, pentru ca Italia să fie prima ţară care îl omagiază oficial pe celebrul artist cu o serie de evenimente programate în jurul datei de 2 mai. Jean-Luc Martinez, directorul muzeului Luvru, nu a făcut comentarii pe această temă după declanşarea disputei între oficialii de la Paris şi cei de la Roma.
Italia marchează a 500-a comemorare a lui Da Vinci prin intermediul unor expoziţii organizate la Torino, Milano, Florenţa şi în mica localitate Vinci din Toscana, locul de naştere al maestrului renascentist. Galeria Uffizi din Florenţa va da startul acestor evenimente cu o expoziţie majoră dedicată lui "Codex Leicester", un volum de însemnări ştiinţifice ale lui Leonardo da Vinci, considerat cel mai scump manuscris din lume. Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a achiziţionat manuscrisul cu suma de 30,8 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 1994.
Alberto Bonisoli, ministrul italian al Culturii, încearcă să tempereze situaţia, spunând că precedentul acord nu a intrat niciodată în faza concretă de implementare. El a adăugat că guvernul de la Roma colaborează cu cel de la Paris pentru a găsi o soluţie.
"Întotdeauna există bătălii care se poartă în jurul expoziţiilor majore ce vizează o aniversare sau o comemorare", a declarat Cecilie Hollberg, directoarea de la Galleria dell'Accademia din Florenţa. Actuala dispută nu ar trebui să fie supraestimată, a adăugat ea.
Companiile mass-media franceze au însă o altă părere, considerând că un astfel de eveniment ar trebui să fie conceput nu doar între directori de muzee, ci şi între state. În contextul în care relaţiile politice dintre Franţa şi Italia au ajuns la cel mai scăzut nivel al lor din ultimii ani, este puţin probabil să se obţină un consens diplomatic în această chestiune.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiţi şi:
* DaVinci500/ ADN-ul lui Leonardo da Vinci ar putea fi descoperit cu ajutorul unei şuviţe de păr
* DaVinci500/ Cele mai incredibile invenţii ale sale
* DaVinci500/ Un artist pasionat de anatomie
* DaVinci500/ Un sculptor foarte talentat, dar fără lucrări finalizate
* DaVinci500/ Detalii insolite despre ''Cina cea de Taină''
* DaVinci500/ Teorii şi controverse despre mesaje secrete şi coduri ascunse în "Cina cea de Taină"
* DaVinci500/ Impactul talentului său de pictor asupra universului artelor
* DaVinci500/ Un geniu a cărui moştenire cultural-artistică a intrat în memoria colectivă a omenirii
* DaVinci500/ ''Omul Renaşterii'' care a reuşit să schimbe lumea
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu
Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car
VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong
Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.
VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru
O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau
Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5
Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î
Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză
O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după
Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2
Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar
Google nu renunță la cookie-urile publicitare
Google a anunțat marți că nu va renunța la utilizarea, în browserul său Chrome, a cookie-urilor, care permit urmărirea utilizatorilor pe site-urile pe care le vizitează, la cinci ani după ce a promis că le va elimina treptat, transmite AFP. Începând din 2022, gigantul californian și-a exprimat intenția de a realiza o tranziți
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm
Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record
Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln