logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DaVinci500/ Un sculptor foarte talentat, dar fără lucrări finalizate

Imagine din galeria Agerpres

Leonardo da Vinci a fost un sculptor foarte talentat, deşi acest domeniu artistic este mai puţin cunoscut în comparaţie cu ansamblul carierei sale din cauza absenţei lucrărilor pe care maestrul renascentist a reuşit să le finalizeze. Însă activităţile lui din domeniul sculpturii au contribuit la realizarea picturilor şi desenelor sale celebre şi viceversa, potrivit site-ului leonardo-da-vinci.net.

Alţi doi mari maeştri din epoca Renaşterii, Raphael şi Michelangelo, s-au specializat la rândul lor în anumite domenii artistice, în defavoarea altora.

Potrivit britannica.com, Leonardo da Vinci a lucrat ca sculptor încă din tinereţe, aşa cum mărturisea în propriile notiţe sau potrivit altor surse. Câteva capete din marmură şi ipsos - reprezentări ale unor generali -, create de discipoli ai lui Verrocchio, sunt uneori asociate cu Leonardo, întrucât un desen care îi este atribuit şi care are aceeaşi tematică sugerează o astfel de legătură. Însă calitatea inferioară a acelui grup de sculpturi exclude ipoteza ca ele să poată fi atribuite marelui maestru renascentist. Mai multe sculpturi reprezentând capete de femei şi copii, pe care, potrivit lui Giorgio Vasari, Leonardo le-ar fi modelat în lut în perioada lui de tinereţe, nu au supravieţuit trecerii timpului, iar urma lor a fost pierdută.

Cele două mari proiecte sculpturale cărora Leonardo li s-a dedicat trup şi suflet nu au fost finalizate. Nici uriaşa statuie ecvestră din bronz dedicată lui Francesco Sforza, la care marele maestru italian a lucrat din 1489 până în 1494, nici monumentul dedicat mareşalului Trivulzio.

Multe schiţe ale celor două proiecte există şi astăzi, iar cele mai impresionante dintre ele au fost găsite în 1965, când două carnete ale lui Leonardo - denumite "Codexurile din Madrid" - au fost descoperite în Biblioteca Naţională din Madrid. Acele carnete de însemnări dezvăluie caracterul sublim, dar şi îndrăzneala aproape ireală a acelor concepte artistice. Textele şi desenele demonstrează experienţa vastă a lui Leonardo în tehnica turnării în bronz, dar, în acelaşi timp, au relevat natura aproape utopică a celor două proiecte. Leonardo voia să realizeze statuia calului dintr-o singură bucată, însă dimensiunile gigantice ale armăsarului din acel grup statuar au generat probleme tehnice insurmontabile. Leonardo a rămas până la sfârşitul vieţii sale nesigur în privinţa soluţiei pentru acea problemă.

Desenele realizate pentru aceste două monumente arată măreţia viziunii pe care Leonardo o avea despre sculptură. Studii foarte exacte ce vizau anatomia, mişcarea şi proporţiile unui cal viu au precedat schiţele realizate pentru cele două grupuri statuare. Se pare că Leonardo s-a gândit la un moment dat să scrie şi un tratat ştiinţific dedicat calului. El a analizat două tipuri de poziţii ale calului ce urma să fie reprezentat în statuile sale - în plin galop şi la trap. În cazul ambelor proiecte, a decis în favoarea celei de-a doua variante.

Acele schiţe, superioare în ceea ce priveşte modul în care a reuşit să exprime tensiunea suprimată a calului şi a călăreţului în comparaţie cu statuia "Gattamelata", realizată de Donatello, şi cu statuia "Colleoni", de Verrocchio, reprezintă unele dintre cele mai frumoase şi mai semnificative exemple care ilustrează arta lui Da Vinci. Fără îndoială - în calitatea lor de simple idei -, ele au avut o influenţă foarte puternică asupra dezvoltării artei sculpturale şi a grupurilor statuare ecvestre din secolul al XVI-lea.

Nivelul profund de planificare folosit de Da Vinci pentru aceste două lucrări este reliefat şi prin faptul că maestrul italian a desenat chiar şi schiţele pentru vehiculele ce urmau să transporte statuile, după ce acestea urmau să fie realizate, până la amplasamentele lor finale.

O mică statuie din bronz, care reprezintă un călăreţ în galop, se află la Budapesta şi se apropie atât de mult de stilul lui Leonardo da Vinci, încât, dacă nu a fost realizată chiar de el, atunci cu siguranţă a fost turnată de unul dintre discipolii lui apropiaţi (poate de către Giovanni Francesco Rustici).

Potrivit lui Vasari, Rustici a fost cel mai zelos dintre discipolii lui Da Vinci şi a beneficiat de ajutorul maestrului său atunci când a realizat un uriaş grup statuar din bronz, "Sf. Ioan Botezătorul", expus la nord de intrarea în Baptisteriul din Florenţa. Există, într-adevăr, urme vizibile ale influenţei artei lui Leonardo în realizarea poziţiei corporale a Sfântului Ioan, mai ales în ceea ce priveşte poziţia neobişnuită a mâinii sale care arată spre cer, dar şi în silueta Levitului din acelaşi grup statuar.

Însă oamenilor de astăzi le-a rămas doar posibilitatea de a îşi imagina cum ar fi arătat sculpturile lui Leonardo, dacă acesta nu s-ar fi dedicat în cele din urmă picturii şi desenului.

În universul cultural-academic există şi o discuţie mai veche, legată de moştenirea artistică pe care Leonardo ar fi lăsat-o lumii întregi dacă acele sculpturi ar fi fost finalizate, iar cei mai mulţi dintre criticii de artă sunt de părere că este puţin probabil ca ele să fi obţinut acelaşi respect academic ca două dintre sculpturile lui Michelangelo - "David" şi "Pieta". Mulţi dintre experţii în istoria artei cred că sculptura nu a fost cea mai bună disciplină a lui Leonardo.

Deşi există puţine exemple pentru a studia activitatea depusă de Leonardo în sculptură, elementele explorate de el în această disciplină, precum mişcarea şi proporţia volumelor, au influenţat fără îndoială picturile şi desenele sale.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

 

Citiţi şi:

 

* DaVinci500/ ADN-ul lui Leonardo da Vinci ar putea fi descoperit cu ajutorul unei şuviţe de păr

 

DaVinci500/ Cele mai incredibile invenţii ale sale

 

DaVinci500/ Un artist pasionat de anatomie

 

DaVinci500/ Detalii insolite despre ''Cina cea de Taină'' 

 

DaVinci500/ Teorii şi controverse despre mesaje secrete şi coduri ascunse în "Cina cea de Taină" 

 

DaVinci500/ Secretele tehnicilor folosite de Leonardo da Vinci în picturile sale, descoperite de oamenii de ştiinţă 

 

DaVinci500/ Impactul talentului său de pictor asupra universului artelor 

 

DaVinci500/ Un geniu a cărui moştenire cultural-artistică a intrat în memoria colectivă a omenirii 

 

DaVinci500/ Cine ''îl deţine'' pe Leonardo? Un război cultural se duce între Italia şi Franţa 

 

DaVinci500/ ''Omul Renaşterii'' care a reuşit să schimbe lumea 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Stiinta 25-04-2025 16:53

Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu

Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Stiinta 25-04-2025 09:47

VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong

Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.  

Stiinta 25-04-2025 09:26

VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru

O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau

Stiinta 24-04-2025 15:15

Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5

Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î

Stiinta 24-04-2025 12:54

Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză

O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după

Planeta 23-04-2025 18:11

Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2

Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar

Stiinta 23-04-2025 13:57

Google nu renunță la cookie-urile publicitare

Google a anunțat marți că nu va renunța la utilizarea, în browserul său Chrome, a cookie-urilor, care permit urmărirea utilizatorilor pe site-urile pe care le vizitează, la cinci ani după ce a promis că le va elimina treptat, transmite AFP. Începând din 2022, gigantul californian și-a exprimat intenția de a realiza o tranziți

Planeta 23-04-2025 13:34

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm

Planeta 23-04-2025 12:00

Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record

Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln